ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Διαιώνιση μετακινήσεων και μπαλωμάτων στα δημόσια νοσοκομεία

Παρουσιάστηκε χτες και το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ, με νέες περικοπές στην περίθαλψη και περαιτέρω εμπορευματοποίηση

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Υγείας η οποία προβλέπει ότι αυξάνονται οι ειδικότητες γιατρών που θα μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ενώ περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για τις διανοσοκομειακές διακομιδές διασωληνωμένων, κίνητρα στους αναισθησιολόγους να κάνουν παραπάνω εφημερίες, να πηγαίνουν δηλαδή μέχρι τελικής πτώσεως για 250 ευρώ παραπάνω για να καλυφθούν τα τεράστια κενά κ.ά. Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προβλέπουν ότι η κυβέρνηση δύναται να κάνει δωρεά τα εμβόλια που πρόκειται να λήξουν στις τρίτες χώρες ή και να πουλάει τις αδιάθετες ποσότητες που μπορεί να έχει κ.ά.

Πρόκειται για μία ακόμα τροπολογία για τα γνωστά μπαλώματα, που ανοίγουν νέες, ακόμα μεγαλύτερες τρύπες, διαιωνίζοντας την άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Λεωνίδας Στολτίδης, σχολιάζοντας τις ρυθμίσεις της, «δεν μπορούμε να μιλάμε για αριθμό εμβολίων, να πλεονάζει και την ίδια στιγμή να είναι ανεμβολίαστο σημαντικό τμήμα του πληθυσμού με ευθύνη της κυβέρνησης». Κατήγγειλε τη «βιομηχανία μετακινήσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, προκειμένου να μισοκλείνουν ορισμένες τρύπες και να ανοίγουν πολύ περισσότερες, αφού από τα ήδη υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία θα αποσπώνται γιατροί, υπονομεύοντας περισσότερο τη λειτουργία τους και τις ανάγκες των ασθενών», όσο και αν μπορεί να συμφωνεί κανείς με την πρόσθετη αμοιβή που προβλέπεται.

Για τις διανοσοκομειακές διακομιδές διασωληνωμένων σημείωσε ότι είναι επικίνδυνη ρύθμιση και για τους ασθενείς αλλά και για ένα μέρος των γιατρών που θα κληθούν να πραγματοποιήσουν τη διακομιδή. Ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτό που προωθεί, όπως άλλωστε ήδη έχει διαμηνύσει ο υπουργός Υγείας, είναι η μεγαλύτερη διείσδυση των ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία.

Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την επίδειξη τεστ για την είσοδο στις εκκλησίες, σημείωσε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση, δηλαδή δεν θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις στους ελέγχους και επισήμανε ότι συνολικά η πολιτική που εφαρμόζεται είναι επικίνδυνη καθώς με τις παραδοξότητες που υπάρχουν, ενισχύονται η δυσπιστία και ο ανορθολογισμός όχι μόνο απέναντι στα μέτρα αλλά και απέναντι στην επιστήμη.

Νέοι «κόφτες» στον ΕΟΠΥΥ, νέες αυξήσεις στις πληρωμές από τον λαό

Παράλληλα, χτες, παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Υγείας το νομοσχέδιο «Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας - Ελεγχος ποιοτικών κριτηρίων, έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης». Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, διασαφηνίζοντας τη στόχευση του νομοσχεδίου, για την περαιτέρω απαλλαγή του κράτους από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόκειται για «εξορθολογισμό» που «θα δει με ανακούφιση και το υπουργείο Οικονομικών».

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως «ολοκληρωμένου ασφαλιστικού φορέα», με «εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων σε όλους τους ιδιώτες παρόχους», με εντατικοποίηση ελέγχων για τη συνταγογράφηση και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, αναθεώρηση κανόνων θετικής λίστας και κλειστών προϋπολογισμών της κατηγορίας φαρμάκων κ.ά.

Οι ποιοτικοί όπως και οι ποσοτικοί δείκτες είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία θα «αξιολογείται» ο υγειονομικός αν υλοποιεί τη μείωση του κόστους ανά ασθενή. Δηλαδή, το κριτήριο δεν είναι οι ανάγκες αλλά πόσες υπηρεσίες χωράνε στους κομμένους κρατικούς προϋπολογισμούς. Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω πανδημίας, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2021 μείωσε την κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά 50,6%. Μάλιστα, τα 170 από τα 308 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για τον ΕΟΠΥΥ αφορούν το πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού, επιβεβαιώνοντας την υποκρισία της κυβέρνησης όταν μιλάει για τάχα «δωρεάν» εμβολιασμούς.

Πρόκειται λοιπόν για μέτρα και δείκτες που «μετρούν» την εναρμόνιση των παροχών με τις περικοπές, στην κατεύθυνση οι δημόσιες μονάδες Υγείας να γίνουν αυτοχρηματοδοτούμενες, όπως λέει η κυβέρνηση «να απεγκλωβιστούν από την εξάρτηση της κρατικής χρηματοδότησης», κι έτσι το νοσοκομείο προκειμένου να τα βγάλει πέρα θα πρέπει να πουλάει υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ και αλλού. Πρόκειται για ακόμη ένα εργαλείο προσαρμογής του συστήματος Υγείας στον βασικό στόχο των κανόνων της αγοράς και του ανταγωνισμού.

Προμηνύεται επίσης ότι θα βγουν εκτός θετικής λίστας (δηλαδή όσα αποζημιώνονται 100%) και άλλα φάρμακα, με στόχο να στοιχίζει λιγότερο η φαρμακευτική δαπάνη και ο λαός να πληρώνει ακόμη περισσότερα. Σημειώνεται ότι μεταξύ 2012 και 2019 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 50% αλλά η συμμετοχή των ασθενών μόνο για τα αποζημιούμενα φάρμακα αυξήθηκε κατά 52,8%! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισφορές που βαραίνουν τους ασφαλισμένους και αποτελούν το κύριο έσοδο του ΕΟΠΥΥ, το 2021 ανήλθαν στα 4,363 δισ. ευρώ από 4,144 δισ. ευρώ πέρυσι. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι πλήρωσαν από την τσέπη τους 219 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω.

Ξεκίνησαν οι απολύσεις επικουρικών στην Πρόνοια

Βήμα ολοταχώς για το κλείσιμο Κέντρων και για την περαιτέρω παράδοση της Πρόνοιας σε ιδιώτες και ΜΚΟ

Από τη συγκέντρωση στο «Μητέρα»
Από τη συγκέντρωση στο «Μητέρα»
Σε καθημερινές κινητοποιήσεις έξω από το παράρτημα Προστασίας Παιδιού «Μητέρα», προχωρούν απολυμένοι επικουρικοί σχεδόν απ΄ όλα τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας. Χτες επικουρικοί, εργαζόμενοι του «Μητέρα», το Σωματείο Συνταξιούχων και άλλοι φορείς της περιοχής συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των εργαζομένων, οι οποίοι σήμερα πραγματοποιούν νέα συγκέντρωση στις 11 π.μ. και τη Δευτέρα στις 9 το πρωί. Παραβρέθηκε επίσης κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιλίου.

Οι κυβερνητικές υποσχέσεις για την προστασία των ευπαθών ομάδων ξεφτίζουν, για άλλη μια φορά, με τη διαδοχική απόλυση περίπου 150 επικουρικών από την πλειοψηφία των 13 ΚΚΠ στις ΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, ενώ αναμένονται απολύσεις και στην ΠΕ Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι στο Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία που έφερε η κυβέρνηση τον χειμώνα του 2020, προβλέπεται στο όνομα της «αποϊδρυματοποίησης» το κλείσιμο ΚΚΠ μέχρι το 2023.

«Απολυόμαστε, αφού στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις τα ΚΚΠ, εργαστήκαμε για την ασφάλεια και την προάσπιση της υγείας των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, όπως παιδιά με ψυχοκινητικά προβλήματα, καθώς και εγκαταλειμμένα, άτομα με βαριές νοητικές αναπηρίες, ανοϊκούς ασθενείς, τετρα- και παραπληγικούς. Απολυόμαστε οι εργαζόμενοι που γίναμε "οικογένεια" σε αυτούς τους ανθρώπους, δεδομένου ότι η πλειονότητα των περιθαλπομένων διαμένει στα Κέντρα αυτά σχεδόν εφ' όρου ζωής», σημειώνει σε κείμενο υπογραφών της η Πανελλαδική Επιτροπή Προνοιακών Επικουρικών. Και αναφερόμενη στην πολιτική της κυβέρνησης, τονίζει ότι «μάταια προσπαθούν να πουλήσουν το παραμύθι ότι στελέχωσαν τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας με συμβασιούχους συναδέλφους για την αντιμετώπιση του covid-19 διότι πρώτον δεν νοείται στελέχωση με εξάμηνες συμβάσεις και την απειλή της απόλυσης από πάνω τους, και δεύτερον ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά πολύ σε σχέση με τον αρχικό μικρό αριθμό τους».

Απαιτεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και από τις διοικήσεις των Φορέων, να δώσουν λύση άμεσα, να επαναπροσληφθούν με επείγουσα νομοθετική διάταξη, αναδρομικά από τη λήξη των συμβάσεών τους. «Καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών υπαλλήλων», σημειώνει η Επιτροπή.

Καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων, στα ύψη η υπερμετάδοση της πανδημίας

Πάνω από 1.000 κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εκτεταμένη διασπορά σε όλη τη χώρα

Kαι χτες 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 16.151 θανάτους.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 441, εκ των οποίων οι 369 (83,67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ κατά 5,83% αυξήθηκαν οι εισαγωγές νέων ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας, φτάνοντας τις 363. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 310 ασθενείς. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μάλιστα, αυξάνονται και οι νοσηλείες εμβολιασμένων σε κλινικές κορονοϊού.

Τα χτεσινά νέα κρούσματα σκαρφάλωσαν στις 6.808, εκ των οποίων τα 1.475 εντοπίστηκαν στην Αθήνα, 1.117 στη Θεσσαλονίκη, 515 στη Λάρισα, 220 στην Αχαΐα, 218 στη Μαγνησία και 10 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν πάνω από 100 κρούσματα.

Με βάση τα στοιχεία, η διασπορά σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και άλλες περιοχές φθάνει έως το 500%. Μάλιστα, οι ιχνηλατήσεις επιβεβαιώνουν την αύξηση της μετάδοσης σε εργασιακούς χώρους.

Τα ενεργά κρούσματα είναι 35.000, την τελευταία βδομάδα καταγράφεται αύξηση 35% στις διαγνώσεις, 19% στους θανάτους, 15% στους διασωληνωμένους. Συνολικά, στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 3.000 ασθενείς covid 19, εκ των οποίων το 70% είναι άνω των 55 ετών.

«Δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο, είτε εκτός μονάδων» ήταν χτες η απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνα Γκάγκα σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης αν όχι να κρύψει, τουλάχιστον να υποβαθμίσει το γεγονός ότι διασωληνωμένοι ασθενείς μένουν εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για μέρες. Να σημειωθεί ότι χτες με απόφαση της υπουργού μετακινήθηκαν 5 εντατικολόγοι από νοσοκομεία των Αθηνών στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» για την αντιμετώπιση covid περιστατικών, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί.

Στην ανάγκη ανάπτυξης νέων κρεβατιών ΜΕΘ, καθώς πάνω από 2.500 κρεβάτια εξακολουθούν να υπολείπονται, η Μ. Γκάγκα ισχυρίστηκε ότι «έχουμε απορροφήσει όλους τους εντατικολόγους που μπορούσαμε» και παρουσίασε ως ...«λύση» στη διαχρονική έλλειψη προσωπικού τις αντιδραστικές αλλαγές και στην εκπαίδευση των γιατρών.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η Ευρώπη ξανά στο επίκεντρο της διασποράς

Καταγράφονται περίπου 260.000 νέα κρούσματα και 3.600 θάνατοι τη μέρα

«Πολύ ανησυχητικός» ρυθμός μετάδοσης της Covid-19 καταγράφεται ξανά στην Ευρώπη, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιεί χτες ότι αυτή η τάση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μισό εκατομμύριο επιπλέον θανάτους μέχρι τον Φλεβάρη. Μόνο στην περιοχή της Ευρώπης (ως περιφέρεια του ΠΟΥ περιλαμβάνει 53 χώρες) έχουν καταγραφεί επίσημα πάνω από 1,4 εκατ. θάνατοι.

«Βρισκόμαστε ξανά στο επίκεντρο», τόνισε ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ, Χ. Κλούγκε, αναφέροντας ως βασική αιτία τον ανεπαρκή εμβολιασμό και τα «χαλαρά» προληπτικά μέτρα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ Ευρώπης, οι νοσηλείες Covid-19 υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων βρίσκεται σε άνοδο εδώ και έξι διαδοχικές βδομάδες, ενώ ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων βρίσκεται σε άνοδο τις τελευταίες επτά βδομάδες.

Κατά μέσο όρο καταγράφονται περίπου 250.000 κρούσματα και 3.600 θάνατοι τη μέρα.

Ενδεικτικά, στη Ρωσία καταγράφηκε ακόμη ένα «μαύρο» ρεκόρ με σχεδόν 1.200 θανάτους σε ένα 24ωρο (243.255 συνολικά).

Η Γερμανία έσπασε χτες το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων από τον Δεκέμβρη του 2020, με σχεδόν 34.000 νέα κρούσματα μέσα σε μια μέρα, ενώ ανακοινώθηκαν 165 νέοι θάνατοι (96.192 συνολικά).

Στη Βρετανία, ανακοινώθηκαν προχτές πάνω από 41.000 νέα κρούσματα και 217 θάνατοι, ενώ νοσηλεύονται πάνω από 9.500 ασθενείς. Το 87% του πληθυσμού άνω των 12 ετών έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου και το 79% έχει εμβολιαστεί πλήρως, ωστόσο το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει αθωράκιστο, τα σχολεία λειτουργούν χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ενώ συνολικότερα στη χώρα έχουν αρθεί όλα τα προληπτικά μέτρα.

Αύξηση στις νοσηλείες και στις ΜΕΘ καταγράφηκε την τελευταία βδομάδα και στην Ιταλία, ενώ στη Λετονία έχει κηρυχθεί κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες εξαιτίας της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων σε επίπεδο ρεκόρ.

Στο μεταξύ, στην Ολλανδία σχεδόν 31.400 άνθρωποι πέθαναν από κορονοϊό ή πιθανότατα από κορονοϊό από την έναρξη της πανδημίας έως τα τέλη Ιούνη, ανακοίνωσε χτες η εθνική στατιστική υπηρεσία (CBS), αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό της κυβέρνησης, ο οποίος ήταν μόλις 18.474 θάνατοι μέχρι χτες. Τα στοιχεία της CBS βασίζονται σε πιστοποιητικά θανάτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ