ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η στάση εργασίας και η κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Κινητοποίηση για διανομείς και εργαζόμενους στον Επισιτισμό, διεκδικώντας μέτρα προστασίας και ασφαλιστικά δικαιώματα

Από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση
Από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση
Στάση εργασίας (1 μ.μ. - 5 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 2 μ.μ. έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν σήμερα διανομείς και εργαζόμενοι στην εστίαση, με απόφαση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Την ώρα της συγκέντρωσης έχει καθοριστεί συνάντηση με το υπουργείο και τον ΕΦΚΑ για μέτρα προστασίας και ασφαλιστικά δικαιώματα, μετά την απεργία του κλάδου που πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοέμβρη, με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων από τις πλατφόρμες «e-food» και «Wolt».

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει και το νεοσυσταθέν επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων «e-food» στην Αττική.

Την ανάγκη για μέτρα προστασίας επιβάλλουν τα ίδια τα γεγονότα, τα πρόσφατα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» διανομέα στη Θεσσαλονίκη, σερβιτόρου στην Αθήνα, ο σοβαρός τραυματισμός διανομέα στον Βόλο.

«Είμαστε σκληρά εργαζόμενοι και βάζουμε καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή μας, εφόσον ακόμα και τα πιο βασικά και αναγκαία μέτρα προστασίας και ασφάλειας οι εταιρείες και η εκάστοτε κυβέρνηση τα έχουν φορτώσει στις πλάτες μας με τη γνωστή καραμέλα της "ατομικής ευθύνης"», σημειώνει το Συνδικάτο.

Και στη συνάντηση θα απαιτήσει να καθοριστούν «συγκεκριμένα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας που πρέπει να παρέχουν οι εργοδότες προς τους διανομείς και δεύτερον να τεθούν πιο συγκεκριμένα τα αιτήματα για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και την κάλυψη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε όλους τους διανομείς ανεξάρτητα από τη μορφή απασχόλησης (επιδόματα ασθενείας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάλυψη εργατικών ατυχημάτων κ.λπ.)».

Τα δικά, του ειδικά αιτήματα προβάλλει το επιχειρησιακό Σωματείο της «e-food», καλώντας τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές του: Υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Κατάργηση της τηλεργασίας. Επιστροφή όλων των συναδέλφων στα γραφεία, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με αποκλειστική επιβάρυνση της εταιρείας. Για όσο διαρκεί το καθεστώς της τηλεργασίας, να καταβάλλεται στους τηλεργαζόμενους επίδομα, το οποίο να καλύπτει όλο το κόστος της εργασίας από το σπίτι (ρεύμα, ίντερνετ). Κατάργηση του auto-answer στις κλήσεις για τα τηλεφωνικά κέντρα. Αύξηση του διαλείμματος σε δύο 15λεπτα και ένα 30λεπτο. Επίδομα για εργασία σε οθόνη και με ακουστικά.

Στη Θεσσαλονίκη

Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ., για τους εργαζόμενους του κλάδου στον χώρο ευθύνης του, προκήρυξε για σήμερα το Συνδικάτο Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, με αφορμή την έξαρση των εργατικών «ατυχημάτων» και τις συνθήκες που διαμορφώνονται στους χώρους δουλειάς.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συνέλευση των εργαζομένων της «e-food» έξω από το ΕΚΘ και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μοτοπορεία, δηλώνοντας έμπρακτα τη στήριξη και τη συμπόρευση των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης με το Συνδικάτο Επισιτισμού της Αθήνας και το Σωματείο της «e-food» Αττικής που θα βρίσκονται σε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.

ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Κατεβάζουν ρολά στην εστίαση, στάσεις εργασίας τα εμπορομάγαζα

Κινητοποιήσεις σήμερα ενάντια στα απαράδεκτα κυβερνητικά μέτρα που τους μετατρέπουν σε «χωροφύλακες» στα μαγαζιά τους

Σε πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων τους προχωρούν σήμερα οι καταστηματάρχες της εστίασης σε όλη τη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα απαράδεκτα κυβερνητικά μέτρα διαχείρισης της πανδημίας, που για μια ακόμη φορά μεταφέρουν το βάρος της ευθύνης για την αποτροπή της διάδοσης στους επαγγελματίες του χώρου.

Οι καταστηματάρχες με κεντρικό σύνθημα «Αρνούμαστε να γίνουμε χωροφύλακες» πραγματοποιούν κατά τόπους συλλαλητήρια και άλλες αγωνιστικές δράσεις, ενώ στάσεις εργασίας πραγματοποιούν και φορείς του εμπορίου, οργανώνοντας από κοινού κινητοποιήσεις.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις οργανώνονται σε μια σειρά από πόλεις.

Οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης μεταξύ άλλων διεκδικούν:

Επιπρόσθετη οικονομική στήριξη. Να σταματήσουν τα εξοντωτικά πρόστιμα. Δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, επίδομα ειδικού σκοπού για όσους νοσούν ή μπαίνουν σε καραντίνα, διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής στο 100% για όσους επαγγελματίες έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, απαλλαγή και αναδρομική επιστροφή δημοτικών τελών για τους μήνες των περιοριστικών μέτρων, κρατική επιδότηση για την πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, καμία διακοπή, διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας κ.ά.

Επίσης, θωράκιση τώρα του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα προστασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στάση εργασίας από την ΟΒΣΑ

Την κινητοποίηση στηρίζουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής και ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αθήνας, που σήμερα καλούν σε στάση εργασίας όλων των υπόλοιπων επαγγελματικών κλάδων από το πρωί μέχρι τις 12 μ., και συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Αποφάσεις συμμετοχής έχουν επίσης πάρει οι Ενώσεις ΕΒΕ: Καισαριανής, Καλλιθέας, Αχαρνών, Περιστερίου, Αγ. Δημητρίου, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Χαϊδαρίου, Α. Λιοσίων - Ζεφυρίου, Ηρακλείου.

Στη Θεσσαλονίκη

Η «Αγωνιστική Ενότητα» στην Ενωση Εστιατόρων - Ψητοπωλών - Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση στις 12 μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στην Πάτρα, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας, ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), δηλώνοντας τη συμμετοχή του, θα προχωρήσει σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου. Στο πλευρό του θα βρεθούν η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου - Νοτιοδυτικής Ελλάδας - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς - Ιθάκης, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνικών Σωματείων Αχαΐας (ΟΕΒΕΣΝΑ) και ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας, που συμμετέχει στην απεργία και έχει εξαγγείλει προσυγκέντρωση για τα μέλη του (11 π.μ.) στη διασταύρωση των οδών Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου.

Κινητοποιήσεις σε μια σειρά από πόλεις

Κινητοποιήσεις επίσης πραγματοποιούνται:

  • Καρδίτσα, στη 1 μ.μ., κεντρική πλατεία.
  • Λάρισα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.
  • Τρίκαλα, 11 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου.
  • Κιλκίς, 12 μ., πλατεία Ειρήνης.
  • Καβάλα, 11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη.
  • Ξάνθη, 12 μ., κεντρική πλατεία.
  • Δράμα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.
  • Χανιά, 11 π.μ., Αντιπεριφέρεια.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ
Διεκδικούν την αναπλήρωση εισοδήματος για ασθένεια ή ατύχημα

Το δικαίωμα στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος του αυτοαπασχολούμενου και του μικρού επαγγελματία, σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, από τον ασφαλιστικό τους φορέα, τέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας που οργάνωσε το Σάββατο 13 Νοέμβρη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, στην Αθήνα. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον περασμένο Μάη και βρήκε ανταπόκριση από συνδικαλιστικούς φορείς των ΕΒΕ, με κεντρική διεκδίκηση να λυθεί, όπως ανέφερε εισηγητικά ο Δημήτρης Φλώκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, «ένα πρόβλημα διαχρονικό, τόσο ουσιαστικό για την υγεία και την επιβίωσή μας».

Παράλληλα, αποφασίστηκε με περιοδείες, συσκέψεις και με κάθε πρόσφορο μέσο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ να οργανώσουν και να προετοιμάσουν πανελλαδική παρέμβαση στις 2 Δεκέμβρη, για την προβολή και διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Στην Αθήνα θα οργανωθεί κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

Θέμα της ημερίδας ήταν «Ασθένειες επαγγελματικές ή μη και ατυχήματα εν ώρα εργασίας. Δικαιώματα και Διεκδικήσεις» και μίλησαν ο Βασίλης Μαμάης, μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ, και ο Γιάννης Γαλανόπουλος, γιατρός ορθοπεδικός και μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ.

Στην πλούσια συζήτηση που έγινε, σύντομες παρεμβάσεις έκαναν οι: Κώστας Μάρκου, πρόεδρος Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, Γιώργος Βλασόπουλος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων, Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Θανάσης Μόσχος, γγ Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Μαγνησίας, Βέργος Βεργίδης, πρόεδρος Σωματείου Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Δέρματος Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ντάλιος, γραμματέας Συλλόγου Ιδιοκτήτων Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκίνητων, Δημήτρης Γκέκας, πρόεδρος Σωματείου Αυτοαπασχολουμένων Ιδιοκτητών Φορτηγών Οδικών Μεταφορών Περιφέρειας Αττικής, Γιώργος Τσουρατάκης, πρόεδρος Ενωσης Βιοτεχνών Μετάλλου Αθήνας, Θανάσης Ζιάκας, πρόεδρος Σωματείου Επιπλοποιών Ξυλουργών και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Τρικάλων, Νίκος Πετρόπουλος, μέλος ΔΣ Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας, Στέλλα Χριστέα, Επιτροπή Αγώνα επισκευαστών αυτοκινήτων Μεσσηνίας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διεκδικούν:

Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα, και όχι μετά από 30 μέρες, σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εργασία, και για όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας.

Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα σε περίπτωση ασθένειας, όταν απαιτείται η απουσία από την εργασία, που δεν υπάρχει σήμερα για τους αυτοαπασχολούμενους, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας τους.

Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για τις αποζημιώσεις λόγω ασθένειας ή ατυχήματος. Αναστολή των υποχρεώσεων σε ασφαλιστικό ταμείο, εφορία, ΔΕΚΟ και τράπεζες για όσο διάστημα ο αυτοαπασχολούμενος παραμένει εκτός εργασίας.

Δωρεάν σύγχρονη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους. Κατάργηση της εισφοράς για την Υγεία.

Πρόωρη - αναπηρική σύνταξη για όσους καταστούν ανίκανοι για εργασία.

Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα σε όσους κλάδους και για όποια επαγγέλματα είναι κατοχυρωμένα για τους εργαζόμενους, με μείωση του συντάξιμου χρόνου κατά 5 χρόνια και εισφορές επιδοτούμενες κατά ένα μέρος από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ «ΛΑΪΚΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Σημαντικά ενισχυμένες οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας»

Σημαντική ενίσχυση σημείωσαν οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» στις εκλογές του Σωματείου εργαζομένων στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο, με τριπλασιασμό ψήφων και εκλέγοντας 2 έδρες επιπλέον στο ΔΣ, όντας η μόνη δύναμη που αύξησε τις έδρες της.

Πιο συγκεκριμένα, για το ΔΣ του Σωματείου, σε σύνολο 1.009 εγκύρων, η «Αγωνιστική Συνεργασία» πήρε 164 ψήφους (από 52) και 2 έδρες (από 0 έδρες). Η παράταξη «Αγώνας - Αντίσταση - Ανατροπή» πήρε 684 ψήφους και 6 έδρες (από 598 και 7 έδρες). Η ΔΑΚΕ 140 ψήφους και 1 έδρα (από 198 και 2).

Για την ΠΟΕΔΗΝ η «Αγωνιστική Συνεργασία» πήρε 114 ψήφους, εκλέγοντας 2 αντιπροσώπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ