ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αναδιάταξη στο αστικό σκηνικό με μοχλό την «εξάλειψη της διαφθοράς»

Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το νεοσύστατο «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», ενώ στη Βουλή μπαίνει και η φιλορωσική «Αναγέννηση»

Βουλευτικές εκλογές, για 3η φορά φέτος (μετά τον Απρίλη και τον Ιούλη), έγιναν την Κυριακή στη Βουλγαρία, με πρώτη δύναμη να αναδεικνύεται το νεοσύστατο κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», το οποίο συγκρότησαν μόλις τον Σεπτέμβρη οι Κιρίλ Πετκόφ και Ασέν Βασίλεφ, πρώην στελέχη επιχειρήσεων.

Με καταμετρημένο το 99,51% των ψήφων (και τη συμμετοχή κοντά στο 39,1%), το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» έλαβε 25,65% και ακολουθούσε το κεντροδεξιό GERB, του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ, με 22,8%.

Ακολουθούσαν: Το «Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» (συσπειρώνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού με τουρκική καταγωγή) με 12,9%. Οι Σοσιαλιστές (BSP) με 10,3%. Το «Υπάρχει τέτοιος λαός» (ΙΤΝ) του τηλεπαρουσιαστή Σλ. Τριφόνοφ, που στις εκλογές του Ιούλη είχε έρθει πρώτο με πάνω από 23% και τώρα περιορίζεται σε μόλις 9,5%. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός «Δημοκρατική Βουλγαρία» με 6,3%, κ.λπ.

Στη Βουλή μπαίνει για πρώτη φορά και το φιλορωσικό κόμμα της «Αναγέννησης».

Η ηγεσία του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» προέκρινε σε όλη την προεκλογική περίοδο την «εξάλειψη της διαφθοράς», θέμα που όλη την τελευταία διετία κυριάρχησε ως κριτική κατά της κυβέρνησης του GERB, εν μέσω πυκνών διεργασιών σε όλα τα Βαλκάνια, με βασικό θέμα και την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στην περιοχή (βλέπε και διμερείς διαφορές Βουλγαρίας - Βόρειας Μακεδονίας, που έχουν «παγώσει» την ένταξη των Σκοπίων αλλά και των Τιράνων στην ΕΕ).

Πετκόφ και Βασίλεφ έχουν δηλώσει «έτοιμοι για συμβιβασμούς» και «πολύ ανοιχτοί στον διάλογο» για τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Οπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώτος (που ήταν υπουργός Οικονομίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση από τον Μάη έως τον Σεπτέμβρη), «αριστερά, κέντρο ή δεξιά, μικρή σημασία έχει».

Στο μεταξύ, την Κυριακή έγινε και ο α' γύρος των προεδρικών εκλογών. Ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος Ρ. Ράντεφ (που εμφανίζεται ως «ανεξάρτητος», αλλά έχει τη στήριξη κομμάτων όπως το PSB) προηγήθηκε με 49%, έναντι 24% που έλαβε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας, Αν. Γκερτζίκοφ, που στηρίζεται από το GERB. Ο Ράντεφ - που ύψωσε ιδιαίτερα την κριτική του κατά του GERB την τελευταία χρονιά - έσπευσε να δηλώσει ότι «τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν πλέον την επιτακτική αποστολή να σχηματίσουν μεταρρυθμιστική κυβέρνηση κατά της διαφθοράς».

Δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο

Την ίδια στιγμή κάλπες στήθηκαν την Κυριακή και στο Κόσοβο, όπου έγινε ο β' γύρος για την ανάδειξη νέων αρχών σε 21 δήμους.

Το κόμμα «Αυτοδιάθεση» (VV) του πρωθυπουργού Αλμπιν Κούρτι σημείωσε σημαντικές απώλειες, χάνοντας μεταξύ άλλων την πρωτεύουσα Πρίστινα και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, Πρίζρεν. Σε σύνολο 38 δήμων η «Αυτοδιάθεση» επικράτησε μόνο σε 4.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK), ο ηγέτης του οποίου, Χ. Θάτσι, βρίσκεται στις φυλακές του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, επικράτησε σε 9 δήμους.

Σε 7 δήμους επικράτησε η Δημοκρατική Ενωση Κοσόβου (LDK).

Στον β' γύρο των εκλογών συμμετείχε μόλις το 38% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.


ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Σήμερα η διαδικτυακή συνάντηση Σι - Μπάιντεν

Σήμερα αναμένεται η διαδικτυακή συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Κίνας, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον και Πεκίνου για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία και τα πολύπλευρα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια που διεξάγονται στο πλαίσιό της.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν, στόχος είναι οι δύο ηγέτες «να έχουν ειλικρινείς και εις βάθος συνομιλίες σε στρατηγικά θέματα που αφορούν το μέλλον των σχέσεων Κίνας - ΗΠΑ και σημαντικών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Ο Ζάο πρόσθεσε ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται αυτή την περίοδο σε «κρίσιμο σταυροδρόμι» και η συνάντηση θα είναι «κρίσιμο γεγονός» για τις διεθνείς σχέσεις συνολικά.

Η δε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε ότι «μετά και από την τηλεφωνική τους συνομιλία στις 9/9, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους να διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όπως και τρόπους να εργαστούν από κοινού εκεί όπου τα συμφέροντα ευθυγραμμίζονται».

Την περασμένη Παρασκευή συνομίλησαν τηλεφωνικά και οι ΥΠΕΞ των δύο πλευρών, Αντ. Μπλίνκεν και Γουάνγκ Γι. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν «έδωσε έμφαση στο μακρόχρονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν» και εξέφρασε «ανησυχία για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση της Κίνας ενάντια στην Ταϊβάν». Ακόμα, ο Μπλίνκεν «τόνισε τη σημασία λήψης μέτρων για να διασφαλιστεί η παγκόσμια αλυσίδα προμήθειας Ενέργειας και να μην θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η αστάθεια των τιμών».


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΦΩΤΟ

Στις 11 Νοέμβρη του 2011, πριν από μερικές μέρες, συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο ΤΣΟΓΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Γεννήθηκε στο Σπήλαιο Γρεβενών. Πάντα προοδευτικός, μετέδωσε τις δημοκρατικές του αξίες στα παιδιά και στα εγγόνια του. Εως το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του. Θα μας λείπει πάντα.

Στη μνήμη του παππού μου προσφέρω 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της σ. ΞΕΝΙΑΣ ΝΤΟΥΠΗ, που «έφυγε» πρόσφατα, προσφέρουμε στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Αγίου Στεφάνου - Βόρειων Χωριών το ποσό των 50 ευρώ.

Οικογένεια Μαγκλάρα

***

ΦΩΤΟ

Για την ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Μαράκι, μπροστά στην Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, άνθρωποι που σε ήξεραν προσφέρουν στο Κόμμα, κρατώντας τη μνήμη σου ζωντανή. Παράλληλα προσφέρουμε στο Κόμμα τη συνδρομή σου, και συνολικά δίνουμε 50 ευρώ.

Η αδερφή και η μανούλα σου

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΚΑΝΗ, που πρόσφατα «έφυγε» από τη ζωή, ο Εμμανουήλ και η Χρυσάνθη Βασιλειάδη προσφέρουν στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Ασπροπύργου το ποσό των 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπητού μου συναδέλφου, φίλου και συντρόφου ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΑΡΟΥΤΣΗ προσφέρω 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Τηλεπ/νιών Δ/Μ.

Δεσπ. Μπαράτση

***

ΦΩΤΟ

Ο συναγωνιστής ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΥΡΟΣ «έφυγε» στις 6/6/2021 στα 88 του χρόνια. Γεννήθηκε στις 17/6/1933 στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε οικογένεια που υπήρξαν στελέχη της Εθνικής Αντίστασης. Η μητέρα του ήταν στέλεχος του ΕΑΜ Βύρωνα και ο πατέρας του στέλεχος του ΚΚΕ. Στο σπίτι του κρύφτηκαν και φυγαδεύτηκαν παράνομοι, ανάμεσα στους οποίους και η ηρωική Ηλέκτρα. Ο ίδιος υπήρξε Αετόπουλο. Παρέμεινε πιστός οπαδός του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του. Τα τελευταία χρόνια φιλοξενήθηκε στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

ΒΑΡΟΥΤΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΒΑΡΟΥΤΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Στη μνήμη του ο ξάδερφός του Μιχάλης Ζαμπατόπουλος προσφέρει 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή». Επίσης, η σ. Γεωργία Τσαμούρη προσφέρει στη μνήμη του 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

***

Ο ΤΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ήταν ένας οπαδός του ΚΚΕ, ο οποίος, αν και παρασύρθηκε για λίγο καιρό από οπορτουνιστικά στοιχεία, παρέμεινε πιστός δίπλα στο Κόμμα μας. Σε αυτό βοήθησε ο πατέρας του, Παύλος Τουμπουλίδης, επιτελικός στον ΔΣΕ, τη δεκαετία πριν από τη μεταπολίτευση, δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Κερατσινίου με δήμαρχο τον Δημήτρη Μισαηλίδη. Ηταν λάτρης και μεγάλος ιδεολόγος του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Επίσης, για την σ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ, δημοσιογράφο, συγγραφέα, σκηνοθέτη αλλά και με πολλές άλλες δραστηριότητες, προσφέρω για τη μνήμη τους στο ΚΚΕ το συμβολικό ποσό των 30 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ταμπουρίων Κερατσινίου.

Γιώργος Βαγγελάκος


ΞΕΝΙΑ ΝΤΟΥΠΗ
ΞΕΝΙΑ ΝΤΟΥΠΗ

ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ

ΤΣΟΓΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΤΣΟΓΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΥΡΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΥΡΟΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ