Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Αιφνιδίασε ο ΟΑΕΔ με μείωση των θέσεων

Αλλη μια επιβεβαίωση του ψευδεπίγραφου χαρακτήρα των «ενεργητικών» πολιτικών κατά της ανεργίας

Συνέχεια εμπαιγμού για τους άνεργους από τον ΟΑΕΔ και την κυβέρνηση, στο φόντο της αντιδραστικής «ενεργητικής» πολιτικής που υποτίθεται ότι είναι η μόνη που αντιμετωπίζει ουσιαστικά το πρόβλημα της ανεργίας. Η καταγγελία που έφτασε στο «Ρ» αφορά την αιφνιδιαστική, από την πλευρά του ΟΑΕΔ, μείωση των θέσεων του προγράμματος «Επιχορήγησης Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών» λίγες μόλις μέρες πριν λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το 2004!

Δύο νέοι άνεργοι, η Κ. Καρυπίδου και ο Π. Τσεσμετζής, που προσπαθούν να ξεφύγουν από την παγίδα της ανεργίας, πείστηκαν από τις θριαμβευτικές κυβερνητικές εξαγγελίες και την προπαγάνδα που ξεδιπλώνεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της «επιχειρηματικότητας» και αποφάσισαν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. Οπως οι ίδιοι δηλώνουν στην καταγγελία τους, «από τη στιγμή που παραλάβαμε το πληροφοριακό έντυπο από τον ΟΑΕΔ ώστε να υπαχθούμε στο πρόγραμμα ΝΕΕ έτους 2004, ανελλιπώς ρωτούσαμε το ΚΠΑ Αθηνών (Κέντρο Παρακολούθησης Ανεργίας) για την πορεία του αριθμού υποβολής των αιτήσεων. Ετσι και την προηγούμενη της Παρασκευής 11/6/2004 πληροφορηθήκαμε ότι οι κενές θέσεις που υπάρχουν ακόμη είναι υπεραρκετές ώστε να καταθέσουμε τη Δευτέρα 14/6/2004 τις, έτσι κι αλλιώς έτοιμες, με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αιτήσεις μας».

Οι καταγγέλλοντες πήγαν τη Δευτέρα να καταθέσουν τις αιτήσεις τους αλλά στο μεταξύ, την Παρασκευή, είχε σταλθεί εγκύκλιος από τον ΟΑΕΔ που μείωνε, όπως επισημαίνουν, τις επιδοτούμενες θέσεις του προγράμματος από 180 σε 120. Τονίζουν επίσης ότι το σχετικό έντυπο του ΟΑΕΔ ξεκαθαρίζει ότι αν δεν υπάρχουν θέσεις δε γίνονται δεκτές αιτήσεις, δεν αναφέρει όμως ότι μπορεί η διοίκηση να μειώσει «εν μια νυκτί» τον αρχικό αριθμό των προκηρυχθέντων θέσεων. Οι δύο άνεργοι ζητούν την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα καθώς πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της προκήρυξης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται πρόβλημα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και καταρρίπτονται οι προσδοκίες των ανέργων. Εξάλλου, δεν είναι καν σίγουρο ότι η αίτηση θα γίνει αποδεκτή και πολλοί άνεργοι ξεκίνησαν να φτιάξουν τη δική τους δουλιά προσβλέποντας και στην επιχορήγηση του ΟΑΕΔ που δεν ήρθε ποτέ. Επιβεβαιώνεται έτσι ο χαρακτήρας αυτών των προγραμμάτων, για τη διαχείριση της ανεργίας, την περιστασιακή αλλαγή των στατιστικών με την αφαίρεση αυτών των ανθρώπων από τα μητρώα ανέργων και τη δημιουργία της ψευδαίσθησης ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τους άνεργους μέσα στην καπιταλιστική κόλαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ