ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποσυρθεί τώρα το νέο αθλητικό νομοσχέδιο!

Επιφέρει συντριπτικό χτύπημα στην αξία των πανεπιστημιακών πτυχίων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

«Να αποσυρθεί τώρα το νέο αθλητικό νομοσχέδιο!», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με το σχέδιο νόμου με τίτλο «Αθλητικός Εθελοντισμός, Αθλητισμός Αναψυχής και Αθληση για Ολους, Πνευματικός Αθλητισμός, Ηλεκτρονικός Αθλητισμός (e-sports), Εργασιακός Αθλητισμός και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας». Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που έδωσε προς διαβούλευση η κυβέρνηση της ΝΔ πριν από λίγες μέρες, έρχεται να συμπληρώσει τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων και να δώσει συντριπτικό χτύπημα στην αξία των πανεπιστημιακών πτυχίων και στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού κατάργησε πρόσφατα τον θεσμό των Προγραμμάτων "Αθληση για Ολους" που λειτουργούσαν στους δήμους, στερώντας το δικαίωμα στη δωρεάν άθληση σε χιλιάδες παιδιά, νέους, κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες ομάδες, αφού έστειλε στον δρόμο εργαζόμενους πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής, που απασχολούνταν σε αυτά επί πολλές δεκαετίες, έρχεται τώρα να δώσει με νόμο το δικαίωμα σε ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις να διοργανώνουν προγράμματα αθλητισμού, αναψυχής και άθλησης "για όλους", προφανώς για όσους το αντέχει η τσέπη τους.

Το νομοσχέδιο, εξελίσσοντας τον ορισμό της επαγγελματικής ιδιότητας του "εκπαιδευτή", που προβλεπόταν και στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2018, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι για το κράτος το πτυχίο πανεπιστημίου αντιμετωπίζεται ως κουρελόχαρτο.

Με τα άρθρα 20 και 21 για τους "Εκπαιδευτές" θεσπίζεται ένας επαγγελματίας "πασπαρτού", για όλους τους αθλούμενους και για όλα τα αθλήματα, αρκεί να έχει λάβει πιστοποίηση ιδιωτικών σχολών, η λειτουργία των οποίων στον χώρο της άσκησης και του αθλητισμού αφήνεται ανεξέλεγκτη, ανεξαρτήτως επιστημονικής και παιδαγωγικής επάρκειας.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι για να γίνει κάποιος "εκπαιδευτής" χρειάζεται "πτυχίο ή δίπλωμα ή βεβαίωση ή αποδεικτικό σπουδών αναγνωρισμένης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής" (συνειδητά αποφεύγεται η ρητή αναφορά σε πτυχίο ΑΕΙ) και ταυτόχρονα ο τίτλος σπουδών να συνοδεύεται από πιστοποίηση προσόντων επαγγελματικής επάρκειας.

Με λίγα λόγια, το πτυχίο ΑΕΙ δεν έχει καμία αξία, αν δεν συνοδεύεται και από την πιστοποίηση του εκάστοτε αθλητικού φορέα, για την οποία οι πτυχιούχοι των Σχολών Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση υπονομεύει τόσο τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση όσο και τη δημόσια υγεία. Παραβλέπει ότι η άσκηση διαταράσσει έντονα τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και αν δεν γίνει στοχευμένα και με βάση τις καθιερωμένες επιστημονικές αρχές, αντί να βελτιώσει την υγεία ή την απόδοση, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι μόνοι κερδισμένοι από όλα αυτά είναι οι ιδιωτικές σχολές, τα ιδιωτικά ΙΕΚ, οι διάφοροι ιδιωτικοί φορείς, που με το "αζημίωτο" θα παρέχουν πιστοποιήσεις αθλητικών σπουδών, αλλά και οι επιχειρήσεις που προσδοκούν σε ένα πάμφθηνο και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό.

Ο κόσμος του αθλητισμού πρέπει να αντιδράσει και να απαιτήσει εδώ και τώρα την απόσυρση του νομοσχεδίου:

  • Να στηριχτούν από την κυβέρνηση και όχι να καταργηθούν τα δημόσια προγράμματα άθλησης.
  • Να στηριχτούν οι πανεπιστημιακές Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με σύγχρονες υποδομές και διδακτικό προσωπικό.
  • Να αποτελεί το πανεπιστημιακό πτυχίο τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα, χωρίς άλλες πιστοποιήσεις και εμπόδια».
SUPER LEAGUE 1
Ξέφυγε ο Ολυμπιακός, εντυπωσιακός ο ΠΑΣ

Eurokinissi Sports

Η σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού στο ντέρμπι επί της ΑΕΚ, που τον απέσπασε στη βαθμολογία, το εντυπωσιακό «διπλό» του ΠΑΣ Γιάννινα στου Χαριλάου και η «αφύπνιση» του Ατρόμητου σε βάρος του ΠΑΟΚ ξεχώρισαν στη 10η αγωνιστική της Super League 1.

Στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός νίκησε 3-2 τη γηπεδούχο ΑΕΚ και ξέφυγε ακόμα περισσότερο στην κορυφή. Με πρωταγωνιστές τον Ελ Αραμπί, που πέτυχε δύο γκολ (34', 70'), και τον Αγκιμπού Καμαρά που πέτυχε άλλο ένα (3'), οι «ερυθρόλευκοι» αποδείχθηκαν πιο ουσιαστικοί και αξιοποίησαν στο έπακρο τα λάθη της ΑΕΚ, ιδίως στις αντεπιθέσεις. Τα προαναφερθέντα λάθη συνέβαλαν καθοριστικά στο να γείρει η πλάστιγγα σε βάρος της «Ενωσης» - που είχε σκόρερ εις διπλούν τον Αραούχο (15', 79') - παρά τη μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας που είχε και την πίεση που άσκησε στον Ολυμπιακό. Να σημειωθεί πάντως ότι η ΑΕΚ φωνάζει για πέναλτι σε μαρκάρισμα πάνω στον Βράνιες μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού λίγο πριν το δεύτερο γκολ των «ερυθρολεύκων».

Το αποτέλεσμα της αγωνιστικής σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη και στο «Κλεάνθης Βικελίδης», όπου ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν εντυπωσιακός και νίκησε τον Αρη με το εκκωφαντικό 5-0 (Σνάιντερ 5', Μιλιτσιάνου 35', Περέα 54', Εραμούσπε 71' πέναλτι, Μέντεζ 85'). Ηταν η βαρύτερη εντός έδρας ήττα στην ιστορία του Αρη, όπου το κλίμα είναι πολύ βαρύ.

Το «ρόδι» έσπασε ο Ατρόμητος με ηχηρό τρόπο, καθώς η πρώτη του φετινή νίκη σημειώθηκε επί του ΠΑΟΚ με 2-0 (Κουλούρης 45', 68' πέναλτι) στο Περιστέρι και του έδωσε βαθιά βαθμολογική ανάσα, ενώ από την άλλη ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχασε εκ νέου έδαφος στο κυνήγι του πρωτοπόρου Ολυμπιακού.

  • Αλλα αποτελέσματα: Βόλος - ΟΦΗ 0-2, Ιωνικός - Αστέρας Τρίπολης 1-1, Παναιτωλικός - Απόλλων Σμύρνης 1-0, Λαμία-Παναθηναϊκός 1-3.
  • Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 26, ΑΕΚ 20, ΠΑΟΚ 19, ΠΑΣ Γιάννινα 16, ΟΦΗ 15, Παναθηναϊκός 14, Βόλος 14, Αρης 11, Αστέρας Τρίπολης 10, Ιωνικός 10, Λαμία 9, Παναιτωλικός 8, Ατρόμητος 6, Απόλλων Σμύρνης 6.
SUPER LEAGUE 2
Αήττητη η ΑΕΚ Β', στην κορυφή η Βέροια

Το πέρασμα της Βέροιας στην κορυφή του 1ου ομίλου και η συνέχιση της αήττητης πορείας της δεύτερης ομάδας της ΑΕΚ στον 2ο ήταν αυτά που ξεχώρισαν στην 3η αγωνιστική της Super League 2. Στα αξιοσημείωτα και η νίκη της Ρόδου στο τοπικό ντέρμπι επί του Διαγόρα. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

1ος όμιλος: Βέροια - Ολυμπιακός Βόλου 3-0, Ηρακλής - ΠΑΟΚ Β' 0-0, Ολυμπιακός Β' - ΑΕΛ 2-0, Απόλλων Πόντου - Νίκη Βόλου 0-0, Αναγέννηση Καρδίτσας - Αλμωπός 4-0, Πιερικός - Καβάλα 7-0, Ξάνθη - Θεσπρωτός 1-0. Η βαθμολογία: Βέροια 7, Αναγέννηση Καρδίτσας 6, Ολυμπιακός Β' 6, Πιερικός 4, Απόλλων Πόντου 4, Ξάνθη 4, ΑΕΛ 3, Πανσερραϊκός 3, Νίκη Βόλου 3, Ηρακλής 3, Θεσπρωτός 3, Αλμωπός 3, Τρίκαλα 2, ΠΑΟΚ Β' 2, Ολυμπιακός Βόλου 2, Απόλλων Λάρισας 1, Καβάλα 0.

2ος όμιλος: Αιγάλω - Ιεράπετρα 2-0, Λεβαδειακός - Χανιά 1-1, Επισκοπή - Αστέρας Βλαχιώτη 0-1, Κηφισιά - Εργοτέλης 1-2, ΑΕΚ Β' - Καραϊσκάκης 2-0, Καλαμάτα - Παναθηναϊκός Β' 1-2, Ηρόδοτος - Ζάκυνθος 2-0, Ρόδος - Διαγόρας 3-0. Η βαθμολογία: ΑΕΚ Β' 9, Ρόδος 7, Αιγάλεω 7, Καλλιθέα 6, Εργοτέλης 6, Κηφισιά 6, Λεβαδειακός 5, Ηρόδοτος 4, Αστέρας Βλαχιώτη 4, Διαγόρας 4, Χανιά 3, Καραϊσκάκης 3, Χανιά 3, ΠΑΟ Β' 3, Καλαμάτα 0, Ιεράπετρα 0, Επισκοπή 0, Ζάκυνθος 0.

BASKET LEAGUE
Ο Νέντοβιτς «υπέγραψε» το ντέρμπι στο ΣΕΦ

Tέλος στο αήττητο σερί του Ολυμπιακού εντός έδρας σε Ελλάδα και Ευρώπη έβαλε χτες ο Παναθηναϊκός, που στο πρώτο ντέρμπι των «αιωνίων» για το πρωτάθλημα μετά από κοντά 3 χρόνια επικράτησε με 81-76 για την 8η αγωνιστική της Basket League. Οι «πράσινοι» πήραν έτσι σημαντική ψυχολογική τόνωση για τη συνέχεια, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» υποχρεώθηκαν στην πρώτη εγχώρια ήττα τους.

Μετά από ένα ισορροπημένο πρώτο ημίχρονο (33-36) ο Ολυμπιακός πήρε το πάνω χέρι στο τρίτο δεκάλεπτο, με μπροστάρη τον Φαλ (17 πόντοι) κυριάρχησε ιδίως κάτω από τα δύο καλάθια και πήρε διαφορά 11 πόντων στο 30' (59-48), αφήνοντας την αίσθηση ότι η πλάστιγγα έγερνε υπέρ του. Στην τελευταία περίοδο όμως ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε σπουδαία ανατροπή με επιμέρους σερί 33-17, με πρωταγωνιστή τον Νέντοβιτς, ο οποίος σημείωσε 24 πόντους με 4 τρίποντα, βρίσκοντας επίσης μεγάλα σουτ από Κασελάκη και Σαντ Ρος, και εμφανίζοντας αμυντική βελτίωση κοντά στο καλάθι.

  • Αλλα αποτελέσματα: ΠΑΟΚ - Λάρισα 82-74, Λαύριο - ΑΕΚ 81-82, Προμηθέας Πάτρας - Κολοσσός Ρόδου 76-61, Περιστέρι - Απόλλωνας Πάτρας 78-68. Αναβλήθηκε το Ιωνικός - Ηρακλής, ενώ ρεπό είχε ο Αρης.
  • Η βαθμολογία: Προμηθέας Πάτρας 14, Παναθηναϊκός 13, Ολυμπιακός 13, Κολοσσός Ρόδου 12, ΑΕΚ 12, Λαύριο 12, Περιστέρι 11, Αρης 10, Απόλλων Πάτρας 9, ΠΑΟΚ 9, Ιωνικός 9, Λάρισα 8, Ηρακλής 4.
VOLLEYLEAGUE
Στους «αιώνιους» τα ντέρμπι

Απάντηση για τις δύο ήττες στο Λιγκ Καπ έδωσε ο Ολυμπιακός στον ΠΑΟΚ. Μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι νίκησε στου Ρέντη τον «Δικέφαλο» με 3-2 σετ (19-25, 27-29, 25-19, 25-12, 15-7) για την 4η αγωνιστική της Volleyleague ανδρών. Σημαντική νίκη που τον έστειλε μόνο του στην κορυφή πέτυχε ο Παναθηναϊκός στον Αγιο Θωμά επί του Φοίνικα Σύρου με 3-0 (25-23, 25-22, 25-22) στο έτερο ντέρμπι της αγωνιστικής. Στα άλλα αποτελέσματα είχαμε: ΟΦΗ - Φίλιππος Βέροιας 0-3, Κηφισιά - Μίλων 3-0.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Παναθηναϊκός 12, Ολυμπιακός 11, ΠΑΟΚ 7, Φοίνικας 5, Κηφισιά 4, Μίλωνας 4, Φίλιππος Βέροιας 3, ΟΦΗ 2.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ