Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ COSCO
Συνεχίζουν με νέα 48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο

Συμμετέχουν αύριο στο πανεργατικό συλλαλητήριο στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ.

Με νέα 48ωρη απεργία την Παρασκευή 5/11 και το Σάββατο 6/11 συνεχίζουν, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, την ΕΝΕΔΕΠ, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO στον Πειραιά τον μεγάλο απεργιακό αγώνα τους για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας στον χώρο δουλειάς, για να επιστρέφουν όρθιοι από το μεροκάματο και όχι σακατεμένοι ή νεκροί, μετά τον άδικο χαμό του συναδέλφου τους Δημήτρη Δαγκλή.

Σταθμό του αγώνα τους αποτελεί και η απόφασή τους για συμμετοχή αύριο Πέμπτη στο πανεργατικό συλλαλητήριο στον Πειραιά, στις 6.30 στο Πασαλιμάνι. Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα αναμενόταν να ολοκληρωθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο σωματείο τους, μάχη που οι εργαζόμενοι της COSCO έδωσαν με επιτυχία παράλληλα με τον απεργιακό τους αγώνα που είναι σε εξέλιξη.

Κόντρα σε τρομοκρατία, απειλές, εκβιασμούς από την εργοδοσία της COSCO αλλά και τους άλλους επιχειρηματικούς ομίλους (εφοπλιστές, μεταφορικές εταιρείες κοντέινερ κ.ά.) που λυμαίνονται το λιμάνι μαζί με τα τσιράκια τους στο εργοδοτικό σωματείο, οι εργαζόμενοι ψήφισαν μαζικά και ανέδειξαν την ΕΝΕΔΕΠ ως το αντιπροσωπευτικό σωματείο στον χώρο από τη δεύτερη κιόλας μέρα της 4ήμερης εκλογικής διαδικασίας. Ανοιξαν έτσι τον δρόμο για να πετάξουν από τον σβέρκο τους το «σωματείο» της εργοδοσίας.

Καταφέραμε πολλά, συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι!

Η ΕΝΕΔΕΠ σε ανακοίνωσή της τονίζει:

«Συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι. Με την ιστορική απεργία μέσα στο λιμάνι δεν αφήσαμε να συγκαλυφθεί το εργοδοτικό έγκλημα, ο τραγικός θάνατος του συναδέλφου μας Δημήτρη Δαγκλή, και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Επτά μέρες στο λιμάνι του Πειραιά δείξαμε τη δύναμή μας με τον αγώνα μας για να διασφαλίσουμε το να μην υπάρξει άλλος νεκρός, και συνεχίζουμε γι' αυτόν τον σκοπό.

Με τον απεργιακό μας αγώνα καταφέραμε έως τώρα:

-- Τη δέσμευση της εταιρείας και του υπουργείου να συγκροτηθεί Επιτροπή Υγιεινής και Ασφαλείας με τη συμμετοχή μελών του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

-- Την αναγνώριση και κατοχύρωση του σωματείου μας, που είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων μέσα στο λιμάνι.

-- Αναγκάσαμε την εταιρεία και την κυβέρνηση έστω να αναγνωρίσουν το πρόβλημα με τις εργατικές πόστες (ομάδες εργασίας). Συνεχίζουμε μέχρι να πραγματοποιηθεί το αίτημά μας για 6άρα πόστα.

-- Εγινε γνωστό σε όλους τι πραγματικά συμβαίνει στον υποτιθέμενο "παράδεισο" της COSCO, με την εντατικοποίηση και τις κόντρα βάρδιες, τα 12ωρα, τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας, με την ομηρία των εργολαβικών εργαζομένων.

Αυτός ο αγώνας κουρέλιασε τους αντεργατικούς νόμους, μας γέμισε νέα πείρα στο πώς να παλεύουμε.

Το δυνάμωμα και ισχυροποίηση του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, μέσα στη φωτιά της μάχης και της αναμέτρησης για τα δίκια όλων των εργαζομένων, είναι μια μεγάλη κατάκτηση για όλους τους εργαζόμενους.

Κατορθώσαμε όλες αυτές τις μέρες να γίνουμε μια γροθιά.

Η παραπέρα μαζικοποίηση, η μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του σωματείου μας είναι αυτό που πιέζει και φοβάται η εργοδοσία, που μπορεί να δυναμώσει τον αγώνα για να αλλάξει η κατάσταση μέσα στο λιμάνι για τα δίκαια αιτήματά μας.

Η πάλη για τη ΣΣΕ που διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων συνεχίζεται με καλύτερους όρους, προετοιμάζοντας τη νέα 48ωρη απεργία.

Το νέο ΔΣ, έχοντας εξασφαλίσει και στα χαρτιά την αντιπροσωπευτικότητα του σωματείου μας, θα καταθέσει τις επόμενες μέρες την πρόταση για υπογραφή ΣΣΕ.

Η πείρα που αποκτήσαμε μέσα στην απεργιακή αναμέτρηση είναι τεράστια, ξέρουμε ότι για να αποσπάσουμε ό,τι δικαιούμαστε χρειάζεται σκληρός αγώνας, κρίνεται στις πύλες και τις προβλήτες του λιμανιού, με οργανωμένο, μαζικό, πολύμορφο αγώνα, με σχέδιο και συνέχεια.

Ο,τι λέει το εργοδοτικό συνδικάτο είναι για γέλια, καλά θα κάνουν να μείνουν στα λαγούμια τους, εκεί που είναι όλες αυτές τις μέρες, που τους γύρισε την πλάτη ο ίδιος ο κόσμος.

Στηριζόμαστε στην αλληλεγγύη που εκφράστηκε όλες αυτές τις μέρες, από εκατοντάδες εργατικά σωματεία και φορείς, από τα χειροκροτήματα και τις σηκωμένες γροθιές με τις οποίες μας αντιμετώπιζε ο κόσμος στους δρόμους, στις μηχανοκίνητες πορείες, στις συγκεντρώσεις.

Οπως δεν μας σταμάτησε η σιδερένια πόρτα έξω από την COSCO, όπως δεν μας σταμάτησαν τα δικαστήρια και η τρομοκρατία, ακόμα περισσότερο με το σωματείο μας δίνουμε τη μάχη τις επόμενες μέρες, και μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία συγκροτούμε ένα μεγάλο απεργιακό μέτωπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ