ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ
Συνεχίζουμε αταλάντευτα στον δρόμο της πάλης, της ελπίδας, της ανατροπής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής

Εκδήλωση με θέμα «10 χρόνια από την ηρωική απεργία των χαλυβουργών - Συνεχίζουμε αταλάντευτα στον δρόμο της πάλης, της ελπίδας, της ανατροπής» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στον χώρο της «Ελαιουργικής», στην Ελευσίνα, από την Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ. Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση με φωτογραφίες από την 9μηνη ηρωική απεργία των χαλυβουργών. Την εκδήλωση άνοιξε ο Θανάσης Κοτρώνης, μέλος του ΤΓ της Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής και στέλεχός της επίσης κατά την περίοδο της απεργίας.

Η απεργία των χαλυβουργών συνεχίζεται μέσα από τον σπόρο που έσπειρε

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» κατά την περίοδο της απεργίας, ο οποίος αρχικά μετέφερε μήνυμα με τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς που είχε λάβει νωρίτερα από μέλος της δανέζικης επιτροπής στήριξης του αγώνα που είχε δημιουργηθεί κατά την απεργία.

Στη συνέχεια ο Γ. Σιφωνιός τόνισε: «Η απεργία των χαλυβουργών συνεχίζεται. Συνεχίζεται μέσα από τον σπόρο που σπείραμε. Συνεχίζεται μέσα από τους αγώνες της εργατικής τάξης: Στη Ναυπηγοεπισκευή, στο Μέταλλο, στην "e-food", στη ΛΑΡΚΟ, στην COSCO, στους οικοδόμους, στους ναυτεργάτες, στα εργοστάσια. Μαζί με τους συνταξιούχους, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς, τις γυναίκες, τους αγρότες.

Ο Π. Αλέπης
Ο Π. Αλέπης
Απλός λαός που πολεμά σαν τους χαλυβουργούς. Γι' αυτό υπάρχει αυτό το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης. Γιατί οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο, παλεύουν για τα δικαιώματά τους, για τη ζωή τους και τις σύγχρονες ανάγκες τους με αποφασιστικότητα και πείσμα».

Το ΚΚΕ στήριξε τον αγώνα των χαλυβουργών ολόθερμα

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής, ο οποίος επισήμανε: «Το ΚΚΕ πραγματοποιεί σήμερα μια απαραίτητη εκδήλωση τιμής και ουσιαστικών διδαγμάτων από τον ηρωικό 9μηνο απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών αλλά και προοπτικής για το σήμερα και το αύριο, για τον μεγάλο αγώνα που έχουμε μπροστά μας.

Στην πάλη για τη συμπόρευση με το ΚΚΕ χιλιάδων βιομηχανικών εργατών που έχουν αντικειμενικό συμφέρον να γυρίσουν την πλάτη στον καπιταλιστικό μονόδρομο και σε όλες τις αποχρώσεις που τον στηρίζουν και να ταυτιστούν με το πραγματικά καινούργιο και προοδευτικό που υποστηρίζει το Κόμμα μας. Εχουν το αντικειμενικό συμφέρον να σηκώσουν το κεφάλι, να συγκρουστούν με την αιτία που γεννά την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, την ανασφάλεια, την ανεργία, τις απολύσεις, τα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας, δηλαδή να συγκρουστούν με το καπιταλιστικό κέρδος και να το κάνουν όπως το έκαναν οι χαλυβουργοί πριν από 10 χρόνια.

(...) Ο αγώνας των εργατών της "Χαλυβουργίας" θυμίζει και βοηθά να βγάλει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα η εργατική τάξη και ειδικά οι πιο νέες ηλικίες εργατών που τους πιπιλάνε πρωί - βράδυ το κεφάλι για το ότι ''οι αγώνες και ο συνδικαλισμός είναι ξεπερασμένοι'' για το ότι ''αυτό που χρειάζεται είναι κοινωνική συνοχή και κοινωνική ειρήνη'' και προπαντός φυσικά που τους λένε "πρόσεχε - μακριά από τους κομμουνιστές".

Ο αγώνας αυτός μας παραδειγματίζει για το ότι οι ενωμένοι και αποφασισμένοι εργάτες είναι μια τεράστια δύναμη. Είναι ένα οχυρό που μπορεί να τσακίσει νόμους, να βγάλει μπροστά τα καλύτερα ταλέντα και παραδόσεις της εργατικής τάξης, να αναδείξει την αληθινά ζωντανή και δημοκρατική λειτουργία του κινήματος, εκεί που πράγματι μπορεί ο κάθε εργάτης να πει τη γνώμη του, να συμφωνήσει, να διαφωνήσει, να αποφασίσει σηκώνοντας το χέρι του και παίρνοντας την ευθύνη του για τη συνέχεια και την πορεία του αγώνα. Συμμετέχοντας ο ίδιος στην περιφρούρηση, στις βάρδιες, σε επιτροπές αλληλεγγύης, τροφοδοσίας και άλλες που θυμόμαστε πόσο υποδειγματικά λειτουργούσαν όλα αυτά στην 9μηνη απεργία.

(...) Ο απεργιακός αγώνας των χαλυβουργών ξεκίνησε και πραγματοποιήθηκε επειδή το ήθελαν οι ίδιοι οι εργάτες του εργοστασίου. Χωρίς αυτούς είναι φανερό πως η απεργία δεν θα μπορούσε να γίνει. Η απεργία όμως άντεξε, κράτησε, έγινε μεγάλη, ξέφυγε από τους τέσσερις τοίχους του συγκεκριμένου εργοστασίου και απασχόλησε όλη την Ελλάδα, γιατί την στήριξε ολόθερμα, με τη μέσα ψυχή, όπως λέμε, το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ, όπως άλλωστε σε κάθε αγώνα, σέβεται τις αποφάσεις των ίδιων των εργατών. Στηρίζει τους αγώνες, τις διεκδικήσεις, τα αιτήματά τους».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Π. Αλέπης τόνισε: «Το ΚΚΕ είναι περήφανο γιατί ταυτίστηκε με τους απεργούς χαλυβουργούς, γιατί ήταν δίπλα τους σε όλο τον απεργιακό αγώνα αλλά και μετά από αυτόν, όπως στις αίθουσες των δικαστηρίων, εκεί που η ψυχωμένη φωνή τους έκανε τους δήθεν κατήγορους να ψάχνουν μέρος να κρυφτούν. Είμαστε περήφανοι γιατί οι δυνάμεις μας στο εργατικό κίνημα, σε όλη τη χώρα, πρωτοστάτησαν στον αγώνα με σύνθημα "Ολη η Ελλάδα μια «Χαλυβουργία» για να μην περάσει η τρομοκρατία".

Αρα, τελικά, είμαστε περήφανοι, απλώς γιατί κάναμε το χρέος μας και το ίδιο θα κάνουμε σε κάθε αγώνα, όπου πρέπει να στηρίξουμε τη σπίθα για να γίνει φωτιά, όπου θα χρειαστεί και να προστατέψουμε την εργατική τάξη από κακοτοπιές, από τρικλοποδιές των αντίπαλων, ή διάφορων "φίλων" που είναι χειρότεροι από τους εχθρούς, να την εμψυχώσουμε, να τη βοηθήσουμε να συνειδητοποιεί πως οι επιμέρους σημαντικές μάχες είναι απαραίτητες γιατί αποτελούν το λίπασμα του μεγάλου πολέμου για την οριστική μας νίκη, για να βγάλουμε από τον σβέρκο μας την ξεπερασμένη τάξη των αστών και να γίνουμε εμείς κυρίαρχοι της ζωής μας, νικητές και οικοδόμοι της νέας σοσιαλιστικής ζωής».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομο αφιέρωμα σε εργατικά τραγούδια και με το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» να αντιλαλεί στο ψηλοτάβανο κτίριο της «Ελαιουργικής».

«Είμαστε νικητές, νιώθουμε νικητές»

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν χαλυβουργοί οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στον μεγάλο απεργιακό αγώνα. Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με ορισμένους από αυτούς για το πώς αντικρίζουν αυτόν τον αγώνα 10 χρόνια μετά.

Ο Νάσος Παυλάκης επισήμανε: «Νιώθω σαν να μην πέρασε μια μέρα από την απεργία που έχει μείνει βαθιά χαραγμένη μέσα μου, στιγμή που θα μας συντροφεύει σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας. Νιώθω νικητής διότι πιστεύω ότι όπως και τότε, βοηθάω την πάλη της εργατικής τάξης. Νικήσαμε ακόμα διότι ό,τι λέγαμε τότε επαληθεύτηκε τα επόμενα χρόνια. Συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι, όπως μάθαμε από τον αγώνα μας».

Ο Γιώργος Λαζάρου μας είπε: «Οι απεργοί είμαστε νικητές διότι με τον αγώνα μας συμβάλαμε αποφασιστικά στην ανάδειξη της ανάγκης η εργατική τάξη να δυναμώσει την πάλη της, να παλέψει για τα δίκια της».

Ο Βασίλης Σταυρόπουλος τόνισε: «Είναι μια απεργιακή μάχη που αφήνει παρακαταθήκη όσα χρόνια κι αν περάσουν. Εγώ προσωπικά με όσους μιλάω γνωρίζουν ως ορόσημο αυτόν τον αγώνα και προσπαθώ επίσης να μεταφέρω τα γεγονότα και τα συμπεράσματά του σε νεότερους, που δεν τον έχουν υπόψη τους».

Τέλος ο Δημήτρης Μαΐλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων μέχρι το 2007, ανέφερε: «Η 9μηνη απεργία απέδειξε τη δύναμη που έχουν η ενότητα και το πείσμα των εργατών. Οι δύσκολες μέρες, παλαιότερες απογοητεύσεις, μικρές μάχες που έδειχναν να μην έχουν αποτέλεσμα, ωστόσο βάζουν το δικό τους λιθαράκι ώστε στους επόμενους αγώνες και με τη σωστή προετοιμασία να είναι οι εργάτες συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι στη μάχη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ