Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Παραλίγο να καεί εργάτης και η εργοδοσία δεν σταμάτησε την παραγωγή!

24ωρη απεργία προκήρυξε για σήμερα το Εργατικό Κέντρο στην εταιρεία «Unisol» και πανεργατικό συλλαλητήριο στις 6.30 μ.μ.

Από την παρέμβαση του ΕΚ Πάτρας στον χώρο
Από την παρέμβαση του ΕΚ Πάτρας στον χώρο
«Από του χάρου τα δόντια» γλίτωσε χτες το μεσημέρι ένας 36χρονος εργάτης, πατέρας δύο παιδιών, στην εταιρεία παραγωγής οικοδομικών υλικών «Unisol» στην Πάτρα, όταν σημειώθηκε σοβαρό εργατικό «ατύχημα».

Ο 36χρονος, που νοσηλεύεται με εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», εκτελούσε εργασίες σύνδεσης με το ρεύμα καινούργιου μηχανήματος και έπαθε ηλεκτροπληξία. Οπως έγινε μάλιστα γνωστό από μαρτυρίες, δεν έγινε διακοπή ηλεκτροδότησης για τη συγκεκριμένη εργασία, προκειμένου να μη σταματήσει η παραγωγή!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το εργοστάσιο παρά το «ατύχημα» συνέχισε να δουλεύει κανονικά, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ακολουθώντας τα «χνάρια» της COSCO και άλλων εργασιακών κάτεργων, και η παραγωγή σταμάτησε μόνο μετά την άμεση παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου. Να σημειωθεί ότι ακόμα και ο πραγματογνώμονας που πραγματοποίησε έλεγχο, μετά την παρέμβαση του συνδικαλιστικού φορέα, τόνισε πως δεν πρέπει να ανοίξει ο χώρος μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου και των απαραίτητων ενεργειών διευκρίνισης του συμβάντος.

Ηταν δε τέτοια η σφοδρότητα του χτυπήματος από την ηλεκτροπληξία, που κάηκε ασφάλεια παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στον υποσταθμό δικτύου της ΔΕΗ ακριβώς έξω από την περίφραξη του εργοστασίου, για την επισκευή της οποίας βρέθηκε στον χώρο συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ.

Η εργοδοσία είχε απολύσει συνδικαλιστή που διεκδικούσε μέτρα προστασίας!

Στη θρασύτητα της εργοδοσίας άμεση ήταν η απάντηση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και άλλων συνδικαλιστών, που από την πρώτη στιγμή πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον χώρο και απαίτησαν να σταματήσουν οι εργασίες, να έρθει πραγματογνώμονας και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες στους υπαίτιους, αντί να κουκουλωθεί ένα ακόμα παρ' ολίγον έγκλημα.

Από την πρώτη στιγμή, μάλιστα, μετά και την εκτίμηση του πραγματογνώμονα, το Εργατικό Κέντρο προκήρυξε 24ωρη απεργία στον χώρο για σήμερα Τετάρτη, καλώντας παράλληλα την εργατική τάξη της Πάτρας σε συλλαλητήριο στις 6.30 το απόγευμα έξω από τα γραφεία του (οδός Κολοκοτρώνη).

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΠ καταγγέλλει την εργοδοσία της «Unisol», θυμίζοντας μεταξύ άλλων την «προϊστορία» της, αφού «είναι η ίδια εταιρεία που απέλυσε συνδικαλιστή, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας πριν από δύο χρόνια, γιατί διεκδικούσε μέτρα προστασίας και πάλευε για να μην περάσουν αντιδραστικά νομοσχέδια ενάντια στην εργατική τάξη!».

Παράλληλα το ΕΚΠ εκφράζει τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στον 36χρονο εργαζόμενο, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στον χώρο και καλεί συνολικά την εργατική τάξη της Πάτρας σε επαγρύπνηση, επισημαίνοντας την ανάγκη «να ενταθούν οι έλεγχοι σε κάθε χώρο δουλειάς, στα σύγχρονα κάτεργα που έχουν διαμορφωθεί,να οργανωθεί στα σωματεία της και να απαιτήσει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

Η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της για το «ατύχημα», η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές και οι άλλοι πρωτοπόροι εργάτες δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν οι χώροι δουλειάς σε ζούγκλα, να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε σπίτι μας». Εκφράζει την αλληλεγγύη της στον εργαζόμενο και καταγγέλλει κυβέρνηση και εργοδοσία «για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, που μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε κρεματόρια».

Καλεί τέλος τους εργαζόμενους «σε συσπείρωση στα σωματεία τους και στη δημιουργία επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας», υπογραμμίζοντας ότι «η εργοδοσία, το κράτος και τα τσιράκια τους θα πάρουν απάντηση. Προειδοποιούμε πως η προσπάθειά τους να τσακίσουν τους εργάτες, τους αγώνες και τα δικαιώματά τους θα πέσει στο κενό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ