ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
38ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Γκελαούζος και Πριβιλέτζιο οι μεγάλοι νικητές

Eurokinissi Sports

Με επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή, που άγγιξε τους 10 χιλιάδες δρομείς - περίπου 9.800, εξαιτίας και των περιορισμών που όριζε το ιατρικό πρωτόκολλο κατά της πανδημίας - πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14/11 ο φετινός, 38ος Διεθνής «Αυθεντικός» Μαραθώνιος της Αθήνας. Στον φετινό αγώνα εκτός των Ελλήνων δρομέων (αθλητών και ερασιτεχνών) συμμετείχαν και ξένοι αθλητές από 83 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Στο πλαίσιο του 38ου Μαραθωνίου πραγματοποιήθηκαν επίσης το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου και αγώνες 5 και 10 χλμ. στους δρόμους γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Εκεί βραβεύτηκαν και οι προπονητές στίβου που μετείχαν στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες το Τόκιο.

Στο αγωνιστικό μέρος, τις πρωτιές σε άνδρες και γυναίκες δρομείς του Μαραθωνίου 2021 κατέκτησαν ο Κώστας Γκελαούζος και η Γκλόρια Πριβιλέτζιο. Ο Κώστας Γκελαούζος πρώτευσε μετά από εντυπωσιακή κούρσα, που συνοδεύτηκε από ένα πανελλήνιο ρεκόρ, καθώς τερμάτισε τη διαδρομή σε 2 ώρες, 16 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα, καταρρίπτοντας κατά ένα λεπτό την επίδοση του Πολιά από το 2004. 2ος τερμάτισε ο Παναγιώτης Μπουρίκας με χρόνο 2:22.33 και 3ος ο Χαράλαμπος Πιτσιόλης με 2:24.05.

Στις γυναίκες η Γκλόρια Πριβελέτζιο έφτασε στον πρώτο της τίτλο σε Μαραθώνιο, με χρόνο 2:41.30. 2η ήταν η Κατερίνα Ασημακοπούλου με 2:48.12 και 3η η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου με 2:51.32, στην πρώτη της συμμετοχή στον Μαραθώνιο.

Στα 5 χλμ. οι νικητές ήταν: Στους άνδρες 1ος ο Χρ. Παπούλιας με 14:45, με 2ο τον Δ. Τσάκαλος με 14:46 και 3ο τον Γ. Τάσση με 14:57. Στις γυναίκες 1η η Α. Μαρινάκου με 16:40, με 2η την Α. Κυριακοπούλου με 17:11 και 3η την Μ. Κάσσου με 17:18.

Στα 10 χλμ. οι νικητές ήταν: Στους άνδρες ο Γ. Τάσσης με 30:50, με 2ο τον Α. Παππά με 31:09 και 3ο τον Γ. Σταμούλη με 31:29. Στις γυναίκες 1η η Α. Μαρινάκου με 34:32, με 2η την Μ. Ντίμεχ (Μάλτα) με 35:55 και 3η την Σ. Βερνίκοφ (Γερμανία) με 36:03.

Συγχαρητήρια από το ΚΚΕ σε Γκελαούζο και Πριβιλέτζιο

Θερμά συγχαρητήρια στον Κώστα Γκελαούζο και στην Γκλόρια Πριβιλέτζιο για τη μεγάλη νίκη τους στον 38ο Μαραθώνιο εξέφρασε σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς επίσης στους υπόλοιπους αθλητές που βραβεύτηκαν για τις επιδόσεις τους.

Επιπλέον, ο υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ, Θοδωρής Λιάππης, πραγματοποίησε τη βράβευση με το χάλκινο μετάλλιο στον 3ο νικητή των 5 χλμ., Γιώργο Τάσση.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022
Φινάλε προβληματισμού για την Εθνική

Eurokinissi

Με ένα ακόμα στραβοπάτημα ολοκληρώθηκε η παρουσία της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στον 2ο προκριματικό όμιλο για το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, αφού για την τελευταία αγωνιστική ήρθε ισόπαλη 1-1 με το Κόσοβο στο ΟΑΚΑ. Θυμίζουμε ότι η Εθνική είχε χάσει κάθε ελπίδα πρόκρισης μετά την ήττα από την Ισπανία στην προηγούμενη αγωνιστική, μένοντας στην 3η θέση του ομίλου με 10 βαθμούς.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εμφάνιση στον τελευταίο αγώνα προκάλεσε για άλλη μια φορά έντονο προβληματισμό για την κατάσταση στην ελληνική ομάδα, ενόψει και της συμμετοχής στα προκριματικά του Euro 2024. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι διοικούντες την ΕΠΟ ξανασκέφτονται το θέμα της παραμονής του Ολλανδού τεχνικού Τζον Φαν Σιπ, παρότι τις προηγούμενες μέρες το επικρατέστερο σενάριο ήταν η ανανέωση της μεταξύ τους συνεργασίας.

Κόντρα στο Κόσοβο η ελληνική ομάδα προηγήθηκε με τον Μασούρα στο 44', ενώ και πριν και μετά έχασε αρκετές ευκαιρίες για να φτάσει σε ακόμα μεγαλύτερο σκορ. Παράλληλα όμως έδωσε και πολλά δικαιώματα στους Κοσοβάρους με την αμυντική της λειτουργία, με αποτέλεσμα να ισοφαρίσουν με τον Ραχμάνι στο 76' αλλά και να απειλήσουν να πετύχουν και δεύτερο γκολ στη συνέχεια.

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Ανδρούτσος, Χατζηδιάκος, Γούτας, Τζαβέλλας (80' Παυλίδης), Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Πέλκας (80' Βρουσάι), Μάνταλος, Μασούρας (86' Λημνιός), Δουβίκας (66' Τζόλης).

Κόσοβο: Μούριτς, Βοϊβόντα, Ραχμάνι, Φαζίλι, Αλίτι, Ιντρίζι (86' Καστράτι), Σχάλα (71' Χαλίμι), Λοσάι (46' Ζέγκροβα), Μπερίσα, Ράσιτσα (80' Σελιμάνι), Μουρίκι.

Στο Κατάρ η Ισπανία

Την 1η θέση στον 2ο όμιλο και την απευθείας πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ πήρε η Ισπανία, καθώς στο ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής με γκολ του Μοράτα στο 86' νίκησε 1-0 τη Σουηδία, η οποία έμεινε 2η και έτσι θα διεκδικήσει την πρόκριση μέσα από τα μπαράζ.

Η βαθμολογία: Ισπανία 19, Σουηδία 15, Ελλάδα 10, Γεωργία 7, Κόσοβο 5.

Ανατροπή πρόκρισης για τη Σερβία

Η μεγάλη έκπληξη στην τελευταία αγωνιστική των προκριματικών της Ευρώπης έγινε στον 1ο όμιλο, όπου η Σερβία μέσα στη Λισαβόνα νίκησε 2-1 την Πορτογαλία, και μάλιστα ενώ έχανε 1-0, και της πήρε μέσα από τα χέρια την 1η θέση και την πρόκριση, στέλνοντάς την στα μπαράζ.

Οι υπόλοιπες ομάδες από την Ευρώπη που έχουν εξασφαλίσει απευθείας πρόκριση ήταν μέχρι χτες οι εξής: Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Κροατία, Βέλγιο. Στα μπαράζ έχουν προκριθεί Πορτογαλία, Σουηδία, Σκωτία και Βόρεια Μακεδονία.

ΒΟΛΕΪ - ΛΙΓΚ ΚΑΠ «ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ»
Σφραγίστηκαν οι τρεις του Φάιναλ 4

Πανηγυρική πρόκριση στο Φάιναλ 4 του Λιγκ Καπ «Νίκος Σαμαράς» πήρε ο ΠΑΟΚ μετά τη δεύτερη νίκη επί του Ολυμπιακού, αυτήν τη φορά στην Πυλαία με 3-1 σετ (25-21, 25-23, 23-25, 25-18) ενώ είχε επικρατήσει με 3-2 και στου Ρέντη στον πρώτο αγώνα. Στην τετράδα προκρίθηκε και ο Φοίνικας Σύρου που νίκησε στην έδρα του την Κηφισιά με 3-0 (25-22, 25-20, 25-19). Ιστορική πρόκριση για πρώτη φορά σε τελική φάση διοργάνωσης πανηγύρισε ο Μίλωνας, που νίκησε στην έδρα του με 3-0 σετ (25-23, 25-22, 25-14) τον Φίλιππο Βέροιας, τον οποίο είχε νικήσει με το ίδιο σκορ και στο πρώτο παιχνίδι. Το τελευταίο εισιτήριο για το Φάιναλ 4 θα κριθεί σήμερα στο κλειστό του Αγ. Θωμά όπου ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί τον ΟΦΗ έχοντας προίκα τη νίκη με 3-0 στον πρώτο αγώνα.

ΒASKET LEAGUE
Σοβαρό πρόβλημα υγείας για Γέλοβατς

Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύεται ο Σέρβος παίχτης της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ Στέφαν Γέλοβατς, ο οποίος κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της προπόνησης της περασμένης Κυριακής - όπου έκανε ατομικό πρόγραμμα λόγω του πρόσφατου τραυματισμού του - παρουσιάζοντας λιποθυμικό επεισόδιο. Ο Στ. Γέλοβατς διακομίστηκε άμεσα στο νοσοκομείο, ενώ λίγο αργότερα με ανακοίνωσή της η ΚΑΕ ΑΕΚ έκανε λόγο για σοβαρό πρόβλημα υγείας του παίκτη. Μέχρι χτες το απόγευμα οι πληροφορίες ήθελαν την κατάσταση του 32χρονου παίκτη να παραμένει κρίσιμη αλλά ελεγχόμενη.

Ξεχώρισαν Αρης και Κολοσσός

Η πολύτιμη νίκη του Αρη επί του Ηρακλή στην τοπική κόντρα της Θεσσαλονίκης με 83-78 στο Αλεξάνδρειο και αυτή του Κολοσσού στη Ρόδο επί του Λαυρίου με 82-59 ξεχώρισαν στην 7η αγωνιστική της Basket League.

  • Αλλα αποτελέσματα: Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 80-68, Ιωνικός - Προμηθέας 65-88, Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 100-75, Λάρισα - Περιστέρι 63-78. Ρεπό: Απόλλων Πάτρας.
  • Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 12, Προμηθέας 12, Κολοσσός Ρ. 11, Παναθηναϊκός 11, Λαύριο 11, ΑΕΚ 10, Αρης 10, Περιστέρι 9, Ιωνικός 9, Απόλλων Πάτρας 8, ΠΑΟΚ 7, Ηρακλής 7, Λάρισα 4.
ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ
Επιτυχίες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων - νεανίδων

Επιτυχημένη θεωρείται η παρουσία της ελληνικής αποστολής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τάε Κβον Ντο που έγινε στο Σαράγεβο, η οποία πανηγύρισε την κατάκτηση 4 μεταλλίων, 1 ασημένιου και 3 χάλκινων.

Το ασημένιο μετάλλιο πήρε η Θεοπούλα (Θένια) Σαρβανάκη στην κατηγορία των 63 κ. αφού στον τελικό ηττήθηκε από την Ουγγαρέζα Μάρτιν με 17-15. Στους εφήβους ο Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος κατέκτησε το χάλκινο στην κατηγορία 56 κ. μετά την ήττα στα ημιτελικά από τον Ισπανό Μαρτίνεθ (22-12). Στην τρίτη θέση του βάθρου στην κατηγορία των 46 κ. βρέθηκε η Ολγα Παπαγεωργίου που ηττήθηκε στα ημιτελικά από την Ιταλίδα Μπαντιόλι (11-8). Χάλκινος ήταν και ο Αλέξανδρος Μπαρκόφ στα 48 κ. ο οποίος φθάνοντας μέχρι τα ημιτελικά ηττήθηκε από τον Ρώσο Μπάγκοφ με 16-6.

ΜΠΑΣΚΕΤ
«Εφυγε» η Β. Μπεσκάκη

Θλίψη στις τάξεις του ελληνικού μπάσκετ σκόρπισε η είδηση του θανάτου της Βάσως Μπεσκάκη, που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία μόλις 46 ετών μετά από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Με ύψος 2.02, η Β. Μπεσκάκη αποτέλεσε μια απ' τις κορυφαίες παίκτριες του ελληνικού μπάσκετ, έχοντας υπάρξει μέλος της σπουδαίας γυναικείας ομάδας του Σπόρτιγκ, που διέπρεψε σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ενώ υπήρξε και διεθνής 35 φορές με την Εθνική ομάδα. Μετά την απόσυρσή της απ' την ενεργό δράση υπήρξε στέλεχος της Ομοσπονδίας Μπάσκετ ως μέλος του Γραφείου των Εθνικών ομάδων. Συλλυπητήρια για τον θάνατο της Β. Μπεσκάκη εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Μπάσκετ, ο ΕΣΑΚΕ, ο ΠΣΑΚ, ο Σπόρτιγκ, οι περισσότερες ομάδες της Basket League, καθώς και άνθρωποι απ' όλους τους χώρους του αθλήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ