Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταλλαγμένα και στα Τρίκαλα!

Γενετικώς τροποποιημένοι σπόροι καλαμποκιού εντοπίστηκαν σε επτά καλλιέργειες του Νομού Τρικάλων

Μετά τα κρούσματα γενετικώς τροποποιημένων σπόρων στη Μακεδονία, ανάλογα εντοπίστηκαν και στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στο Νομό Τρικάλων. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τρικάλων, σπάρθηκαν σε περιοχές του νομού καλαμπόκια γενετικώς τροποποιημένα, τα οποία εντοπίστηκαν όταν μετά από σχετικές πληροφορίες που περιήλθαν στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης από αγρότη του νομού έγινε επιτόπια αυτοψία της υπηρεσίας. Υστερα από έρευνα και επικοινωνία με το υπουργείο Γεωργίας διαπιστώθηκε ότι σε 7 καλλιέργειες σπάρθηκε καλαμπόκι γενετικώς τροποποιημένο, ποικιλίας PR 33R77 αμερικανικής προέλευσης, μιας σπορομερίδας την οποία κατόπιν το υπουργείο Γεωργίας απαγόρευσε την κυκλοφορία της, επειδή περιείχε σπόρους γενετικώς τροποποιημένους πάνω από το επιτρεπτό όριο του 0,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γενετικώς τροποποιημένοι σπόροι καλαμποκιού εντοπίστηκαν σε καλλιέργειες χωριών των Δήμων Κόζιακα, Καλλιδενδρίου καθώς και στην Οιχαλία και η παρτίδα των σπόρων ανήκε στη γνωστή αμερικανική εταιρία «Παϊονίρ», η οποία κατέχει μεγάλη μερίδα στην αγορά κι εκτός των σπόρων εμπορεύεται φυτοφάρμακα κι άλλα γεωργικά είδη, αλλά και ...κασετόφωνα και κοστούμια. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου θα συστήσει επιτροπή από γεωπόνους της για να παρακολουθήσει την καταστροφή αυτών των καλλιεργειών και να υποβάλει σχετικό πρακτικό.

Τα νέα κρούσματα γενετικώς μεταλλαγμένων σπόρων καταδεικνύουν για μια ακόμα φορά το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με τους ελέγχους, οι οποίοι είναι αναποτελεσματικοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού κι Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΥΕΛ) - όπως είπαν εκπρόσωποί τους στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας που ανήκουν στην ΠΑΣΥ, οι οποίοι τα επισκέφτηκαν πριν λίγο καιρό - δεν μπορούν να κάνουν έλεγχο κι απλώς ασχολούνται με τη συγκέντρωση δειγμάτων. Κατά συνέπεια, λοιπόν, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί αν υπάρχουν κι αλλού μεταλλαγμένα.

Οσον αφορά στο δειγματοληπτικό έλεγχο που γίνεται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, καθυστερεί πολλές μέρες, με αποτέλεσμα οι υπό έλεγχο παρτίδες να διοχετεύονται στην κατανάλωση και η διαπίστωση να γίνεται εκ των υστέρων. Επίσης, το Ινστιτούτο απλώς διαπιστώνει ότι πρόκειται για τροποποιημένα χωρίς να μπορεί να εξηγήσει το γιατί γίνεται η μετάλλαξη (π.χ., αν γίνεται για να είναι οι σπόροι πιο ανθεκτικοί στο πράσινο σκουλήκι κ.ά.). Μάλιστα, για να διαπιστωθεί το γιατί, τα δείγματα στέλνονται στη Γερμανία κι έχουμε νέα καθυστέρηση.

Η οργάνωση «Φίλοι της Γης», με ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εξέδωσε, μετά τον εντοπισμό των γενετικώς τροποποιημένων σπόρων καλαμποκιού στο Νομό Τρικάλων, στην ουσία τάσσεται υπέρ της διαχείρισης του προβλήματος. Για παράδειγμα, μεταξύ των άλλων, ζητά «να ελεγχθούν οι εταιρίες εισαγωγής σπόρων για την αναλήθεια των πιστοποιητικών, που πιστοποιούσαν ότι ο σπόρος ήταν καθαρός και να επιβληθούν οι αντίστοιχες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, να καταστραφούν όλες οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες και να ελεγχθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για την αποτελεσματικότητά τους, να γίνονται εφεξής οι αναγκαίοι προληπτικοί έλεγχοι, εγκαίρως, πριν σπαρθούν οι σπόροι, ν' αλλάξει το νομικό πλαίσιο ώστε να επιβάλλονται κυρώσεις στις εταιρίες εισαγωγής σπόρων όταν παρανομούν με πλαστά πιστοποιητικά, πέραν της ευθύνης που θ' αναλαμβάνουν την αποζημίωση των αγροτών». Στην ανακοίνωσή της, λοιπόν, η οργάνωση δε λέει ν' απαγορευτούν όλα και παντού τα μεταλλαγμένα, αλλά μένει στο πώς θ' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όταν θα εκδηλωθεί!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ