Τρίτη 19 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Κλιμακώνεται η οργάνωση της πάλης με συλλαλητήρια τον Νοέμβρη και απεργιακή κλιμάκωση

Συνεχίζονται οι συσκέψεις σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων

Από την πλατιά σύσκεψη στα Γιάννενα
Από την πλατιά σύσκεψη στα Γιάννενα
Σε ρυθμούς προετοιμασίας των πανεργατικών συλλαλητηρίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και άλλες πόλεις, οργάνωσης του αγώνα για να υψωθεί «τείχος» ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, αλλά και διεκδίκησης σύγχρονων εργασιακών δικαιωμάτων στους κλάδους και χώρους δουλειάς, κινούνται Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα.

Με αφετηρία τη μαζική και μαχητική σύσκεψη που οργανώθηκε στις 5 Οκτώβρη στην Αθήνα, στο γήπεδο Σπόρτιγκ, το μέτωπο των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αποφασίζουν τον συντονισμό της δράσης τους και την απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα καθημερινά δυναμώνει. Ηδη, η συζήτηση αυτή δίνει τον τόνο σε Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και περιοδείες, αλλά και στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μέσα από τον βηματισμό αυτής της δραστηριότητας, τα σωματεία προετοιμάζουν μαζικό πανεργατικό συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη στην Αθήνα, στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες ανακοινώνονται και σε άλλες πόλεις. Στον Πειραιά το Εργατικό Κέντρο και σωματεία οργανώνουν το συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Πασαλιμάνι. Στη Θεσσαλονίκη, μετά από σύσκεψη που έγινε στις 12 Οκτώβρη, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη, με το κάλεσμα να αγκαλιάζεται από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Κλιμακώνουμε την πάλη μας με πανελλαδική πανεργατική απεργία. Για να δυναμώσουν η κοινή δράση και ο αγώνας των Συνδικάτων. Για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής. Για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη. Για τη διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων», αναφέρουν συνδικαλιστικές οργανώσεις στο κάλεσμα που έχουν διαμορφώσει μετά τη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα.

Με αυτό καλούν όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας «σε κοινή δράση και αγώνα για να μπλοκαριστεί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών και να μείνει στα χαρτιά ο νόμος 4808/2021, ο γνωστός νόμος - "έκτρωμα" του Χατζηδάκη. Για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων για ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα».

Μεγάλη σύσκεψη σωματείων από τη Βορειοδυτική Ελλάδα

Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 10 Νοέμβρη αποφάσισε η πλατιά σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων απ' όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα Γιάννενα, στην έδρα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν με αποφάσεις των διοικήσεών τους συνδικαλιστές από τα Εργατικά Κέντρα Αρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας και Λευκάδας μαζί με δεκάδες συνδικαλιστές από 60 πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα απ' όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα.

Η συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι η μεγαλύτερη από κάθε ανάλογη πρωτοβουλία των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή, στοιχείο του αυξημένου ενδιαφέροντος για την οργάνωση και τον συντονισμό των εργατικών διεκδικήσεων και απόκρουσης της αντεργατικής επίθεσης.

Οι εργασίες, για τις οποίες ο «Ριζοσπάστης» θα δημοσιεύσει αναλυτικό ρεπορτάζ σε επόμενο φύλλο, άνοιξαν με εισήγηση του πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, Νίκου Εξαρχου, ενώ ακολούθησαν 26 παρεμβάσεις εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων, εργαζομένων και αντιπροσώπων Εργατικών Κέντρων.

Στην πλατιά σύσκεψη συμφωνήθηκε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να συζητήσουν στα όργανά τους και να αποφασίσουν:

Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στις 10 Νοέμβρη κρίκος για την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα σε πανελλαδική πανεργατική απεργία τους επόμενους μήνες. Εκδοση τετρασέλιδου καλέσματος στην εργατική τάξη της περιοχής. Στήριξη των απεργιών στη ΔΕΗ σήμερα και στην Υγεία στις 21 του Οκτώβρη, καθώς και στην Οικοδομή στις 4 Νοέμβρη. Αγωνιστικός εορτασμός της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη σε κάθε πόλη.

Παράλληλα συμφωνήθηκε καμιά συνδικαλιστική οργάνωση να μην παραδώσει μητρώα εργαζομένων, να μην εφαρμόσει τις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τη λειτουργία των συνδικάτων και τις απεργίες με όρους μαζικής οργανωμένης απειθαρχίας.

Σε Κρήτη και Μεσσηνία

Σύσκεψη με συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστών και σωματείων πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου λήφθηκαν αποφάσεις για κινητοποιήσεις και κοινή δράση, με σταθμό το συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη. Για το επόμενο διάστημα αποφασίστηκαν: Στήριξη της απεργίας των εργαζομένων της ΔΕΗ με συγκέντρωση σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ., στη ΔΕΗ στο Τσαλικάκι. Συμμετοχή στη συγκέντρωση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για την πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 21 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στα Λιοντάρια.

Στη Μεσσηνία σύσκεψη έγινε την Κυριακή 17 Οκτώβρη για το ίδιο θέμα, όπου αναδείχθηκαν διάφορες πλευρές της αντιλαϊκής επίθεσης, ενώ εκφράστηκε η αποφασιστικότητα των σωματείων να ακυρωθούν στην πράξη οι νόμοι που βάζουν εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, που καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε πετσοκομμένα δικαιώματα. Στο τέλος της συζήτησης προτάθηκε στα σωματεία να στηρίξουν την απεργία των υγειονομικών και την απεργία των οικοδόμων αλλά και να πάρουν απόφαση για συλλαλητήριο στις 5 Νοέμβρη.

  • Η Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Σερρών που πραγματοποιήθηκε προχτές, στήριξε ομόφωνα το ψήφισμα που κατέθεσαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη, σημειώνοντας τις «ανατροπές του αιώνα» που επιχειρεί ο συγκεκριμένος νόμος στο σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων.
Συσκέψεις σε άλλες πόλεις

-- Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία σήμερα, Τρίτη, στις 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο των Δημοτικών Σχολείων 4ου και 37ου (Κουμουνδούρου και Ανθίμου Γαζή).

-- Στην Κοζάνη, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στην Καρδίτσα, την Πέμπτη 21 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο αίθριο της δημοτικής αγοράς.

-- Στα Τρίκαλα, την Πέμπτη 21 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στη Μυτιλήνη, την Παρασκευή 22 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπάλληλων Λέσβου (Δαβάκη και Βαλαωρίτου).

-- Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί τα σωματεία, τους συλλόγους και φορείς του νησιού σε σύσκεψη την Παρασκευή 22 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεών του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ