Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΟΛΩΝΙΑΣ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ
Εντείνονται οι εκατέρωθεν απειλές και τα παζάρια

Για κίνδυνο «επεισοδίου» προειδοποιούν και οι δύο πλευρές, ενώ συγκεντρώνονται μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση της ΕΕ με τη Λευκορωσία και η ένταση στα σύνορα των δύο πλευρών - ιδίως στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας - όπου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, θύματα των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και επεμβάσεων.

Και στις δυο πλευρές των συνόρων έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός, ενώ οποιαδήποτε πρόκληση μπορεί να εξελιχθεί σε σύγκρουση. Οι μετανάστες που σπρώχνονται και από τις δυο πλευρές των συνόρων και δεν μπορούν να πάνε ούτε μπροστά ούτε πίσω, πέταξαν πέτρες και κλαδιά εναντίον των Πολωνών συνοριοφυλάκων στη διάρκεια της περασμένης νύχτας και χρησιμοποίησαν κούτσουρα για να ρίξουν το συρματόπλεγμα.

Στο μεταξύ, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία, που συνορεύουν με τη Λευκορωσία και έχουν αντιμετωπίσει τους τελευταίους μήνες «κύματα» μεταναστών και προσφύγων, την ίδια ώρα που συγκεντρώνουν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα και υψώνουν φράχτες απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες, προειδοποίησαν χτες ότι η «κρίση» στα σύνορα ενδέχεται να κλιμακωθεί σε σοβαρό στρατιωτικό επεισόδιο, ενώ καταδίκασαν «τη σκόπιμη κλιμάκωση της συνεχιζόμενης υβριδικής επίθεσης του λευκορωσικού καθεστώτος, που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Στην Ουκρανία, δυνάμεις της συνοριοφρουράς, της αστυνομίας και της εθνοφρουράς πραγματοποίησαν άσκηση στη μεθόριο με τη Λευκορωσία με αντικείμενο την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προσπαθειών μεταναστών να περάσουν τα σύνορα, ενώ ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Ντ. Μοναστίρσκι, ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα αναπτύξει 8.500 επιπλέον στρατιωτικούς και αστυνομικούς στα σύνορα.

Στο μεταξύ, η Ρωσία έστειλε την Τετάρτη δύο βομβαρδιστικά αεροσκάφη για να περιπολούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Παράλληλα λευκορωσικά και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν χτες για δεύτερη μέρα στρατιωτικά γυμνάσια.

Κυρώσεις, απειλές και διαπραγματεύσεις

Η ΕΕ προανήγγειλε επέκταση και αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, με τον Λευκορώσο Πρόεδρο, Αλ. Λουκασένκο, να απειλεί πως θα απαντήσει ακόμη και διακόπτοντας τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού «Yamal».

«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Και αν κλείσουμε τη ροή του φυσικού αερίου;», δήλωσε. Επίσης απείλησε με το ενδεχόμενο η Λευκορωσία να κλείσει τα σύνορά της για τη διέλευση εμπορευμάτων από την Ανατολή προς την Ευρώπη.

Εξάλλου ο Λευκορώσος Πρόεδρος κατήγγειλε ότι γίνονται προσπάθειες να δοθούν όπλα στους μετανάστες, κάτι που χαρακτήρισε πρόκληση, χωρίς να διευκρινίσει ποιους κατηγορεί.

Την ίδια στιγμή η λευκορωσική κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εφ' όλης της ύλης, αλλά και συγκεκριμένα για την καταστολή της μετανάστευσης, διεκδικώντας ανταλλάγματα.

Ο ΥΠΕΞ της χώρας, Βλ. Μακέι, επανέλαβε χτες την πρόθεση της Λευκορωσίας για απευθείας συνομιλίες με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες έχουν διακόψει τη χρηματοδότηση προς το Μινσκ για την ενίσχυση των υποδομών στα σύνορα και την κατασκευή κέντρων υποδοχής μεταναστών. Το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως η Λευκορωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες για «όλα τα ευαίσθητα ζητήματα».

Το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο διπλωμάτες της ΕΕ, ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με τον ΟΗΕ και τη Λευκορωσία για τον επαναπατρισμό των μεταναστών που βρίσκονται στα πολωνο-λευκορωσικά σύνορα.

Ο ΥΠΕΞ της Λιθουανίας, Γκ. Λαντσμπέργκις, δήλωσε ότι η χώρα του ζήτησε από τον ΟΗΕ να συζητήσει τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» από τα λευκορωσικά σύνορα για τους μετανάστες, ώστε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Στο μεταξύ, σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, «επιβεβαιώθηκε η σημασία της ταχύτερης διευθέτησης της οξείας μεταναστευτικής κρίσης που έχει προκύψει σύμφωνα με τα διεθνή ανθρωπιστικά πρότυπα». Ο Πούτιν επανέφερε την πρόταση για αποκατάσταση των επαφών μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Λευκορωσίας προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα.

Επαφές στις χώρες διέλευσης μεταναστών

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της ΕΕ βρίσκονται σε επαφή με κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή και αλλού για να ανακόψουν τη διακίνηση των μεταναστών που γίνεται με την ανοχή ή και τη στήριξη των κρατών, με τις Βρυξέλλες να καμώνονται τις «ανήξερες» για τις πραγματικές αιτίες που διογκώνουν τα κύματα των μεταναστών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και καταγγελίες της ΕΕ, η Λευκορωσία δίνει ταξιδιωτικές βίζες σε μετανάστες στον Λίβανο, στο Ιράκ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), στην Κωνσταντινούπολη και αλλού και αεροπορικές εταιρείες τους μεταφέρουν στο Μινσκ.

Η ΕΕ συνεργάζεται «στενά με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης», δήλωσε χτες ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ενώ χτες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, ξεκίνησε αποστολή σε χώρες προέλευσης και διέλευσης, αρχίζοντας από τα ΗΑΕ και μεταβαίνοντας σήμερα στον Λίβανο.

Το δε πρακτορείο «Bloomberg» ανέφερε χτες ότι η ΕΕ συζητά να επιβάλει κυρώσεις και στη ρωσική αεροπορική εταιρεία «Aeroflot», με την εταιρεία να διαψεύδει - όπως και η «Turkish Airlines» - ότι συμμετέχει στη μαζική μεταφορά μεταναστών. Αντίστοιχα και το Κρεμλίνο απέρριψε ως «παράλογο» το δημοσίευμα.

Η Ρωσία δεν εμπλέκεται «στη διακίνηση» μεταναστών που οργανώνει η Λευκορωσία προς την ΕΕ, αλλά έχει «την ικανότητα να επηρεάσει» το Μινσκ να τη σταματήσει, εκτίμησε από την πλευρά του ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πάσα» στη λευκορωσική αντιπολίτευση από Γερμανία και ΕΕ (2021-11-24 00:00:00.0)
«Χοντραίνει» το ιμπεριαλιστικό «παιχνίδι» στις πλάτες των μεταναστών (2021-11-19 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα, με «όχημα» τους μετανάστες (2021-11-11 00:00:00.0)
Εκατοντάδες μετανάστες προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα (2021-11-09 00:00:00.0)
Εντείνουν τη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία (2021-09-08 00:00:00.0)
Εληξε η διαμάχη για το αέριο; (2010-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ