ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Αύριο η μεγάλη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα (10.30 π.μ., Κάνιγγος), Θεσσαλονίκη (10.30 π.μ., υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης) και σε άλλες πόλεις

Με πανελλαδική απεργία αύριο Πέμπτη η Ομοσπονδία Οικοδόμων διεκδικεί την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι οικοδόμοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώνονται σε μια σειρά από πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή κινητοποίηση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης σε: Πάτρα, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του ΕΦΚΑ (Γούναρη και Κορίνθου). Γιάννενα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Αρτα, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Λάρισα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου. Καρδίτσα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Αγρίνιο, στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Κέρκυρα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Λευκάδα, στις 10.30 π.μ. στον ΕΦΚΑ. Ηγουμενίτσα, στις 10 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή τα Συνδικάτα βρίσκονται «στο πόδι» προετοιμάζοντας την απεργία, με εξορμήσεις και περιοδείες σε εργοτάξια και γιαπιά, συνελεύσεις και συζήτηση με τους εργαζόμενους. Η ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, τα συμπιεσμένα μεροκάματα, η υπονόμευση της Ασφάλισης και η κλοπή του ενσήμου, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι προσπάθειες της εργοδοσίας να επιβάλει απλήρωτες υπερωρίες και δουλειά τις Κυριακές είναι πλευρές που απασχολούν τους οικοδόμους, σε όποιο έργο και περιοχή της χώρας κι αν δουλεύουν. Τα Συνδικάτα και η Ομοσπονδία καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό απεργιακό «παρών», με κεντρική διεκδίκηση την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης, για να μπει φρένο στα μεροκάματα πείνας αλλά και στο απαράδεκτο φαινόμενο της κλοπής της Ασφάλισης των οικοδόμων, καθώς με την ανοχή του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ χιλιάδες ένσημα δηλώνονται με το κατώτερο μεροκάματο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, με επιπτώσεις στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

«Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε σαν είλωτες για να θησαυρίζουν οι μεγαλοκατασκευαστές και οι μεγαλοεργολάβοι», τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και υπογραμμίζει ότι η υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις μπορεί να γίνει «κυματοθραύστης απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας να αξιοποιήσει τον νόμο Χατζηδάκη, απαιτώντας μικρότερα μεροκάματα και απλήρωτες υπερωρίες».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Την τελευταία μας κουβέντα δεν την έχουμε πει ακόμη!

Στις 13 Νοέμβρη κατεβαίνουν στην Αθήνα, παλεύοντας για τις θέσεις εργασίας τους

Αγωνιστικό ραντεβού, το Σάββατο 13 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, δίνουν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους της Αττικής και ολόκληρης της χώρας για συνέχιση της πλατιάς αλληλεγγύης που έχουν δείξει στον πολύμηνο αγώνα τους.

«Δεν το βάζουμε κάτω. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Μπαίνουμε στην τελική μάχη για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλες τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας. Ακόμη δεν έχουμε πει την τελευταία μας κουβέντα», τονίζουν τα Σωματεία Εργαζομένων.

Θυμίζουν ότι μέσα από τον αγώνα και την αλληλεγγύη, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ κατάφεραν να πετύχουν σημαντικές νίκες και παράλληλα να αναδείξουν τις εγκληματικές ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την απαξίωση της επιχείρησης.

«Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό ότι "η ΛΑΡΚΟ είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο και οι εργαζόμενοι καλοπερασάκηδες" όπως έλεγε. Με ντοκουμέντα τους 80 νεκρούς μας στην ώρα εργασίας, τους εκατοντάδες σακατεμένους και νεκρούς από επαγγελματικές ασθένειες, μαζί αναδείξαμε το ποιος έχει πληρώσει τη συνειδητή απαξίωση της ΛΑΡΚΟ», τονίζουν τα Σωματεία στο κάλεσμά τους. Και προσθέτουν:

«Μαζί προβλέψαμε και αναδείξαμε αυτό που συμβαίνει σήμερα. Οσο η ΛΑΡΚΟ είναι σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, έχει χρηματοδοτηθεί άμεσα και έμμεσα με 100 plus εκατομμύρια για πρώτη φορά στην ιστορία της και έχει εισπράξει άλλα 140 plus από τις πωλήσεις της παραγωγής αυτό το διάστημα. Οι τιμές του νικελίου όλο αυτό το διάστημα είναι σε κερδοφόρα επίπεδα (οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας), με αυτά τα χρήματα και με αυτές τις τιμές η ΛΑΡΚΟ θα έπρεπε να είχε επισκευαστεί, να εκσυγχρονίζεται και παράλληλα να παράγει προσφέροντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα στα κρατικά ταμεία. Η απώλεια εσόδων από τη χαμένη παραγωγή των δύο τελευταίων ετών ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ».

Σημειώνουν επίσης ότι η σημερινή κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ, με την εγκατάλειψη στο εργοστάσιο και τα μεταλλεία, επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των Σωματείων, ενώ επισημαίνουν ότι «ακόμη και το 20% που υπολειτουργεί σήμερα είναι άκρως επικίνδυνο για την εργασία και την ασφάλεια των εργαζομένων».

Τονίζουν επίσης τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, τα αποθέματα κοιτασμάτων νικελίου και κοβαλτίου στο υπέδαφος της χώρας που ανέρχονται στο 90% των κοιτασμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ, το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην ΕΕ που παράγει με δικά της μεταλλεύματα την ανεκτίμητης αξίας τεχνογνωσία των εργαζομένων και σημειώνουν ότι η μη χρηματοδότηση της ΛΑΡΚΟ από την κυβέρνηση υπηρετούσε την απαξίωσή της, το «να πέσει το αντίτιμο που θα δώσουν οι επενδυτές». Προσδιορίζουν μάλιστα ότι η κυβέρνηση με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό «έστρωσε το δρόμο» έτσι ώστε να ξεπουληθεί και οι επενδυτές ανέξοδα να την κάνουν «ό,τι θέλουν, με όσους εργαζομένους θέλουν και με τους όρους που θέλουν».

«Η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια μας εμπαίζει. Μέχρι τέλος του έτους θα έχει πραγματοποιήσει τους εγκληματικούς διαγωνισμούς εκποίησης και ακόμη δεν έχει διασφαλίσει τόσο τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας και την ανάπτυξή της, όσο και τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα και την καταβολή όσων μας χρωστάει ως εργοδότης και πολιτικός προϊστάμενος. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν ανεχόμαστε άλλο τον εμπαιγμό και ξεκαθαρίζουμε ότι για τα αυτονόητα και δίκαια αιτήματά μας δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω».

Και προσθέτουν: «Δεν έχουμε πού να πάμε, είμαστε η τέταρτη γενιά αιματοβαμμένων εργατών της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή που δραστηριοποιείται. Γύρω από την ΛΑΡΚΟ είναι τα σπίτια μας, οι οικογένειές μας, τα νεκροταφεία που έχουμε θάψει τους συναδέλφους μας (...) είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε μέχρι εσχάτων. Την τελευταία κουβέντα δεν την έχουμε πει ακόμη».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Απεργούν για τη στήριξη των ανέργων, διεκδικούν την προστασία των διανομέων

Μέτρα ασφάλειας διεκδικούν οι διανομείς της «Wolt» μετά το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα. Γενική Συνέλευση αύριο στην Αθήνα

Στήριξη των χιλιάδων ανέργων, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και μέτρα προστασίας των διανομέων, για να μη θρηνήσουν άλλον νεκρό συνάδελφό τους σε εργατικό «ατύχημα», διεκδικούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού με την πανελλαδική τους απεργία, την Τρίτη 9 Νοέμβρη. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 μ. στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν αντιμετωπίσει την ανεργία, την αναστολή των συμβάσεων και την εκ περιτροπής εργασία. Οσοι επέστρεψαν στα πόστα τους τη φετινή σεζόν και όσοι παραμένουν ακόμα στη δουλειά εργάστηκαν με εξαντλητικά ωράρια, συνθήκες εντατικοποίησης, απλήρωτες υπερωρίες. Με το τέλος της τουριστικής σεζόν, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά, χωρίς επίδομα, χωρίς κανένα εισόδημα μπροστά στον φετινό χειμώνα. Κυβέρνηση και εργοδοσία πετούν ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων, κυρίως όσων δούλεψαν χωρίς ανάσα ως εποχικοί σε μια σειρά από τουριστικές περιοχές, στην ανεργία, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται να τους αποκλείουν ακόμα και από το πετσοκομμένο επίδομα.

Το σκηνικό συμπληρώνουν τα συχνά και σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» που κοστίζουν ακόμα και ζωές διανομέων. Μάλιστα, πρόσφατα έχουν καταγραφεί μια σειρά από θανατηφόρα «ατυχήματα», με τελευταίο αυτό που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Καλεί σε συνέλευση τους διανομείς της «Wolt» στην Αττική

Με αφορμή τον θάνατο διανομέα στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί τους διανομείς της ψηφιακής πλατφόρμας «Wolt» σε Γενική Συνέλευση, αύριο, Πέμπτη, στις 11 π.μ., στο Πεδίον του Αρεως, προκειμένου να αποφασίσουν συλλογικά τι θα κάνουν για να αλλάξουν οι άθλιοι όροι δουλειάς και αμοιβής τους.

«Χτες ήταν ο 47χρονος συνάδελφος, αύριο μπορεί να είναι κάποιος από τους υπόλοιπους. Είμαστε αποφασισμένοι να μη δεχτούμε πλέον να βάζουμε μπροστά το μηχανάκι και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε όρθιοι πίσω στην οικογένειά μας», τονίζει το Συνδικάτο. Οπως ξεκαθαρίζει, η αιτία των συχνών και σοβαρών «ατυχημάτων» δεν είναι η «κακιά η ώρα» ούτε η έλλειψη «κουλτούρας ασφαλούς οδήγησης», όπως διάφοροι καλοθελητές της εργοδοσίας ισχυρίζονται. «Αιτία είναι ότι η προστασία των διανομέων από τα εργατικά ατυχήματα θεωρείται κόστος για το κράτος και την εργοδοσία, εμπόδιο μπροστά στον ανταγωνισμό και το κυνήγι του κέρδους», τονίζει. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρωνόμαστε με τα ψίχουλα που αποφασίζουν και να αναγκαζόμαστε γι' αυτόν τον λόγο να είμαστε στον δρόμο 10 - 14 ώρες για να βγάλουμε ένα αξιοπρεπές μεροκάματο. Είμαστε σκληρά εργαζόμενοι και βάζουμε καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή μας, εφόσον ακόμα και τα πιο βασικά και αναγκαία μέτρα προστασίας και ασφάλειας οι εταιρείες και η εκάστοτε κυβέρνηση τα έχουν φορτώσει στις πλάτες μας με τη γνωστή καραμέλα της "ατομικής ευθύνης"», σημειώνει το Συνδικάτο.

Διεκδικεί: Μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους διανομείς, με παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας στην ευθύνη της εταιρείας. Οριοθέτηση των χιλιομετρικών αποστάσεων παραλαβής και παράδοσης. Να απαγορευτεί η διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Αύξηση στην πληρωμή των παραγγελιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ