ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο 39,39% η πανελλαδική κάλυψη του πλάνου στο τρίτο «κλείσιμο»

Στο 39,39% βρίσκεται η πανελλαδική κάλυψη του πλάνου στη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ μετά το τρίτο «κλείσιμο» των Οργανώσεων, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Νοέμβρη.

Οι Κομματικές Οργανώσεις, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος συνεχίζουν να δίνουν με αποφασιστικότητα τη μάχη με το κουπόνι, απευθυνόμενοι πλατιά στον λαό, σε όλους όσοι αναγνωρίζουν και εκτιμούν τη δράση του Κόμματος για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων. Μέρα με τη μέρα εντείνουν την προσπάθειά τους για την κάλυψη των πλάνων, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα τόσο για την αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων που υπάρχουν όσο και για να υπερκεράσουν δυσκολίες όπου αυτές καταγράφονται, διευρύνοντας το άνοιγμά τους.

Μετά το τρίτο «κλείσιμο», στην πρώτη θέση συνεχίζει να βρίσκεται η ΚΟ Εξωτερικού, με ποσοστό 69,91%, στη δεύτερη θέση η ΚΟ Αιγαίου με 49,52% και στην τρίτη η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας με 48,02%. Ακολουθούν κατά σειρά οι ΚΟ Θεσσαλίας με 45,62%, Κρήτης με 38,56%, Αττικής με 37,75%, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 37,68%, Πελοποννήσου με 36,50%, Κεντρικής Μακεδονίας με 36,25%, Ηπείρου με 34,80%, Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας με 29,94% και Δυτικής Μακεδονίας με 26,91%.

Η ΚΝΕ κάλυψε το 36,79% του πλάνου της, ενώ η ΚΟ «Ριζοσπάστη» το 65,20% και η ΚΟ «902» το 29,70%.



Με καλό σχέδιο και πείσμα δίνουμε τη μάχη για την ενίσχυση του Κόμματος

Το ΚΚΕ, από την ίδρυσή του, εξασφάλιζε τα απαραίτητα μέσα για να οργανώνει τον αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού, να εξασφαλίζει τη λειτουργία του σε όλες τις συνθήκες από το υστέρημα της εργατικής τάξης και της φτωχολογιάς. Ακόμα και στα χρόνια της παρανομίας, ο λαός ήταν αυτός που ενίσχυε με όλους τους τρόπους το ΚΚΕ. Τα παραδείγματα από την υπερεκατοντάχρονη Ιστορία του Κόμματος είναι πολλά και εκφράζονται μεταξύ άλλων και στους στίχους από το τραγούδι των Φώντα Λάδη - Μίκη Θεοδωράκη «Εστειλα στο Κόμμα».

Είναι σημαντική υπόθεση όλα τα μέλη του Κόμματος να δίνουν τη μηνιαία συνδρομή τους γιατί αποτελεί τον υλικό όρο της σχέσης του μέλους με την Κομματική Οργάνωση που ανήκει, αλλά και να δουλεύουν με το κουπόνι, εξασφαλίζοντας ένα σταθερό δίκτυο ανθρώπων από τους οποίους συγκεντρώνουμε χρήματα για το ΚΚΕ. Αυτά τα στοιχεία οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε σαν τα μάτια μας.

Αναδεικνύοντας έμπρακτα για ακόμα μια φορά την ανιδιοτελή προσφορά, που ήταν και είναι το χαρακτηριστικό των κομμουνιστών, έχουμε βάλει στόχο ώστε στα δύο επόμενα «κλεισίματα» να δοθεί από όλα τα κομματικά μέλη ένα «κόκκινο μεροκάματο» προς τιμήν της επετείου ίδρυσης του Κόμματος.

Μάχη δεμένη με το πλατύ πολιτικό άνοιγμα

Η συζήτηση της Οικονομικής Εξόρμησης στα Οργανα και στις ΚΟΒ συνέπεσε με την περίοδο όπου οι Κομματικές Οργανώσεις πραγματοποιούν ένα πλατύ πολιτικό άνοιγμα με το Κάλεσμα για αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, με εκδηλώσεις, συσκέψεις, περιοδείες, ενώ ταυτόχρονα δίνουν τη μάχη για την οργάνωση της πάλης του λαού μας για τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες του.

Με αυτήν την έννοια, τα πλάνα και οι στόχοι που μπήκαν στις ΚΟΒ δεν είναι μόνο «οικονομικοί». Εκφράζουν την ανάγκη να αξιοποιήσουμε τις διαθέσεις που εκφράζονται αυτήν την περίοδο, για να απευθυνθούμε όσο γίνεται πιο πλατιά με το Κάλεσμα, αλλά και με το κουπόνι στο χέρι.

Η προσπάθεια αυτή εκφράζεται σε μια σειρά από ΚΟΒ που έχουν πάρει οικονομική ενίσχυση από αρκετούς εργαζόμενους: Στους οικοδόμους της Λάρισας, στην ΚΟΒ Υγείας στην Καρδίτσα, σε ΚΟΒ Εκπαιδευτικών.

Η προσπάθεια αυτή αναδεικνύει τους ακατάλυτους δεσμούς του Κόμματος με τα λαϊκά στρώματα, που παρ' όλες τις μεγάλες δυσκολίες τους συνεισφέρουν από το υστέρημά τους για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης.

Κλειδί ο έλεγχος και η συζήτηση σε όλη την ΚΟ

Θέλοντας και φέτος να πάρουμε την πρώτη θέση πανελλαδικά αλλά και να συμβάλουμε στην υπερκάλυψη του πανελλαδικού πλάνου, χρειάζεται να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια τους επόμενους μήνες.

Κλειδί στην προσπάθεια αυτή είναι ο ουσιαστικός έλεγχος και η συζήτηση σε κάθε Οργανο, σε κάθε ΚΟΒ, με κάθε σύντροφο. Η συζήτηση αυτή χρειάζεται να εξοπλίζει με επιχειρήματα τις δυνάμεις μας και, ταυτόχρονα, να μπαίνει συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα μπουν περισσότερα κομματικά μέλη στη μάχη, πώς θα φτάσουμε σε περισσότερους ανθρώπους, πώς θα αξιοποιηθούν οι οπαδοί μας. Με τα στελέχη μπροστά και σε αυτήν τη μάχη, μπορούμε κάθε Δευτέρα να πιάνουμε τον στόχο μας και παράλληλα να κάνουμε βήματα στην κάλυψη όλων των δεικτών που έχει αποφασίσει η Γραμματεία της ΚΕ.

Η άμιλλα να δώσει ώθηση

Στην προσπάθεια για την ενίσχυση του Κόμματος σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η άμιλλα. Είναι στοιχείο που μπορεί να κινητοποιήσει μεγαλύτερο μέρος του δυναμικού μας, να ενισχύσει την ευθύνη, την ατομική προσπάθεια, την αυτοθυσία και προσφορά στο Κόμμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση σε άμιλλα που μας απηύθυνε η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας. Γνωρίζουμε ότι λόγω της πανδημίας, οι σύντροφοί μας από τη Δυτική Ελλάδα και την Πάτρα δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους απέναντι στην ΚΟ Θεσσαλίας και την ΚΟ Λάρισας, που βρέθηκαν μπροστά στην κάλυψη των πλάνων πριν από ένα χρόνο, ωστόσο δεσμευόμαστε ότι στην απίθανη περίπτωση που βρεθούμε τελικά δεύτεροι θα τους φιλοξενήσουμε στην περιοχή μας, ξεναγώντας τους σε μέρη όπου δόθηκαν σκληροί αγώνες στο παρελθόν.

Τιμάμε στην πράξη το ηρωικό Κόμμα μας, με δύναμη, αισιοδοξία και στηριγμένοι στον λαό δίνουμε με σιγουριά τη μάχη.


Του
Γιώργου ΧΑΡΙΤΟΥ*
* Ο Γ. Χαρίτος είναι μέλος της ΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ


«Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά»

Τη Δευτέρα 22 Νοέμβρη η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Μακρόνησο, σε εκδήλωση αφιερωμένη στα 103 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 103 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος, πραγματοποιεί τη Δευτέρα 22 Νοέμβρη 2021 στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό, εκδήλωση όπου θα γίνει και η πρώτη προβολή - παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ. Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά», που αποτελεί συνέχεια της εκδήλωσης για την ανέγερση του Μνημείου τον Σεπτέμβρη του 2020.

Η ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέχεια της δημιουργίας οπτικοακουστικών παραγωγών του προηγούμενου διαστήματος, πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία νέου ντοκιμαντέρ για το κολαστήριο της Μακρονήσου, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1947. Εγινε σε στενή συνεργασία της ελληνικής άρχουσας τάξης με τους Αγγλους και Αμερικανούς συμμάχους της, για να τσακίσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που διεκδικούσε τη δικαίωση των θυσιών του με την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ζυγό της φασιστικής και ναζιστικής κατοχής και την ταξική αναμέτρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Σχεδόν 100.000 στρατιώτες και πολίτες υπολογίζεται ότι πέρασαν μέχρι το πέρας της λειτουργίας του, το 1954.

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο σε 36 αληθινές μαρτυρίες. Οι μαρτυρίες αυτές είναι φόρος τιμής στους αγωνιστές της Μακρονήσου, του αποκαλούμενου «Νταχάου της Μεσογείου». Εκεί, όπου οι μηχανισμοί καταστολής τελειοποιήθηκαν, η βία συστηματοποιήθηκε και οι πολιτικά διωκόμενοι έζησαν τη μεγαλύτερη αναμέτρησή τους όχι μόνο με τον ταξικό αντίπαλο, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Μοναδικός σκοπός: Να υποταχθούν, να δηλώσουν μετάνοια, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ιδέες τους.

Με πλήθος αρχειακών, φωτογραφικών και οπτικοακουστικών τεκμηρίων, σκίτσων, έργων τέχνης, μουσικής και ποίησης που γράφτηκαν στην Μακρόνησο, ή και μετά, γι' αυτό το κολαστήριο, γίνεται προσπάθεια ο θεατής να αντιληφθεί στην ολότητά του τι εστί Μακρόνησος.

Σε συνδυασμό με την επιτόπια βιντεοσκόπηση και τη δραματουργική αποτύπωση σε διάφορα σημεία του ντοκιμαντέρ, δίνεται για πρώτη φορά κινηματογραφικά και με ακρίβεια το σύνολο του νησιού (Α', Β', Γ', Δ' Τάγμα, ΣΦΑ, ΑΕΤΟ και ΑΕΤΟ-ΕΣΑΙ, ΒΕΤΟ και ΒΕΤΟ-ΕΣΑΙ, Γ' Κέντρο Αξιωματικών, Στρατόπεδο Γυναικών), ενώ στέκεται με λεπτομέρεια σε σημαντικά γεγονότα, όπως η Σφαγή στο Α' Τάγμα στις 29 Φλεβάρη - 1Μάρτη του 1948.

Το ντοκιμαντέρ φωτίζει την ιστορική αλήθεια, τα πραγματικά αίτια πίσω από την ίδρυση του κολαστηρίου, αλλά και το μέγεθος του εγκλήματος που συντελέστηκε εκεί και της προσπάθειας συγκάλυψής του. Φωτίζονται επίσης χρήσιμα διδάγματα και συμπεράσματα για το σήμερα. Αναδεικνύεται το μεγαλείο της αφοσίωσης στα δίκια του λαού, στη δύναμη της οργάνωσης και της αντίστασης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Οτι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ (ηθοποιούς, τεχνικούς, εθελοντές).

Ανάμεσα στους δεκάδες που βοήθησαν στην υλοποίηση:

Αφήγηση: Μαριάνθη Σοντάκη

Αφηγήσεις μαρτυριών (αλφαβητικά): Δημήτρης Αντωνιάδης, Ελένη Γερασιμίδου, Κώστας Καζάκος, Δημήτρης Καταλειφός, Δανάη Κατσαμένη, Γιώργος Κιμούλης, Αντρέας Κωνσταντίνου, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Περής Μιχαηλίδης, Παύλος Ορκόπουλος, Θέμης Πάνου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννης Στάνκογλου

Σκηνοθετική επιμέλεια: Σήφης Στάμου

Σενάριο: Αλέξανδρος Βαλσαμής, Νίκη Κυριαζή

Μαέστρος: Χρήστος Κολοβός

Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Ανδρονιάδης

Μοντάζ: Σωτήρης Γκέκας

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ακης Βαλεργάκης

Ηχοληψία: Παύλος Χαρμπαλής

Σημειώνεται ότι η είσοδος θα γίνεται αυστηρά με προσκλήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ