ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ
Να διασφαλιστεί η προστασία των εργαζομένων και του εισοδήματός τους από την κακοκαιρία

Την κυβέρνηση που για μια ακόμα φορά άφησε τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στις ακραίες συνθήκες κακοκαιρίας καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. «Για άλλη μια φορά αναδείχθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις ανάγκες του λαού. Περιοχές ολόκληρες πλημμύρισαν, δρόμοι μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκαν σε ποτάμια. Η κυβερνητική συνταγή για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης κακοκαιρίας δεν είναι άλλη από τη γνώριμη επίκληση της ατομικής ευθύνης και την αποστολή μηνυμάτων από το 112...», σχολιάζει στην ανακοίνωσή του.

Οσον αφορά το υπουργείο Εργασίας, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει πως «δεν έπραξε το παραμικρό για να προστατεύσει την υγεία των εργαζομένων που ήταν αναγκασμένοι να εργαστούν σε αυτές τις συνθήκες. Δεν προχώρησε στη ρητή απαγόρευση μιας σειράς εργασιών που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους και στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στην εργοδοτική τρομοκρατία. Αντί να απαγορεύσει ρητά κάθε εξωτερική εργασία, που είναι επικίνδυνη κάτω από αυτές τις συνθήκες, είδαμε για άλλη μια φορά διανομείς στους δρόμους, οικοδόμους στις σκαλωσιές και δεκάδες άλλες κατηγορίες εργαζομένων να ρισκάρουν τη ζωή και την ακεραιότητά τους για να βγάλουν το μεροκάματο». Αντίστοιχα, δεν έκανε το παραμικρό «για να διασφαλίσει το εισόδημα των εργαζομένων οι οποίοι απουσίασαν από τη δουλειά τους, είτε γιατί ήταν αδύνατο να μετακινηθούν είτε γιατί έπρεπε να τρέξουν να πάρουν τα παιδιά τους από τα πλημμυρισμένα (αξιολογημένα ή μη) σχολεία...».

«Το ίδιο κράτος που κινείται με την "ταχύτητα του φωτός" όταν θέλει να βγάλει παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων, το κράτος που μπορεί να κλείνει συμφωνίες δισεκατομμυρίων για φρεγάτες σε χρόνο ρεκόρ, "δεν μπορεί" να προστατέψει τους εργαζόμενους και τον λαό από τα καιρικά φαινόμενα», τονίζει το ΠΑΜΕ και συνεχίζει: «Τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν αποτελούν προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και δεν εντάσσονται στις "επιλέξιμες δαπάνες". Η λογική που αναπαράγει και προωθεί η ΕΕ είναι αυτή του "κόστους - οφέλους" για το κεφάλαιο, η οποία εντάσσεται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διατρέχει οριζόντια την πολιτική των κυβερνήσεων σε όλα τα κράτη - μέλη. Τα προγράμματα και σχέδια διαχείρισης κινδύνων αξιολογούνται με κριτήριο την "οικονομική αποδοτικότητα"».

Το ΠΑΜΕ απαιτεί:

  • Καθολική απαγόρευση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχουν ακραίες καιρικές συνθήκες και αυστηρό έλεγχο της εφαρμογής της από τα αρμόδια κρατικά όργανα.
  • Πλήρη κάλυψη του εισοδήματος των εργαζομένων για όσο διάστημα απαιτείται, βάσει των διατάξεων περί ανυπαίτιου κολλήματος (657 ΑΚ).
  • Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά έργα, ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές.
ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Η γύμνια του κράτους ξανά στο προσκήνιο

Εικόνα χάους είχε χτες το Λεκανοπέδιο που μετατράπηκε σε απέραντη λίμνη, άνθρωποι κινδύνεψαν λόγω έλλειψης στοιχειωδών αντιπλημμυρικών υποδομών

Στη «λίμνη» της Χαμοστέρνας

Eurokinissi

Στη «λίμνη» της Χαμοστέρνας
Για άλλη μια φορά, ο λαός της Αττικής, αλλά και πολλών περιοχών της χώρας, βρέθηκε χτες αντιμέτωπος με τη γύμνια του αστικού κράτους, αθωράκιστος απέναντι στη βροχή. Για άλλη μια φορά, οι κυβερνώντες μίλησαν για ακραία καιρικά φαινόμενα και έκαναν εκκλήσεις ο κόσμος να μείνει στο σπίτι του, λες και δεν έχει να πάει και να επιστρέψει από τη δουλειά του, δεν έχει να πάρει τα παιδιά του από το σχολείο. Για άλλη μια φορά, βγήκαν στη φόρα οι τραγικές ελλείψεις σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας, που δεν έχουν γίνει με ευθύνη όλων διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων.

Σε όλο το Λεκανοπέδιο, από το πρωί χτες, κεντρικές αρτηρίες, όπως Πέτρου Ράλλη, Χαμοστέρνας, Ποσειδώνος, Λιοσίων, Βουλιαγμένης στο ύψος της Ηλιούπολης, Κηφισίας, η Βιομηχανική Ζώνη Κορωπίου, στο Μαρκόπουλο και στο Λαύριο, μικρότεροι δρόμοι σε συνοικίες πλημμύρισαν και προκλήθηκε απίστευτη ταλαιπωρία για χιλιάδες οδηγούς που έμειναν εγκλωβισμένοι σε δρόμους που μετατράπηκαν σε ποτάμια και λίμνες. Στην Ποσειδώνος, στο ύψος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» αστικό λεωφορείο της γραμμής Βούλα - Πειραιάς γέμισε νερό και ακινητοποιήθηκε, με αποτέλεσμα δεκάδες επιβάτες να αναγκαστούν να μπουν στο βούρκο για να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν.

Αργά το απόγευμα, υπήρξε πληροφορία για αγνοούμενο οδηγό που παρασύρθηκε σε πλημμυρισμένο ρέμα στο Πικέρμι Αττικής και αναζητούσαν οι άνδρες της Πυροσβεστικής. Χτες βράδυ, ο οδηγός ενημέρωσε πως άφησε το αυτοκίνητό του να παρασυρθεί και είναι σώος.

Στην Πειραιώς

INTIME NEWS

Στην Πειραιώς
Υπήρξαν διακοπές ηλεκτροδότησης σε Καλλιθέα, Κεραμεικό, Ρέντη. Σημειώθηκε βλάβη σε υποσταθμό στο Παγκράτι, που προκάλεσε διακοπή σε ένα τμήμα της περιοχής. Ιδιαίτερα η κατάσταση στον εγκιβωτισμένο Κηφισό, που φούσκωσε σε επικίνδυνο βαθμό, απέδειξε την ανάγκη για ενιαίο σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών έργων σε όλο το Λεκανοπέδιο, με γνώμονα την προστασία της ζωής του λαού και της περιουσίας του. Την ίδια ώρα, σχολεία και πανεπιστήμια πνίγηκαν στα νερά, ενώ ανακοινώθηκε για σήμερα ότι τα σχολεία στην Αττική θα είναι κλειστά (όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας).

Αυτό το χάος όχι σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό αλλά στην πρωτεύουσα της χώρας συμβαίνει τον 21ο αιώνα, με τις τεράστιες δυνατότητες που δίνουν η επιστήμη και η τεχνολογία για ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Στο ίδιο έργο θεατές...

Η επανάληψη παρόμοιων καταστάσεων τα τελευταία χρόνια αναδεικνύει τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες κυβερνήσεων, Περιφερειών και δημοτικών αρχών για το ότι δεν έγιναν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, ακόμη και οι καθαρισμοί στα φρεάτια των δρόμων. Αλλωστε, είναι γνωστό πως έργα κρίσιμα για τη ζωή των εργαζομένων, όπως τα αντιπλημμυρικά (επίσης η αντιπυρική, αντισεισμική προστασία), δεν θεωρούνται επιλέξιμα από τις αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ, δεν χρηματοδοτούνται από το πολυδιαφημισμένο Ταμείο Ανάκαμψης, μένουν στα χαρτιά, γιατί δεν γεμίζουν τα ταμεία των μονοπωλίων με χρήμα, όπως τα έργα που έχουν ανταποδοτική χρήση.

Λεωφορείο της γραμμής Βούλα - Πειραιάς και επιβάτες που προσπαθούν να βγουν από τα νερά στην Καλλιθέα στο ύψος του υπερσύγχρονου Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Copyright 2021 The Associated

Λεωφορείο της γραμμής Βούλα - Πειραιάς και επιβάτες που προσπαθούν να βγουν από τα νερά στην Καλλιθέα στο ύψος του υπερσύγχρονου Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»
Η κυβερνητική «συνταγή» για την αντιμετώπιση μιας αναμενόμενης κακοκαιρίας ήταν η γνώριμη και από το καλοκαίρι με τις καταστροφικές πυρκαγιές επίκληση της «ατομικής ευθύνης» και η αποστολή μηνυμάτων από το 112.

Ενδεικτικές της απαράδεκτης κατάστασης που δημιουργήθηκε στην Αττική οι 515 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια, καταστήματα και σπίτια που είχε δεχτεί μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα η Πυροσβεστική.

Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σε επιφυλακή

Από την πρώτη στιγμή κλιμάκια της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ βρέθηκαν σε επιφυλακή και στα σημεία όπου υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος. Κρίσιμο ζήτημα ήταν να ληφθούν μέτρα για τον Κηφισό και τις περιοχές που γειτονεύουν με αυτόν, που υποφέρουν συχνά από πλημμυρικά φαινόμενα.

Στελέχη της Οργάνωσης και εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έκαναν παρεμβάσεις σε Περιφέρεια και δήμους για να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.

- Στου Ρέντη βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΤΟ Πειραιά, τον Παναγιώτη Κατηφέ, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκαιας - Ρέντη, και τον Στέλιο Μπενετάτο, περιφερειακό σύμβουλο Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Κηφισός σχεδόν στο όριο της υπερχείλισης
Ο Κηφισός σχεδόν στο όριο της υπερχείλισης
- Στην Καλλιθέα και συγκεκριμένα στις Τζιτζιφιές, περιοχή που είχε πλημμυρίσει και το 2018, βρέθηκε κλιμάκιο με επικεφαλής την Χριστίνα Μπέλλα, μέλος τη ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέα του Νότιου Τομέα, αντικρίζοντας πλημμυρισμένα υπόγεια και την Πολιτική Προστασία απούσα παρότι είχε ενημερωθεί από τους κατοίκους.

- Στην περιοχή του Φαλήρου βρέθηκε χτες το απόγευμα κλιμάκιο του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με την Στέλλα Βαλαβάνη, περιφερειακή σύμβουλο, τον Γιάννη Βακαλόπουλο, δημοτικό σύμβουλο Καλλιθέας, και την Χριστίνα Μπέλλα. «Αυτό που λέγαμε ότι αντί για "Γαλλική Ριβιέρα" η περιοχή θα γίνει... Βενετία, έρχεται τώρα να επιβεβαιωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά η Στέλλα Βαλαβάνη και πρόσθεσε: «Η Πολιτική Προστασία και τεχνικές υπηρεσίες του δήμου "πέταγαν το μπαλάκι" ο ένας στον άλλον. Τα φρεάτια της Καλλιθέας και των Τζιτζιφιών καταλήγουν προς τη θάλασσα. Ομως, εκεί, στο τελικό σημείο, φαίνεται να υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα και ο κίνδυνος είναι τεράστιος για τις επόμενες μέρες, γιατί αν πέσουν πολλά κυβικά νερού θα πλημμυρίσει όλη η περιοχή των Τζιτζιφιών».

- Στην περιοχή της Ραφήνας και της Ν. Μάκρης βρέθηκαν οι Ν. Κυριτσόπουλος, Κωστής Παναγιώτου, περιφερειακός σύμβουλος, και Νίκος Στεφανίδης, δημοτικός σύμβουλος Ν. Μάκρης.

- Τηλεφωνική παρέμβαση στον δήμαρχο για να παρθούν άμεσα προληπτικά μέτρα από τον δήμο προκειμένου να θωρακιστεί η πόλη, ιδιαίτερα οι περιοχές του Περισσού, από νέα πλημμυρικά φαινόμενα, δεδομένων των καταστροφών που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, πραγματοποίησε χτες ο Κώστας Κατημερτζόγλου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ν. Ιωνίας.

- Παρεμβάσεις έγιναν από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε μια σειρά δήμων, όπως Γλυφάδας, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου - Ταύρου, Ζωγράφου, Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, Ν. Ιωνίας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και αλλού.

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Εικόνες ντροπής με σχολεία - λίμνες!

Νέα Ιωνία: Μαθητές και εκπαιδευτικοί έφτιαξαν αυτοσχέδια γέφυρα με θρανία για να απεγκλωβιστούν
Νέα Ιωνία: Μαθητές και εκπαιδευτικοί έφτιαξαν αυτοσχέδια γέφυρα με θρανία για να απεγκλωβιστούν
«Δεν είναι δυνατόν να πνιγόμαστε μέσα στα ίδια μας τα σχολεία! Επιτέλους πάρτε μέτρα!», απαιτεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, μετά τις χτεσινές εικόνες από το 1ο ΓΕΛ και το 1ο Γυμνάσιο της περιοχής, όπου μαθητές με αυτοσχέδιες γέφυρες από θρανία προσπαθούσαν να απεγκλωβιστούν από τα κοντέινερ που κάνουν μάθημα!

Να σημειωθεί ότι στο σχολικό συγκρότημα στεγάζονται τα σχολεία 2ο Δημοτικό, 1ο Νηπιαγωγείο, 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο. Στον χώρο έσπευσε η Πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου, ενώ οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου έφτιαξαν διάδρομο από θρανία παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους!

Οι μαθητές ζητούν τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών και οι ίδιοι να μεταφερθούν προσωρινά σε ασφαλείς χώρους του δήμου, για να κάνουν μάθημα μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Στο χώρο βρέθηκε από το πρωί κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, ζητώντας άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του δήμου για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Δεν είναι δυνατόν να πνιγόμαστε μέσα στα ίδια μας τα σχολεία! Επιτέλους πάρτε μέτρα!

Χαρακτηριστική και η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών της περιοχής:

«Οι σημερινές εικόνες από το 1ο ΓΕΛ και 1ο Γυμνάσιο της περιοχής μας μας γεμίζουν οργή. Μαθητές με αυτοσχέδιες γέφυρες από θρανία να προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τα κοντέινερ που κάνουν μάθημα!

Αυτό εννοεί όταν λέει η κυβέρνηση και το υπουργείο ότι είναι όλα καλά στα σχολεία μας; Αυτό σημαίνει το σχολείο μας είναι αναβαθμισμένο; Και μη μας πείτε ότι φταίει η κακιά μας η μοίρα που μας χτύπησε η κακοκαιρία, γιατί τρεις μέρες τώρα μας έχετε πρήξει με τον "Μπάλλο" που έρχεται. Μην μας πείτε ότι φταίει η κακιά μας η μοίρα που οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ εδώ και 10 χρόνια κάνουν μάθημα σε κοντέινερ!

Εχετε τεράστιες ευθύνες! Και εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και φυσικά και όλες οι δημοτικές αρχές μέχρι τώρα. Δεν πήρατε κανένα μέτρο όλα αυτά τα χρόνια, γιατί είναι κόστος η ασφάλεια και η υγεία μας.

Οι σημερινές εικόνες από ένα σχολείο που απέχει λίγα μόνο χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, αποδεικνύει ότι δεν είναι τυχαία γεγονότα. Είναι οι εγκληματικές επιλογές που μας αφήνουν απροστάτευτους.

Εδώ και τώρα πάρτε μέτρα:

Τα σχολεία να παραμείνουν αύριο κλειστά για άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών.

Οι μαθητές να μεταφερθούν προσωρινά σε ασφαλείς χώρους του δήμου, για να κάνουν μάθημα μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Αυξήστε τη χρηματοδότηση για την ανέγερση σχολείων ασφαλών, με αντισεισμική - αντιπλημμυρική θωράκιση».

Πανεπιστήμια ... πισίνες

Διάδρομος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Διάδρομος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Και πανεπιστημιακές σχολές της Αττικής πλημμύρισαν με τη χτεσινή βροχή, αναδεικνύοντας πως τα δύο χρόνια που ήταν κλειστά τα Ιδρύματα, δεν αξιοποιήθηκαν ούτε για μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, αλλά ούτε και για στοιχειώδη συντήρηση και προστασία. Αμφιθέατρα και διάδρομοι πλημμύρισαν σε σχολές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, στη Σχολή Καλών Τεχνών. Νερά μπήκαν και στη βιβλιοθήκη του Πάντειου Πανεπιστημίου. Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο γέμισε νερό ο εξωτερικός χώρος του Ιδρύματος και η πύλη στην Ιερά Οδό, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να ...δραπετεύουν από τα κάγκελα.

Πισίνα έγινε και ο κεντρικός διάδρομος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΣΕΤΠ και ΣΕΤ καλούν τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Ιδρύματος, ζητώντας εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κρατικό κονδύλι για συντήρηση και επισκευή των υποδομών και να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας του Ιδρύματος. Σε... «ευχαριστήρια» επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας για αυτή την κατάσταση, οι δύο Σύλλογοι περιγράφουν: «Από το πρωί της Πέμπτης οι κεντρικοί διάδρομοι του Πανεπιστημίου έγιναν πισίνα. Μπορεί να μην μπορούμε να μπούμε στα αμφιθέατρά μας σε ορισμένα τμήματα, να πρέπει να κάνουμε μπάνιο για να φτάσουμε στο εστιατόριο, αλλά σίγουρα πλέον έχουμε τη δυνατότητα για water sports και κολύμπι. Προτείνουμε στην κυβέρνηση να ξανασκεφτεί την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αν με την πρώτη βροχή οι διάδρομοι των Πανεπιστημίων πλημμυρίζουν, μάλλον θα ήταν πιο αποτελεσματικό να φέρουν το Λιμενικό στα ιδρύματα για να "απεγκλωβίσει" τους φοιτητές λόγω πλημμύρας!».

Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
«... Είναι πρωτοφανής η ανακοίνωση της διοίκησης του ΠαΔΑ το μεσημέρι της Πέμπτης ότι "αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες" για δύο μέρες! Οι φοιτητές δεν περιμέναμε δύο χρόνια για να μας πουν την τέταρτη μέρα ανοίγματος των σχολών ότι θα ξανακλείσουμε επειδή.... "βρέχει"!», τονίζουν.

Κατέρρευσε τμήμα στα πρανή του Κηφισού

Πρόσφατο ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» είχε αναδείξει το πρόβλημα

Χτεσινή εικόνα σε πρανή του Κηφισού στο ύψος των Αγίων Αναργύρων. Τα μπαλώματα δεν άντεξαν...
Χτεσινή εικόνα σε πρανή του Κηφισού στο ύψος των Αγίων Αναργύρων. Τα μπαλώματα δεν άντεξαν...
Οπως είχαν προειδοποιήσει τα τελευταία χρόνια οι δυνάμεις του ΚΚΕ, σε πολλά σημεία του Κηφισού οι παρεμβάσεις - μπαλώματα που έχουν γίνει (ακόμα και οι ελλιπείς καθαρισμοί) σε περίπτωση μεγάλης ροής θα δημιουργούσαν μεγαλύτερα προβλήματα, ακόμα και καταρρεύσεις των πρανών. Χτες το βράδυ η κατάσταση στον Κηφισό, με τεράστιες ποσότητες νερού και φερτά υλικά και από τις φετινές πυρκαγιές στην Πάρνηθα, έγινε επικίνδυνη, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη».

Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στις 19/9/2021 και αφορούσε τμήμα του Κηφισού που είχε πλημμυρίσει και πάλι το 2015. Σε δηλώσεις του ο Θοδωρής Σκολαρίκος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Αγ. Αναργύρων - Καματερού, σημείωνε: «Ο,τι παρέμβαση έγινε μετά την πλημμύρα στον Κηφισό το 2015 ήταν αποσπασματική. Εάν περπατήσει κανείς στη Λάμπρου Κατσώνη, με μια ματιά βλέπει πού υπάρχουν μπαλώματα. Στα πρανή συναντάς την παλιά πέτρα, παλιές παρεμβάσεις με τσιμέντο που έχουν υποστεί ζημιά και τα μπαλώματα που έγιναν το 2015. Αντί να γίνουν έργα που να "πιάσουν" όλη την κοίτη, επισκευάστηκε μόνο το σημείο που είχε καταρρεύσει», και συνέχιζε ότι «έγινε παρέμβαση μόνο στις ζημιές που είχαν γίνει τότε. Φαίνεται εύκολα το κομμάτι που ενισχύθηκε στο πλάι της Εθνικής. Ακριβώς δίπλα από την παρέμβαση όμως υπάρχουν κομμάτια με πέτρες. Οπου βλέπουμε καινούργιο τσιμέντο ήταν πέτρα που δεν άντεξε. Τι θα συμβεί σε μια επόμενη πλημμύρα;».

«Επιπλέον», όπως υπογράμμισε, «δεν υπάρχει φροντίδα για καθαρισμό της κοίτης του ποταμού είτε από τη βλάστηση είτε από φερτά υλικά. Το γεγονός αυτό αντικειμενικά μειώνει τη χωρητικότητά της. Επίσης, τα παρακοίτια δέντρα συντελούν στην αποσάθρωση των πρανών. Αν κάπου υποχωρήσουν τα πρανή, τα δέντρα θα μετατραπούν σε φερτά υλικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εδώ και τώρα απαιτείται να γίνουν παρεμβάσεις, γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά και οι πυρκαγιές του καλοκαιριού έχουν δυσκολέψει κατά πολύ την κατάσταση».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αίτημα για ειδική άδεια στους γονείς

Αίτημα χορήγησης ειδικής άδειας στους εργαζόμενους γονείς, για σήμερα που αποφασίστηκε να είναι κλειστά τα σχολεία, κατέθεσε στους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών και στον περιφερειάρχη Αττικής η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, ζητώντας τους να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μη χρεωθεί κανένας εργαζόμενος γονέας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μέρα κανονικής άδειας και να μην υπάρχει απώλεια του ημερομισθίου.

Επικοινωνία του Θ. Παφίλη με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας

Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικοινώνησε χτες με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για τη σειρά προβλημάτων που εκδηλώνονται σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στην Αττική, και για τα οποία χρειάζεται άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

Συγκεκριμένα, ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε στην πολύ άσχημη κατάσταση στην Αττική, με την υψηλή στάθμη υδάτων σε σημαντικούς δρόμους (Ιερά Οδό, Τρεις Γέφυρες, Λιοσίων, Βιομηχανική Ζώνη Κορωπίου, συμβολή Μαρκοπούλου και Λαυρίου), με τα πλημμυρισμένα σχολεία (Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Ιωνία και αλλού), όπου προκύπτουν σοβαρά προβλήματα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών, αλλά και σε άλλες υποδομές.

Αναφέρθηκε ακόμα στη σοβαρή κατάσταση που δημιουργείται στους δρόμους και τις περιοχές γύρω από τον άξονα του Κηφισού, όπου απαιτείται να ληφθούν κατεπειγόντως όλα τα αναγκαία μέτρα, ενόψει και της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού τις επόμενες ώρες.

Ο υπουργός ενημέρωσε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ για τις μέχρι τώρα ενέργειες του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Η πρόληψη και η προστασία του λαού δεν είναι πολυτέλεια

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής επισημαίνει: «Για άλλη μια φορά οι διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην αναμενόμενη κακοκαιρία αποδείχθηκαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Οι κάτοικοι της Αττικής βρίσκονται για πολλοστή φορά απολύτως εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα. Το κράτος, η Πολιτική Προστασία, η Περιφέρεια και οι δήμοι της Αττικής έδειξαν τη γύμνια τους σχετικά με μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Ακόμα μια φορά ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια του λαού η εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης, η έλλειψη ουσιαστικών αντιπλημμυρικών έργων, η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων.

Εικόνες ντροπής κυριαρχούν από το πρωί σε πολλές οδικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου (Ιερά Οδό, Λιοσίων, Κηφισίας, Πειραιώς, Χαμοστέρνας, Ποσειδώνος κ.α.), στον Κηφισό, στον Κολωνό, στο Μοσχάτο, στη Ραφήνα, στο Ρέμα Πικροδάφνης, στη Βιομηχανική Ζώνη Κορωπίου, στις γειτονιές της Νίκαιας, του Ρέντη, της Δυτικής Αθήνας, της Δυτικής Αττικής, στα δεκάδες πλημμυρισμένα σχολεία, στα πανεπιστήμια, σε εργασιακούς χώρους. Οι μετακινήσεις μέσα στον αστικό ιστό είναι επικίνδυνες, αφού δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση ακόμα και σε εντοπισμένα από χρόνια σημεία.

Εκτός αν θεωρούνται μέτρα προστασίας τα ενημερωτικά φυλλάδια που ετοιμάζει η Περιφέρεια και θα διανείμει στους κατοίκους της Αττικής "για να ξέρουν τι να κάνουν σε περίπτωση πλημμύρας"!

Η πρόληψη και η προστασία του λαού από τα φυσικά φαινόμενα δεν είναι πολυτέλεια, ούτε ατομική ευθύνη. Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης των ζημιών.

Στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Ευχαριστούμε για τα μαθήματα κανόε - καγιάκ»

Καυστική επιστολή στην υπουργό Παιδείας

Στο μεταξύ, η κατάσταση αυτή στα σχολεία ενέπνευσε τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας να συντάξει την ακόλουθη καυστική επιστολή προς το υπουργείο:

«Αγαπητό υπουργείο "Παιδείας" και αγαπητή κυβέρνηση,

Εκ μέρους όλων των σχολείων και μαθητών, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλετε ώστε να προστατέψετε τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, ώστε να είναι τα σχολεία μας ασφαλή, χωρίς κενά σε καθηγητές, ώστε να εξασφαλίζεται ότι όλοι οι μαθητές θα απολαμβάνουμε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση.

Σας ενημερώνουμε ότι η "Αξιολόγηση" των σχολικών κτιρίων και υποδομών κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα χάρη στη γενναία κρατική σας χρηματοδότηση. Μας χαροποίησαν ιδιαίτερα τα νέα μαθήματα που προστέθηκαν στο ημερήσιο σχολικό πρόγραμμά μας, αυτά του κανόε - καγιάκ και της κολύμβησης.

Επίσης πήγε πολύ καλά η τηλε-άντληση των υδάτων μέσω webex από τα προαύλιά μας και από τα ολοκαίνουργια κοντέινερ που έχουμε για αίθουσες.

Επιπρόσθετα, ευχαριστούμε για τα θρανία πολλαπλών χρήσεων με τα οποία εξοπλίσατε τα σχολεία μας. Το γιορτάσαμε χορεύοντας ΜΠΑΛ(Λ)Ο πάνω τους.

Τέλος, ενημερώστε εκ μέρους μας την Αντιτρομοκρατική και τα ΜΑΤ ότι σήμερα και αύριο λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων δεν χρειάζεται να έρθουν από τα σχολεία και τις γειτονιές μας. Από Δευτέρα. Προς το παρόν μπορείτε να στείλετε το Λιμενικό.

Με εκτίμηση

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας

Πέμπτη 14/10/2021

Υ.Γ. Θυμάστε που νομίζατε ότι βρέχει; Τότε δεν έβρεχε... Τώρα βρέχει!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ