Τρίτη 16 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αναδιάταξη στο αστικό σκηνικό με μοχλό την «εξάλειψη της διαφθοράς»

Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το νεοσύστατο «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», ενώ στη Βουλή μπαίνει και η φιλορωσική «Αναγέννηση»

Βουλευτικές εκλογές, για 3η φορά φέτος (μετά τον Απρίλη και τον Ιούλη), έγιναν την Κυριακή στη Βουλγαρία, με πρώτη δύναμη να αναδεικνύεται το νεοσύστατο κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», το οποίο συγκρότησαν μόλις τον Σεπτέμβρη οι Κιρίλ Πετκόφ και Ασέν Βασίλεφ, πρώην στελέχη επιχειρήσεων.

Με καταμετρημένο το 99,51% των ψήφων (και τη συμμετοχή κοντά στο 39,1%), το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» έλαβε 25,65% και ακολουθούσε το κεντροδεξιό GERB, του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ, με 22,8%.

Ακολουθούσαν: Το «Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» (συσπειρώνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού με τουρκική καταγωγή) με 12,9%. Οι Σοσιαλιστές (BSP) με 10,3%. Το «Υπάρχει τέτοιος λαός» (ΙΤΝ) του τηλεπαρουσιαστή Σλ. Τριφόνοφ, που στις εκλογές του Ιούλη είχε έρθει πρώτο με πάνω από 23% και τώρα περιορίζεται σε μόλις 9,5%. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός «Δημοκρατική Βουλγαρία» με 6,3%, κ.λπ.

Στη Βουλή μπαίνει για πρώτη φορά και το φιλορωσικό κόμμα της «Αναγέννησης».

Η ηγεσία του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» προέκρινε σε όλη την προεκλογική περίοδο την «εξάλειψη της διαφθοράς», θέμα που όλη την τελευταία διετία κυριάρχησε ως κριτική κατά της κυβέρνησης του GERB, εν μέσω πυκνών διεργασιών σε όλα τα Βαλκάνια, με βασικό θέμα και την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στην περιοχή (βλέπε και διμερείς διαφορές Βουλγαρίας - Βόρειας Μακεδονίας, που έχουν «παγώσει» την ένταξη των Σκοπίων αλλά και των Τιράνων στην ΕΕ).

Πετκόφ και Βασίλεφ έχουν δηλώσει «έτοιμοι για συμβιβασμούς» και «πολύ ανοιχτοί στον διάλογο» για τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Οπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώτος (που ήταν υπουργός Οικονομίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση από τον Μάη έως τον Σεπτέμβρη), «αριστερά, κέντρο ή δεξιά, μικρή σημασία έχει».

Στο μεταξύ, την Κυριακή έγινε και ο α' γύρος των προεδρικών εκλογών. Ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος Ρ. Ράντεφ (που εμφανίζεται ως «ανεξάρτητος», αλλά έχει τη στήριξη κομμάτων όπως το PSB) προηγήθηκε με 49%, έναντι 24% που έλαβε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας, Αν. Γκερτζίκοφ, που στηρίζεται από το GERB. Ο Ράντεφ - που ύψωσε ιδιαίτερα την κριτική του κατά του GERB την τελευταία χρονιά - έσπευσε να δηλώσει ότι «τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν πλέον την επιτακτική αποστολή να σχηματίσουν μεταρρυθμιστική κυβέρνηση κατά της διαφθοράς».

Δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο

Την ίδια στιγμή κάλπες στήθηκαν την Κυριακή και στο Κόσοβο, όπου έγινε ο β' γύρος για την ανάδειξη νέων αρχών σε 21 δήμους.

Το κόμμα «Αυτοδιάθεση» (VV) του πρωθυπουργού Αλμπιν Κούρτι σημείωσε σημαντικές απώλειες, χάνοντας μεταξύ άλλων την πρωτεύουσα Πρίστινα και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, Πρίζρεν. Σε σύνολο 38 δήμων η «Αυτοδιάθεση» επικράτησε μόνο σε 4.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK), ο ηγέτης του οποίου, Χ. Θάτσι, βρίσκεται στις φυλακές του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, επικράτησε σε 9 δήμους.

Σε 7 δήμους επικράτησε η Δημοκρατική Ενωση Κοσόβου (LDK).

Στον β' γύρο των εκλογών συμμετείχε μόλις το 38% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ