Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Διαιώνιση μετακινήσεων και μπαλωμάτων στα δημόσια νοσοκομεία

Παρουσιάστηκε χτες και το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ, με νέες περικοπές στην περίθαλψη και περαιτέρω εμπορευματοποίηση

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Υγείας η οποία προβλέπει ότι αυξάνονται οι ειδικότητες γιατρών που θα μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ενώ περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για τις διανοσοκομειακές διακομιδές διασωληνωμένων, κίνητρα στους αναισθησιολόγους να κάνουν παραπάνω εφημερίες, να πηγαίνουν δηλαδή μέχρι τελικής πτώσεως για 250 ευρώ παραπάνω για να καλυφθούν τα τεράστια κενά κ.ά. Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προβλέπουν ότι η κυβέρνηση δύναται να κάνει δωρεά τα εμβόλια που πρόκειται να λήξουν στις τρίτες χώρες ή και να πουλάει τις αδιάθετες ποσότητες που μπορεί να έχει κ.ά.

Πρόκειται για μία ακόμα τροπολογία για τα γνωστά μπαλώματα, που ανοίγουν νέες, ακόμα μεγαλύτερες τρύπες, διαιωνίζοντας την άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Λεωνίδας Στολτίδης, σχολιάζοντας τις ρυθμίσεις της, «δεν μπορούμε να μιλάμε για αριθμό εμβολίων, να πλεονάζει και την ίδια στιγμή να είναι ανεμβολίαστο σημαντικό τμήμα του πληθυσμού με ευθύνη της κυβέρνησης». Κατήγγειλε τη «βιομηχανία μετακινήσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, προκειμένου να μισοκλείνουν ορισμένες τρύπες και να ανοίγουν πολύ περισσότερες, αφού από τα ήδη υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία θα αποσπώνται γιατροί, υπονομεύοντας περισσότερο τη λειτουργία τους και τις ανάγκες των ασθενών», όσο και αν μπορεί να συμφωνεί κανείς με την πρόσθετη αμοιβή που προβλέπεται.

Για τις διανοσοκομειακές διακομιδές διασωληνωμένων σημείωσε ότι είναι επικίνδυνη ρύθμιση και για τους ασθενείς αλλά και για ένα μέρος των γιατρών που θα κληθούν να πραγματοποιήσουν τη διακομιδή. Ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτό που προωθεί, όπως άλλωστε ήδη έχει διαμηνύσει ο υπουργός Υγείας, είναι η μεγαλύτερη διείσδυση των ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία.

Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την επίδειξη τεστ για την είσοδο στις εκκλησίες, σημείωσε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση, δηλαδή δεν θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις στους ελέγχους και επισήμανε ότι συνολικά η πολιτική που εφαρμόζεται είναι επικίνδυνη καθώς με τις παραδοξότητες που υπάρχουν, ενισχύονται η δυσπιστία και ο ανορθολογισμός όχι μόνο απέναντι στα μέτρα αλλά και απέναντι στην επιστήμη.

Νέοι «κόφτες» στον ΕΟΠΥΥ, νέες αυξήσεις στις πληρωμές από τον λαό

Παράλληλα, χτες, παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Υγείας το νομοσχέδιο «Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας - Ελεγχος ποιοτικών κριτηρίων, έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης». Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, διασαφηνίζοντας τη στόχευση του νομοσχεδίου, για την περαιτέρω απαλλαγή του κράτους από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόκειται για «εξορθολογισμό» που «θα δει με ανακούφιση και το υπουργείο Οικονομικών».

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως «ολοκληρωμένου ασφαλιστικού φορέα», με «εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων σε όλους τους ιδιώτες παρόχους», με εντατικοποίηση ελέγχων για τη συνταγογράφηση και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, αναθεώρηση κανόνων θετικής λίστας και κλειστών προϋπολογισμών της κατηγορίας φαρμάκων κ.ά.

Οι ποιοτικοί όπως και οι ποσοτικοί δείκτες είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία θα «αξιολογείται» ο υγειονομικός αν υλοποιεί τη μείωση του κόστους ανά ασθενή. Δηλαδή, το κριτήριο δεν είναι οι ανάγκες αλλά πόσες υπηρεσίες χωράνε στους κομμένους κρατικούς προϋπολογισμούς. Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω πανδημίας, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2021 μείωσε την κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά 50,6%. Μάλιστα, τα 170 από τα 308 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για τον ΕΟΠΥΥ αφορούν το πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού, επιβεβαιώνοντας την υποκρισία της κυβέρνησης όταν μιλάει για τάχα «δωρεάν» εμβολιασμούς.

Πρόκειται λοιπόν για μέτρα και δείκτες που «μετρούν» την εναρμόνιση των παροχών με τις περικοπές, στην κατεύθυνση οι δημόσιες μονάδες Υγείας να γίνουν αυτοχρηματοδοτούμενες, όπως λέει η κυβέρνηση «να απεγκλωβιστούν από την εξάρτηση της κρατικής χρηματοδότησης», κι έτσι το νοσοκομείο προκειμένου να τα βγάλει πέρα θα πρέπει να πουλάει υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ και αλλού. Πρόκειται για ακόμη ένα εργαλείο προσαρμογής του συστήματος Υγείας στον βασικό στόχο των κανόνων της αγοράς και του ανταγωνισμού.

Προμηνύεται επίσης ότι θα βγουν εκτός θετικής λίστας (δηλαδή όσα αποζημιώνονται 100%) και άλλα φάρμακα, με στόχο να στοιχίζει λιγότερο η φαρμακευτική δαπάνη και ο λαός να πληρώνει ακόμη περισσότερα. Σημειώνεται ότι μεταξύ 2012 και 2019 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 50% αλλά η συμμετοχή των ασθενών μόνο για τα αποζημιούμενα φάρμακα αυξήθηκε κατά 52,8%! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισφορές που βαραίνουν τους ασφαλισμένους και αποτελούν το κύριο έσοδο του ΕΟΠΥΥ, το 2021 ανήλθαν στα 4,363 δισ. ευρώ από 4,144 δισ. ευρώ πέρυσι. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι πλήρωσαν από την τσέπη τους 219 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ