Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ανεβαίνουν πάλι οι τόνοι μεταξύ Κίνας - ΗΠΑ

Μετά από τριήμερη επίσκεψη Αμερικανών γερουσιαστών στην Ταϊβάν

Να σταματήσουν οι ΗΠΑ «κάθε μορφή επίσημων σχέσεων με την Ταϊβάν» κάλεσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, εκφράζοντας την έντονη αντίδραση του Πεκίνου στην άφιξη μελών της Γερουσίας και του Κογκρέσο των ΗΠΑ στην Ταϊπέι, την περασμένη Τρίτη.

«Η συνεργασία με τις δυνάμεις για την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν" είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Θα προκαλέσει πυρκαγιά», πρόσθεσε ο Γουάνγκ. Το δε κινεζικό υπουργείο Αμυνας κατήγγειλε τις ΗΠΑ για «χοντροκομμένη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», ζητώντας να σταματήσουν τις «προκλητικές ενέργειες» και να απέχουν από την αποστολή κάθε «λανθασμένου μηνύματος» στις «δυνάμεις για την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν"». Κατέληξε δε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κίνας θα βρίσκονται συνεχώς σε πλήρη ετοιμότητα και θα υιοθετήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνθλίψουν αποφασιστικά κάθε ανάμειξη ξένων δυνάμεων και κάθε αποσχιστική προσπάθεια».

Σύμφωνα με κινεζικά αλλά και άλλα ασιατικά ΜΜΕ, λίγο μετά τις 6 μ.μ. την περασμένη Τρίτη, πτήση στρατιωτικού «C-40 A» προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι, μεταφέροντας τουλάχιστον 6 μέλη του Κογκρέσο και της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Χτες, ταϊβανέζικα ΜΜΕ (π.χ. «Focus Taiwan») έκαναν λόγο για «τριήμερη επίσκεψη χαμηλών τόνων» που ολοκλήρωσαν τέσσερις γερουσιαστές και δύο βουλευτές. Οι ίδιες πηγές μετέδωσαν ότι δεν έγιναν δηλώσεις μετά τις επαφές της αμερικανικής αντιπροσωπείας, αλλά αυτή μεταξύ άλλων επισκέφτηκε την έδρα του ομίλου κατασκευής ημιαγωγών «Taiwan Semiconductor Manufacturing Co» που αποτελεί έναν από τους παγκόσμιους πρωταθλητές του κλάδου.

Σημειώνουμε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα εδώ και καιρό εντείνουν προσπάθειες για να διασφαλίσουν προνομιακές συνεργασίες με ομίλους κατασκευής ημιαγωγών, δεδομένης της καθοριστικής σημασίας τους για μια σειρά κλάδους της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το «Associated Press», το ΥΠΕΞ της Ταϊβάν επιβεβαίωσε την επίσκεψη, παραπέμποντας ωστόσο για περαιτέρω πληροφορίες στο Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν (η ντε φάκτο πρεσβεία των ΗΠΑ στο νησί), το οποίο με τη σειρά του απέφυγε να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα. Η ίδια η πραγματοποίηση της επίσκεψης, πάντως, επιβεβαιώνει τις διαθέσεις της Ουάσιγκτον (και όχι μόνο) να ενισχύσει ολόπλευρα τις απευθείας σχέσεις της με την Ταϊβάν, προσπερνώντας τις επισημάνσεις της Κίνας ότι το νησί αποτελεί τμήμα της δικής της επικράτειας και με βάση την αρχή της «μίας Κίνας» η ανάπτυξη σχέσεων με τις ταϊβανέζικες αρχές προϋποθέτουν τον (τουλάχιστον) αντίστοιχο συντονισμό με το Πεκίνο.

Στην Ιαπωνία ανώτατο στέλεχος των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο επικεφαλής της διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού του αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχος Τζον Κ. Ακιλίνο συνάντησε χτες στην Ιαπωνία τον πρωθυπουργό, Φούμιο Κισίντα. Ο Ακιλίνο βρέθηκε στη χώρα για τριήμερες συνεδριάσεις με στελέχη των ιαπωνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον αρχηγό του Γενικού τους Επιτελείου Κόζι Γιαμαζάκι, με τον οποίο επισκέφτηκε και νότιες περιοχές της Ιαπωνίας, κοντά σε θαλάσσιες ζώνες όπου η Κίνα εντείνει τον τελευταίο καιρό περιπολίες και ασκήσεις, στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ