ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το αντεργατικό πλαίσιο κυβερνήσεων και ΕΕ ευθύνεται για την εκτόξευση των εργατικών «ατυχημάτων»

Ερώτηση για την εκτόξευση του αριθμού των εργατικών «ατυχημάτων» - εργοδοτικών εγκλημάτων

Την αντεργατική πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων, που έχει ως συνέπεια την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» - εργοδοτικών εγκλημάτων και τη μη διεξαγωγή ελέγχων για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Ο εργάτης στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της εργασίας του, έρχεται να προστεθεί στους τουλάχιστον 17 εργαζόμενους που έχουν «φύγει» από την αρχή του έτους, δηλαδή σχεδόν δύο εργαζόμενοι τον μήνα! Σύμφωνα με τις εκθέσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), από την έναρξη της λειτουργίας του το 1999 μέχρι το 2017, σημειώθηκαν πάνω από 107.000 «ατυχήματα» που στοίχισαν τη ζωή σε 2.039 εργαζόμενους. Με βάση αυτά τα στοιχεία, κάθε μέρα καταγράφονται κατά μέσο όρο 19 «ατυχήματα», ενώ κάθε τρεις μέρες ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του.

Το ΣΕΠΕ, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει δημοσιοποιήσει αντίστοιχη έκθεση για την τριετία 2018 - 2020, όμως με βάση τα στοιχεία το 2017 καταγράφηκαν 7.357 εργατικά «ατυχήματα», ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2000. Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» σημειώνεται συνεχής αύξησή τους από το 2014, ενώ τα 76 θανατηφόρα που καταγράφονται το 2017 είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2011.

Ταυτόχρονα, το 2017 το ΣΕΠΕ πραγματοποίησε μόλις 14.000 ελέγχους για τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται επανέλεγχοι και έλεγχοι που προκαλούνται από καταγγελίες και εργατικά «ατυχήματα». Με δεδομένο ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων ήταν 236.500, αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται 17 χρόνια για να γίνουν έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις!

Οι παραπάνω μακάβριοι αριθμοί αποτελούν συνέπεια της αντεργατικής στρατηγικής της ΕΕ που υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, της μείωσης του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» για τη θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους. Οι αστικές κυβερνήσεις, κάνοντας νόμους τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, αναγκάζουν τους εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους να πηγαίνουν για το «μεροκάματο του τρόμου», χωρίς μέτρα προστασίας, με αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης, με ημερήσιο χρόνο εργασίας 10 ή και 13 ωρών, χωρίς εβδομαδιαία ρεπό για ανάπαυση, με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 και στα 70 έτη.

Με τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη, η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε ακόμη κι εκείνες τις αποψιλωμένες δομές του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, δημιουργώντας μία σκόπιμα υποστελεχωμένη «ανεξάρτητη αρχή», κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας της ΕΕ. Εξάλλου, ο ίδιος ο νόμος - έκτρωμα, που στην πράξη αχρήστευσαν οι εργάτες της COSCO με τον μεγαλειώδη αγώνα τους, προβλέπει πολλαπλά εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, κατά τα πρότυπα του νόμου Αχτσιόγλου που έβαλε εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας, προσπαθώντας να δυσκολέψει την οργάνωση και πάλη των εργαζομένων σε κάθε χώρο για τις σύγχρονες ανάγκες τους, για τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και ασφάλειας.

Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Πώς τοποθετείται:

-- Στο γεγονός ότι το αντεργατικό πλαίσιο των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του νόμου Χατζηδάκη, μαζί με τη γενίκευση των "ευέλικτων" μορφών απασχόλησης που αποτελεί ευρωενωσιακή κατεύθυνση ευθύνονται για την εκτόξευση των εργατικών "ατυχημάτων".

-- Στο ότι στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας με κριτήριο την πολιτική του "κόστους - οφέλους" οι εργαζόμενοι μένουν εκτεθειμένοι σε κάθε είδους επαγγελματική ασθένεια, στην πανδημία κ.ά., ενώ κάτω από καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας η ΕΕ πριμοδοτεί την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, της συνδικαλιστικής δράσης, που έχει ως συνέπεια μεταξύ άλλων τη μη συγκρότηση Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»
Συνεχίζουν τον αγώνα τους για τις θέσεις εργασίας και το εισόδημά τους

Με 48ωρη απεργία χτες και σήμερα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μεταλλωρύχοι της «Ελληνικός Χρυσός», που παλεύουν ενάντια στις σχεδιαζόμενες απολύσεις με το κλείσιμο του μεταλλείου στις Μαύρες Πέτρες και στην απόφαση της εταιρείας να τους κόψει το διμηνιαίο μπόνους παραγωγής που λαμβάνουν και το οποίο αποτελεί σημαντικό στήριγμα. Αποφάσισαν επίσης κλιμάκωση με νέα 48ωρη απεργία, την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Νοέμβρη.

Από τα ξημερώματα χτες οι εργαζόμενοι έδωσαν τη μάχη της απεργιακής περιφρούρησης στις εισόδους των εγκαταστάσεων των μεταλλείων σε Μαντέμ Λάκκο και Στρατώνι, ενώ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πύλη του μεταλλείου στην Ολυμπιάδα. Η απεργία γίνεται με κοινή απόφαση των τριών σωματείων, «Αγία Βαρβάρα», Μεταλλείων Κασσάνδρας και «Στοά 59».

Την απεργία στηρίζει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), ενώ συμπαράσταση στον αγώνα των απεργών της «Ελληνικός Χρυσός» εκφράζει και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας. Οπως αναφέρει το Συνδικάτο, «η συνεχιζόμενη επίθεση των εταιρειών αποσκοπεί στο να μας βάλουν να δουλεύουμε με "τρεις κι εξήντα", χωρίς εργατικά δικαιώματα, με σκυμμένο το κεφάλι, απολύοντας όποιον υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αντίστοιχη επίθεση έχουμε βιώσει - και βιώνουμε ακόμη - στο πετσί μας πολλές φορές οι εργαζόμενοι στην "Edilmac". Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι "επενδύσεις" των εταιρειών - όσο κι αν προσπάθησαν να ξελογιάσουν τους εργαζόμενους - γίνονται με μοναδικό κριτήριο την αύξηση των κερδών τους και όχι για τις ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας».

Θυμίζει τέλος ότι και οι εργαζόμενοι της «Edilmac» συνεχίζουν να διεκδικούν να καταβληθούν άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους όλα τα αναδρομικά από τον Σεπτέμβρη του 2019 μέχρι και σήμερα, όπως ορίζει σαφέστατα η απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Η ΟΜΕ σε ανακοίνωσή της καλεί όλα τα σωματεία μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής σε συντονισμό προκειμένου να δυναμώσει και να κλιμακωθεί ο αγώνας των μεταλλωρύχων, με κοινά αιτήματα, ενάντια στις απολύσεις, για καμία περικοπή εργασιακών κατακτήσεων. Επίσης, για Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς, αναβαθμισμένα δικαιώματα για όλους τους μεταλλωρύχους και ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ «ΠΙΝΔΟΣ»
Με μηνύσεις και αυταρχισμό επιχειρεί να βάλει στον «γύψο» τη συνδικαλιστική δράση

Τη συρροή αυθαιρεσιών του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων (ΑΠΣΙ) «Πίνδος», με στόχο τη «διαμόρφωση κλίματος τρομοκρατίας και αυταρχισμού», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι την ώρα διεξαγωγής των εκλογών του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση η εργοδοσία υπέβαλε μήνυση στον γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, Κώστα Ηλία, ο οποίος βρέθηκε στον χώρο ασκώντας τα νόμιμα καθήκοντά του για την επόπτευση της ομαλής διεξαγωγής των αρχαιρεσιών. Αντίστοιχα, η εργοδοσία του ΑΠΣΙ «Πίνδος» υπέβαλε μήνυση και κατά εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου εκλογικού συνδυασμού.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Εργατικού Κέντρου, που οργάνωσε κινητοποίηση έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, απαιτώντας να σταματήσουν οι διώξεις συνδικαλιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εργοδοσία υπέβαλε μήνυση και στην Ολυ Τσουμάνη, δικηγόρο δύο υποψηφίων με το ψηφοδέλτιο «Εργατική Συσπείρωση», η οποία βρισκόταν εκεί για να ασκήσει τα καθήκοντά της ως πληρεξούσια δικηγόρος τους. Την ανάγκασαν να αποχωρήσει γιατί της υποβλήθηκε μήνυση, ενώ η Ασφάλεια Ιωαννίνων την κάλεσε να εμφανιστεί στο αστυνομικό τμήμα. Παρενέβη ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων και αποσύρθηκε η μήνυση, ενώ, όπως καταγγέλλεται, η δικηγόρος στην πραγματικότητα παρεμποδίστηκε να ασκήσει τα καθήκοντά της, αφού αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από τον χώρο.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων, εν τέλει ανακλήθηκαν και οι μηνύσεις σε βάρος του γγ του ΕΚΙ καθώς και του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου του συνδυασμού «Εργατική Συσπείρωση».

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΙ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να «διαπραγματευτεί» την παρουσία του στους εργασιακούς χώρους και στις διαδικασίες των σωματείων - μελών του. Αυτήν την παρουσία «την επιβάλλουμε στην πράξη», τονίζει και προσθέτει ότι η αυταρχική επίθεση από τους μεγαλοπαραγωγούς της «Πίνδος» γίνεται «για να επιβάλουν να μην υπάρχουν ενοχλητικές φωνές, να τσακίσουν όποια εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει, να εντατικοποιηθεί κι άλλο η εργασία». Αναδεικνύει επίσης τις ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που έχουν διαμορφώσει όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, και υπογραμμίζει ότι μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους «είναι η οργάνωσή τους, η διεκδίκηση ανθρώπινων εργασιακών συνθηκών, μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και μισθών που να τους επιτρέπουν να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, και αργά ή γρήγορα αυτό θα το εκφράσουν». Καταλήγοντας απαιτεί να αποσυρθεί και η μήνυση σε βάρος του προέδρου του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, στην οποία είχε προχωρήσει η διεύθυνση της «Πίνδος» την περασμένη Παρασκευή.

Παρέμβαση από το ΚΚΕ

Τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ζητώντας να σταματήσει η παρέμβαση της αστυνομίας στη διεξαγωγή των εκλογών στο Σωματείο Εργαζομένων στην «Πίνδος», καθώς η επιχείρηση έφτασε να ζητάει τη σύλληψη συνδικαλιστών και της δικηγόρου υποψηφίων και εκπροσώπων που είχε ορίσει συνδυασμός, παραβιάζοντας ακόμα και την υπάρχουσα σήμερα νομοθεσία για τις αρχαιρεσίες.

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»
Ειδική έκδοση για τον συγκλονιστικό αγώνα των λιμενεργατών της COSCO

Ενα 8σέλιδο αφιέρωμα του «Ριζοσπάστη» έχουν από σήμερα στη διάθεσή τους οι λιμενεργάτες της COSCO, για τη μεγάλη απεργιακή αναμέτρηση που έδωσαν για μέτρα προστασίας στον χώρο δουλειάς μετά τον τραγικό θάνατο του 45χρονου Δημήτρη Δαγκλή.

Περιλαμβάνει χρονικό και στιγμιότυπα που ξεχώρισαν από τον συγκλονιστικό απεργιακό αγώνα, αλλά και ρεπορτάζ για το σταθερό μέτωπο πάλης για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο λιμάνι. Επίσης αναδημοσιεύει τα μηνύματα συμπαράστασης και τις δράσεις αλληλεγγύης στους λιμενεργάτες, που ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας, άρθρο για τα εργατικά «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς κ.ά.

Το αφιέρωμα διανέμεται δωρεάν στους λιμενεργάτες, τυπωμένο σε χιλιάδες αντίγραφα, ενώ θα κυκλοφορήσει και ως ένθετο στον «Ριζοσπάστη» του ερχόμενου Σαββατοκύριακου.

Νέο εργατικό «ατύχημα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που έχουν επιβάλει εργολάβοι, εφοπλιστές στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, με την κυβέρνηση να τους δίνει «αέρα στα πανιά» τους και με τη ραγδαία υποβάθμιση των Επιτροπών Ελέγχου, βγήκαν ξανά χτες στην επιφάνεια με τον τραυματισμό 38χρονου εργαζόμενου που την τελευταία στιγμή γλίτωσε τα χειρότερα.

Λίγες μέρες μετά τον τραγικό θάνατο του λιμενεργάτη, μερικές εκατοντάδες μέτρα παρακάτω, στις εγκαταστάσεις της COSCO, χτες τραυματίστηκε εργαζόμενος από το Πακιστάν, μέλος του συνεργείου «Βαλσαμάκη», ο οποίος εκτελούσε μαζί με άλλους συναδέλφους του ηλεκτρολογικές εργασίες στο δεξαμενόπλοιο «ΕΛΚΑ ΑΘΗΝΑ», το οποίο επισκευάζεται σε προβλήτα της Ζώνης.

Οπως καταγγέλλουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και εργαζόμενοι, από την πλήρη έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων προστασίας ο εργαζόμενος έπεσε από δύο μέτρα ύψος και βρέθηκε στο κατάστρωμα του πλοίου. Οι εργαζόμενοι υπενθυμίζουν ότι πριν από δύο χρόνια συνάδελφός τους που είχε πέσει από παρόμοιο ύψος σκοτώθηκε. Ο 38χρονος, που φέρει κατάγματα στα άκρα του, διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Αττικόν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ