ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Η Αλεξανδρούπολη δεν είναι «φιλόξενη πόλη» για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς!

Πλατύ άνοιγμα μπροστά στην εκδήλωση του Σαββάτου στην πόλη

Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς πραγματοποιούν τις μέρες αυτές εργατικά σωματεία από την Αλεξανδρούπολη έως και την Καβάλα, μπροστά στην εκδήλωση που οργανώνουν οι φορείς που συγκροτούν την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη, το Σάββατο 27 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, μεταφέροντας παντού το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής.

Θέμα της εκδήλωσης είναι η ενίσχυση και η οργάνωση του αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση και παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη και τις άλλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, μπροστά και στη νέα «απόβαση» των μακελάρηδων που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για το άνοιγμα των σωματείων, ο Αποστόλης Κρεωνάς, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», ανέφερε:

«Με αφορμή την εκδήλωση του Σαββάτου, τα σωματεία που συγκροτούμε την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη σχεδιάζουμε πλατιά ενημέρωση στους εργαζόμενους του νομού, τσαλακώνοντας την εικόνα της "φιλόξενης πόλης" που καλλιεργούν μεθοδικά όλο το προηγούμενο διάστημα στελέχη της κυβέρνησης, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και τοπικοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες.

Δεν γίνεται να μην ανησυχήσουμε πως με τη νέα συμφωνία που υπογράφηκε με τις ΗΠΑ - η οποία προβλέπει την εγκατάσταση μόνιμης στρατιωτικής αμερικανικής δύναμης προσθετικά στη χρήση του λιμανιού και άλλων βασικών υποδομών - βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ολη η πόλη και ο λαός της γίνονται στόχος αντιποίνων, όπως άλλωστε μαρτυρούν οι δηλώσεις μιας σειράς αξιωματούχων της Ρωσίας, που κάνουν λόγο για αντίμετρα.

Δεν γίνεται να μη σκεφτούμε ακούγοντας τα ονόματα και τα σχέδια των διάφορων ελληνικών και ξένων επιχειρηματικών ομίλων προς όφελος ποιου τελικά διαμορφώνονται αυτές οι επικίνδυνες συνθήκες.

Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για τον χαρακτήρα της παρουσίας του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή μας. Εχουμε την εμπειρία.

Οι όποιες επενδύσεις έχουν μοναδικό σκοπό το κέρδος και προϋποθέτουν εργαζόμενους με τσακισμένα δικαιώματα, με 10ωρη απλήρωτη δουλειά όπως στα έργα κατασκευής του αγωγού αερίου. Δεν θα υπολογίσουν να στείλουν στην ανεργία δεκάδες εργάτες, όπως έγινε με το εργοτάξιο του ΤΑΠ ή όπως έδειξε το παράδειγμα με εργοστάσιο της περιοχής που έκλεισε όταν η ιδιοκτήτρια εταιρεία - αμερικανικών συμφερόντων - θεώρησε ασύμφορη τη λειτουργία του.

Ακόμα και όσες υποδομές δημιουργούνται όπως ενεργειακοί αγωγοί και οι οδικοί άξονες, δεν αλλάζουν τίποτα σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι ο λαός συνεχίζει να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη με τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και των καύσιμων, για να καλυφθούν βασικές καθημερινές ανάγκες όπως για θέρμανση και μετακινήσεις».

Περιοδείες σε γειτονιές και χώρους δουλειάς

Στην Αλεξανδρούπολη, τα μέλη των Σωματείων Ιδ. Υπαλλήλων και Συνταξιούχων ΙΚΑ θα πραγματοποιούν εξορμήσεις κάθε πρωί από τις 10 π.μ. στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στα εμπορικά καταστήματα, στα καφέ, στις τράπεζες. Το Σωματείο Οικοδόμων έχει προγραμματίσει από την Τρίτη έως την Πέμπτη περιοδείες σε γιαπιά και στο εργοτάξιο της ΜΕΑ, ενώ το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου περιοδεία την Παρασκευή στο ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων και στα καταστήματα εστίασης.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων θα πραγματοποιήσει εξόρμηση την Τετάρτη στους εργαζόμενους του «Υφαντή» και σε σούπερ μάρκετ των γειτονιών της πόλης την Πέμπτη, όπως και στο κτίριο που συστεγάζονται το 1ο ΕΠΑΛ και το ΙΕΚ Αλεξανδρούπολης την Παρασκευή. Παράλληλα, η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης οργανώνει εξορμήσεις στο Τμήμα Παιδαγωγικής του ΔΠΘ και σε στέκια νέων στρατευμένων.

Στην Καβάλα, μέλη εργατικών σωματείων θα περιοδεύσουν με το κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση σήμερα Τετάρτη, στις 6 π.μ. στη βιοτεχνία «Mr Iatro» και στις 3.30 μ.μ. στις εγκαταστάσεις της «ΣΕΛΕΚΤΑ». Την Πέμπτη, στις 3.30 μ.μ. στις εγκαταστάσεις της «ΒΙΚΡΕ» και στις 5.30 μ.μ. στα εμπορικά μαγαζιά της Καβάλας. Την Παρασκευή, στις 4 μ.μ. στη βιοτεχνία «Pink» και στη συνέχεια στα σούπερ μάρκετ της πόλης.

Αντίστοιχες εξορμήσεις και περιοδείες έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες μέρες στην Ξάνθη, στη βιομηχανική περιοχή και τα εμπορικά καταστήματα από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, όπως και στην Κομοτηνή, στα σούπερ μάρκετ και την κεντρική αγορά από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής.

Μαζικές αναχωρήσεις για την εκδήλωση

Συμμετοχή στην εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη ανακοίνωσε και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ). Καλεί τα μέλη και τους φίλους των Επιτροπών Ειρήνης της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν μαζικά και για τη μεταφορά τους δρομολογεί λεωφορεία που θα αναχωρήσουν το Σάββατο 27/11, στη 1 το μεσημέρι από το Αγαλμα Βενιζέλου.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 6987235644 και 6979798500.

Αναχωρήσεις έχουν επίσης οριστεί στην Καβάλα, από τον Δημοτικό Κήπο Καβάλας, στις 3 μ.μ. και στην Κομοτηνή, από το δημαρχείο στις 4.30 μ.μ. την ίδια μέρα.

Συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη στις 12.30 το μεσημέρι με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Πάτρα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σήμερα Τετάρτη θα επισκεφθεί την Πάτρα. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

  • Στις 11 π.μ. θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στο δημαρχείο.
  • Στις 12 μ. θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας στα γραφεία του.
  • Στη 1 μ.μ. θα συναντηθεί με την Επιτροπή Πυρόπληκτων και με το ΔΣ της Κοινότητας Σουλίου, στα γραφεία της Κοινότητας.
  • Στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει στην εκδήλωση παρουσίασης του Καλέσματος αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, στο κλειστό γήπεδο «Δημήτρης Τόφαλος».

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην εκδήλωση παρουσίασης του Καλέσματος αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, στο κλειστό γήπεδο «Δημήτρης Τόφαλος», στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πάτρα, την Τετάρτη 24/11 και ώρα 18.30, θα μεταδίδεται ζωντανά από το portal «902.gr» και το ertnews.gr της ΕΡΤ.

Λεωφορεία για τη συγκέντρωση

Λεωφορεία για την εκδήλωση στο κλειστό γήπεδο «Τόφαλος» στην Πάτρα δρομολογεί η ΤΕ Αχαΐας του Κόμματος. Συγκεκριμένα, με ώρα αναχώρησης στις 4.45 μ.μ., τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν από τα εξής σημεία: Πλατεία Γεωργίου (άνω μέρος), Προσφυγικά, πλατεία Ελευθερίας, Ταμπάχανα (σχολικό συγκρότημα Μαρούδα), πλατεία Ταραμπούρα, Αγία Σοφία (εκκλησία), Αγυιά (γήπεδο Παναχαϊκής), Νέα Εθνική Οδό Πατρών - Αθηνών (μπροστά απ' την Περιφέρεια), Βραχνέικα (πρώην δημαρχείο), Παραλία (Κόκκινος Μύλος), Ρίο (Σταθμό ΟΣΕ). Επίσης λεωφορεία θα αναχωρήσουν από Λάππα στις 4.15 μ.μ., Κ. Αχαγιά (κεντρική πλατεία) στις 4.30 μ.μ. και Αίγιο (Ψηλά Αλώνια) στις 4.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ