Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Προϋπολογισμός - κοροϊδία

ΓΕΝΕΥΗ.-

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο μεγάλων μπλοκ χωρών - μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) -από τη μια των «πλουσίων» κι από την άλλη των «φτωχών»-, η Γενική Συνέλευσή του αποφάσισε χτες να παγώσει τον προϋπολογισμό του για το 2002 στα 421 εκατ. δολάρια, υιοθετώντας μια φόρμουλα που, κατ' ουσίαν, επέτρεψε στις ΗΠΑ να περικόψουν τη συμβολή τους σε αυτόν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταβάλουν το ποσό των 92,6 εκατ. δολαρίων το 2002, ποσό αρκετά μειωμένο σε σχέση με την εφετινή συμβολή τους - 105,3 εκατ. δολάρια. Παρομοίως λιγότερα θα πληρώσουν η Ιαπωνία και άλλα πλούσια κράτη, ενώ το προκύπτον έλλειμμα, που ανέρχεται στο ποσό των 20,6 εκατ. δολαρίων, θα καλυφθεί από την οργάνωση που υπάγεται στον ΟΗΕ από το «ταμείο διαφόρων εσόδων» του. Το συγκεκριμένο ταμείο ως σήμερα υπηρετούσε σκοπούς, όπως η κάλυψη των συναλλαγματικών σκαμπανεβασμάτων, την προσφορά βοήθειας σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης και την έλλειψη προσωπικού. Η Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, διευθύνουσα τον ΠΟΥ, δεν έκρυψε την απογοήτευσή της: «Αυτή η χρήση του ταμείου θα μειώσει το ποσό που είναι διαθέσιμο για προγράμματα άμεσης προτεραιότητας», δήλωσε. Δεν είναι σαφές ποια από τα προγράμματα του ΠΟΥ θα περικοπούν ή θα ακυρωθούν.

Η Μπρούντλαντ, ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, έφτιαξε ένα νέο προϋπολογισμό μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, αφού η Κίνα και το Γκρουπ των «77», του οποίου ηγείται η Κούβα, αρνήθηκαν να αυξήσουν τις δικές τους εισφορές, προκειμένου να πεισθεί το αμερικανικό Κογκρέσο να πληρώσει το 1,3 δισ. δολάρια εισφορών του που εκκρεμούν. «Οι υπανάπτυκτες χώρες δεν μπορούν να δέχονται κάθε φορά τη μετακύληση του κόστους σε αυτές από τις πλούσιες», όπως το θέτει σε δικές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος της Κούβας Κάρλος Αμάτ. Την «ανησυχία» τους για τις εξελίξεις εξέφρασαν η Σουηδία και η Ελβετία, ωστόσο οι εκπρόσωποί τους εκτίμησαν ότι «δεν υπήρχε» άλλη λύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ