ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ

Μαζική ήταν η προσέλευση κατοίκων και εκπροσώπων φορέων του Αρκαλοχωρίου στη σύσκεψη που κάλεσε η ΤΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Μητρόπολης, την περασμένη Κυριακή 14/11, με τη συμμετοχή του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί.

Οι συμμετέχοντες μετέφεραν την αγανάκτησή τους για την έλλειψη προσεισμικού ελέγχου παρότι η περιοχή «χόρευε» από τα Ρίχτερ μήνες πριν από την εκδήλωση του μεγάλου σεισμού της 27ης Σεπτέμβρη, για τους ρυθμούς χελώνας με τους οποίους προχωρούν τα αναγκαία μέτρα για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως όλα μοιάζουν όπως ήταν την επόμενη στιγμή του σεισμού κι ας έχουν περάσει ήδη σχεδόν δύο μήνες, αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν. Ταυτόχρονα όμως δήλωσαν αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω απ' τον αγώνα για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ η Σούλα Φανιουδάκη, η οποία αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της Οργάνωσης από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτέμβρη.

Ανάμεσα σε αυτούς που πήραν τον λόγο ήταν και οι: Ν. Πατεράκης, από τη Συντονιστική Επιτροπή Σεισμόπληκτων Μινώα Πεδιάδος, Γ. Σταματάκης, από την Επιτροπή Σεισμόπληκτων Αγίων Παρασκιών, Μ. Καρκαβάτσος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, Ν. Μανωλακάκης, από τη Συντονιστική Επιτροπή Σεισμόπληκτων Μινώα Πεδιάδος, Μ. Λαμπράκης, από το Αθλητικό Σωματείο Μπάσκετ Αρκαλοχωρίου, Τζ. Μπιτσάκη, από την Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης, Θ. Πετράκη, πολιτικός μηχανικός που εργάζεται στις διαδικασίες ελέγχου των κτιρίων, και Μ. Κοκολάκης, από τον Σύλλογο Σεισμόπληκτων «Ελπίδα».

Παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Στ. Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μ. Φραγκάκης, ο οποίος έκανε και σύντομη παρέμβαση, και ο δήμαρχος Αστερουσίων, Μ. Κοκοσάλης. Νωρίτερα, τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υποδέχθηκε ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, ο οποίος του προσέφερε ένα συμβολικό δώρο.


Στους αγώνες θα κριθεί η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του Δ. Κουτσούμπα στη σύσκεψη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού άκουσε τις παρεμβάσεις των φορέων (βλέπε αναλυτικά σελ. 10) οι οποίοι αναφέρθηκαν στις μεγάλες δυσκολίες και τα προβλήματα που βιώνουν οι σεισμόπληκτοι, αναφέρθηκε στα εξής:

Για τις ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: «Ενάμιση μήνα μετά τον σεισμό, δεν πηγαίνουν όλα "ρολόι", όπως προσπαθεί να μας πείσει, να σας πείσει η κυβέρνηση. Εμείς δεν πειθόμαστε, γιατί ακούμε και όλους εσάς που λέτε, άλλοι πιο οξυμένα τα ζητήματα, άλλοι πιο μαλακά, άλλοι ότι "έχουν γίνει πράγματα", άλλοι ότι "δεν έχει γίνει τίποτα". Βγάζουμε τα δικά μας συμπεράσματα και μελετάμε τα στοιχεία, γιατί η πραγματικότητα είναι η σκληρή καθημερινότητα όλων αυτών των ανθρώπων, όχι μόνο εδώ στο Αρκαλοχώρι, στο δήμο, στα γύρω χωριά, στους γύρω δήμους που υπέστησαν τους σεισμούς, αλλά αξιοποιούμε και την πείρα των κατοίκων άλλων περιοχών, που βίωσαν αυτή την τραγική κατάσταση πριν χρόνια, πριν από σας εδώ. Γι' αυτό και μας ακούτε πολλές φορές να λέμε ότι "κρατάμε μικρό καλάθι" και κρατήστε κι εσείς "μικρό καλάθι". Γιατί άλλο οι υποσχέσεις αυτών που έχουν την πολιτική εξουσία και διαχειρίζονται τα ζητήματα και άλλο τι γίνεται στην πράξη. Γιατί όταν περνάει ο καιρός και ατονεί το ζήτημα και αρχίζουν και σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας και αρχίζει και ξεχνιέται το πρόβλημα, αυτός που το βιώνει, όμως, δεν μπορεί να το ξεχάσει.


Εμείς ξέρουμε ότι τα μη κατοικήσιμα κτίρια, από τα στοιχεία που μας έχουν δώσει και οι κυβερνώντες, επίσημα είναι πάνω από 6.000. Δεν θα τσακωθούμε για το νούμερο, αν είναι τόσα, περισσότερα ή λίγο λιγότερα κ.λπ., όμως μόνο η εικόνα των εγκαταστημένων οικίσκων δείχνει την κατάσταση. Εχουμε υπόψη μας ότι οι δύο δήμοι έχουν ζητήσει 420 οικίσκους και έχουν δοθεί 50. Μπορεί να μην χρειάζονται και οι 420, αλλά οπωσδήποτε δεν είναι λύση οι 50, κι αυτό βγάζει μάτι, το βλέπεις. Δεν χρειάζεται πολλή μελέτη, πολλή φιλοσοφία ή να το βασανίσεις το πράγμα. Πρέπει να το πεις.

Οι κάτοικοι εκεί ανησυχούν. Περάσαμε από τους οικισμούς, περπατήσαμε στους οικισμούς, μιλήσαμε με κατοίκους, κάποιοι είναι με πάρα πολλά παιδιά. Αλλη οικογένεια έχει 7, άλλη έχει 4. Είναι δύσκολη η κατάσταση».

Για την κατάσταση των σχολείων

Αναφορικά με την κατάσταση των σχολείων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε: «Σχολεία που ελέγχθηκαν, λίγα κρίθηκαν κατάλληλα. Το ξέρετε πολύ καλά πως τα περισσότερα είναι είτε ακατάλληλα εντελώς, λιγότερα βέβαια είναι αυτά, άλλα έχουν πολλές ζημιές που δεν επιδιορθώνονται και άλλα έχουν ζημιές που θέλουν οπωσδήποτε επιδιόρθωση. Και βέβαια απαιτούνται επισκευές, απαιτούνται χρήματα. Δεν ξέρω αν είναι σωστό το στοιχείο που μας έχει δοθεί ότι ο δήμαρχος ζήτησε 100 αίθουσες ή τελοσπάντων κάπου εκεί, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία για κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών και μέχρι στιγμής το υπουργείο λέει ότι εξασφάλισε 50 αίθουσες σε 50 οικίσκους. Αρα, υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες και ουσιαστικά τα παιδιά δεν μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και διά ζώσης οπωσδήποτε, αλλά και με την τηλεκπαίδευση - ίντερνετ δεν ξέρω αν υπάρχουν όλες αυτές οι δυνατότητες από όλες τις οικογένειες, εκτός από το ψυχολογικό πρόβλημα, τα ζητήματα που δημιουργούνται από την κατάσταση της ανασφάλειας κ.λπ. Αντίστοιχα, και στο ΕΠΑΛ υπάρχουν προβλήματα».

Για τις αποζημιώσεις


Για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι σεισμόπληκτοι ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: «Οι αποζημιώσεις προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, δεν νομίζω ότι μπορώ να το χαρακτηρίσω διαφορετικά αυτό. Ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία μέριμνα μέχρι στιγμής για κάλυψη του εισοδήματος που έχουν χάσει όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Εχασαν τη δουλειά τους πάρα πολλοί. Αλλος έχασε την επιχείρησή του. Ετσι, λοιπόν, και όσοι εισέπραξαν λεφτά φοβούνται να τα χρησιμοποιήσουν γιατί υπάρχει και η ρήτρα, να το πω έτσι, ότι αν δεν είναι τόσα, στη συνέχεια ό,τι βγει αποτέλεσμα από τους τελικούς ελέγχους κι από την τελική κατάταξη που θα πάρουν, θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό που χρησιμοποίησαν. Ο τελικός έλεγχος δηλαδή μπορεί να τους βάλει για μικρότερης αξίας και θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα κι ο άλλος το σκέφτεται. Είναι οικογενειάρχης ή είναι άνεργος ή δεν ξέρω εγώ τι, είναι μικροεισοδηματίας. Τι να κάνει δηλαδή, να χρησιμοποιήσει τα λεφτά που του δώσανε σε όσους έδωσαν, σταγόνα στον ωκεανό είναι κι αυτά, αλλά τελοσπάντων να τα πάρει και μετά να αναγκαστεί να τα δώσει; Και μετά πού να τα βρει;

Και βεβαίως μαθαίνουμε ότι αρχίζουν και πρασινίζουν ξανά κτίρια, σπίτια, δεν ξέρω αν αυτό γίνεται για να είναι λιγότερες οι αποζημιώσεις από τη μεριά του κράτους. Αρα πρέπει να υπάρχει μεγάλη επαγρύπνηση, πρέπει να είμαστε όλοι σε επιφυλακή, να μην αφήσουμε να συμβούν αδικίες. Γιατί η πείρα ξαναλέω μας λέει, κι από τη Σάμο κι από τη Θεσσαλία και από άλλες περιοχές σεισμοπαθείς, ότι γίνονται πάρα πολλές αδικίες, εκτός από καθυστερήσεις, εκτός από το ότι οι υποσχέσεις μένουν υποσχέσεις ή μένουν στα συρτάρια κάποιων υπουργών ή κρατικών υπαλλήλων.

Το έκτακτο επίδομα για όλους και όλες χωρίς προϋποθέσεις, που είχατε ζητήσει και εσείς ως φορείς εδώ του τόπου, αλλά και εμείς το ζητάμε στη Βουλή, δεν έχει ικανοποιηθεί ποτέ. Και φοβόμαστε ότι δεν θα ικανοποιηθεί και τώρα. Οι οικογένειες, επίσης, που έχουν ανάγκη σίτισης, παρασκευή φαγητού, τη διακίνηση, που τις έχει αναλάβει τελικά εταιρεία, από ό,τι μαθαίνουμε, catering, είναι δύσκολη η κατάσταση, δεν επαρκούν μερίδες ή φτάνουν με καθυστέρηση, μας λένε. Αυτό μένει να το ελέγξετε εσείς οι ίδιοι. Κι όλα αυτά γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Σύμφωνοι, αυτό είναι το πρόβλημα. Γιατί είναι πολύπλευρα τα ζητήματα και αφορούν όλους. Βεβαίως χρειάζεται και γρήγορη εξυπηρέτηση του κοινού και αποτελέσματα, αλλά αυτό χρειάζεται και χρηματοδότηση».

Αναφορικά για τους αγρότες πρόσθεσε: «Συμμεριζόμαστε απόλυτα ότι τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο αυτούς που υπέστησαν ζημιές, αφορούν και την παραγωγή. Πολύ σωστά μίλησε ο εκπρόσωπος των αγροτών από τον Αγροτικό Σύλλογο, για μια σειρά ζητήματα που τίθενται για το πώς μαζί με το υψηλό κόστος, μαζί με τις καταστροφές από τις καιρικές συνθήκες για τα αγροτικά προϊόντα, ουσιαστικά ο αγρότης δεν μπορεί να έχει ούτε το στοιχειώδες εισόδημα για να επιζήσει, όχι για να ξαναπαράγει την επόμενη χρονιά, να αναπτύξει την παραγωγή του. Χώρια που αλλάζουν και χρήσεις γης κ.λπ.».

Για τα νέα παιδιά που αθλούνται

Ειδική αναφορά έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στους νέους, ιδιαίτερα σε όσους αθλούνται και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τους σεισμούς, λέγοντας: «Πρέπει να στηριχτούν τα νέα παιδιά που θέλουν να αθληθούν, γιατί έχουν μεράκι, έχουν ανάγκη να γυμναστούν και χρειάζονται και τις προπονήσεις, όμως έχουν πολλά έξοδα. Και ο αθλητισμός χρειάζεται για τη νεολαία και ο ελεύθερος χρόνος και η μόρφωση κι όλα αυτά αποτελούν σύγχρονες ανάγκες, δεν είναι για το απώτερο μέλλον. Γιατί ο νέος άνθρωπος τώρα είναι νέος. "Ολοι θα πρέπει να αθλούμαστε", λέει η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα, όλοι το λέμε, αλλά τον νέο άνθρωπο πρέπει να τον παρακινείς, αλλά και να λύνεις ζητήματα και με υποδομές και με χρηματοδότηση. Αρα, όλα αυτά τα ζητήματα είναι ενιαία και εμείς θεωρούμε ότι η κεντρική ευθύνη βρίσκεται στην κεντρική εξουσία και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας για την περιβόητη «ανάπτυξη» τόνισε: «Εχουμε ακούσει για την ανάπτυξη που θα έρθει. Ποιος δεν θέλει την ανάπτυξη; Είναι δυνατόν; Κανένα κόμμα. Και μάλιστα, όταν λέμε "ανάπτυξη για ποιον" και λέμε ότι γίνεται για τους μεγάλους, για τους λίγους, μας παρεξηγούν. Μας λένε "πάλι για το μεγάλο κεφάλαιο λέτε; Πάλι για τον καπιταλισμό λέτε;" Μα τι να πούμε; Αφού αυτοί είναι το κράτος εν κράτει, αυτή είναι η πραγματική εξουσία. Και άρα, ανάπτυξη με το αεροδρόμιο στο Καστέλι, δεν λέει κανένας "όχι, να μην γίνει αεροδρόμιο, να μην γίνουν άλλες υποδομές, να μη γίνουν ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά από ποιον και για ποιον. Γιατί τα χρήματα αυτά πηγαίνουν πάλι για λίγους, για τους μεγάλους ξενοδόχους, τα tour operators, γίνονται για ομίλους μονοπωλιακούς και εδώ η μικρή επιχείρηση σβήνει σε αυτήν την περίπτωση. Οταν είναι δίπλα, επειδή θα είναι το αεροδρόμιο, η ξενοδοχειακή attraction που θέλουν να κάνουν εδώ στην περιοχή, τα μεγάλα all inclusive που είναι μεγάλα μονοπώλια, με πολύ χρήμα και κεφάλαιο, τότε η μικρή ξενοδοχειακή μονάδα, τα δωμάτια που νοικιάζει ο άλλος που έχει μια οικογενειακή επιχείρηση κι έχει λίγους εργαζόμενους ή άλλος που έχει το μπακάλικο, την καφετέρια, θα κλείσει γιατί θα πάει ο μεγάλος, θα πάει η πολυεθνική, το μονοπώλιο, ας είναι και εγχώριος, ας είναι και Ελληνας ο ιδιοκτήτης, δεν έχει καμία σημασία αυτό.

Αρα, λοιπόν, το ένα φέρνει το άλλο. Γι' αυτό μας ακούτε να λέμε: Μας λένε μερικοί: "Δεν είναι καλά που παίρνουμε χρήματα από την ΕΕ, από το Ταμείο Ανάπτυξης;" Εντάξει, να πούμε είναι καλά, ό,τι χρήμα παίρνεις καλό είναι για τον τόπο σου. Εντάξει, ας συμφωνήσουμε σε αυτό για να συνεννοηθούμε. Αλλά, κοιτάξτε να δείτε, αυτά τα χρήματα που έρχονται τώρα από το Ταμείο Ανάπτυξης πού πηγαίνουν; Το 99%, μας λένε τα επίσημα στοιχεία που ζητάμε στη Βουλή και τα παραδέχονται οι υπουργοί, πάνε πάλι σε μεγάλους ομίλους, δεν θα πάνε σε μικρές επιχειρήσεις, να αναζωογονηθούν με τα χρέη που έχουν, να ξελασπώσουν, να αναπτυχθούν. Δεν πάνε στον εργαζόμενο λαό ως μεροκάματο να ανέβει το εισόδημά του, δεν πάνε ως επιδοτήσεις, χρηματοδότηση στην Τοπική Διοίκηση για να μπορεί να κάνει κάποια έργα είτε αντισεισμικά είτε αντιπλημμυρικά είτε αντιπυρικά είτε οτιδήποτε χρειάζεται για το καλό του τόπου και του λαού της. Πάνε σε αυτούς. Και όχι μόνο αυτό. Πάνε σε αυτούς, αλλά σου βάζει και όρους. Σου λέει για να σου εκταμιεύσω τη δόση, σου λέει "θα περνάς μέτρα αντεργατικά, θα περνάς νόμους, νομοσχέδια". Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για παράδειγμα ήταν τέτοιο. Το επέβαλε η ΕΕ, σε συμφωνία εδώ με τον ΣΕΒ, με επιχειρηματίες και τους κυβερνώντες, για να μπορέσει να εκταμιευτεί η άλλη δόση, γιατί τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το νέο υπερμνημόνιο. Τελείωσαν τα μνημόνια, αυτά που ψηφίζανε ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πόσα φτάσαμε την προηγούμενη δεκαετία με την οικονομική κρίση και τώρα έχουμε το υπερμνημόνιο. Και σου λέει θα σου δώσω, για να τα δώσεις πάλι στους μεγάλους εδώ, αλλά θέλω να περάσεις κι αυτούς τους νόμους, δηλαδή να καταπιέζεις τον εργάτη. Το οχτάωρο να τελειώσει, να γίνει δεκάωρο, δεν ξέρω, δωδεκάωρο. Να έχεις κόντρα βάρδιες, δηλαδή μέσα στο 24ωρο δύο οχτάωρα δουλειάς συνεχόμενης για τον εργάτη, που είναι εξόντωση από εκεί και πέρα, για τον αγρότη το ίδιο, για τον αυτοαπασχολούμενο επαγγελματία αντίστοιχα ή για τον επιστήμονα και πάει λέγοντας».

Για τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην έλλειψη μέτρων αντισεισμικής προστασίας: «Καμπανάκι κινδύνου έχει χτυπήσει. Τα μέτρα αντισεισμικού ελέγχου πρέπει να είχαν γίνει καιρό πριν και πρέπει να γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Γιατί δεν είναι ακραίο καιρικό φαινόμενο, ούτε είναι η κλιματική αλλαγή. Οτι η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα είναι πασίγνωστο. Οτι είναι πρώτη στην Ευρώπη σε σεισμούς είναι πασίγνωστο, το ξέρουμε, περιμένουμε ότι θα έχουμε σεισμούς, σε διάφορα σημεία της χώρας. Αρα, το θέμα είναι τι προβλέπεις και τι κάνεις και βεβαίως η "καλή" μας ΕΕ, σε συμφωνία φυσικά με τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά - όχι μόνο τη σημερινή και τις προηγούμενες - δεν θεωρεί επιλέξιμα τα αντισεισμικά έργα για την Ελλάδα, διότι δεν ενδιαφέρει τον Γερμανό, τον Ολλανδό, τον Γάλλο, που δεν έχουν τόσους σεισμούς. Μερικές χώρες από αυτές τις Βόρειες δεν έχουν και καθόλου, εδώ που τα λέμε. Δεν είναι ότι δεν τους ενδιαφέρουν, αλλά ότι κι εσύ βάζεις την υπογραφή σου να μην θεωρείς επιλέξιμο έργο την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, τα αντιπλημμυρικά που χρειάζονται. Και αυτή η δουλειά πάει σκοινί γαϊτάνι».

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των σεισμόπληκτων

Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε το ΚΚΕ για τους σεισμόπληκτους: «Ξέρετε ότι το ΚΚΕ ήταν από την πρώτη στιγμή μαζί σας. Ο βουλευτής, ο ένας που έχουμε σε όλη την Κρήτη, εδώ στο Νομό Ηρακλείου και σε όλη την Κρήτη, ο Μανώλης Συντυχάκης - γι' αυτό σκεφτείτε το αυτό στις επόμενες εκλογές, μήπως πρέπει περισσότεροι να επιλεγούν βουλευτές του ΚΚΕ να έρθουν στη Βουλή - όχι μόνο ήταν μαζί σας, αλλά είναι και ο μοναδικός βουλευτής, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα συνολικά, που μέσα σε ενάμιση μήνα έχει κάνει 8 Ερωτήσεις και 4 Επίκαιρες Ερωτήσεις. Δηλαδή, 12 σύνολο. Αν το δείτε αυτό είναι πάνω από 2 τη βδομάδα. Από την άλλη μέρα που έγινε ο σεισμός μέχρι σήμερα. Για δέστε αναλογικά ένας να έχει κάνει 12 και πόσοι άλλοι που έχουν οι υπόλοιποι των άλλων κομμάτων, γιατί εμείς είμαστε σε όλη την Ελλάδα 15, οι υπόλοιποι 285 είναι των υπόλοιπων κομμάτων, για μετρήστε και βγάλτε στατιστικά στοιχεία οι μαθηματικοί για να υπολογίσετε. Αλλά δεν το λέω για να υπερηφανευόμαστε, τη δουλειά μας κάνουμε και πρέπει να την κάνουμε κι ακόμα πιο αποτελεσματικά, πιο αποφασιστικά κι ακόμα καλύτερα. Σε αυτό συμφωνούμε απόλυτα. Πρωτοστατήσαμε στην οργάνωση της διεκδίκησης. Εμείς συμβάλλουμε σε αυτήν την προσπάθεια, συλλογικά το να οργανώνεται ο λαός και εδώ με βάση τις Συντονιστικές Επιτροπές για την αντισεισμική θωράκιση, για την εξασφάλιση των αιτημάτων που έχουν οι κάτοικοι, και βεβαίως σε αυτή την κατεύθυνση εμείς συμφωνούμε, σας το λέω ειλικρινά, και με τα αιτήματα που θέτετε.

Είναι σημαντική, επίσης, η προσπάθεια και με αποτελέσματα για συντονισμό των Επιτροπών αυτών, αντισεισμικών, αντιπλημμυρικών, αντιπυρικών σε όλη την Ελλάδα και στη διαδήλωση, το συλλαλητήριο που έγινε στο Σύνταγμα. Πιέζει αυτό την κυβέρνηση, πιέζει τα κόμματα, έτσι ώστε να μένουν στην επικαιρότητα αυτά τα ζητήματα, τα προβλήματα που εσείς εδώ αντιμετωπίζετε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. Αποζημίωση 100% των ζημιών, σε αυτό δεν θα κάνουμε πίσω, δεν θα υποχωρήσουμε, για όλους τους πληγέντες. Χορήγηση μηνιαίου βοηθήματος για το χαμένο εισόδημα. Στήριξη ειδικά των ανέργων. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, τις εισφορές, τα τέλη στο νερό, στο ρεύμα κ.λπ., να μην υπάρχουν πληρωμές όχι γι' αυτό το διάστημα, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να αποκατασταθούν. Απαγόρευση της διακοπής σε ρεύμα, νερό, σε τηλέφωνο. Αποκατάσταση της στέγασης. Αντισεισμική προστασία και έλεγχος, αλλά και υποδομές και αποκατάσταση στη συνέχεια. Αντιπλημμυρικά έργα επίσης. Ολα αυτά ως σύνολο και άλλα φυσικά που δεν αναφέρομαι τώρα για τα σχολεία, για την Εκπαίδευση ή για την αγροτική παραγωγή κ.λπ., θα πρέπει να τα εντάξουμε στις διεκδικήσεις μας. Εμείς θα τα λέμε αυτά στη Βουλή. Αυτή την υπόσχεση σας τη δίνω όχι για να μείνει έτσι, εδώ είστε να μας ελέγξετε και να δείτε αν τα λέμε ή αν δεν τα λέμε. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Χτυπάμε και την πόρτα του πρωθυπουργού και τους διαδρόμους της Βουλής εκεί και των υπουργών, διεκδικώντας, απαιτώντας, δεν υποτιμάμε τίποτα. Βάζουμε τα θέματα και στην Ευρωβουλή, αλλά κυρίως είμαστε μέσα στους αγώνες, γιατί νομίζουμε ότι εκεί που τελικά θα κριθεί το ζήτημα και θα κριθεί το μικρό καλάθι που κρατάμε από τώρα, για το πώς θα υλοποιηθούν οι διάφορες υποσχέσεις, να γεμίσει κανονικά. Και βεβαίως να αποκατασταθούν όχι οι ζημιές, αλλά να αναπτυχθεί το εισόδημα και να βαδίσουμε τελικά όλοι μαζί σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης για τον λαό, όπου κουμάντο θα κάνει μόνο ο λαός και όχι οι λίγοι, αυτοί που έχουν τα λεφτά, δεν ξέρουν τι έχουν και το κράτος δυστυχώς εξακολουθεί να τους χρηματοδοτεί. Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να τελειώσω εδώ, να σας ευχηθώ καλή δύναμη, καλή υγεία, να έχετε κουράγιο, το έχετε το κουράγιο και μαζί στους αγώνες και να έχουμε ανοιχτή γραμμή για οτιδήποτε θέλετε, για να μπορούμε να πιέζουμε, να διεκδικούμε και μέσα στη Βουλή και παντού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ