Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΒΕ
Στα σκαριά και νέα «χαράτσια»

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί η ρύθμιση για το «κλείσιμο» της 4ετίας 1999-2002

Στα σκαριά βρίσκεται μια ακόμη φοροεπιδρομή σε βάρος των μικρέμπορων, βιοτεχνών και ελεύθερων επαγγελματιών, στη λογική του «πληρώστε και σώστε», που εφάρμοζαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Για την ώρα παραμένει άγνωστο το εύρος της νέας φοροαφαίμαξης των ΕΒΕ, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών βολιδοσκοπεί τις αντιδράσεις με το να διοχετεύει διάφορα «εναλλακτικά σενάρια», που όμως όλα κινούνται στη λογική των «αντικειμενικών κριτηρίων».

Οι ΕΒΕ για μια ακόμη φορά καλούνται να αναπληρώσουν τις απανωτές φοροελαφρύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αυτές που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση εξετάζεται η επαναφορά των Μοναδιαίων Συντελεστών Καθαρού Κέρδους (ΜΣΚΚ), τους οποίους μάλιστα σκοπεύουν να «αναμορφώσουν» σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα και στη συνέχεια να τους εφαρμόσουν ως βάση υπολογισμού για τα πρόσθετα «χαράτσια» που θα επιβάλουν.

Πρόκειται, δηλαδή, για μια εισπρακτικού χαρακτήρα ρύθμιση, κατάφωρα άδικη σε βάρος των ΕΒΕ, που είναι αναγκασμένοι να συμπιέζουν τα ποσοστά κέρδους τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον εξουθενωτικό ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρήσεων. Κατά τα λοιπά η υπαγωγή στη ρύθμιση θα έχει, στα λόγια, «προαιρετικό χαρακτήρα». Στην πραγματικότητα, οι ΕΒΕ γίνονται αποδέκτες ενός ακόμη απροκάλυπτου φοροεκβιασμού, καθώς όσοι δεν προσέλθουν «οικειοθελώς» απειλούνται με φοροελέγχους, πρόστιμα κλπ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η δημοσιοποίηση της ρύθμισης θα γίνει μέσα στην επόμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ