Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Διακήρυξη «αποστρατιωτικοποίησης» του UCPMB

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Εκκρεμές ζήτημα φαίνεται να παραμένει για την ώρα η υπόθεση της ειρήνης στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο - κοντά στα όρια με το Κοσσυφοπέδιο. Κυρίως γιατί μένει να αποδειχθεί και στην πράξη εάν θα υλοποιηθεί επί της ουσίας η διακήρυξη για την αποστρατιωτικοποίηση της οργάνωσης των Aλβανών αυτονομιστών του UCPMB, που υπογράφτηκε χτες από τον ηγέτη των αυτονομιστών, Σεφκέτ Μούσλιου, ενώπιον του ΝΑΤΟικού αξιωματούχου Σον Σάλιβαν.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η διάλυση της οργάνωσης των Αλβανών αυτονομιστών του UCPMB θα πρέπει να έχει επιτευχθεί «με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας» (δηλαδή το... ΝΑΤΟ) μέσα σε διάστημα λιγότερο των δέκα ημερών (από τις 14 Μάη μέχρις τις 31 τρέχοντος μηνός).

Νωρίτερα, ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι της KFOR, που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο, είχαν ανακοινώσει πως η πολυεθνική δύναμη θα «αυξήσει» την παρουσία της στα όρια του Κοσσυφοπεδίου με τη Νότια Σερβία ενόψει της προγραμματισμένης για τις 26 του μήνα εισόδου των γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών δυνάμεων στο υπόλοιπο 20% της λεγόμενης ουδέτερης ζώνης. Ο Αμερικανός ταξίαρχος Κένεθ Κουίνλαν, μιλώντας το Σαββατοκύριακο σε δημοσιογράφους, συνέστησε μάλιστα στους Αλβανούς κατοίκους της περιοχής να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μέχρι την είσοδο των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στον τομέα Β της λεγόμενης νεκρής ζώνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ