ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2001
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Συνέδριο σε κρίσιμη στιγμή

Αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή, με την εκλογή της νέας διοίκησης, το 32ο Συνέδριο, ενώ η ΔΑΣ καλεί σε υπερψήφισή της για την ταξική πορεία της Ομοσπονδίας

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων του κλάδου
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων του κλάδου
Στο «φόντο» των οξύτατων προβλημάτων όλων των εργαζομένων, με κύρια αιχμή την επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση-κεφάλαιο στην Κοινωνική Ασφάλιση, ξεκινά σήμερα το 32ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Σε υπερψήφιση του συνδυασμού της καλεί η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), προκειμένου η Ομοσπονδία να ακολουθήσει αγωνιστική πορεία, κόντρα στην κυβερνητική πολιτική, στο συμβιβασμό και την υποταγή των ηγεσιών των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης». Το συνέδριο πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την εκλογή της νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Στη διακήρυξή της η ΔΑΣ περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην Ομοσπονδία, σημειώνοντας: «Εχει μετατραπεί σε μια ομάδα μικροπαραγόντων και οι δραστηριότητές της εξαντλούνται σε κάποια "σεμινάρια" για να εξασφαλίζεται το σχετικό παραδάκι για τα ταξίδια στο εξωτερικό... και άντε να εκλέγονται και μερικοί αντιπρόσωποι για το συνέδριο της ΓΣΕΕ». Καταγγέλλει δε: «Τα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες αλυσίδων πολυκαταστημάτων, με "αρχαιρεσίες" μαζικές υπό τη σκέπη της εργοδοσίας, έμμεσα και άμεσα παρεμβαίνουν στους συσχετισμούς και τις διοικήσεις της Ομοσπονδίας. Ευθύνες τεράστιες έχουν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΣΥΝ στη διαπλοκή με τους διάφορους Βερόπουλους, Σκλαβενίτηδες, Βασιλόπουλους, που θέλουν μια διοίκηση του χεριού τους. Αν η κατάσταση αυτή δεν αποκρουστεί, όσοι σπέρνουν ανέμους θα θερίσουν θύελλες».

Η ΔΑΣ αναφέρει ακόμη ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και οι αμοιβές στον κλάδο είναι οι χειρότερες όλων. Με τον αντεργατικό νόμο γενικεύεται η μερική απασχόληση και στα σούπερ-μάρκετ φτάνει έως και το 80% των εργαζομένων σ' αυτά. Γίνεται προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Οι πολυεθνικές κυριαρχούν στο εμπόριο.

Η ΔΑΣ υπογραμμίζει ότι το «συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να ακολουθήσει γραμμή ρήξης με βιομηχάνους, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, ακολουθώντας ταξική συντονισμένη πορεία. Για να γίνει αυτό, κυρίαρχη προϋπόθεση είναι η αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των συνεπών ταξικών δυνάμεων. Να ενισχυθεί το ΠΑΜΕ, που αποτελεί εγγύηση για την ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Η ΔΑΣ απλώνει το χέρι: «Για να διεκδικήσουμε 35ωρο-7ωρο-5ήμερο με αύξηση των αποδοχών. Ουσιαστικές αυξήσεις κόντρα στις αυξήσεις- κοροϊδία που υπογράφει η Ομοσπονδία. Μόνιμη, πλήρη και σταθερή απασχόληση με όλα τα εργασιακά δικαιώματα, ουσιαστική αύξηση των αποδοχών, κατάργηση του σημερινού εργολαβικού-μεσαιωνικού καθεστώτος εργασίας των καθαριστριών. ΟΧΙ στην κατάργηση της κυριακής αργίας. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Δημόσια υποχρεωτική καθολική Κοινωνική Ασφάλιση με δωρεάν παροχές υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας για όλο το λαό. Συνταξιοδότηση στα 30 χρόνια ή 9.000 ένσημα. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, 60 χρόνια για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες. Αύξηση των συντάξεων. Επιστροφή των κλεμμένων. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία».

ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Συνεχίζεται ο αγώνας

Σε κατάληψη και απεργία διαρκείας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι, κόντρα στην ιδιωτικοποίησή της

Σε απεργία διαρκείας και κατάληψη όλων των χώρων της Διώρυγας έχουν προχωρήσει από χτες οι εργαζόμενοι στη Διώρυγα της Κορίνθου, παλεύοντας κόντρα στην ιδιωτικοποίησή της, με αφορμή και την υπογραφή - χτες επίσης - της επαίσχυντης σύμβασης παραχώρησης της Διώρυγας στην πολυεθνική εταιρία «SEA CONTAINERS».

Από τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι του Σωματείου Ναυτικών και του Σωματείου Υπαλλήλων έχουν καταλάβει τους χώρους της Διώρυγας και ανάμεσά τους τα γραφεία της διοίκησης της «ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ», τα πλωτά σκάφη κ.ά. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της Διώρυγας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση υπέγραψε «σύμβαση παραχώρησης» της Διώρυγας Κορίνθου αποικιοκρατικού χαρακτήρα για 30 χρόνια με την εταιρία «SEA CONTEINERS», η οποία θα καταβάλλει σαν «ενοίκιο» το 10% των μεικτών κερδών της με ελάχιστο εγγυημένο τίμημα για τον πρώτο χρόνο 153 εκατ. δραχμές, το οποίο θα φτάσει τα 844 εκατ. δραχμές το 30ό έτος.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Κορινθίας με ανακοίνωσή της εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της Διώρυγας και καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία, την εργατική τάξη του νομού, τους φορείς, τους εργαζόμενους, τον κορινθιακό λαό να σταθούν αλληλέγγυοι με τους εργαζόμενους της Διώρυγας στον αγώνα που κάνουν.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ επισημαίνει πως «οι εξελίξεις δε θα ήταν τόσο αρνητικές, εάν οι τοπικοί παράγοντες, νομάρχης, δήμαρχοι, Εργατικά Κέντρα, είχαν δώσει έγκαιρα και με συνέπεια τον αγώνα».

«Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυα στους απεργούς-καταληψίες εργαζόμενους της Διώρυγας και στο αίτημά τους να διατηρήσει η Διώρυγα το δημόσιο χαρακτήρα της. Καλεί την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, τον κορινθιακό λαό να αγωνιστούν μαζί με τους εργαζόμενους της Διώρυγας για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση, να εκφράσουν στην πράξη την αλληλεγγύη τους».

Επίσης, με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) καταγγέλλει την κυβέρνηση για το ξεπούλημα της Διώρυγας και απευθύνει μήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Αντιδημοκρατικός αποκλεισμός της ΔΑΣ

Η πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ) απέκλεισε το συνδυασμό της ΔΑΣ από το ΔΣ του ασφαλιστικού ταμείου του κλάδου, το ΤΑΞΥ, υποδεικνύοντας σαν εκπροσώπους των εργαζομένων σ' αυτό 3 μέλη της ΠΑΣΚΕ και 1 της ΔΑΚΕ, με αναπληρωτή 1 μέλος της ΑΠ. Αυτό έγινε, παρόλο που η ΔΑΣ αναδείχτηκε σε δεύτερη δύναμη στην Ομοσπονδία, από το πρόσφατο Συνέδριό της.

Στην καταγγελία της για την τακτική αυτών των παρατάξεων, η ΔΑΣ επισημαίνει: «Πιστεύουμε ότι ο αποκλεισμός αυτός έχει να κάνει με την ανυποχώρητη στάση μας στην υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, έχει να κάνει με τη δυναμική μας αντίσταση στις αντιδραστικές πολιτικές της κυβέρνησης. Εχει και μια άλλη πλευρά. Ξεχρεώνει υποσχέσεις που έδωσε (σ.σ. η πλειοψηφία) στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας για να εξασφαλίσει την ψήφο κάποιων που λειτουργούν στη φάση των οφιτσίων. Αυτές οι λογικές είναι πέρα για πέρα αντιδημοκρατικές. Δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες του εργατικού κινήματος».

Η παράταξη προσθέτει ότι «το ασφαλιστικό ταμείο δεν είναι των κόκκινων, των πράσινων ή των μπλε, είναι όλων. Κάθε ασφαλισμένος έχει δικαίωμα να εκφράζεται μέσα από μια αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση. Είναι καθαρό ότι οι τρεις αυτές παρατάξεις έχουν κοινές θέσεις, όπως δηλώνει και ο πρόεδρος επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, που δεν είναι άλλες από τις επικίνδυνες θέσεις που εκφράζει η κυβέρνηση για το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης και των Ταμείων».

Η ΔΑΣ καλεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους σε συμμετοχή σε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό και σε συγκρότηση επιτροπών αγώνα.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Παράνομες και επικίνδυνες εργασίες

Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου για εργασίες που γίνονται στο παροπλισμένο πλοίο «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΟΙΡΑΣ»

Παράνομες εργασίες στο παροπλισμένο πλοίο (λόγω κατάσχεσης) Ε/Γ - Ο/Γ «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΟΙΡΑΣ» ΝΠ 9282, τις οποίες καλύπτει το Λιμεναρχείο Ζακύνθου, βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων στο πλοίο, αλλά και την ασφάλεια του λιμανιού, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου σε επιστολή προς τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας.

Ειδικότερα, το ΕΚ καταγγέλλει πως την περασμένη Τετάρτη διαπιστώθηκε ότι στο πλοίο εκτελούνται παράνομες εργασίες και ζητήθηκε από το Λιμεναρχείο να ελεγχθούν οι όροι εργασίας και ασφάλισης των εργαζομένων, καθώς και τα μέτρα ασφάλειας. Ο λιμενάρχης όμως αρνήθηκε στον πρόεδρο του ΕΚ Δ. Σιγούρο να παρευρίσκεται στον έλεγχο και απλώς τον ενημέρωσε προφορικά ότι στο πλοίο εργάζονται πέντε μηχανικοί με ασφάλιση ΙΚΑ και έξι ναυτεργάτες που βρίσκονται σε διαδικασία ασφάλισης στο ΝΑΤ. Ομως, όπως καταγγέλλει στη συνέχεια το ΕΚ, η τυπική διαδικασία για την ασφάλιση των έξι ναυτεργατών ξεκίνησε μετά την παρέμβαση που έγινε. Παράλληλα, επισημαίνει ότι σύμφωνα με γνωστοποίηση του γενικού διευθυντή του ΝΑΤ, όσο διαρκεί κατάσχεση πλοίου, δεν μπορεί να ανοίξει κατάσταση παροπλισμού πληρώματος και ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να είναι γνωστό στις Λιμενικές Αρχές.

Καταλήγοντας το ΕΚ σημειώνει ότι τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πως εκτελούνται παράνομες εργασίες στο πλοίο και ζητάει: Να σταματήσει το Λιμεναρχείο Ζακύνθου να καλύπτει τις παράνομες δραστηριότητες του πλοίου και άμεση λήψη μέτρων για να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία.

Συνέλευση ηλεκτροτεχνιτών

Εκτακτη Γενική Συνέλευση, με μοναδικό θέμα το Καταστατικό, αποφάσισε να πραγματοποιήσει το ΔΣ της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής, την Τρίτη 22 Μάη, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Το σωματείο καλεί σε μαζική συμμετοχή όλων των μελών του, εκτιμώντας ότι το άρθρο του Καταστατικού, που αναφέρεται στο ποιος και πώς μπορεί να γίνει μέλος των σωματείου, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη και στη δράση του.

Καθιστική διαμαρτυρία, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στο πολιτικό γραφείου του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, αποφάσισαν να ξεκινήσουν την Τρίτη 21 Μάη, οι Σύλλογοι απολυμένων υπαλλήλων Πολεμικής Αεροπορίας, (πρώην εργαζομένων στην αμερικάνικη βάση Γουρνών Ηρακλείου), απαιτώντας την επαναπρόσληψή τους και την καταβολή δεδουλευμένων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ