Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Την τελευταία μας κουβέντα δεν την έχουμε πει ακόμη!

Στις 13 Νοέμβρη κατεβαίνουν στην Αθήνα, παλεύοντας για τις θέσεις εργασίας τους

Αγωνιστικό ραντεβού, το Σάββατο 13 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, δίνουν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους της Αττικής και ολόκληρης της χώρας για συνέχιση της πλατιάς αλληλεγγύης που έχουν δείξει στον πολύμηνο αγώνα τους.

«Δεν το βάζουμε κάτω. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Μπαίνουμε στην τελική μάχη για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλες τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας. Ακόμη δεν έχουμε πει την τελευταία μας κουβέντα», τονίζουν τα Σωματεία Εργαζομένων.

Θυμίζουν ότι μέσα από τον αγώνα και την αλληλεγγύη, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ κατάφεραν να πετύχουν σημαντικές νίκες και παράλληλα να αναδείξουν τις εγκληματικές ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την απαξίωση της επιχείρησης.

«Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό ότι "η ΛΑΡΚΟ είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο και οι εργαζόμενοι καλοπερασάκηδες" όπως έλεγε. Με ντοκουμέντα τους 80 νεκρούς μας στην ώρα εργασίας, τους εκατοντάδες σακατεμένους και νεκρούς από επαγγελματικές ασθένειες, μαζί αναδείξαμε το ποιος έχει πληρώσει τη συνειδητή απαξίωση της ΛΑΡΚΟ», τονίζουν τα Σωματεία στο κάλεσμά τους. Και προσθέτουν:

«Μαζί προβλέψαμε και αναδείξαμε αυτό που συμβαίνει σήμερα. Οσο η ΛΑΡΚΟ είναι σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, έχει χρηματοδοτηθεί άμεσα και έμμεσα με 100 plus εκατομμύρια για πρώτη φορά στην ιστορία της και έχει εισπράξει άλλα 140 plus από τις πωλήσεις της παραγωγής αυτό το διάστημα. Οι τιμές του νικελίου όλο αυτό το διάστημα είναι σε κερδοφόρα επίπεδα (οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας), με αυτά τα χρήματα και με αυτές τις τιμές η ΛΑΡΚΟ θα έπρεπε να είχε επισκευαστεί, να εκσυγχρονίζεται και παράλληλα να παράγει προσφέροντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα στα κρατικά ταμεία. Η απώλεια εσόδων από τη χαμένη παραγωγή των δύο τελευταίων ετών ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ».

Σημειώνουν επίσης ότι η σημερινή κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ, με την εγκατάλειψη στο εργοστάσιο και τα μεταλλεία, επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των Σωματείων, ενώ επισημαίνουν ότι «ακόμη και το 20% που υπολειτουργεί σήμερα είναι άκρως επικίνδυνο για την εργασία και την ασφάλεια των εργαζομένων».

Τονίζουν επίσης τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, τα αποθέματα κοιτασμάτων νικελίου και κοβαλτίου στο υπέδαφος της χώρας που ανέρχονται στο 90% των κοιτασμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ, το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην ΕΕ που παράγει με δικά της μεταλλεύματα την ανεκτίμητης αξίας τεχνογνωσία των εργαζομένων και σημειώνουν ότι η μη χρηματοδότηση της ΛΑΡΚΟ από την κυβέρνηση υπηρετούσε την απαξίωσή της, το «να πέσει το αντίτιμο που θα δώσουν οι επενδυτές». Προσδιορίζουν μάλιστα ότι η κυβέρνηση με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό «έστρωσε το δρόμο» έτσι ώστε να ξεπουληθεί και οι επενδυτές ανέξοδα να την κάνουν «ό,τι θέλουν, με όσους εργαζομένους θέλουν και με τους όρους που θέλουν».

«Η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια μας εμπαίζει. Μέχρι τέλος του έτους θα έχει πραγματοποιήσει τους εγκληματικούς διαγωνισμούς εκποίησης και ακόμη δεν έχει διασφαλίσει τόσο τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας και την ανάπτυξή της, όσο και τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα και την καταβολή όσων μας χρωστάει ως εργοδότης και πολιτικός προϊστάμενος. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν ανεχόμαστε άλλο τον εμπαιγμό και ξεκαθαρίζουμε ότι για τα αυτονόητα και δίκαια αιτήματά μας δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω».

Και προσθέτουν: «Δεν έχουμε πού να πάμε, είμαστε η τέταρτη γενιά αιματοβαμμένων εργατών της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή που δραστηριοποιείται. Γύρω από την ΛΑΡΚΟ είναι τα σπίτια μας, οι οικογένειές μας, τα νεκροταφεία που έχουμε θάψει τους συναδέλφους μας (...) είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε μέχρι εσχάτων. Την τελευταία κουβέντα δεν την έχουμε πει ακόμη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ