ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
«Δεν θα γίνουμε χωροφύλακες στα ίδια μας τα μαγαζιά»

Μεγάλες κινητοποιήσεις, με κλειστά τα μαγαζιά σε όλη τη χώρα, για μέτρα προστασίας και στήριξης του εισοδήματός τους. Νέα κινητοποίηση στις 24 Νοέμβρη

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Ηχηρή απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, που εν μέσω πανδημίας τούς έχει καταδικάσει σε μαρασμό, έδωσαν χτες χιλιάδες μικροί επαγγελματίες της εστίασης σε όλη τη χώρα, «κατεβάζοντας ρολά». Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας, σε άλλους δήμους της Αττικής και σε μεγάλες πόλεις στην επαρχία, με τη συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων της εστίασης να είναι κλειστά και τις αγορές να «ερημώνουν», απόδειξη της οργής και της αγανάκτησης των μικρών επαγγελματιών του κλάδου, όπως και της ανησυχίας τους για το μέλλον.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συμμετοχή και εργαζομένων του κλάδου στις χτεσινές κινητοποιήσεις, που δείχνει τις δυνατότητες κοινής δράσης, η οποία μπορεί να σταθεροποιηθεί προκειμένου να δοθεί κοινή αποφασιστική απάντηση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, στην ακρίβεια, στην Υγεία κ.α.

Το αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα δόθηκε στην πλατεία Συντάγματος, όπου οι επαγγελματίες της εστίασης διατράνωσαν ότι «Δεν είμαστε χωροφύλακες» και απαίτησαν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και τη στήριξη του εισοδήματός τους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν μικρέμποροι, συμμετέχοντας στη στάση εργασίας που προκήρυξαν η ΟΒΣΑ και Ενώσεις ΕΒΕ.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Το αγωνιστικό αυτό ξέσπασμα ήρθε μετά και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που τους τσακίζουν, αφού τους φορτώνει την ευθύνη για τη διάδοση του ιού, τους επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα και κλεισίματα των καταστημάτων τους, συνεχίζοντας την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, που έχει κοστίσει πάνω από 16.000 νεκρούς.

Με τα πανό των σωματείων τους και τα συνθήματά τους, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών - Εμπόρων Αθήνας, η ΟΒΣΑ, Σωματεία Κομμωτών - Κουρέων και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αισθητικών (ΣΕΠΑΕ) καταδίκασαν την πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα που παίρνει σε βάρος τους, κάνοντας καθαρό ότι «Οι επαγγελματίες έχουμε φωνή, δεν θα μας φιμώσετε μες στο μαγαζί!».

Με αυταρχισμό απάντησε η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματα

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή προκειμένου να επιδώσουν τα αιτήματά τους. Ομως, εντελώς αναίτια, με «άνωθεν εντολή», δέχτηκαν επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις που τους έφραξαν τον δρόμο. Η απροκάλυπτη τρομοκρατία της κυβέρνησης προκάλεσε την ακόμα μεγαλύτερη οργή των διαδηλωτών, που απάντησαν μαχητικά: «Με αυταρχισμό και πρόστιμα δεν φεύγει η πανδημία, κάντε προσλήψεις στα νοσοκομεία».

«Ο αυταρχισμός τους δεν έχει όρια. Ηρθαμε να επιδώσουμε τα αιτήματά μας και μας έστειλαν τα ΜΑΤ», κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Θανάσης Καλαμπαλίκης. Για «εγκληματική πολιτική σε βάρος των μικρών επαγγελματιών» έκανε λόγο ο Δημήτρης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ και μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ. Κατήγγειλε το μπλόκο των αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου, όπως είπε, να μην μπορέσουν 30 και πάνω σωματεία που υπογράφουν τα αιτήματα να τα επιδώσουν στη Βουλή. «Μας έχουν ξεζουμίσει δύο χρόνια τώρα και μας στέλνουν και τα ΜΑΤ», σχολίασε ο Δημήτρης Κάτσαρος από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Εστίασης.«Τις πολύ μικρές επιχειρήσεις τις πατάνε κάτω...», ανέφερε η Ηρώ Γενετζάκη από τον Σύλλογο Αισθητικών, ενώ ο Νότης Σκούρας από το Σωματείο Κομμωτών Αττικής «Η Αδελφότης» και ο Παναγιώτης Αυδίκος από τον Σύλλογο Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Δήμου Αθήνας κατήγγειλαν την απαράδεκτη επίδειξη δύναμης της αστυνομίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τελικά, ύστερα από παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν και οι διαδηλωτές επέδωσαν τα αιτήματά τους στη Βουλή.

Ακολούθησε πορεία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου αντιπροσωπεία επέδωσε και εκεί τα αιτήματα της κινητοποίησης.

Μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η ΟΒΣΑ και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών - Εμπόρων Αθήνας καλούν σε κλιμάκωση της πάλης με νέα κινητοποίηση στις 24 Νοέμβρη, υπογραμμίζοντας ότι η δυσαρέσκεια των φτωχών αυτοαπασχολούμενων δεν πρέπει να εκτονωθεί από τους τακτικισμούς της κυβέρνησης και κάποιων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, αλλά να βρει αγωνιστική διέξοδο με πλατιά συσπείρωση και αγώνα για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα.

Οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης μεταξύ άλλων διεκδικούν οικονομική στήριξη και να σταματήσουν τα εξοντωτικά πρόστιμα. Δωρεάν, μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ, επίδομα ειδικού σκοπού για όσους νοσούν ή μπαίνουν σε καραντίνα. Διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής στο 100% για όσους επαγγελματίες έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Απαλλαγή και αναδρομική επιστροφή δημοτικών τελών για τους μήνες των περιοριστικών μέτρων. Κρατική επιδότηση για την πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Καμία διακοπή, διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Επίσης, θωράκιση τώρα του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα προστασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στην Αττική κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στην Ελευσίνα, μετά από κάλεσμα της Ενωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελευσίνας και Μάνδρας, όπου συμβολικά απέκλεισαν τον κεντρικό δρόμο, και στον Ασπρόπυργο, μετά από κάλεσμα της Ενωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ασπροπύργου. Επιπλέον, στην κεντρική πλατεία του Μενιδίου πραγματοποίησε κινητοποίηση ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών (ΣΕΒΑ), με τους συγκεντρωμένους να αποκλείουν συμβολικά τον κεντρικότερο δρόμο της πόλης.

Σε Θεσσαλονίκη - Κεντρική Μακεδονία

Κινητοποίηση μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι καταστηματάρχες της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν συνάδελφοί τους από άλλους κλάδους, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, οδηγοί ταξί κ.λπ.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και εξέφρασε τη συμπαράστασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, τα δίκαια αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων ανέδειξε ο Χρήστος Αράπογλου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Εστιατόρων - Ψητοπωλών - Καφέ - Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, ενώ αντιπροσωπεία του σωματείου επέδωσε το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους σε εκπρόσωπο του ΥΜΑΘ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μαζική και μαχητική ήταν και η κινητοποίηση στο Κιλκίς, ενώ αγωνιστικές παρεμβάσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας - στη Βέροια, στη Νάουσα, στην Αλεξάνδρεια, στην Εδεσσα κ.α.

Στην Πάτρα

Μαζική ήταν η συμμετοχή των μικρών καταστηματαρχών και στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα. Κρατώντας μαύρα μπαλόνια και έχοντας ως «βήμα» για τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς τους ένα λουκέτο, σατίρισαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και απαίτησαν μέτρα στήριξής τους, αλλά και να σταματήσουν τα εξοντωτικά πρόστιμα που τους επιβάλλονται.

Οπως κατήγγειλαν μάλιστα εκπρόσωποι του Σωματείου Καταστημάτων Εστίασης Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), περίπου το 70% των συναδέλφων τους στην Πάτρα είναι χρεωμένοι στο Δημόσιο, ενώ εκτιμάται ότι την ίδια ώρα η μείωση του τζίρου στα καταστήματα τους έχει φτάσει μέχρι και το 80%.

Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας, που χτες είχε προκηρύξει κλείσιμο των καταστημάτων για το πρωί.

Τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις εξέφρασε και η Συντεχνία Αρτοποιών, καλώντας τα μέλη της χτες να μην πωλούν καφέ. «Είναι πολύ θετικό ότι γίνονται βήματα συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων», τόνισε ο γραμματέας της Συντεχνίας Κώστας Τηλυγάδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «αυτός ο βηματισμός να συναντηθεί με το εργατικό κίνημα, κάθε λαϊκό φορέα, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των κοινών μας προβλημάτων αλλά και για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας σε όλα τα επίπεδα».

Στη συγκέντρωση έδωσε το «παρών» ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, εκφράζοντας τη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής.

Στη Θεσσαλία

Μαχητική και μαζική συγκέντρωση μπροστά στην Περιφερειακή Ενότητα πραγματοποίησαν οι αυτοαπασχολούμενοι των Τρικάλων, που έκλεισαν μαζικά τα μαγαζιά τους, όπως και στον Βόλο. Καθολικό ήταν το κλείσιμο των μαγαζιών εστίασης στην Καρδίτσα, όπου οι αυτοαπασχολούμενοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στη Λάρισα δεν λειτούργησε κανένα μαγαζί εστίασης, ενώ έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο. Το «παρών» έδωσαν και εργαζόμενοι του Επισιτισμού.

Στα Γιάννενα και σε άλλες πόλεις

Με κλειστά τα καταστήματα και με μία μαζικότατη απεργιακή συγκέντρωση απάντησαν οι επαγγελματίες της εστίασης και στα Γιάννενα. Συγκεντρώθηκαν το πρωί στην κεντρική πλατεία, από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο, που είχε πάρει απόφαση για στάση εργασίας από 9 π.μ. μέχρι 12 μ., και στη συνέχεια έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης.

Σημειωτέον, τα μόνα επισιτιστικά καταστήματα που λειτούργησαν ήταν αυτά των μεγάλων αλυσίδων εστίασης, τα οποία με την απεργοσπασία τους απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι βρίσκονται απέναντι από τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου.

Μαζική ήταν η συμμετοχή των επαγγελματιών εστίασης της Στερεάς Ελλάδας. Συ6γκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Χαλκίδα, Λιβαδειά, Λαμία και άλλες πόλεις.

Επίσης, σε Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη. Εκατοντάδες, τέλος, ήταν οι μικροί επαγγελματίες που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι επαγγελματίες της εστίασης έχουν το δίκιο με το μέρος τους

Σε ανακοίνωσή του για τις μαζικές κινητοποιήσεις των επαγγελματιών στην εστίαση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι επαγγελματίες της εστίασης, με τις σημερινές (σ.σ. χτεσινές) μαζικότατες κινητοποιήσεις τους και το καθολικό κλείσιμο καταστημάτων σε όλη τη χώρα, έδωσαν τη δική τους απάντηση στην κυβέρνηση, που με τακτικισμούς επιδίωξε να κάνει το άσπρο μαύρο. Εχουν το δίκιο με το μέρος τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού τους έστησε και πάλι στον τοίχο με τα νέα μέτρα και τα εξοντωτικά πρόστιμα που έχει επιβάλει, ανάγοντάς τους σε "αποδιοπομπαίο τράγο" των δικών της αντιλαϊκών πολιτικών, τους εμπαίζει κι από πάνω μιλώντας για "μικρή αναστάτωση" και "κινητοποιήσεις χωρίς λόγο". Είναι, όμως, βαθιά γελασμένη αν νομίζει ότι θα κάμψει τις αντιδράσεις. Η αγωνία για τα συσσωρευμένα χρέη σε εφορία, τράπεζες, των δανείων της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και για την ακρίβεια που τσακίζει πρώτες ύλες και τιμολόγια Ενέργειας, παραμένει στο κόκκινο.

Ας μη μπερδεύουν τα κυβερνητικά στελέχη τα ημίμετρα με ημερομηνία λήξης προς τους αυτοαπασχολούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, με τον πακτωλό δισεκατομμυρίων που μοιράζονται με γαλαντομία στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν ξεγελούν κανέναν. Οσο για τις κουτοπονηριές που επιδιώκουν να φέρουν σε αντιπαράθεση τους επαγγελματίες της εστίασης με άλλους κλάδους, όπως το εμπόριο, οι σημερινές από κοινού κινητοποιήσεις σε μια σειρά πόλεις δίνουν τη δική τους απάντηση.

Το ΚΚΕ στηρίζει έμπρακτα τους επαγγελματίες στην εστίαση, στο εμπόριο, σε όλους τους κλάδους, όλους όσοι συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης. Γι' αυτό και κατέθεσε εκ νέου προτάσεις για την ουσιαστική ανακούφισή τους, που αφορούν την άρση των εξοντωτικών προστίμων, τη γενναία διαγραφή χρεών σε εφορία, τράπεζες, δημοτικών τελών και αυτών της επιστρεπτέας προκαταβολής, την επανένταξή τους στο αφορολόγητο και την κατάργηση χαρατσιών όπως το τέλος επιτηδεύματος, ο ΕΝΦΙΑ, η προκαταβολή φόρου, την επιδότηση για την απορρόφηση των αυξήσεων στην Ενέργεια κ.λπ.

Χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις τους και τους καλεί να συνεχίσουν πιο δυναμικά τον αγώνα τους, ενώνοντας τη φωνή τους και με τους εργαζόμενους, που πλήττονται από τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές. Η συντονισμένη λαϊκή πάλη για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος είναι η μόνη που μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους και στις δικές τους διεκδικήσεις και να φέρει πραγματικά στο επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας των λίγων και εκλεκτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ