ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Με κλιμάκωση του αγώνα απαντούν στην κοροϊδία της κυβέρνησης

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας χτες στην Αθήνα. Προετοιμάζονται η απεργία και το μεγάλο συλλαλητήριο στις 13 Νοέμβρη

Από πρόσφατη Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας
Από πρόσφατη Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας
Στην οργάνωση της 24ωρης απεργίας και του μεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα, το Σάββατο 13 Νοέμβρη, στρέφουν πλέον την προσοχή τους τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, δίνοντας με ενότητα και αποφασιστικότητα συνέχεια στον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Χτες, Δευτέρα, αντιπροσωπεία των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, με τη συμπαράσταση εκπροσώπων Σωματείων από την Αθήνα, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, εισπράττοντας για μία ακόμη φορά την κοροϊδία της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εργασίας αρνήθηκε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία των Σωματείων, επικαλούμενος ότι το απόγευμα θα υπήρχε τηλεδιάσκεψη όλων των εμπλεκόμενων Σωματείων για το θέμα της ΛΑΡΚΟ. Αντίστοιχη αντιμετώπιση είχε αντιπροσωπεία των Σωματείων και την προηγούμενη Δευτέρα, στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

«Εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση ξεπουλά μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις νικελίου στην Ευρώπη και δεν έχει ακόμη διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας. Δεν μας λέει τι έχει σχεδιάσει για να συνεχίσει να λειτουργεί η ΛΑΡΚΟ, να δουλεύουν οι εργαζόμενοι, να μην μαραζώσουν οι περιοχές που δραστηριοποιείται η εταιρεία», ανέφερε σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, τονίζοντας παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα με επόμενο μεγάλο σταθμό το συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 13 Νοέμβρη.

«Οι εργαζόμενοι είναι σε αβεβαιότητα. Τι θα γίνει με το μέλλον τους, τι θα γίνει με το εργοστάσιο. Ακούμε διάφορα και δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κάζας, γραμματέας του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, καλώντας κι αυτός στη μεγάλη κινητοποίηση της 13ης Νοέμβρη.

«Η κυβέρνηση δύο χρόνια τώρα κωφεύει, δεν μιλάει. Δεν λέει την αλήθεια στους εργαζόμενους. Τι θα συμβεί σε μας και στις οικογένειές μας. Θα μας πετάξουν στο δρόμο;», μετέφερε την αγωνία του εργατόκοσμου και ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Εδρας και γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας. Και πρόσθεσε: «Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεσμεύονται ότι δεν θα αφήσουν ποτέ τον αγώνα. Θα συνεχίσουμε δυναμικά και θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Αρχής γενομένης στις 13 Νοεμβρίου, που με τη συμπαράσταση φορέων και Σωματείων θα κατέβουμε στην Αθήνα. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα, δεν θα βγούμε από τους χώρους εργασίας μας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΕΗ
Απεργούν σήμερα ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης

Από τη συγκέντρωση στην Πτολεμαΐδα
Από τη συγκέντρωση στην Πτολεμαΐδα
Απεργούν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ διεκδικούν μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση των χαρατσιών, αυξήσεις στους μισθούς κ.ά.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30), με το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας να καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση. Τη στήριξή του στην απεργιακή κινητοποίηση έχει εκφράσει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Συγκέντρωση σήμερα στη 1 μ.μ., στην είσοδο του νοσοκομείου, διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.«Οχι στην "απελευθέρωση" της Ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και να καταργηθούν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα και ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης», απαιτεί με την κινητοποίησή του.

Μεγάλη κινητοποίηση στην Πτολεμαΐδα

Κάλεσμα αγωνιστικού ξεσηκωμού για Ενέργεια και θέρμανση φθηνά για τον λαό μετέφερε στους δρόμους της Πτολεμαΐδας η μαζική πορεία που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής τα ταξικά σωματεία, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης που πραγματοποίησε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μπροστά στη σημερινή απεργία. Σήμερα το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας και άλλα σωματεία, μετά και τις περιοδείες που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για την προετοιμασία της απεργιακής μάχης, θα βρεθούν και πάλι στους χώρους δουλειάς της ΔΕΗ, στα ορυχεία κύριου και νότιου πεδίου, στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, για την επιτυχία της απεργίας από νωρίς το πρωί.

Στη πορεία, που στην κεφαλή της βρέθηκε το πανό του ΣΕΕΕΝ με το σύνθημα «Ενέργεια κοινωνικό αγαθό, ΔΕΗ λαϊκή περιουσία», συμμετείχαν εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς (παραρτήματα Κοζάνης - Πτολεμαΐδας του ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ, Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Περιοχής Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ), Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης), με ιδιαίτερη τη συμμετοχή εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, όπως και λαού της περιοχής.

Με συνθήματα όπως «Η δίκαιη ανάπτυξη είναι ένα ψέμα, φτώχεια - ανεργία - πανάκριβο το ρεύμα» και «Ενέργεια και θέρμανση κοινωνικό αγαθό - Δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στον λαό», οι διαδηλωτές κινήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προαναγγέλλοντας κλιμάκωση του αγώνα.

Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε στην πλατεία Πτολεμαΐδας, οι ταξικές δυνάμεις συμμετείχαν μετά από προσυγκέντρωση που κάλεσε το ΣΕΕΕΝ στο παλιό πάρκο Πτολεμαΐδας, όπου χαιρετισμό έκανε ο Σταύρος Μυωσιάδης, πρόεδρος του ΣΕΕΕΝ. Στη συγκέντρωση μίλησε και ο Νίκος Γεωργακόπουλος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ «Σπάρτακος».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ένας νέος, σημαντικός κρίκος στη στρατηγική της "απελευθέρωσης" της αγοράς Ενέργειας, την οποία υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις (...) Πρόκειται για ωμή παραδοχή ότι τόσο η στρατηγική της "απελευθέρωσης" όσο και η "πράσινη ανάπτυξη" δεν συναντιούνται πουθενά με τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Κάθε απόφαση για τη θωράκιση της κερδοφορίας της ΔΕΗ και των άλλων ενεργειακών ομίλων μεταφράζεται σε ακόμα χειρότερους όρους πρόσβασης του λαού στο αγαθό της Ενέργειας».

Θύμισε επίσης τι έλεγαν οι υπερασπιστές της «απελευθέρωσης», π.χ. για τις «μειώσεις στις τιμές» ή για τις «καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας», τονίζοντας ότι η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει: «Τετραπλασιάστηκε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά λαϊκά - νοικοκυριά. Αυξήθηκε το ποσοστό της ενεργειακής φτώχειας του λαού. Αυξήθηκε η ανεργία. Επεκτάθηκαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με μισθούς πείνας, χωρίς ΣΣΕ. Συνεχής περιορισμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Χειροτέρευση των μέτρων υγείας και ασφάλειας. Μεγαλύτερη εκμετάλλευση και καταστροφή του περιβάλλοντος, καθυστερήσεις και ακυρώσεις στις μετεγκαταστάσεις. Αποδείχθηκε ότι όσο ο κλάδος της Ενέργειας θα λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος, τόσο περισσότερα θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όπως και στο νέο βήμα της ιδιωτικοποίησης».

Με τις σημερινές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Να μην προχωρήσει παραπέρα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Ούτε μέρα χωρίς τηλεθέρμανση, καμία σκέψη για αύξηση της τιμής της. Υπογραφή ΣΣΕ για το έκτακτο προσωπικό. Να μην εφαρμοστεί το «σχέδιο διάσωσης» της ΔΕΗ ΑΕ, που χτυπάει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυξήσεις στους μισθούς, ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας κ.λπ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ξεκίνησαν με μαζική συμμετοχή οι αρχαιρεσίες

Ξεκίνησαν την Κυριακή, με μαζική ανταπόκριση των εργαζομένων, οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συλλόγου έως τις 31 Οκτώβρη, στα παραρτήματα σε γειτονιές, καθώς επίσης σε χώρους δουλειάς, με βάση το εξής πρόγραμμα:

Στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως) στις 19, 21, 22, 23, 24, 26, 28 και 29 Οκτώβρη από 10 π.μ. έως 6 μ.μ., και στις 20, 25 και 27 Οκτώβρη από 1 μ.μ. έως 9 μ.μ.

Στα Πετράλωνα (Κοίλης 13) στις 20 Οκτώβρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στον Βύρωνα (Κορυτσάς και Κωνσταντιλιέρη) επίσης στις 20 Οκτώβρη (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών) στις 23 και 24 Οκτώβρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στο Μενίδι (Δεκελείας 42) στις 24 Οκτώβρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στη Γλυφάδα (Ποσειδώνος και Σ. Καράγιωργα 22) στις 25 Οκτώβρη (9.30 π.μ. - 5.30 μ.μ.). Στην Καλλιθέα (Αραπάκη 69) στις 27 Οκτώβρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στο Ιλιον (Μενελάου 33 και Χρυσηίδος) στις 30 και 31 Οκτώβρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.).

Εξω από τα καταστήματα «Praktiker» στο Ελληνικό στις 21 Οκτώβρη (12 μ. - 8 μ.μ.), σε «Mall» στο Μαρούσι και «Metro Mall» στον Αγιο Δημήτριο στις 22 Οκτώβρη (9.30 π.μ. - 5.30 μ.μ.), «Praktiker» στη Μεταμόρφωση στις 25 Οκτώβρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.), «River West» στον Κηφισό στις 26 Οκτώβρη (9.30 π.μ. - 5.30 μ.μ.), «Avenue» στην Κηφισίας στις 27 Οκτώβρη (9.30 π.μ. - 5.30 μ.μ.) και στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα στις 29 Οκτώβρη (9.30 π.μ. - 5.30 μ.μ.).

Απόλυση εμποροϋπαλλήλου που συμμετέχει στις αρχαιρεσίες ως υποψήφια

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει την εξώδικη απόλυση εργαζόμενης, μέλους του σωματείου και υποψήφιας στις αρχαιρεσίες του, από την εταιρεία «ΛΗΤΩ ΑΕ» και απαιτεί την άμεση ανάκλησή της. Οπως καταγγέλλει, αυτό που «ενόχλησε» την εργοδοσία είναι «η πρωτοπόρα στάση της συναδέλφισσας», που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και είναι υποψήφια στις εκλογές του σωματείου. «Εδώ και μήνες τα "ΛΗΤΩ" έχουν εξαπολύσει μπαράζ απολύσεων και πιέσεων για να εξαναγκάσουν το σύνολο του προσωπικού τους να εργάζεται ασταμάτητα με ό,τι όρους θέλει η εταιρεία. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει πολλούς συναδέλφους στην παραίτηση», καταγγέλλει ο Σύλλογος. «Δεν θα τους περάσει! Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να μετράμε απολύσεις συναδέλφων γιατί δεν δέχονται να εργάζονται σαν σύγχρονοι σκλάβοι!», τονίζει. Καλεί τους εργαζόμενους στη συγκεκριμένη επιχείρηση και συνολικά στο Εμπόριο, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία να καταδικάσουν τη συγκεκριμένη απόλυση και να στηρίξουν τις παρεμβάσεις του σωματείου για την ανάκλησή της. «Δεν θα κάνουμε πίσω! Τώρα να γυρίσει στη δουλειά της η συναδέλφισσα!», καταλήγει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ