ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2001
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΣΑΚ ΔΕΕ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Συνεπής ταξική - αγωνιστική δύναμη

Ξεκινούν αύριο οι γενικές συνελεύσεις στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάδειξη αντιπροσώπων στην 70ή εκλογική ΓΣ της ΔΟΕ

Κάλεσμα αλλαγής των συσχετισμών και ενίσχυσης του ταξικού προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος απευθύνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ στους 50.000 περίπου εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που από αύριο Τετάρτη θα αναδείξουν μέσα από τις γενικές συνελεύσεις τους τους αντιπροσώπους τους στην 70ή Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Η διαδικασία των γενικών συνελεύσεων για τους 140 περίπου συλλόγους εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιούνη και από αυτή θα προκύψουν οι 500 περίπου αντιπρόσωποι για το συνέδριο, το οποίο είναι εκλογικό και θα αναδείξει τη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ στη διακήρυξή της αναφέρεται στη σημασία των συνελεύσεων αυτών που «πραγματοποιούνται σε μία περίοδο σκληρής επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις, που η κυβέρνηση, στα πλαίσια της διατηρησιμότητας στην ΟΝΕ, επιχειρεί να σαρώσει τις κοινωνικές κατακτήσεις, τα εργασιακά, εκπαιδευτικά και δημοκρατικά δικαιώματα».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της αντεργατικής επίθεσης, η παράταξη τονίζει ότι η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι άμεση, αγωνιστική και μετωπική και όλοι μαζί να απαιτήσουν την απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων - καμία συμμετοχή ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και του συνδικαλιστικού κινήματος σε κανέναν «κοινωνικό διάλογο».

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καταγγέλλει την αντιδημοκρατική λογική της κυβέρνησης που αρνείται στους δημόσιους υπαλλήλους το δικαίωμα υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλα τα θέματα και σε όλα τα επίπεδα και τονίζει ότι τόσο το ίδιο το δικαίωμα όσο και η ικανοποιητική εφαρμογή του θα κριθεί στο πεδίο των αγώνων.

Παράλληλα με τα εργασιακά ζητήματα, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς με τις ξεκάθαρες προτάσεις της για πραγματικές λύσεις για τα προβλήματα της εκπαίδευσης: Διασφάλιση του δικαιώματος στη μόρφωση για όλους, μόνο μέσα από ένα δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς ιδιωτική εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να παλέψουν για ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, κατάργηση των νόμων 2525 και 2640, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού, μείωση των μαθητών ανά τμήμα στους 15 στο Νηπιαγωγείο και τις δύο τάξεις του Δημοτικού και στους 20 στις υπόλοιπες κ.ά.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ λέει ξεκάθαρα όχι στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού «γιατί οδηγεί στον αυταρχισμό, στη χειραγώγησή του» και απορρίπτει την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, «η οποία κατηγοριοποιεί τα σχολεία (και ανάλογα θα χρηματοδοτούνται) και εξωθεί το δημόσιο σχολείο σε ένα εξοντωτικό ανταγωνισμό στη βάση των αναγκών της αγοράς».

Στη διακήρυξη η ΕΣΑΚ ΔΕΕ απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς με τις δικαιωμένες από την πράξη θέσεις της για εκπαίδευση - ετήσια περιοδική επιμόρφωση του εκπαιδευτικού με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα σε παιδαγωγικές πανεπιστημιακές σχολές και όχι κατά παραγγελία με βάση τα κονδύλια της ΕΕ. Αναφέρεται επίσης στον κατακερματισμό του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης μέσα από την αποκέντρωση, ενώ επαναλαμβάνει την ανάγκη διατήρησης της επετηρίδας και μαζικούς διορισμούς μέσα από αυτή, κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και του θεσμού του ωρομισθίου, κατοχύρωση του δικαιώματος μόνιμης και σταθερής δουλιάς για αναπληρωτές και αδιόριστους με μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, πλήρη εργασιακά, μισθολογικά δικαιώματα στους αναπληρωτές, υπολογιζόμενα για όλους τους μήνες του χρόνου.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΕΣΜΩΝ
Συνεχίζονται με Εκθεση

Με τους υποψηφίους και των τεσσάρων Δεσμών να διαγωνίζονται στο μάθημα της Εκθεσης συνεχίζονται σήμερα Τρίτη, οι γενικές εξετάσεις με το σύστημα των Δεσμών. Οι εξετάσεις που ξεκίνησαν το Σάββατο, συνεχίστηκαν χτες με Μαθηματικά για την 1η Δέσμη, Βιολογία για τη 2η, Αρχαία Ελληνικά για την 3η και Ιστορία για την 4η Δέσμη. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι εξετάσεις κύλησαν ομαλά και το μέσο ποσοστό αποχής κυμάνθηκε στο 24.9% περίπου. Το ποσοστό αυτό κατά δέσμη κατανέμεται ως εξής: 22.2% για την 1η Δέσμη, 21.5% για τη 2η, 20.8% για την 3η και 28.5% για την 4η Δέσμη.

ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Αμείωτες οι αντιδράσεις

Νέο συλλαλητήριο αύριο στην Αθήνα, κινητοποιήσεις επίσης σήμερα στη Μυτιλήνη και την Πέμπτη στην Κομοτηνή

Με νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο, απαντά η πανεπιστημιακή κοινότητα στην υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, στη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης, που υπογράφτηκε στην Μπολόνια και στην Πράγα και εφαρμόζεται και επίσημα στη χώρα μας με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ από την κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής.

Το ραντεβού για την αυριανή κινητοποίηση είναι στις 11 το μεσημέρι στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων και μέχρι χτες είχαν πάρει απόφαση γι' αυτό οι φοιτητικοί σύλλογοι Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής (ΕΜΠ) και Πολιτικού (Πανεπιστημίου Αθήνας).

Απόφαση για συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο στην Αθήνα έχει πάρει και η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία απαιτεί τη μη εφαρμογή του νόμου για τα ΤΕΙ και καλεί τα μέλη της να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στο προεδρείο. Το ΔΠΘ έχει αναστείλει όλες τις εκπαιδευτικές και διοικητικές του δραστηριότητες και την Πέμπτη 24/5, και αναθέτει στις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων να συζητήσουν το ενδεχόμενο επ' αόριστον αναστολής της λειτουργίας τους.

Μάλιστα, η Σύγκλητος του ΔΠΘ διοργανώνει την Πέμπτη 24/5 στις 11 το πρωί, πανθρακικό συλλαλητήριο στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής και καλεί όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σ' αυτό και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς την πόλη της Κομοτηνής.

Χτες συνεδρίασε και η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, που δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των πρυτανικών αρχών, ενώ αποφάσισε των παραίτηση όλων των μελών της. Η Σύγκλητος του ΓΠΑ αποφάσισε επίσης να διευκολύνει τη σημερινή Γενική Συνέλευση των φοιτητών του πανεπιστημίου, με αναστολή των μαθημάτων την ώρα της συνέλευσης κι επίσης αποφάσισε τρίωρη αναστολή των μαθημάτων αύριο την ώρα του παμφοιτητικού συλλαλητηρίου.

Σε διήμερες και τριήμερες καταλήψεις, για το επίμαχο θέμα του νόμου για τα ΤΕΙ και την υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, βρίσκονται οι σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και χτες παρέμειναν όλες οι σχολές κλειστές στη Χίο, τη Σάμο, τη Ρόδο και τη Λέσβο, με αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων. Σήμερα, οι έξι φοιτητικοί σύλλογοι της Μυτιλήνης πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς και πορεία προς το υπουργείο Αιγαίου.

Επίσης, για το θέμα του νόμου για τα ΤΕΙ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση οι πρόεδροι των τριών ελληνικών Νομικών Τμημάτων, Ν. Κλαμαρής της Νομικής Αθήνας, Α. Καζάκος της Νομικής Κομοτηνής και Ι. Σχοινάς της Νομικής Θεσσαλονίκης. Οι τρεις πρόεδροι αποφασίζουν να αντιδράσουν με όλα τα μέσα «κατά της απαράδεκτης υποβαθμίσεως της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο σύνολό της, που επιχειρείται με το νέο νόμο», ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι οι προτάσεις που διατυπώνονται στο πλαίσιο των διακηρύξεων της Σορβόνης και της Μπολόνια «εφαρμοζόμενες θα οδηγήσουν σε μια καταλυτική ποιοτική υποβάθμιση των ελληνικών νομικών σπουδών».

Φεστιβάλ επικοινωνίας και δημιουργίας

Μια ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να συζητήσουν τα προβλήματά τους και να ανταλλάξουν ιδέες, δίνει ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών σε όλους τους σπουδαστές, ο οποίος θα πραγματοποιήσει το 4ο Φεστιβάλ του. Συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ θα γίνει την Παρασκευή 25 του Μάη, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 6 το απόγευμα και θα περιλαμβάνει εκθέσεις βιβλίου, σκίτσου, φωτογραφίας, θεατρικό σκετς, καθώς και συναυλία από ερασιτεχνικά συγκροτήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ