Τρίτη 19 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΕΗ
Απεργούν σήμερα ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης

Από τη συγκέντρωση στην Πτολεμαΐδα
Από τη συγκέντρωση στην Πτολεμαΐδα
Απεργούν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ διεκδικούν μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση των χαρατσιών, αυξήσεις στους μισθούς κ.ά.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30), με το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας να καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση. Τη στήριξή του στην απεργιακή κινητοποίηση έχει εκφράσει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Συγκέντρωση σήμερα στη 1 μ.μ., στην είσοδο του νοσοκομείου, διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.«Οχι στην "απελευθέρωση" της Ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και να καταργηθούν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα και ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης», απαιτεί με την κινητοποίησή του.

Μεγάλη κινητοποίηση στην Πτολεμαΐδα

Κάλεσμα αγωνιστικού ξεσηκωμού για Ενέργεια και θέρμανση φθηνά για τον λαό μετέφερε στους δρόμους της Πτολεμαΐδας η μαζική πορεία που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής τα ταξικά σωματεία, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης που πραγματοποίησε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μπροστά στη σημερινή απεργία. Σήμερα το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας και άλλα σωματεία, μετά και τις περιοδείες που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για την προετοιμασία της απεργιακής μάχης, θα βρεθούν και πάλι στους χώρους δουλειάς της ΔΕΗ, στα ορυχεία κύριου και νότιου πεδίου, στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, για την επιτυχία της απεργίας από νωρίς το πρωί.

Στη πορεία, που στην κεφαλή της βρέθηκε το πανό του ΣΕΕΕΝ με το σύνθημα «Ενέργεια κοινωνικό αγαθό, ΔΕΗ λαϊκή περιουσία», συμμετείχαν εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς (παραρτήματα Κοζάνης - Πτολεμαΐδας του ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ, Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Περιοχής Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ), Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης), με ιδιαίτερη τη συμμετοχή εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, όπως και λαού της περιοχής.

Με συνθήματα όπως «Η δίκαιη ανάπτυξη είναι ένα ψέμα, φτώχεια - ανεργία - πανάκριβο το ρεύμα» και «Ενέργεια και θέρμανση κοινωνικό αγαθό - Δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στον λαό», οι διαδηλωτές κινήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προαναγγέλλοντας κλιμάκωση του αγώνα.

Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε στην πλατεία Πτολεμαΐδας, οι ταξικές δυνάμεις συμμετείχαν μετά από προσυγκέντρωση που κάλεσε το ΣΕΕΕΝ στο παλιό πάρκο Πτολεμαΐδας, όπου χαιρετισμό έκανε ο Σταύρος Μυωσιάδης, πρόεδρος του ΣΕΕΕΝ. Στη συγκέντρωση μίλησε και ο Νίκος Γεωργακόπουλος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ «Σπάρτακος».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ένας νέος, σημαντικός κρίκος στη στρατηγική της "απελευθέρωσης" της αγοράς Ενέργειας, την οποία υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις (...) Πρόκειται για ωμή παραδοχή ότι τόσο η στρατηγική της "απελευθέρωσης" όσο και η "πράσινη ανάπτυξη" δεν συναντιούνται πουθενά με τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Κάθε απόφαση για τη θωράκιση της κερδοφορίας της ΔΕΗ και των άλλων ενεργειακών ομίλων μεταφράζεται σε ακόμα χειρότερους όρους πρόσβασης του λαού στο αγαθό της Ενέργειας».

Θύμισε επίσης τι έλεγαν οι υπερασπιστές της «απελευθέρωσης», π.χ. για τις «μειώσεις στις τιμές» ή για τις «καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας», τονίζοντας ότι η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει: «Τετραπλασιάστηκε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά λαϊκά - νοικοκυριά. Αυξήθηκε το ποσοστό της ενεργειακής φτώχειας του λαού. Αυξήθηκε η ανεργία. Επεκτάθηκαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με μισθούς πείνας, χωρίς ΣΣΕ. Συνεχής περιορισμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Χειροτέρευση των μέτρων υγείας και ασφάλειας. Μεγαλύτερη εκμετάλλευση και καταστροφή του περιβάλλοντος, καθυστερήσεις και ακυρώσεις στις μετεγκαταστάσεις. Αποδείχθηκε ότι όσο ο κλάδος της Ενέργειας θα λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος, τόσο περισσότερα θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όπως και στο νέο βήμα της ιδιωτικοποίησης».

Με τις σημερινές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Να μην προχωρήσει παραπέρα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Ούτε μέρα χωρίς τηλεθέρμανση, καμία σκέψη για αύξηση της τιμής της. Υπογραφή ΣΣΕ για το έκτακτο προσωπικό. Να μην εφαρμοστεί το «σχέδιο διάσωσης» της ΔΕΗ ΑΕ, που χτυπάει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυξήσεις στους μισθούς, ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ