ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 7 Νοέμβρη 2021
Σελ. /48
Να δυναμώσει το ρεύμα της μαχητικής παρέμβασης για την απεμπλοκή από επικίνδυνους σχεδιασμούς

Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του 19ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ μιλάει στον «Ριζοσπάστη» η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας της Επιτροπής

Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του 19ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ μιλάει στον «Ριζοσπάστη» η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, για τις εξελίξεις που μεσολάβησαν απ' το προηγούμενο συνέδριο, το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και το πώς αυτή «σερβίρεται» στον ελληνικό λαό απ' τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, αλλά και για το πλαίσιο δράσης με το οποίο η ΕΕΔΥΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους, στη νεολαία καλώντας τους να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

***

-- Η ΕΕΔΥΕ πραγματοποίησε πρόσφατα το 19ο Συνέδριό της. Επιγραμματικά ποιες θα λέγαμε ότι είναι οι βασικές εξελίξεις στο μεσοδιάστημα από το προηγούμενο;

-- Οι εξελίξεις που μεσολάβησαν επιβεβαιώνουν πως η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας με τα αντεργατικά μέτρα, την ακρίβεια, τις τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα Υγείας εν μέσω πανδημίας κ.ά., πάει χέρι - χέρι με το βάθεμα της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στην αντιπαράθεσή τους με την Κίνα, τη Ρωσία. Εχουν κοινό παρονομαστή την προσπάθεια να θωρακιστούν τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος της λαϊκής οικογένειας. Είναι χαρακτηριστικές οι επιθετικές Συμφωνίες που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Ισραήλ που μετατρέπουν τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο και ταυτόχρονα σε στόχο αντιποίνων, οι αποστολές ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό σε μια σειρά από εστίες πολέμου, τα δεκάδες δισ. ευρώ που δαπανά η χώρα μας για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες. Στους ανταγωνισμούς αυτούς, που εμπλέκονται πολλά κράτη, η ελληνική αστική τάξη διεκδικεί μερίδιο στη μοιρασιά της λείας, τη γεωστρατηγική αναβάθμιση, τη διασφάλισης, δηλαδή, των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, βάζοντας τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. Στις συνθήκες της πανδημίας, σημαντικών δυσκολιών, εκδηλώνονται η λαϊκή αντίσταση και πάλη σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την αντιλαϊκή πολιτική. Μπήκαν νέες δυνάμεις στο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και ο αγώνας συνεχίζεται από καλύτερες θέσεις. Η πείρα που συγκεντρώθηκε συζητήθηκε ουσιαστικά στο συνέδριο της ΕΕΔΥΕ.

Συμφωνίες επιθετικές, επικίνδυνες για τον λαό

Από το 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ την περασμένη Κυριακή
Από το 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ την περασμένη Κυριακή
-- Σε σχέση με τις πρόσφατες συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως πρόκειται για «αμυντικές», που διασφαλίζουν τη χώρα απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Ποια είναι η πραγματικότητα;

-- Οι Συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία είναι επιθετικές. Δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Αντίθετα, τη μετατρέπουν σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων κατά άλλων λαών, τη στοχοποιούν, προσθέτουν νέους κινδύνους για τον λαό μας. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού, πως πρόκειται για «αμυντικές», διαψεύδονται από το περιεχόμενο των συμφωνιών, την αναβάθμιση της Σούδας, τις στρατιωτικές βάσεις και υποδομές σε όλη τη χώρα, σε θέσεις κλειδιά που υπηρετούν τη συγκέντρωση δυνάμεων για την περικύκλωση της Ρωσίας, την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, ακόμα και στο Σαχέλ της Αφρικής, τους εξοπλισμούς που υπηρετούν τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Είναι εντελώς αβάσιμοι οι ισχυρισμοί πως η πολιτική της εμπλοκής επιδρά θετικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ως «ασπίδα» στην επιθετική στάση της τουρκικής αστικής τάξης.

Η πραγματικότητα τονίζει ότι μέσα στο πλαίσιο της όξυνσης των ανταγωνισμών και της εμπλοκής της Ελλάδας, προστίθενται προβλήματα στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα.

Πολλά γεγονότα αποδεικνύουν πως ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ «παζαρεύουν» με το τουρκικό κράτος και η προσπάθειά τους να κρατήσουν πάση θυσία την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο βάζει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, προωθεί τη διχοτόμηση στην Κύπρο, με το βλέμμα στραμμένο στη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής. Οι δυνάμεις αυτές μετά το θερμό επεισόδιο στα Ιμια το 1996 γκρίζαραν το μισό Αιγαίο, όπου το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει τα σύνορα, το αντιμετωπίζει ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.

ΗΠΑ και Γαλλία συνεχίζουν τις οικονομικές, πολιτικές, στρατιωτικές σχέσεις με την Τουρκία, συμμετέχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις - πρόβες πολέμου. Γι' αυτό, κανένας δεν πρέπει να παραπλανηθεί από τη ρήτρα «αμυντικής συνδρομής» που υπάρχει στη συμφωνία με τη Γαλλία και τα ευχολόγια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Ηδη, η γαλλική πλευρά ξεκαθάρισε ότι εξαιρεί την ελληνική ΑΟΖ από την αμοιβαία αμυντική συνδρομή. Ενώ τόσο οι ΗΠΑ, όσο και το ΝΑΤΟ επαναλαμβάνουν τη σημασία που έχει για τα δικά τους συμφέροντα και επιδιώξεις η στρατηγική σχέση με την Τουρκία, ο ιδιαίτερος ρόλος που εκπληρώνει στο ΝΑΤΟ.

Με ευθύνη του ευρωατλαντισμού ενισχύονται οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μεγάλες οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ

-- Πώς σχολιάζετε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων ότι η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε αρκετά ανταλλάγματα με τις συμφωνίες αυτές;

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί ως κυβέρνηση ξέπλυνε τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Επαιξε τα ρέστα του για να πείσει πως με την ολοένα μεγαλύτερη πρόσδεση της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ θα βγει τάχα ωφελημένος ο λαός. Ανέλαβε επιθετικές πρωτοβουλίες για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Βαλκανίων, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση του Προσφυγικού εγκατέστησε τη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο, ώστε το ΝΑΤΟ να αυξήσει την επιχειρησιακή του ικανότητα στην Ανατολική Μεσόγειο στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, αλλά και με τις κάννες στραμμένες στα πολεμικά μέτωπα της Μ. Ανατολής, των Βαλκανίων, της Β. Αφρικής. Εγκαινίασε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ. Προετοίμασε την εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, που εν συνεχεία το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ επισημοποίησε και που τώρα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που αποφάσισε την επέκταση των αμερικανικών βάσεων μετά το 1974 κι αυτά εκτίμησε ο πρέσβης των ΗΠΑ Πάιατ, μιλώντας για τη θετική συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην παραπέρα σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δήθεν επιμέρους διαφοροποιήσεις του με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού, όχι μόνο συμφωνεί, αλλά υπεραμύνεται της στρατηγικής των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Τα περισσότερα ανταλλάγματα είναι το άλλοθι, για να αποκρυφθεί η συμφωνία του στην ενίσχυση του στρατιωτικού αμερικάνικου αποτυπώματος στην Ελλάδα. Πλειοδοτεί για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και των συμφερόντων τους, για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης. Αυτά τα ανταλλάγματα δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα του λαού, με την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.

Το σύστημα τρέμει τη δύναμη της λαϊκής πάλης

-- Στην εισήγηση του συνεδρίου σημειώνατε ότι βασικός στόχος της παρέμβασης της ΕΕΔΥΕ είναι «να μετατραπεί η ανησυχία σε μαχητική παρέμβαση στις εξελίξεις με βάση τον άξονα και το πλαίσιο της ΕΕΔΥΕ». Ποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζει η ΕΕΔΥΕ προς αυτήν την κατεύθυνση; Τι κάλεσμα απευθύνει στον λαό και ειδικά στη νεολαία;

-- Η ΕΕΔΥΕ επιχειρεί να έχει το δικό της μερίδιο συμβολής στην ενημέρωση του λαού για τις επικίνδυνες εξελίξεις, στην αποκάλυψη του ρόλου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων, στην κινητοποίηση των εργαζομένων και της νεολαίας, στο δυνάμωμα της πάλης του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, του λαϊκού κινήματος. Αυτήν τη δύναμη της λαϊκής πάλης είναι που τρέμει το σύστημα.

Επιδιώκουμε μέσα από πολύμορφες πρωτοβουλίες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, να φτάσουμε πλατιά στον λαό, να συζητήσουμε και να οργανώσουμε την πάλη σε κάθε περιοχή, ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχουν ευρωατλαντικές στρατιωτικές βάσεις, στρατηγεία, υποδομές. Να συγκεντρωθούν περισσότερες δυνάμεις στην αναμέτρηση με την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, που η πολιτική τους εμπλέκει τον λαό στα πολεμικά σφαγεία, για «να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ», όπως έλεγε κι ο Βάρναλης. Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στη νέα γενιά, που τα όνειρα και οι ανάγκες της ασφυκτιούν στο πλαίσιο του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και βιώνει την πολιτική της εμπλοκής. Να μπει μπροστά και να διεκδικήσει να απολαύσει μια ζωή με δικαιώματα, χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να συμβάλει στη διαμόρφωση των όρων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία αμοιβαία επωφελών σχέσεων με τους γειτονικούς λαούς. Να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο το ρεύμα της μαχητικής παρέμβασης για την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής, για την απεμπλοκή της χώρας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, το ξήλωμα των στρατιωτικών βάσεων, την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ