ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΟΛΩΝΙΑΣ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ
Εντείνονται οι εκατέρωθεν απειλές και τα παζάρια

Για κίνδυνο «επεισοδίου» προειδοποιούν και οι δύο πλευρές, ενώ συγκεντρώνονται μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση της ΕΕ με τη Λευκορωσία και η ένταση στα σύνορα των δύο πλευρών - ιδίως στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας - όπου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, θύματα των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και επεμβάσεων.

Και στις δυο πλευρές των συνόρων έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός, ενώ οποιαδήποτε πρόκληση μπορεί να εξελιχθεί σε σύγκρουση. Οι μετανάστες που σπρώχνονται και από τις δυο πλευρές των συνόρων και δεν μπορούν να πάνε ούτε μπροστά ούτε πίσω, πέταξαν πέτρες και κλαδιά εναντίον των Πολωνών συνοριοφυλάκων στη διάρκεια της περασμένης νύχτας και χρησιμοποίησαν κούτσουρα για να ρίξουν το συρματόπλεγμα.

Στο μεταξύ, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία, που συνορεύουν με τη Λευκορωσία και έχουν αντιμετωπίσει τους τελευταίους μήνες «κύματα» μεταναστών και προσφύγων, την ίδια ώρα που συγκεντρώνουν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα και υψώνουν φράχτες απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες, προειδοποίησαν χτες ότι η «κρίση» στα σύνορα ενδέχεται να κλιμακωθεί σε σοβαρό στρατιωτικό επεισόδιο, ενώ καταδίκασαν «τη σκόπιμη κλιμάκωση της συνεχιζόμενης υβριδικής επίθεσης του λευκορωσικού καθεστώτος, που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Στην Ουκρανία, δυνάμεις της συνοριοφρουράς, της αστυνομίας και της εθνοφρουράς πραγματοποίησαν άσκηση στη μεθόριο με τη Λευκορωσία με αντικείμενο την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προσπαθειών μεταναστών να περάσουν τα σύνορα, ενώ ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Ντ. Μοναστίρσκι, ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα αναπτύξει 8.500 επιπλέον στρατιωτικούς και αστυνομικούς στα σύνορα.

Στο μεταξύ, η Ρωσία έστειλε την Τετάρτη δύο βομβαρδιστικά αεροσκάφη για να περιπολούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Παράλληλα λευκορωσικά και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν χτες για δεύτερη μέρα στρατιωτικά γυμνάσια.

Κυρώσεις, απειλές και διαπραγματεύσεις

Η ΕΕ προανήγγειλε επέκταση και αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, με τον Λευκορώσο Πρόεδρο, Αλ. Λουκασένκο, να απειλεί πως θα απαντήσει ακόμη και διακόπτοντας τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού «Yamal».

«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Και αν κλείσουμε τη ροή του φυσικού αερίου;», δήλωσε. Επίσης απείλησε με το ενδεχόμενο η Λευκορωσία να κλείσει τα σύνορά της για τη διέλευση εμπορευμάτων από την Ανατολή προς την Ευρώπη.

Εξάλλου ο Λευκορώσος Πρόεδρος κατήγγειλε ότι γίνονται προσπάθειες να δοθούν όπλα στους μετανάστες, κάτι που χαρακτήρισε πρόκληση, χωρίς να διευκρινίσει ποιους κατηγορεί.

Την ίδια στιγμή η λευκορωσική κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εφ' όλης της ύλης, αλλά και συγκεκριμένα για την καταστολή της μετανάστευσης, διεκδικώντας ανταλλάγματα.

Ο ΥΠΕΞ της χώρας, Βλ. Μακέι, επανέλαβε χτες την πρόθεση της Λευκορωσίας για απευθείας συνομιλίες με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες έχουν διακόψει τη χρηματοδότηση προς το Μινσκ για την ενίσχυση των υποδομών στα σύνορα και την κατασκευή κέντρων υποδοχής μεταναστών. Το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως η Λευκορωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες για «όλα τα ευαίσθητα ζητήματα».

Το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο διπλωμάτες της ΕΕ, ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με τον ΟΗΕ και τη Λευκορωσία για τον επαναπατρισμό των μεταναστών που βρίσκονται στα πολωνο-λευκορωσικά σύνορα.

Ο ΥΠΕΞ της Λιθουανίας, Γκ. Λαντσμπέργκις, δήλωσε ότι η χώρα του ζήτησε από τον ΟΗΕ να συζητήσει τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» από τα λευκορωσικά σύνορα για τους μετανάστες, ώστε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Στο μεταξύ, σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, «επιβεβαιώθηκε η σημασία της ταχύτερης διευθέτησης της οξείας μεταναστευτικής κρίσης που έχει προκύψει σύμφωνα με τα διεθνή ανθρωπιστικά πρότυπα». Ο Πούτιν επανέφερε την πρόταση για αποκατάσταση των επαφών μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Λευκορωσίας προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα.

Επαφές στις χώρες διέλευσης μεταναστών

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της ΕΕ βρίσκονται σε επαφή με κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή και αλλού για να ανακόψουν τη διακίνηση των μεταναστών που γίνεται με την ανοχή ή και τη στήριξη των κρατών, με τις Βρυξέλλες να καμώνονται τις «ανήξερες» για τις πραγματικές αιτίες που διογκώνουν τα κύματα των μεταναστών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και καταγγελίες της ΕΕ, η Λευκορωσία δίνει ταξιδιωτικές βίζες σε μετανάστες στον Λίβανο, στο Ιράκ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), στην Κωνσταντινούπολη και αλλού και αεροπορικές εταιρείες τους μεταφέρουν στο Μινσκ.

Η ΕΕ συνεργάζεται «στενά με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης», δήλωσε χτες ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ενώ χτες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, ξεκίνησε αποστολή σε χώρες προέλευσης και διέλευσης, αρχίζοντας από τα ΗΑΕ και μεταβαίνοντας σήμερα στον Λίβανο.

Το δε πρακτορείο «Bloomberg» ανέφερε χτες ότι η ΕΕ συζητά να επιβάλει κυρώσεις και στη ρωσική αεροπορική εταιρεία «Aeroflot», με την εταιρεία να διαψεύδει - όπως και η «Turkish Airlines» - ότι συμμετέχει στη μαζική μεταφορά μεταναστών. Αντίστοιχα και το Κρεμλίνο απέρριψε ως «παράλογο» το δημοσίευμα.

Η Ρωσία δεν εμπλέκεται «στη διακίνηση» μεταναστών που οργανώνει η Λευκορωσία προς την ΕΕ, αλλά έχει «την ικανότητα να επηρεάσει» το Μινσκ να τη σταματήσει, εκτίμησε από την πλευρά του ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον.

ΗΠΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανανεώνουν και ενισχύουν τη «στρατηγική εταιρική σχέση»

Εντονη στρατιωτική και διπλωματική «κινητικότητα» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας καταγράφεται τις τελευταίες μέρες γύρω από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ οι παραβιάσεις της εκεχειρίας μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών είναι σχεδόν καθημερινές στην Ανατολική Ουκρανία.

Προχτές ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν και ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμ. Κουλέμπα, υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον «χάρτα» για «στρατηγική εταιρική σχέση» ΗΠΑ - Ουκρανίας, με σταθερό στόχο την αντιμετώπιση της Ρωσίας και την ανάπτυξη του ανατολικού βραχίονα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το κείμενο της «χάρτας», οι ΗΠΑ δεσμεύονται για ακόμη μια φορά να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας στην αντιμετώπιση της ένοπλης επιθετικότητας, των οικονομικών και ενεργειακών διαταραχών και της κακόβουλης δραστηριότητας στον κυβερνοχώρο από τη Ρωσία, μέσω της διατήρησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της εφαρμογής άλλων σχετικών μέτρων.

Ενδεικτικά θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία σε στρατιωτικές εκπαιδευτικές ασκήσεις και στις προσπάθειες να αναβαθμίσει το καθεστώς της ως Εταίρος Βελτιωμένων Ευκαιριών του ΝΑΤΟ. Να σημειωθεί ότι η Ουκρανία πιέζει να ανοίξει ο δρόμος για να ενταχθεί πλήρως στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Ρωσία θεωρεί «κόκκινη γραμμή».

«Είμαστε σε μια κατάσταση όπου δεν επιτρέπεται να χάσουμε χρόνο και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ σε αυτόν τον τομέα», είπε ο Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα επωφεληθεί από οποιαδήποτε πιθανή αμυντική συνεργασία που θα ενίσχυε τις δυνατότητές της, όπως στην ανταλλαγή πληροφοριών ή στα συστήματα αεράμυνας.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τις αναφορές για «ασυνήθιστη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα» κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση ή επιθετική ενέργεια «θα ανησυχούσε τις ΗΠΑ». Πάντως τόσο η Ρωσία όσο και η ίδια η Ουκρανία έχουν διαψεύσει αμερικανικά δημοσιεύματα για συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με την υπηρεσιακή Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, σημείωσε την «καταστροφική πολιτική του Κιέβου που στηρίζεται ολοένα και περισσότερο στη χρήση βίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης drones κρούσης κατά παράβαση των συμφωνιών του Μινσκ».

Μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα

Την ίδια στιγμή μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, όπου έχουν εισέλθει από τις αρχές του μήνα δυο αμερικανικά πολεμικά πλοία για να συμμετέχουν σε «κοινές επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, τρία αεροσκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εντοπίστηκαν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα σε ένα 24ωρο και ακόμη ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος εντοπίστηκε πάνω από ουκρανικό έδαφος.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της εφημερίδας «Izvestia», τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη συγκεντρώνουν πληροφορίες για την κατάσταση στην Κριμαία, ενώ Ρώσοι εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι θεωρούν «πιθανό» η παρουσία των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα να «ενθαρρύνει» την ουκρανική κυβέρνηση να κλιμακώσει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς, αποσκοπώντας σε αμερικανική και ΝΑΤΟική βοήθεια.

Η δραστηριότητα πολεμικού πλοίου του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα «προκαλεί ανησυχία στον Ρώσο Πρόεδρο» και αποτελεί λόγο για αυξημένη επαγρύπνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, υπενθυμίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν απρογραμμάτιστες δραστηριότητες και δημιούργησαν μια πολυεθνική ομάδα ενόπλων δυνάμεων σε κοντινή απόσταση από τα ρωσικά σύνορα.

ΛΙΒΥΗ
Σήμερα η Διεθνής Σύνοδος στο Παρίσι

Παρουσία της Αμερικανίδας αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, και των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Αιγύπτου και άλλων χωρών, πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη.

Η σύνοδος διεξάγεται ενόψει των προγραμματισμένων για τις 24 Δεκέμβρη λιβυκών προεδρικών εκλογών και με αφορμή τις ανεπιτυχείς προσπάθειες για αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων από το λιβυκό έδαφος.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να κυριαρχήσουν στις εργασίες της συνόδου στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης η Ιταλία, γειτονικές χώρες της Λιβύης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα (θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια), η Κύπρος και ενδεχομένως το Ισραήλ. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, που είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για τη συμμετοχή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, χτες το απόγευμα ανακοινώθηκε πως θα εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

Μεταξύ άλλων έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετάσχουν ο Λίβυος μεταβατικός Πρόεδρος Μοχάμεντ αλ Μένφι και ο μεταβατικός δοτός πρωθυπουργός Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Αυξημένη κινητικότητα και διεργασίες στη βόρεια Συρία

Αραβικά ΜΜΕ καταγράφουν αυξημένη κινητικότητα ρωσικών και αμερικανικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, αναφέροντας ως ενδεικτική την προσπάθεια των ΗΠΑ να φτιάξουν νέα στρατιωτική βάση στην επαρχία Χάσακα, κοντά στην πόλη Ταλ Ταμρ, καθώς και τα γυμνάσια ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων με αληθινά πυρά χτες πάνω από το διεθνές αεροδρόμιο της μεθοριακής πόλης Καμισλί.

Το ίδιο διάστημα, και ενώ ο τουρκικός στρατός σχεδιάζει νέα χερσαία επέμβαση κατά των κουρδικών δυνάμεων, οι φιλοαμερικανικές «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF, που απαρτίζονται κυρίως από Κούρδους της οργάνωσης YPG) εξέφρασαν ανησυχία για την «προβοκατόρικη αύξηση» ενισχύσεων του τουρκικού στρατού στα περίχωρα της επαρχίας Ιντλίμπ, κοντά στη στρατηγικής σημασίας οδική αρτηρία Μ4.

Το ίδιο διάστημα, πληροφορίες του «Middle East Monitor» αναφέρουν πως στελέχη των δυνάμεων SDF πρότειναν στη συριακή κυβέρνηση για πρώτη φορά να παραχωρήσουν το 75% της πετρελαϊκής παραγωγής και τα παρεπόμενα έσοδα στην κυβέρνηση στη Δαμασκό, «ως κίνηση καλής θέλησης».

Παράλληλα, πληροφορίες της αραβικής ιστοσελίδας «Asharq Al-Awsat» αναφέρουν ότι αντιπροσωπεία του «Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου», των Κούρδων της Συρίας, αναμένεται να συναντηθεί την επόμενη βδομάδα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ στη Μόσχα. Ο τελευταίος χτες προειδοποίησε με νόημα στελέχη των Κούρδων να μην παρασυρθούν από τις υποσχέσεις των ΗΠΑ, επειδή «η συμπεριφορά της Ουάσιγκτον» διακυβεύει την πυροδότηση «κουρδικού προβλήματος όχι μόνο στη Συρία αλλά στην ευρύτερη περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ