ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Οι εντεινόμενοι ανταγωνισμοί αποτυπώθηκαν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ανταλλαγή κατηγοριών για «ανεύθυνες ενέργειες» και «επικίνδυνο μονοπάτι» από ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα

Την θητεία της πολυεθνικής «δύναμης σταθεροποίησης» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (Β-Ε), EUFOR / «Althea», που τελεί υπό ευρωπαϊκή ηγεσία, ανανέωσε για άλλον έναν χρόνο κατά την προχτεσινοβραδινή του συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο φόντο εντεινόμενων εξελίξεων και ανταγωνισμών γύρω από το ίδιο το μέλλον της Β-Ε.

Χαρακτηριστικές αυτών των ανταγωνισμών εξάλλου ήταν οι διαφωνίες στην ίδια τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στη βάση αυτών των διαφωνιών, μάλιστα, δεν απευθύνθηκε τελικά στο Σώμα ο ύπατος εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας για τη Β-Ε, Κρίστιαν Σμιτ, τον οποίο αμφισβητούν Ρωσία και Κίνα και σε έκθεσή του που είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες μέρες αναφερόταν ότι η χώρα αντιμετωπίζει «τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή της μεταπολεμικής περιόδου», ενώ παράλληλα περιέγραφε τις πρόσφατες εξαγγελίες των Σερβοβόσνιων (για δημιουργία χωριστού στρατού, δικαστικών αρχών κ.λπ.) ως «απόσχιση, χωρίς να το διακηρύσσουν».

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ, που ανέφερε ότι «τα μέλη του Συμβουλίου ήταν διχασμένα ως προς την απουσία αναφορών στην απόφαση για τον ρόλο που έπαιξε το Γραφείο του Υπατου Εκπροσώπου στην εφαρμογή των πολιτικών διατάξεων της Συμφωνίας του Ντέιτον» (της «ειρηνευτικής» Συμφωνίας με την οποία έληξε ο πόλεμος της Βοσνίας το 1995).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ρώσος εκπρόσωπος Β. Νεμπένζια«προειδοποίησε ότι η επιδεινούμενη πολιτική κατάσταση στη Β-Ε προκαλείται από τις ανεύθυνες ενέργειες διαφόρων εξωτερικών δυνάμεων. Ορισμένες δυτικές χώρες προσπάθησαν να διορίσουν τον Κρίστιαν Σμιτ ως Υπατο Εκπρόσωπο κατά παράβαση της καθιερωμένης πρακτικής, επιμένοντας ωστόσο ότι η θέση παραμένει κενή». Ακόμα, επέκρινε την έκθεση Σμιτ ως «ένα εξαιρετικά βεβιασμένο και αντισερβικό κείμενο, που στοχεύει να καταστρέψει την αναλαμπή ειρήνης και συνεργασίας μέσα στον λαό της Βοσνίας».

Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος, Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ,«εξέφρασε ανησυχία για τις δηλώσεις του Μίλοραντ Ντόντιτς (σ.σ. ηγέτη των Σερβοβόσνιων), οι οποίες δείχνουν πρόθεση πλήρους απόσυρσης της "Σερβικής Δημοκρατίας" (του ενός από τα δύο ομόσπονδα τμήματα της Β-Ε) από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», ενώ πρόσθεσε ότι «τέτοιοι ισχυρισμοί αντιπροσωπεύουν ένα επικίνδυνο μονοπάτι για την ευρύτερη περιοχή».

Ο εκπρόσωπος της Κίνας, Γκ. Σουάνγκ, παρατήρησε «αυξανόμενες προκλήσεις στη Β-Ε» και ζήτησε «αποφυγή έξωθεν λύσεων». Πρόσθεσε δε ότι «στην περιοχή σήμερα υπάρχουν διάφορες απόψεις» και «το Συμβούλιο Ασφαλείας διατηρεί αναντίρρητο ρόλο στη διαδικασία διορισμού του Υπατου Εκπροσώπου, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Ντέιτον, που πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστή». Είπε ακόμα ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να υποδείξει τη βοήθειά της με τρόπο κατάλληλο για την κατάσταση όπως εξελίσσεται».

Νέα συνάντηση της «Open Balkan»

Στο μεταξύ, χτες έγινε στο Βελιγράδι νέα συνάντηση της πρωτοβουλίας «Open Balkan» («Ανοιχτά Βαλκάνια»), όπου συμμετέχουν Σερβία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Συμμετείχαν ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Ν. Ντμιτρόφ (ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ τελεί υπό παραίτηση), οι οποίοι σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ συμφώνησαν στην ανάγκη διασύνδεσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Μεταξύ άλλων εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση στην πορεία ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Μάλιστα ο Ντιμιτρόφ, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη χώρα του, ανέφερε ότι «όταν η ΕΕ δεν εκπληρώνει τις υποσχέσεις της, τότε το ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο δεν είναι ελκυστικό για τους ψηφοφόρους και οι πολίτες χάνουν την πίστη τους στο ευρωπαϊκό μέλλον». Μεταξύ άλλων δόθηκε έμφαση στη σταδιακή κατάργηση όλων των τελωνειακών διαδικασιών στη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ των τριών χωρών, στη σύσταση συμβουλίου εμπειρογνωμόνων για την περαιτέρω διευκόλυνση του εμπορίου, στην κατάργηση περιορισμών στην αγορά εργασίας κ.λπ.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Νέες αντεγκλήσεις για Ταϊβάν και κινεζικά πυρηνικά

Από τη χτεσινή συνάντηση της Προέδρου της Ταϊβάν με την αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών
Από τη χτεσινή συνάντηση της Προέδρου της Ταϊβάν με την αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών
Ο κόσμος σήμερα «είναι μάρτυρας μιας από τις μεγαλύτερες μετατοπίσεις στην παγκόσμια γεωστρατηγική δύναμη», σημείωσε ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μιλώντας στο Φόρουμ για την Ασφάλεια του Ασπεν και προμηνύοντας ουσιαστικά περαιτέρω όξυνση της αναμέτρησης ΗΠΑ - Κίνας.

Αναφερόμενος εξάλλου σε ένα από τα «καυτά» μέτωπα αυτής της αντιπαράθεσης, υποστήριξε ότι - εφόσον ζητηθεί κάτι τέτοιο - η χώρα του «σίγουρα διαθέτει την ικανότητα» να υπερασπιστεί την Ταϊβάν, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό».

Εντονη ήταν η αντίδραση του Πεκίνου, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν να δηλώνει ότι «κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη σθεναρή απόφαση και βούληση της Κίνας να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν και σε καμία δύναμη να αποσπάσει την Ταϊβάν από τη μητέρα - πατρίδα με κανέναν τρόπο». Συνέστησε δε στην Ουάσιγκτον «να αποφύγει την αποστολή λανθασμένων μηνυμάτων στις αποσχιστικές δυνάμεις "για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν", ώστε να εμποδιστεί η σοβαρή επιβάρυνση των σχέσεων Κίνας - ΗΠΑ και να διασφαλιστούν η ειρήνη και η σταθερότητα κατά μήκος του Στενού της Ταϊβάν».

Παράλληλα το Πεκίνο κατηγόρησε την Ουάσιγκτον και για «εξαπάτηση», επικρίνοντας έκθεση του Πενταγώνου για τη μεγέθυνση του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, «είναι πιθανό το Πεκίνο να επιδιώκει να εξοπλιστεί με τουλάχιστον 1.000 πυρηνικές κεφαλές έως το 2030, αριθμός μεγαλύτερος από τον εκτιμώμενο ρυθμό και όγκο το 2020».

Ο Γουάνγκ ισχυρίστηκε ότι «η έκθεση που δημοσίευσε το Πεντάγωνο, όπως και προηγούμενες, αγνοεί τα γεγονότα και είναι γεμάτη προκαταλήψεις», ενώ παρατήρησε ότι οι πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ φτάνουν ήδη τις 5.500.

Αναζητώντας «ισχυρή σύμπραξη ΕΕ - Ταϊβάν»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών που βρίσκεται από προχτές στην Ταϊβάν συνέχισε και χτες επίσημες συναντήσεις.

«Ηρθαμε εδώ με ένα πολύ απλό, πολύ ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν είστε μόνοι. Η Ευρώπη είναι στο πλευρό σας. Για να υπερασπιστείτε την ελευθερία, το κράτος δικαίου και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ρ. Γκλιξμάν, συναντώντας την Πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Γουέν, και αποκαλώντας την Ταϊβάν «έναν θησαυρό που όλες οι δημοκρατίες του κόσμου πρέπει να αγαπούν και να προστατεύουν».

Πρόσθεσε δε ότι πρέπει «να καταρτίσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα συναντήσεων υψηλού επιπέδου» και να ληφθούν μέτρα για να χτιστεί «μια πολύ πιο ισχυρή σύμπραξη μεταξύ ΕΕ και Ταϊβάν».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαδήλωση για τα σχολεία στο Βερολίνο

Σε διαδήλωση στο Βερολίνο με κεντρικό σύνθημα «Το σχολείο πρέπει να αλλάξει!» καλούν αύριο Σάββατο σωματεία εκπαιδευτικών, κοινωνικοί λειτουργοί, παιδαγωγοί και φοιτητές παιδαγωγικών σχολών, σύλλογοι γονέων, μαθητές και άλλες οργανώσεις.

Οι διοργανωτές καταγγέλλουν τις μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και άλλες ειδικότητες, απαιτούν οι μαθητές να έχουν περισσότερο χρόνο και κατάλληλες συνθήκες για κοινωνικοποίηση και ομαδικές δραστηριότητες, προσλήψεις εκπαιδευτικών και του αναγκαίου προσωπικού (λογοθεραπευτές, νοσηλευτές, ψυχολόγους κ.ά.).

Οπως αναφέρουν, οι μαθητές στα σχολεία του Βερολίνου «δεν λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται», «δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί λειτουργοί επιβαρύνονται υπερβολικά επειδή τους λείπουν συνάδελφοι», ενώ το Βερολίνο θα έπρεπε να προσλαμβάνει 3.000 δασκάλους ετησίως.

Ετσι, «οι γονείς πρέπει να αναλαμβάνουν και να προλαβαίνουν ό,τι δεν προσφέρει το σχολείο, τα καθήκοντα για όλους είναι όλο και περισσότερα, ο χρόνος όλο και λιγότερος». Η εκπαιδευτική πολιτική της τοπικής κυβέρνησης του Βερολίνου «γεμίζει τρύπες αντί να υποστηρίζει τα σχολεία όπως το χρειάζονται», καταγγέλλουν.

Η νέα συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο (θα συνεχιστεί η συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - «Αριστεράς») θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε βδομάδες. Μεταξύ άλλων θα καθορίσει και τις κατευθυντήριες γραμμές της εκπαιδευτικής πολιτικής για τα επόμενα πέντε χρόνια, προειδοποιούν σωματεία και σύλλογοι. «Είτε θα παρακολουθούμε σαν θεατές πώς τα σχολεία συνεχίζουν να έχουν ελλείψεις και κενά για άλλα πέντε χρόνια, είτε θα διασφαλίσουμε επιτέλους ότι τα σχολεία και τα παιδιά θα πάρουν αυτό που χρειάζονται», καταλήγουν.

Στην κινητοποίηση καλεί και η Επιτροπή Αγώνα Βερολίνου, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα για ένα σχολείο δημόσιο και δωρεάν, «που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει μαθητές και δασκάλους». Μεταξύ άλλων απαιτεί να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, αραίωση των μαθητών στις τάξεις, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Απαγορεύτηκε η χρήση ξένων νομισμάτων

«Η οικονομική κατάσταση και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας απαιτούν από όλους τους Αφγανούς να χρησιμοποιούν το αφγανικό νόμισμα σε κάθε τους εμπορική συναλλαγή», ανακοίνωσε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Οπως πρόσθεσε ο εκπρόσωπός της, Ζ. Μουτζαχίντ, «όποιος παραβιάζει αυτήν την εντολή θα αντιμετωπίζει νομικές ποινές».

Στη χώρα παραμένει διαδεδομένη η χρήση του δολαρίου αλλά και νομισμάτων γειτονικών χωρών, όπως το πακιστανικό. Η ανακοίνωση έγινε ενώ δυναμώνουν τα παζάρια για τους όρους συνεργασίας με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αλλά και ενώ εντείνονται παρεμβάσεις - κυρίως κέντρων ανταγωνιστικών με τις ΗΠΑ - που ζητούν «ξεπάγωμα» των αποθεματικών της χώρας που βρίσκονται σε αμερικανικές τράπεζες.

ΗΠΑ: «Θερίσαμε» παιδιά και αμάχους, αλλά... ήμασταν «νόμιμοι»!

Στο μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αντιστράτηγος Σάμι Σάιντ, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, ανακοίνωσε ότι μετά από... έρευνα που έγινε, η δολοφονική επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Καμπούλ στις 19 Αυγούστου που κόστισε τη ζωή σε 10 αμάχους (εκ των οποίων οι 7 ήταν παιδιά) ήταν ένα τραγικό λάθος, αλλά... δεν παραβίασε κανόνες!

«Η έρευνα δεν εντόπισε καμία παραβίαση νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου του Πολέμου (...) Τα σφάλματα εκτέλεσης σε συνδυασμό με την προκατάληψη επιβεβαίωσης και τις διακοπές στην επικοινωνία οδήγησαν σε θλιβερές απώλειες αμάχων», είπε. Πρόσθεσε ακόμα ότι πρόκειται για «λάθος», αλλά όχι για μια «εγκληματική, ύποπτη ή εξ αμελείας» συμπεριφορά.

ΡΩΣΙΑ
Παρακολουθεί στενά τη ναυαρχίδα του 6ου Στόλου των ΗΠΑ

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό άρχισε να παρακολουθεί τη ναυαρχίδα του 6ου Στόλου των ΗΠΑ «USS Mount Whitney», η οποία εισήλθε χτες στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, εν μέσω έντασης για τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Το ρωσικό Ναυτικό παρακολουθεί παράλληλα τις ενέργειες του αμερικανικού αντιτορπιλικού «Porter», που φέρει κατευθυνόμενους πυραύλους και εισήλθε επίσης στη Μαύρη Θάλασσα, στις 30 Οκτώβρη, για να συμμετάσχει σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις.

Στο μεταξύ οι αρχές της Δανίας συνέλαβαν ρωσικό ερευνητικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν 61 άτομα και κατάσχεσαν τα έγγραφά του, ανακοίνωσε χτες η πρεσβεία της Ρωσίας στην Κοπεγχάγη. Το σκάφος «Akademik Ioffe», του Ινστιτούτου Ωκεανολογίας «Σιρσόφ» της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, συνελήφθη την 1η Νοέμβρη ενώ ανεφοδιαζόταν με καύσιμα στο λιμάνι του Σκάγκεν. Η σύλληψη έγινε έπειτα από αγωγή τρίτου μέρους που σχετίζεται με προηγούμενες δραστηριότητες του σκάφους και ενδέχεται να συνδέεται με περιστατικό το 2018, όταν είχε μισθωθεί ως κρουαζιερόπλοιο από καναδική εταιρεία και είχε προσαράξει στον Βόρειο Αρκτικό Ωκεανό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ