ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 31 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Να «βουλιάξει» το Σύνταγμα από τη λαϊκή αποφασιστικότητα

Κλιμακώνονται οι προετοιμασίες για την αγωνιστική κινητοποίηση, στις 6 Νοέμβρη, όλων των πληγέντων από φυσικές καταστροφές

Από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην πυρόπληκτη Βορεια Εύβοια στις 21 Αυγούστου, που έδωσε και το έναυσμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων
Από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην πυρόπληκτη Βορεια Εύβοια στις 21 Αυγούστου, που έδωσε και το έναυσμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων
Να ενώσουν τις φωνές τους με τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές από άλλες περιοχές της χώρας, στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 6 Νοέμβρη, στις 12 μ. στην πλατεία Συντάγματος, ετοιμάζονται οι πυρόπληκτοι της Βόρειας Εύβοιας, κλιμακώνοντας τον αγώνα για να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους.

Στο συλλαλητήριο έχουν δηλώσει συμμετοχή Επιτροπές Πληγέντων πυρόπληκτων, πλημμυροπαθών και σεισμοπαθών από Εύβοια, Αττική, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη και Στερεά Ελλάδα.

Με στόχο να «βουλιάξει» το Σύνταγμα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας, οι κατά τόπους Επιτροπές στα χωριά, το Σωματείο των ρετσινάδων και ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας δίνουν καθημερινά τη μάχη της οργάνωσης της καθόδου του πυρόπληκτου λαού της Βόρειας Εύβοιας στο μεγάλο συλλαλητήριο της 6/11.

Τα χωριά της περιοχής και οι κεντρικοί δρόμοι έχουν στολιστεί με τις αφίσες και τα πανό του συλλαλητηρίου. Με συνεχείς εξορμήσεις το κάλεσμα στο συλλαλητήριο μοιράζεται σπίτι το σπίτι, άνθρωπο τον άνθρωπο. Ορίζονται υπεύθυνοι στα χωριά για την καταγραφή συμμετοχών και την επίλυση διαδικαστικών θεμάτων, ενώ συνεχίζονται οι συνελεύσεις των Επιτροπών Αγώνα. Η οργάνωση του συλλαλητηρίου και η μαζική συμμετοχή σε αυτό αποτελούν υπόθεση του ίδιου του λαού της Βόρειας Εύβοιας.

Με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση να μην ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο στις ανάγκες του και στις ζημιές που υπέστη από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, ο λαός της Βόρειας Εύβοιας δίνει συνέχεια στον αγώνα του και συντονίζει τη δράση του με πληγέντες άλλων περιοχών της χώρας, οι οποίοι βιώνουν την ίδια εγκληματική πολιτική. Λαϊκές οικογένειες εξαιρούνται ακόμα και από τα ψίχουλα των αποζημιώσεων, η εργασία των ρετσινάδων και δασεργατών στην αποκατάσταση του δάσους βρίσκεται στον «αέρα», οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι πασχίζουν να ταΐσουν τα ζώα τους, οι αγρότες ακόμα περιμένουν να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, οι έμμεσα πληγέντες εξαιρούνται μέχρι στιγμής από κάθε μέτρο στήριξης.

Η οργή και η αγανάκτηση του πυρόπληκτου λαού της Βόρειας Εύβοιας φουντώνουν από την κοροϊδία και τη μη υλοποίηση ουσιαστικών αντιπλημμυρικών έργων. Δύο μήνες μετά την πυρκαγιά, από μία συνηθισμένη για τα δεδομένα της περιοχής βροχόπτωση, παραλιακά χωριά και οικισμοί βυθίστηκαν σε τόνους λάσπης και άλλων φερτών υλών που το νερό μετέφερε χωρίς εμπόδιο από τις καμένες πλαγιές των βουνών. Μέσα σε δυο μήνες ο λαός της Βόρειας Εύβοιας κάηκε χωρίς αέρα και πνίγηκε με ψιλόβροχο.

Την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζει τις ανάγκες του λαού της Βόρειας Εύβοιας ως κόστος, η κυβέρνηση προωθεί τους σχεδιασμούς της για την «ανασυγκρότηση» της Βόρειας Εύβοιας και τη μετατροπή της καταστροφής σε «ευκαιρία» για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αξιοποιεί παράλληλα τον μηχανισμό της για να αποπροσανατολίσει τον λαό και να διασπάσει την ενότητά του, να αποτρέψει τη συνέχιση της αγωνιστικής δράσης και διεκδίκησης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη του επικεφαλής της «επιτροπής ανασυγκρότησης» Στ. Μπένου στη βόρεια Εύβοια, 1 και 2 Νοέμβρη, λίγες μόλις μέρες πριν από το συλλαλητήριο της Αθήνας.

Στην Αθήνα και οι πλημμυροπαθείς από Ληλάντιο και Καστέλλα

Για την κάθοδο στην Αθήνα και το συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη ετοιμάζονται και πλημμυροπαθείς από το Ληλάντιο Πεδίο και την Καστέλλα Ψαχνών, που εδώ και 15 μήνες παλεύουν για αντιπλημμυρικά έργα στους ποταμούς Λήλαντα και Μεσσάπιο, για μέτρα στήριξης όσων χτυπήθηκαν από τις φονικές πλημμύρες στην Κεντρική Εύβοια τον Αύγουστο του 2020.

Στις αρχές της βδομάδας αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατοίκων Ληλαντίου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας και παρέμβαση σε σύσκεψη που έγινε, παρουσία του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, στο δημοτικό κατάστημα Βασιλικού Χαλκίδας. Η αντιπροσωπεία της περιοχής στην παρέμβασή της κατήγγειλε ότι 15 μήνες μετά τις πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε 8 ανθρώπους δεν έχει γίνει ούτε η επικαιροποίηση της μελέτης για την αντιπλημμυρική παρέμβαση στον Λήλαντα ποταμό, ούτε κάποιο άλλο ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο.

Την άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στο Ληλάντιο απαιτεί σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χαλκίδας, χαρακτηρίζοντας δίκαιη την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής για τη συνεχιζόμενη κοροϊδία.

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον Πύργο

Κύμα συμμετοχών για το πανελλαδικό συλλαλητήριο

Με στόχο να είναι απόλυτα επιτυχημένη από συμμετοχή αλλά και έκφραση αλληλεγγύης, η Συντονιστική Επιτροπή των Πυρόπληκτων της Ηλείας προετοίμασε με κάθε λεπτομέρεια τη μεγάλη συναυλία στις 30 Οκτώβρη, με την Ρίτα Αντωνοπούλου, στο κλειστό γυμναστήριο του Πύργου στις 9 μ.μ.

Δραστηριότητα που είναι ενταγμένη στις έως και σήμερα πρωτοβουλίες της Συντονιστικής, η οποία από την πρώτη στιγμή συγκρότησής της, τον Αύγουστο στην Αρχαία Ολυμπία, δεν σταματά να διεκδικεί την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εκατοντάδων πληγέντων, να πραγματοποιεί κινητοποιήσεις αλλά και να ενημερώνει συνεχώς για τις δράσεις της, με παρουσία στα χωριά, συσκέψεις και συγκεντρώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στη σύσκεψη πανελλαδικού συντονισμού των πληγέντων από φυσικές καταστροφές στην Αθήνα και θα δώσει δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 6 Νοέμβρη.

Οπως επισημαίνεται από την Επιτροπή, εδώ και τρεις μήνες η κατάσταση στην περιοχή τους συνεχώς δυσκολεύει. Την ίδια ώρα, η αγωνία για τα προβλήματα που μπορεί να φέρει ο χειμώνας ακόμη και με μια βροχόπτωση μεγαλώνει. Ηδη, καταγράφηκαν τα πρώτα προβλήματα (ειδικά σε περιοχές των δήμων Ηλιδας και Πηνειού). Οπως καταγγέλλεται, τα αντιπλημμυρικά είναι ανύπαρκτα και όπου γίνονται παρεμβάσεις, καθυστερούν. Ολα αυτά εν μέσω πανδημίας, με την κατάσταση στα νοσοκομεία του νομού να είναι τραγική, με ελλείψεις γιατρών και υπόλοιπου προσωπικού.

«Δεν μας λυγίζουν η κρατική αναλγησία και κοροϊδία»

«Δεν θα μας λυγίσουν η κρατική αναλγησία και κοροϊδία», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και μέλος της Συντονιστικής, Θανάσης Βομπίρης, επισημαίνοντας: «Αποδεικνύουμε καθημερινά, με τη στάση μας, τη θέλησή μας να μη σταματήσουμε μέχρι να δικαιωθεί και ο τελευταίος πυρόπληκτος. Εμείς θα μείνουμε στον τόπο μας!».

Στο πλευρό της Συντονιστικής βρίσκονται σωματεία εργαζομένων, άλλοι φορείς που εξέφρασαν αλληλεγγύη. Αρκετοί έδωσαν το «παρών» και στις τελευταίες κινητοποιήσεις, μεταξύ των οποίων η Συντονιστική Επιτροπή των μαθητών, πολλοί από τους οποίους είδαν τις περιουσίες των οικογενειών τους να καταστρέφονται από τις φλόγες.

Στην Αθήνα και η δημοτική αρχή Πάτρας

Τη στήριξή της εκφράζει η δημοτική αρχή Πάτρας, αντιπροσωπεία της οποίας, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, θα βρεθεί στο Σύνταγμα, ενώ το θέμα θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος καλεί τους πυρόπληκτους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο. «Να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη για τις καταστροφές, να αναλάβει αυτήν ακριβώς την ευθύνη. Γιατί παρά τις συνεχόμενες, κάθε χρόνο, καταστροφές, από φωτιές και πλημμύρες, δεν παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αφού οι πολιτικές που εφαρμόζονται, μέχρι σήμερα, από όλες τις κυβερνήσεις, θεωρούν κόστος τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής μας, γιατί δεν είναι ανταποδοτικά και δεν προσφέρουν στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», τόνισε.

Στην πρόσκληση για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα έχουν ανταποκριθεί από την Αχαΐα η Συντονιστική Επιτροπή προστασίας των δασών και της λαϊκής περιουσίας, η Επιτροπή Πυρόπληκτων Σουλίου Πάτρας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγιαλείας «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Ερυμάνθου και Ωλενίας.

Η συμμετοχή μεγαλώνει και από τη γειτονική Αιτωλοακαρνανία. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων δηλώνει «παρών» και δρομολογεί λεωφορεία από διάφορες περιοχές, οργανώνοντας επιπλέον, από κοινού με Αγροτικούς Συλλόγους, την πάλη των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Στήριξη από την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών»

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) συμμετέχει στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα, που διοργανώνουν οι φορείς και οι Επιτροπές Αγώνα των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών και των πληγέντων από πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές, από διάφορες περιοχές της χώρας.

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Στηρίζουμε τον αγώνα επιβίωσης αυτών των ανθρώπων, που διεκδικούν όλοι μαζί ενωμένοι το δικαίωμα να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια και παράλληλα αναδεικνύουν τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων για τις καταστροφές που έχουν υποστεί.

Για ακόμη μια χρονιά ο λαός της πατρίδας μας, τα δάση και το περιβάλλον ήρθαν αντιμέτωποι με τεράστιες καταστροφές κατοικιών, εγκαταστάσεων, καλλιεργειών και δασικών εκτάσεων, από πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες καταστροφές. Η αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, που αποδείχτηκε πιο έντονα στην πράξη τη φετινή χρονιά, αποδεικνύει περίτρανα ότι η εφαρμογή των πολιτικών των κυβερνήσεων δεν γίνεται με επίκεντρο την προστασία και την ασφάλεια του λαού αλλά με κριτήριο πόσο λιγότερα χρήματα θα διαθέσει το κράτος και κατά πόσο θα υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών πυρασφάλειας (διάθεση πυροσβεστών σε ιδιωτικά αεροδρόμια και οδικούς άξονες), αλλά και την εμπορευματοποίηση των δασών και των δασικών εκτάσεων, ακόμα και μέσω της αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων. Οι κυβερνήσεις θεωρούν κόστος για την οικονομία τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των συνανθρώπων μας, γιατί δεν είναι ανταποδοτικά, δεν προσφέρουν στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Εμείς οι πυροσβέστες που παλεύουμε με τις φωτιές, μπορούμε να καταλάβουμε τον πόνο, τη δυστυχία, την απόγνωση όλων των πληγέντων. Βιώνουμε καθημερινά τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στην υπηρεσία μας και στην Πολιτική Προστασία της χώρας. Εχουμε κατανοήσει ότι εξαιτίας των ελλείψεων αυτών, όσο και να προσπαθήσαμε μερόνυχτα ολόκληρα να σβήσουμε τις πυρκαγιές, να διασώσουμε περιουσίες και να παράσχουμε βοήθεια σε συνανθρώπους μας ακόμα και στην άλλη άκρη της Ελλάδας, σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορέσαμε να τα καταφέρουμε και να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τους συμπολίτες μας, τις περιουσίες, τις υποδομές και τον φυσικό μας πλούτο. Οι ίδιες πολιτικές είναι που έχουν καταντήσει και εμάς τους πυροσβέστες εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.

Πιστεύουμε ότι ο οργανωμένος αγώνας του λαού μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα. Ενώνουμε τη φωνή μας και αγωνιζόμαστε μαζί με τον λαό, για να μην ξαναζήσουμε μεγάλες καταστροφές, απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και απώλειες σε περιουσίες και στον φυσικό μας πλούτο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ