Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα ύψη τα «φέσια» στην αγορά

Στο α΄ τετράμηνο του 2004, η αξία των ακάλυπτων επιταγών αυξήθηκε - συγκριτικά με το περσινό τετράμηνο - κατά 13,5%

Χρόνο με το χρόνο αυξάνονται και πληθύνονται οι ακάλυπτες επιταγές, που κυκλοφορούν στην αγορά, επιβεβαιώνοντας πως η ελληνική οικονομία έγινε πιο ισχυρή μόνο για τη μικρή πλειοψηφία των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αδιάψευστος μάρτυρας τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών - για την ακρίβεια του «Τηρεσία» - σύμφωνα με τα οποία στο πρώτο τετράμηνο του 2004, εντοπίστηκαν στην αγορά ακάλυπτες επιταγές συνολικής αξίας 275,8 εκατ. ευρώ, έναντι 243 εκατ. ευρώ που είχαν εντοπιστεί πέρσι. Μια απλή σύγκριση, μας πληροφορεί πως στο φετινό τετράμηνο, συγκριτικά με το περσινό, η αξία των ακάλυπτων επιταγών ήταν αυξημένη κατά 32,8 εκατ. ευρώ ή κατά 13,5%.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αγορά από την εφαρμογή των μακροχρόνιων πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας. Το πρόβλημα είναι ακόμη οξύτερο, αν παρθεί υπόψη ότι η αύξηση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών καταγράφεται σε μια περίοδο προεκλογική (οι 3 από τους 4 μήνες του 2004 ήταν προεκλογικοί), όπου είχαν χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας.

Από την επεξεργασία των αναλυτικών στοιχείων της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών προκύπτει ότι η αξία των ακάλυπτων επιταγών, που βρέθηκαν στην αγορά, αυξήθηκε τους 3 πρώτους μήνες (κατά 14% το Γενάρη, 47% το Φλεβάρη, 19% το Μάρτη) και μειώθηκε τον Απρίλη κατά 15%. Τελικό αποτέλεσμα ήταν για ολόκληρο το τετράμηνο η σωρευτική αύξηση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών να διαμορφωθεί στο 13,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο του 2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ