Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στο δρόμο για τις κάλπες...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Δύο μόλις βδομάδες πριν την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση και οι δύο κύριοι διεκδικητές της εξουσίας, το κυβερνών «Εργατικό Κόμμα» του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, και οι Τόρις, το «Συντηρητικό Κόμμα» άρχισαν την ανταλλαγή πυρών όσων αφορά την οικονομία, την πολιτική έναντι των επιχειρήσεων και τη φορολογία.

Οι Τόρις, οι οποίοι ανακοίνωσαν το προεκλογικό τους πρόγραμμα, πήραν «ώθηση» από 140 και πλέον Βρετανούς επιχειρηματίες που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο Συντηρητικό Κόμμα σε ανοιχτή επιστολή τους, που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας «Ντέιλι Τέλεγκραφ». Ανάμεσα στους συνυπογράφοντες ξεχωρίζουν οι γενικοί διευθυντές της «Rentokil», Σερ Κλάιβ Τόμπσον, της «Dixons», Τζον Κλέαρ, ο πρόεδρος της «Weetabix», Σερ Ρίτσαρντ Τζορτζ, και ο Σερ Φρανκ Γουίλιαμς, αφεντικό της φερώνυμης ομάδας αγωνιστικών αυτοκινήτων της Φόρμουλα 1. Στην επιστολή τους, οι συντάκτες της επικρίνουν ιδιαίτερα τις προτάσεις των Εργατικών για αύξηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας, που κατά τη γνώμη τους απειλούν την ανταγωνιστικότητα της βρετανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την «Ντέιλι Τέλεγκραφ», αλλά και τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», το πρόγραμμα των Συντηρητικών επαγγέλλεται κατά κύριο λόγο την κατάργηση των ελέγχων, και της φορολογίας για τις κλιματολογικές αλλαγές, που έχουν θεσπίσει οι Εργατικοί, αλλά και τη μεταρρύθμιση στη φορολογία των εισοδημάτων κεφαλαίου. Επίσης θεωρείται πως θα υποσχεθούν στις μικρές επιχειρήσεις μείωση της φορολογίας ύψους 200 εκατ. στερλινών, σύμφωνα με τη «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Από την άλλη πλευρά, τις βασικές γραμμές του προγράμματός του, για τις επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, επρόκειτο να αποκαλύψει χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, στηλιτεύοντας παράλληλα τις «ανέφικτες» φορολογικές υποσχέσεις των συντηρητικών, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Σαν». Σύμφωνα με τη «Σαν», ο Μπλερ πρόκειται σήμερα να ανακοινώσει την υπόσχεση ότι θα διαθέσει 300 εκατ. στερλίνες για την αγορά περίπου 400 τομογράφων και άλλων σύγχρονων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση του καρκίνου. Ουδέποτε το εθνικό σύστημα της Βρετανίας, είχε επωφεληθεί από μία παρόμοια επακριβή επένδυση σε μηχανήματα, τονίζει η «Σαν», η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στη χώρα, και η οποία πρόσφατα εξέφρασε την υποστήριξή της στο πρόσωπο του Μπλερ, ενόψει των εκλογών της 7ης Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ