Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Αμείωτες οι αντιδράσεις

Νέο συλλαλητήριο αύριο στην Αθήνα, κινητοποιήσεις επίσης σήμερα στη Μυτιλήνη και την Πέμπτη στην Κομοτηνή

Με νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο, απαντά η πανεπιστημιακή κοινότητα στην υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, στη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης, που υπογράφτηκε στην Μπολόνια και στην Πράγα και εφαρμόζεται και επίσημα στη χώρα μας με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ από την κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής.

Το ραντεβού για την αυριανή κινητοποίηση είναι στις 11 το μεσημέρι στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων και μέχρι χτες είχαν πάρει απόφαση γι' αυτό οι φοιτητικοί σύλλογοι Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής (ΕΜΠ) και Πολιτικού (Πανεπιστημίου Αθήνας).

Απόφαση για συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο στην Αθήνα έχει πάρει και η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία απαιτεί τη μη εφαρμογή του νόμου για τα ΤΕΙ και καλεί τα μέλη της να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στο προεδρείο. Το ΔΠΘ έχει αναστείλει όλες τις εκπαιδευτικές και διοικητικές του δραστηριότητες και την Πέμπτη 24/5, και αναθέτει στις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων να συζητήσουν το ενδεχόμενο επ' αόριστον αναστολής της λειτουργίας τους.

Μάλιστα, η Σύγκλητος του ΔΠΘ διοργανώνει την Πέμπτη 24/5 στις 11 το πρωί, πανθρακικό συλλαλητήριο στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής και καλεί όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σ' αυτό και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς την πόλη της Κομοτηνής.

Χτες συνεδρίασε και η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, που δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των πρυτανικών αρχών, ενώ αποφάσισε των παραίτηση όλων των μελών της. Η Σύγκλητος του ΓΠΑ αποφάσισε επίσης να διευκολύνει τη σημερινή Γενική Συνέλευση των φοιτητών του πανεπιστημίου, με αναστολή των μαθημάτων την ώρα της συνέλευσης κι επίσης αποφάσισε τρίωρη αναστολή των μαθημάτων αύριο την ώρα του παμφοιτητικού συλλαλητηρίου.

Σε διήμερες και τριήμερες καταλήψεις, για το επίμαχο θέμα του νόμου για τα ΤΕΙ και την υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, βρίσκονται οι σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και χτες παρέμειναν όλες οι σχολές κλειστές στη Χίο, τη Σάμο, τη Ρόδο και τη Λέσβο, με αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων. Σήμερα, οι έξι φοιτητικοί σύλλογοι της Μυτιλήνης πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς και πορεία προς το υπουργείο Αιγαίου.

Επίσης, για το θέμα του νόμου για τα ΤΕΙ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση οι πρόεδροι των τριών ελληνικών Νομικών Τμημάτων, Ν. Κλαμαρής της Νομικής Αθήνας, Α. Καζάκος της Νομικής Κομοτηνής και Ι. Σχοινάς της Νομικής Θεσσαλονίκης. Οι τρεις πρόεδροι αποφασίζουν να αντιδράσουν με όλα τα μέσα «κατά της απαράδεκτης υποβαθμίσεως της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο σύνολό της, που επιχειρείται με το νέο νόμο», ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι οι προτάσεις που διατυπώνονται στο πλαίσιο των διακηρύξεων της Σορβόνης και της Μπολόνια «εφαρμοζόμενες θα οδηγήσουν σε μια καταλυτική ποιοτική υποβάθμιση των ελληνικών νομικών σπουδών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ