ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2001
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Μαίνονται οι συγκρούσεις...

Στρατιώτης της ΠΓΔΜ στην περιοχή του Κουμάνοβο

Associated Press

Στρατιώτης της ΠΓΔΜ στην περιοχή του Κουμάνοβο
ΣΚΟΠΙΑ.-

Οι νέες σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και τους Αλβανούς αυτονομιστές του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» συνεχίστηκαν και χτες σε χωριά της περιφέρειας του Κουμάνοβο, παρά τις πρόσφατες «εκκλήσεις» ΝΑΤΟ και ΕΕ για αποκλιμάκωση της μείζονος κρίσης μέσω του «διαλόγου»... Οι ίδιοι οι αυτονομιστές, πάντως, απείλησαν και χτες με επέκταση των συγκρούσεων και διάλυση της ΠΓΔΜ, εφόσον η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα των Σκοπίων εξακολουθούν να αρνούνται τη συμμετοχή του «Απελευθερωτικού Στρατού» στις συνομιλίες...

Οι συγκρούσεις μαίνονται...

Ο εκπρόσωπος του στρατού της ΠΓΔΜ, Μπλάγκογια Μαρκόφσκι επέρριψε την ευθύνη για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στα χωριά Σλούπτσανε, Βάξιντσε και Ρούντιντσε σε «προκλητικές επιθέσεις» στις οποίες, είπε, πως προέβησαν οι Αλβανοί αυτονομιστές τα ξημερώματα. Αναφερόμενος μάλιστα στην ολιγοήμερη περίοδο εκεχειρίας πρόσθεσε πως λειτούργησε προς όφελος των αυτονομιστών, οι οποίοι «βρήκαν περιθώριο να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους». Κατά τη διάρκεια των χτεσινών συγκρούσεων, ο στρατός χρησιμοποίησε στρατιωτικά ελικόπτερα και βαρύ πυροβολικό.

Ο δε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Γκιόργκι Τρενταφίλοφ, παραδέχτηκε πως, εξαιτίας των συγκρούσεων έχουν «εγκλωβιστεί» στα σπίτια τους περίπου 1.000 άμαχοι πολίτες των οποίων οι συνθήκες διαβίωσης έχουν επιδεινωθεί.

Οσο για τις πληροφορίες που μετέδιδε νωρίτερα το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «BBC» πως Βρετανοί διπλωμάτες «καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες για να αποτρέψουν την αποστολή περίπου 1.000 αυτονομιστών στην ΠΓΔΜ από ηγετικά στελέχη του πρώην "UCK"», δεν είχαν έως νωρίς χτες βράδυ επιβεβαιωθεί από επίσημη πλευρά...

Πολιτικές ζυμώσεις προς αναζήτηση λύσης...

Σε πολιτικό επίπεδο οι εξελίξεις ήταν ελάχιστες. Ο πρόεδρος Μπόρις Τραϊκόφσκι ετοιμαζόταν να συναντηθεί -κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο τρέχον 24ωρο- με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων όχι μόνον για να αναλύσουν τις εξελίξεις στο μέτωπο των συγκρούσεων, αλλά και για να προετοιμαστεί ένα πλαίσιο για την έναρξη του περιβόητου εθνικού διαλόγου για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν τις συνθήκες της αλβανικής μειονότητας στη χώρα.

Πάντως, ο αρχηγός του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» Αρμπέν Τζαφέρι- που συμμετέχει και στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας-υποστήριξε το Σαββατοκύριακο, μιλώντας σε συνέδριο στελεχών του κόμματός του στο Τέτοβο πως είναι ήδη σε αρχικό στάδιο μία πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό της κρίσης, η οποία θα ενταθεί μέχρι την εξεύρεση μιας λύσης «που θα αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα των Αλβανών στη Μακεδονία». Οπως δήλωσε ο Αρμπέν Τζαφέρι, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της αλβανόφωνης εφημερίδας «ΦΛΑΚΑ» των Σκοπίων, η λύση θα επιτευχθεί «μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου με τη μακεδονική πλευρά που θα συμπεριλαμβάνει τις αναπόφευκτες αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας»...

Οσο για τους Αλβανούς αυτονομιστές; Σύμφωνα με δηλώσεις του Φάζλι Βελίου, ενός από τα ιδρυτικά στελέχη του παλιού γνωστού «ΟΥΤΣΕΚΑ», αλλά και του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» που δρα σήμερα στην ΠΓΔΜ, στον απεσταλμένο της βρετανικής εφημερίδας ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ στην Ελβετία, οι συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά και θα μεταλαμπαδευτούν και σε άλλες περιοχές οδηγώντας τη χώρα σε διάλυση... υπό την προϋπόθεση πως οι πολιτικές δυνάμεις των Σκοπίων εξακολουθούν να αρνούνται τους Αλβανούς αυτονομιστές στο τραπέζι του διαλόγου. Ο ίδιος επανέφερε το αίτημα συμμετοχής των Αλβανών αυτονομιστών στις πολιτικές διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας στη βρετανική ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ». «Εάν η Μακεδονία διαπραγματευτεί με τους αντάρτες αυτό θα είναι καλό για όλους. Εάν όχι τότε αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει πρώτα τη Μακεδονία και έπειτα άλλους...»(!)

Οπως σημειώνει στο σχετικό ρεπορτάζ η βρετανική εφημερίδα, ο Βελίου είναι ένα από τα στελέχη των Αλβανών αυτονομιστών με έδρα την Ελβετία, υπεύθυνα για τη χρηματοδότηση της οργάνωσής τους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», εβδομαδιαίως η οργάνωση του Βελίου συγκεντρώνει χιλιάδες στερλίνες, οι οποίες διοχετεύονται σε ένα «ταμείο» με την επωνυμία «Λίρια Κομπετάρε», το οποίο λειτουργεί με σκοπό τη χρηματοδότηση και την πολυποίκιλη ενίσχυση των Αλβανών αυτονομιστών...

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
«Ζητείται κυβέρνηση» ένα μήνα μετά τις εκλογές...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙTΣΑ.-

Εως και λίγο πριν τις εκλογές της 22ης του περασμένου Απρίλη, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς υποστήριζε πως θα προχωρούσε άμεσα στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα την ανεξαρτησία και οριστική απομάκρυνση της δημοκρατίας από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Ενα μήνα μετά αποδείχτηκε, πως η παράταξή του («Η Νίκη είναι του Μαυροβουνίου») αδυνατεί να σχηματίσει τουλάχιστον... κυβέρνηση, καθώς οι μικρότερες, από τις πολιτικές παρατάξεις, με τις οποίες θα μπορούσε, υποθετικά, να συμπλεύσει στην εξουσία (επειδή υποστηρίζουν την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου), προβάλλουν αιτήματα... που μάλλον είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν.

Για παράδειγμα, οι πολυήμερες συνομιλίες που είχαν στελέχη του κόμματος της μεταβατικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Φίλιπ Μπουβιάνοβιτς («Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών») με στελέχη της «Φιλελεύθερης Συμμαχίας», ναυάγησαν οριστικά. Ο ίδιος ο Μπουγιάνοβιτς δήλωσε μάλιστα πως σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν απαιτήσεις όπως το αίτημα για τη χορήγηση επιπρόσθετων πέντε εδρών της Bουλής στο κόμμα της «Φιλελεύθερης Συμμαχίας» με το εύγλωττο επιχείρημα πως κάτι τέτοιο θα νόθευε τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών του περασμένου Απρίλη...

Τώρα, η σκυτάλη αναφορικά με τις προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης πηγαίνει τυπικά στην υπ' αριθμόν δύο πολιτική παράταξη του Kοινοβουλίου, «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία», η οποία θα αναζητήσει - μάλλον μάταια... - τρόπους σχηματισμού κυβέρνησης με τη «Φιλελεύθερη Συμμαχία», που ήρθε τρίτη στις εκλογές. Εκπρόσωπος της «Φιλελεύθερης Συμμαχίας» διαμήνυσε πως η παράταξή του θα συνομιλήσει μόνον... με όποιες δυνάμεις υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου, ενώ προχτές, ο ηγέτης του εκλογικού μπλοκ «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία» Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς (που υποστηρίζει την παραμονή του Μαυροβουνίου στη Γιουγκοσλαβία) δήλωνε πως η μόνη λύση που μπορεί να καλύψει το παρόν «κενό» πολιτικής εξουσίας είναι μόνον... η επιστροφή των Mαυροβούνιων ψηφοφόρων στις κάλπες...

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Διακήρυξη «αποστρατιωτικοποίησης» του UCPMB

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Εκκρεμές ζήτημα φαίνεται να παραμένει για την ώρα η υπόθεση της ειρήνης στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο - κοντά στα όρια με το Κοσσυφοπέδιο. Κυρίως γιατί μένει να αποδειχθεί και στην πράξη εάν θα υλοποιηθεί επί της ουσίας η διακήρυξη για την αποστρατιωτικοποίηση της οργάνωσης των Aλβανών αυτονομιστών του UCPMB, που υπογράφτηκε χτες από τον ηγέτη των αυτονομιστών, Σεφκέτ Μούσλιου, ενώπιον του ΝΑΤΟικού αξιωματούχου Σον Σάλιβαν.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η διάλυση της οργάνωσης των Αλβανών αυτονομιστών του UCPMB θα πρέπει να έχει επιτευχθεί «με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας» (δηλαδή το... ΝΑΤΟ) μέσα σε διάστημα λιγότερο των δέκα ημερών (από τις 14 Μάη μέχρις τις 31 τρέχοντος μηνός).

Νωρίτερα, ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι της KFOR, που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο, είχαν ανακοινώσει πως η πολυεθνική δύναμη θα «αυξήσει» την παρουσία της στα όρια του Κοσσυφοπεδίου με τη Νότια Σερβία ενόψει της προγραμματισμένης για τις 26 του μήνα εισόδου των γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών δυνάμεων στο υπόλοιπο 20% της λεγόμενης ουδέτερης ζώνης. Ο Αμερικανός ταξίαρχος Κένεθ Κουίνλαν, μιλώντας το Σαββατοκύριακο σε δημοσιογράφους, συνέστησε μάλιστα στους Αλβανούς κατοίκους της περιοχής να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μέχρι την είσοδο των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στον τομέα Β της λεγόμενης νεκρής ζώνης.

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΧΙΛΗ
Τραγικός ο απολογισμός

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

«Τα θύματα είτε κάηκαν ζωντανά, είτε από ασφυξία έχασαν τη ζωή τους».

Σ' αυτήν την πολύ σύντομη δήλωση του κυβερνήτη της πολιτείας της Χιλής, Πατρίσιο Σαπάτα, όπου ανήκει και το σωφρονιστικό ίδρυμα του Ικίκε, - που βρίσκεται σε απόσταση 1.700 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας Σαντιάγο - συνοψίζεται η τραγωδία από τη χθεσινή εξέγερση των κρατουμένων που ξέσπασε στις φυλακές της πόλης.

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους -κατά το αμερικανικό δίκτυο CNN, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 28 - κατά τη διάρκεια εξέγερσης, της οποίας επισήμως τα κίνητρα δεν έχουν γίνει γνωστά, αν και πληροφορίες τοπικών χιλιανών δικτύων αναφέρουν ότι έγινε προσπάθεια ομαδικής απόδρασης. Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που ξέσπασε την Κυριακή το βράδυ - τοπική ώρα - προκλήθηκε πυρκαγιά, όταν «οι στασιαστές κρατούμενοι έκαψαν στρώματα και κουβέρτες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 26 άνθρωποι, καθώς δεν υπήρχε καμία δυνατή διέξοδος, αφού οι πόρτες των κελιών ήταν φυσικά κλειστές» και συμπλήρωσε ακόμη ότι δύο κρατούμενοι, καθώς και δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο με τραύματα.

Πάντως, η εξέγερση έχει τεθεί υπό έλεγχο εντός της φυλακής του Ικίκε, όπως δήλωσε ο Σαπάτα, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει περίπου 1.000 συγγενείς των κρατουμένων που είχαν καταφθάσει στη φυλακή και προσπαθούσαν να μπουν μέσα, όπως ανέφερε το Ράδιο Κοπερατίβα του Σαντιάγο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ