ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θερμή ανταπόκριση για τη μοναδική προσφορά με τον «Ριζοσπάστη»

Πειραιάς
Πειραιάς
Συνεχίζεται και σήμερα η πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» που είναι αφιερωμένη στα 103 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Εξαρχής άλλωστε ο στόχος που τέθηκε είναι το συγκεκριμένο φύλλο να φτάσει σε όλα τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά και σε χιλιάδες οπαδούς του Κόμματος, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν το μοναδικό ντοκουμέντο που εμπεριέχει, τη φωτογραφική ανατύπωση του 1ου τεύχους της ΚΟΜΕΠ, όπως ακριβώς κυκλοφόρησε τον Γενάρη του 1921.

Με αυτό το επιπρόσθετο κίνητρο οι Κομματικές Οργανώσεις από το πρωί του Σαββάτου και με τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι οργώνουν γειτονιές, χώρους δουλειάς, στέκια νεολαίας, συζητώντας παράλληλα το Κάλεσμα για αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ. Ξεχωρίζουν οι ΚΟΒ που με ακόμη πιο αναλυτικό σχέδιο από ό,τι συνήθως εξαντλούν τα περιθώρια, ώστε να μην μείνει ούτε φύλλο αδιάθετο στην πανεξόρμηση προς τιμήν της ίδρυσης του Κόμματος.

Αίσθηση έκανε η μοναδική προσφορά του 1ου τεύχους της ΚΟΜΕΠ: Το πρώτο πράγμα που έκαναν όσοι προμηθεύονταν τον «Ριζοσπάστη», ήταν να ανατρέξουν τις σελίδες της, να επεξεργαστούν το ξεχωριστό εξώφυλλο, να αρχίσουν να διαβάζουν τα άρθρα της, αλλά και να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους με συναδέλφους, φίλους, γείτονες, καλώντας τους να προμηθευτούν την εφημερίδα.

Ταύρος
Ταύρος
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΪΑΤ
Ντίλερ αμερικανικών συμφερόντων η περιφερειακή αρχή

Επίσκεψη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με στόχο την περαιτέρω προώθηση των αμερικανικών επιχειρηματικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων, πραγματοποίησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, την Παρασκευή 19 Νοέμβρη, βάζοντας στο κάδρο και την «ανασυγκρότηση» της καμένης βόρειας Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, ο Τζ. Πάιατ βρέθηκε στην πόλη της Λαμίας, όπου είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φανή Σπανό, τον δήμαρχο Λαμιέων, Θύμιο Καραΐσκο, καθώς και τον μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών, ενώ το πρόγραμμά του περιελάμβανε επίσκεψη στον ιστορικό χώρο των Θερμοπυλών, όπου βρίσκονται και οι γνωστές ιαματικές πηγές, το εργοστάσιο της «Chipita» στη ΒΙΠΕ Λαμίας, που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την αμερικανικών συμφερόντων πολυεθνική «Mondelez», και το εργοστάσιο της «Sabo S.A.» στο Βασιλικό Χαλκίδας.

Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων, σε δηλώσεις που έγιναν, τόσο από την πλευρά του Aμερικανού πρέσβη όσο και από τους εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, τονίστηκε η «αγαστή συνεργασία» μεταξύ των δύο πλευρών και η διάθεση για την περαιτέρω προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή. Εγιναν ιδιαίτερες αναφορές στον τουρισμό, στην ενεργειακή «μετάβαση» και τον ρόλο της Στερεάς ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, στην Εκπαίδευση όπου ήδη εκπονούνται μία σειρά προγράμματα, καθώς και στις επενδύσεις αμερικανικών συμφερόντων σε επιχειρήσεις της περιοχής. Επίσης ο πρέσβης των ΗΠΑ έκανε ιδιαίτερες αναφορές στην καταστροφή της βόρειας Εύβοιας, κρύβοντας πίσω από τα «λόγια συμπάθειας» την πρόθεση αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων να διεκδικήσουν κομμάτι από την πίτα της «ανασυγκρότησης» και της μετατροπής της καμένης γης σε πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη, η Επιτροπή Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει την περιφερειακή αρχή «ντίλερ και μεσάζοντα επιχειρηματικών συμφερόντων», επισημαίνει το «ενδιαφέρον» σε τομείς όπως η Ενέργεια και η βιομηχανία, αλλά και «για την καμένη περιοχή, αφού ήδη εκπόνησε και αντίστοιχη μελέτη σχετική με την πυρκαγιά και τις συνέπειές της - με τι άραγε σκοπό; Ωστόσο, προκαλεί η Περιφέρεια και ο κύριος Σπανός με τη συγκεκριμένη στάση και τη σπουδή που δείχνει στην εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, που προφανώς συνδυάζεται και με άλλες δράσεις όπως η υποβοήθηση διείσδυσης του αμερικανικού πνεύματος στα σχολεία της περιοχής, με τα σεμινάρια για εκπαιδευτικούς που οργανώνονται αυτό το διάστημα, ή με την αντίστοιχη συνεργασία σε ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας. Αντί η Περιφέρεια να σκύψει, όπως οφείλει, στα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και συνολικά ο λαός της Στερεάς με την προκλητικά συνεχιζόμενη απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας του, σε όλα τα επίπεδα, προτάσσει την επιχειρηματική δραστηριότητα και την εξυπηρέτηση των αντίστοιχων συμφερόντων».

Τονίζει επίσης ότι η στάση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας γίνεται ακόμα περισσότερο προκλητική «όταν είναι γνωστό ότι τέτοιου τύπου νταραβέρια με τον Αμερικανό πρέσβη προσβάλλουν τη μνήμη και την ιστορία αυτού του τόπου». Και προσθέτει: «Ο λαός της Στερεάς γνωρίζει καλά τον ρόλο που παίζουν οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. (...) Ο λαός δεν θέλει να έχει σχέση με την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων και με αυτούς που έχουν οδηγήσει τους λαούς σε περιπέτειες και δυστυχίες. Δεν θέλει και σε καμία περίπτωση δεν εγκρίνει την πολιτική όσμωση Περιφέρειας και αμερικανικής πρεσβείας. Αλλη πολιτική έχει ανάγκη ο λαός της Στερεάς. Πολιτική υπεράσπισης των δικών του συμφερόντων και όχι αυτών που με επιμονή και συνέπεια υπηρετούν οι κυβερνήσεις και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέχρι σήμερα».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ καλεί τον λαό να κάνει κριτήριο τις δικές του ανάγκες, στο δρόμο του συλλογικού αγώνα να διεκδικήσει τα σύγχρονα δικαιώματά του σε δουλειά και ζωή ενάντια σε όλους όσοι τα σαρώνουν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον σύντροφο Γιάννη Σκυλλά

«Εφυγε» από τη ζωή την Κυριακή ο σύντροφος Γιάννης Σκυλλάς, στέλεχος του Κόμματος. Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον Γιάννη Σκυλλά, που "έφυγε" από τη ζωή σήμερα, 21 Νοέμβρη του 2021.

Ο Γιάννης Σκυλλάς γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1957. Ηταν παιδί λαϊκής οικογένειας. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

Το 1974 και το 1977 έγινε μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ αντίστοιχα. Ηταν αντιπρόσωπος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης το 1983 στην Πράγα.

Ο Γιάννης Σκυλλάς ήταν μέλος της ΚΟΒ Μετάλλου Κέντρου της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής, ενώ υπηρέτησε το ΚΚΕ από πολλές στελεχικές θέσεις. Υπήρξε μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Συνέβαλε ως δάσκαλος στα μαθήματα εσωκομματικής μόρφωσης της ΚΟ Αττικής και της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Επίσης ήταν υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις. Τέλος, ήταν χρεωμένος στο Εκδοτικό του Κόμματος, τη "Σύγχρονη Εποχή", και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην σύζυγό του Ρόζη, στην κόρη του Δανάη και στους οικείους του».

Με βαθιά θλίψη τον σύντροφο Γιάννη αποχαιρετά και η «Σύγχρονη Εποχή», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «στη "Σύγχρονη Εποχή" ξεκίνησε να εργάζεται το 1992. Υπηρέτησε με αυταπάρνηση την εκδοτική δραστηριότητα του Κόμματος, ως υπεύθυνος του τμήματος παραγωγής του Εκδοτικού, ως επιμελητής - διορθωτής εκδόσεων και ως αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Με τις γνώσεις του και την αταλάντευτη πίστη του στην επαναστατική στρατηγική του Κόμματος συνέβαλε ώστε το Εκδοτικό του ΚΚΕ να εκδίδει και να διαδίδει πλατιά στην Ελλάδα τα έργα των Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν, σημαντικά λογοτεχνικά έργα και άλλες σημαντικές εκδόσεις, προκειμένου να γίνεται κτήμα της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων η κοσμοθεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού και ό,τι πιο προοδευτικό και ριζοσπαστικό γέννησε η ανθρώπινη σκέψη».

«Ο σύντροφος Γιάννης θα μείνει ζωντανός στη σκέψη μας, αλλά και στους καθημερινούς αγώνες της εργατικής τάξης, στο δρόμο για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής», τονίζει η ΚΟΒ Καλύμνου του ΚΚΕ.

  • Η πολιτική κηδεία του σ. Γιάννη Σκυλλά θα γίνει αύριο, Τετάρτη 24 Νοέμβρη, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κάλυμνο. Στις 10 π.μ. θα εκτεθεί η σορός στον ξενώνα της εκκλησίας των Αγ. Θεοδώρων στο Βαθύ, όπου και θα ακολουθήσει η τελετή της πολιτικής κηδείας στις 12.30 το μεσημέρι.
ΚΝΕ
Εκδήλωση στις 25 Νοέμβρη για τη βία κατά των γυναικών

Εκδήλωση με θέμα «Σπάμε τον "φαύλο κύκλο" της βίας - Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας» οργανώνει η ΚΝΕ στις 25 Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στις 6.30 μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα «Σάκη Καράγιωργα» ΙΙ).

Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Βαγγέλης Κατσιάβας, νομικός, μέλος της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, ψυχολόγος, ειδικευμένος στη θεραπεία τραύματος. Χρύσα Λεμπέση, φοιτήτρια, μέλος της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια.

Συλλυπητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σ. Νίκο Γόντικα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου, για την απώλεια της γυναίκας του, συντρόφισσας Δήμητρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ