ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΔΩΡ 2.0»
Το νερό ... νεράκι για τους βιοπαλαιστές αγρότες και εγγυημένα κέρδη για τα μονοπώλια

ICON

Τη Δευτέρα 8/11 η κυβέρνηση της ΝΔ, διά του πρωθυπουργού και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσίασε με τυμπανοκρουσίες το πρόγραμμά της για 21 αρδευτικά έργα (Πρόγραμμα «Υδωρ 2.0») με το οποίο ισχυρίζεται ότι φέρνει μια κοσμογονία στις εγγειοβελτιωτικές υποδομές της χώρας και ότι μέσω αυτών «δημιουργούνται οι αναγκαίες υποδομές για την αγροτική ανάπτυξη και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, μια σειρά από δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο καταγράφουν το αυξημένο ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων κατασκευαστικών και τραπεζικών ομίλων αλλά και την κινητικότητα ξένων πρεσβειών, όπως της Γαλλίας.

Και δεν θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά από τη στιγμή που η κερδοφορία για τα μονοπώλια που θα εμπλακούν είναι εγγυημένη και τεράστια. Με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ο συνολικός τζίρος των εταιρειών από τα συγκεκριμένα έργα θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ (1,6 δισ. ευρώ για κατασκευή και 2,4 δισ. ευρώ για λειτουργία 25 ετών), δηλαδή 160 εκατομμύρια ανά έτος. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μέσω Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και θα ξεκοκαλίσουν οι κατασκευαστές και οι τράπεζες που θα εμπλακούν.

Αν λάβει κανείς υπόψη ότι η συνολική καλλιεργούμενη έκταση που πρόκειται να καλυφθεί είναι περίπου 1,35 εκατ. στρέμματα και κάνει απλούς υπολογισμούς, πολύ εύκολα οδηγείται στο συμπέρασμα ότι το ετήσιο κόστος λειτουργίας/άρδευσης φτάνει τα 120 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας, δηλαδή ένα τεράστιο βάρος που πρόκειται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να το φορτωθούν οι βιοπαλαιστές αγρότες ή και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα επιβαρυνθούν άμεσα οι αγρότες περισσότερο απ' ό,τι επιβαρύνονται μέχρι σήμερα από τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ, ΤΟΕΒ κ.λπ.), αλλά οι ιδιώτες θα πληρώνονται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Αρα, αυτό που εγγυάται το Πρόγραμμα «Υδωρ 2.0» είναι ένα πάρτι κερδοφορίας για τα μονοπώλια στο έδαφος ενός τεράστιου χαρατσώματος στις πλάτες του λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα έχει ανέβει στα κάγκελα και ξιφουλκεί εναντίον των ΣΔΙΤ, υποκρίνεται και προσπαθεί να θολώσει τα νερά για να ξεχαστούν τα δικά του «έργα και ημέρες», που ως κυβέρνηση προώθησε μια σειρά από ανάλογες συμπράξεις αξιοποιώντας τες ως όχημα για την παραπέρα εμπορευματοποίηση τομέων όπως η Υγεία, η Παιδεία, η διαχείριση των σκουπιδιών κ.λπ.

Η λειτουργία της οικονομίας με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και ο σχεδιασμός της κρατικής πολιτικής σύμφωνα με τις ανάγκες ενίσχυσης της κερδοφορίας υπονομεύουν τις δυνατότητες του σχεδίου για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας. Για το κεφάλαιο και το κράτος τα σχετικά έργα, όπως και κάθε έργο, αποτιμώνται από το κέρδος που μπορούν να αποδώσουν στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Επομένως και μετά τη λειτουργία των παραπάνω έργων οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στον παραγωγό αγρότη θα συμπιέζονται προς τα κάτω, ακόμα και κάτω του κόστους ώστε να κερδοφορούν τα μονοπώλια, θα συνεχίζονται η φοροεπιδρομή του κράτους, οι εκβιασμοί των εμποροβιομήχανων, ως επακόλουθα του καπιταλιστικού δρόμου.

Η πραγματική διέξοδος για τον λαό μας βρίσκεται στον αντίποδα της κερδοφορίας και του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, σε μια διαφορετική κοινωνική οργάνωση που με κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής θα εξασφαλίζει την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος.


Ο. Δ.

Στους δρόμους και οι εργαζόμενοι της Κεφαλονιάς

Συλλαλητήριο στο Αργοστόλι πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη

Στην Κεφαλονιά πέρασε η «σκυτάλη» των συλλαλητηρίων που οργανώνουν από τις αρχές του μήνα Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε μια σειρά περιοχές σε όλη τη χώρα, με προοπτική απεργιακής κλιμάκωσης το επόμενο διάστημα. Στη συγκέντρωση, που οργανώθηκε μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης, με διεκδικήσεις όπως αυτές που διατυπώνουν πάνω από 400 συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλαδικά, για υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων, για ΣΣΕ με αυξήσεις ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, ανταποκρίθηκαν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕΚ-Ι, ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα σωματεία Εργαζομένων στο ΓΝ Κεφαλονιάς, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τουρισμού - Επισιτισμού, Ναυτικών «Ο Καββαδίας», Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Οδοντιατρικός και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος, καθώς και οι Ομάδες Γυναικών Αργοστολίου και Ληξουρίου (μέλη της ΟΓΕ).

Απαίτησαν παράλληλα άμεσα την ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών Υγείας σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, αλλά και της δημόσιας Παιδείας για ένα σχολείο που θα μορφώνει τους μαθητές, δεν θα τους εξοντώνει.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Γιώργος Γαβρίλης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι από το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, του ΓΝ Αργοστολίου, των δασκάλων και των ναυτικών.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κινητοποιούνται με τα τρακτέρ στην Αγιά Λάρισας

Σήμερα στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία

Σε κινητοποίηση με τρακτέρ προχωρούν οι αγρότες της Αγιάς Λάρισας, σήμερα στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά από μαζική σύσκεψη που οργανώθηκε από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και τους Αγροτικούς Συλλόγους του δήμου Αγιάς την προηγούμενη Πέμπτη. Ολες αυτές τις μέρες πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε χωριά του δήμου προκειμένου να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή, ενώ έγιναν και συναντήσεις με μαζικούς φορείς της πόλης για να εκφράσουν τη στήριξή τους.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, με αιτήματα που περιλαμβάνουν την ένταξη των μήλων Αγιάς στα προϊόντα στα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να δοθεί ενίσχυση. Να συνδεθεί η επιδότηση με την πραγματική παραγωγή, να διασαφηνιστεί η θέση της κυβέρνησης σχετικά με το αν θα ενταχθούν στη συνδεδεμένη ενίσχυση τα μήλα, τα κάστανα, τα αμύγδαλα. Να καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων, αφού οι προκαταβολές που δόθηκαν για τον παγετό της 9ης Απρίλη είναι σε πολλές περιπτώσεις άδικες και εξευτελιστικές. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% στην παραγωγή και το κεφάλαιο από όλα τα φυσικά αίτια και τις νόσους. Μείωση του τεράστιου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση τουλάχιστον 50% στο αγροτικό και οικιακό ρεύμα. Να παρθούν πίσω οι αυξήσεις σε μέσα και εφόδια και να καταργηθεί ο ΦΠΑ. Μείωση του κόστους ζωής για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ
Βήμα στην οργάνωση των αγροτών - κτηνοτρόφων η συγκρότηση του Συλλόγου

Με μαζική συμμετοχή στις εκλογές ολοκληρώθηκε η ανάδειξη του ΔΣ

Ενα σημαντικό βήμα στην οργάνωση της πάλης των αγροτών και κτηνοτρόφων και στη διεκδίκηση της ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων τους σημειώθηκε σε Κεφαλονιά - Ιθάκη, με τη συγκρότηση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου και την πραγματοποίηση εκλογών για την ανάδειξη του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Στις εκλογές, που ολοκληρώθηκαν την Τρίτη, συμμετείχαν μαζικά αγρότες και κτηνοτρόφοι, ψηφίζοντας συνολικά 128, ανάμεσά τους αρκετές γυναίκες και νέοι, από σχεδόν όλες τις περιοχές των δύο νησιών όπως η Παλική, τα χωριά γύρω από το Αργοστόλι, τη Σάμη, την Πύλαρο και τον Ελειό, αλλά και την Ιθάκη.

Στο επταμελές ΔΣ, που θα συγκροτηθεί σε Σώμα άμεσα, εκλέχτηκαν οι: Παναγής Σωτήρας, Βασίλης Βασιλάτος, Παναγής Τουλάτος-Ρομπόλης, Παναγής Θεοδωράτος, Αποστόλης Βαλλιάνος, Βαγγέλης Αντωνέλος και Νίκος Ζαφειράτος, ενώ την ελεγκτική επιτροπή αποτελούν οι Διαμαντίνα Ρηγάτου, Ασπασία Δρακονταειδή και Δημήτρης Αναλυτής.

«Το ενδιαφέρον για τον Σύλλογο ήταν μεγάλο, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια των εκλογών», σημειώνει σε δήλωσή του ο Παναγής Σωτήρας, επισημαίνοντας: «Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία, αλλά και υποχρεώσεις, απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, την ανάγκη να παλέψουμε για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, απέναντι στις πολιτικές κυβερνήσεων, ΕΕ και μεγαλεμπόρων, μεταποιητών».

Αμεσα, ο Σύλλογος θα βρεθεί ξανά με περιοδείες στα χωριά, οργανώνοντας συσκέψεις και συζητήσεις με τους αγροτοκτηνοτρόφους για όλα τα θέματα, με στόχο να οργανωθεί σε κάθε χωριό η δράση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, μέσω του Συλλόγου. «Δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω, προκειμένου να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας και τη ζωή στα χωριά μας», δηλώνει ο Παναγής Σωτήρας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ - ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύσκεψη για την «ενοικιαζόμενη» εργασία

Σε νέα σύσκεψη για την «ενοικιαζόμενη» εργασία καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) μαζί με την τριμελή επιτροπή που προέκυψε μέσα από την προηγούμενη σύσκεψη την 1η Νοέμβρη. Η νέα σύσκεψη θα γίνει την Κυριακή 14 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στα γραφεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ (Αθήνα, Χαλκοκονδύλη 37, 8ος όροφος).

Το ΣΕΤΤΑ υπογραμμίζει την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα με στόχο την κατάργηση της «ενοικιαζόμενης» εργασίας και τη μετατροπή των συμβάσεων των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ