Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΑΙΔΕΙΑ
Το... «σιαμαίο αδελφάκι»

Είναι γνωστή η εκσυγχρονιστική δεινότητα της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, κυρίως σε ό,τι αφορά τον αποπροσανατολισμό και την εξαπάτηση της κοινής γνώμης. Το παράδειγμα είναι πολύ πρόσφατο. Η συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου στη συνάντηση την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στην Πράγα, όπου προέκυψε «νέα» διακήρυξη για την ανώτατη εκπαίδευση. Είναι η λεγόμενη «Διακήρυξη της Πράγας» που δεν είναι τίποτε άλλο παρά «σιαμαίο αδελφάκι» της «Διακήρυξης της Μπολόνια». Η ουσία λοιπόν παραμένει ίδια και απαράλλακτη, προχωράει η προσπάθεια να προσαρμοστεί η ανώτατη εκπαίδευση στις ανάγκες της σημερινής καπιταλιστικής οικονομίας.

Ομως η νεοϋπογραμμένη διακήρυξη παρουσιάζεται ως δήθεν η «θεραπεία» των «παιδικών ασθενειών της Μπολόνια» και δήθεν στροφή προς την «κοινωνική διάσταση του ευρωπαϊκού χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης». Ακόμα και η υποκριτική αναφορά που γίνεται στην «ανώτατη εκπαίδευση ως "δημόσιο αγαθό" που τελεί υπό "δημόσια ευθύνη"», δείχνει την προσπάθεια των υπουργών των 15 της ΕΕ και ακόμα 17 χωρών να κρατήσουν τα προσχήματα για τη διαδικασία εμπορευματοποίησης και της ανώτατης εκπαίδευσης (είτε λέγεται ανοιχτή στήριξη ιδιωτικών πανεπιστημίων, είτε δίδακτρα σε δημόσια, είτε μετατροπή των δημοσίων πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια - βλέπε προγράμματα σπουδών, προσανατολισμός ερευνητικής δραστηριότητας, είσοδος χορηγών εταιριών, είτε κόστος στέγασης και σίτισης - είτε μη δωρεάν συγγράμματα κλπ.).

Παρ' όλο που πουθενά στο κοινό ανακοινωθέν των Ευρωπαίων υπουργών - στα αγγλικά - δεν υπάρχουν τα όσα «προοδευτικά» δήθεν επιτεύχθηκαν στην Πράγα (παρά «μια από τα ίδια» με την «Μπολόνια»), η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με τις γνωστές ερμηνείες της επιχειρεί να παρουσιάσει το «κρέας ψάρι». Το πιο εξοργιστικό, όμως από τις θριαμβευτικές δηλώσεις του Π. Ευθυμίου, που συμμετείχε στη συνάντηση της Πράγας, είναι ότι δήθεν επιτεύχθηκε η «μη αποδοχή από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας των λεγόμενων Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, που υφίστανται μόνο ως επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που λειτουργούν με την άδεια του υπουργείου Εμπορίου». Την ίδια στιγμή οι σχολάρχες συνεχίζουν να διαφημίζουν τα μαγαζιά τους ως «αναγνωρισμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια», ενώ «το αυτί» του υπουργείου «δεν ιδρώνει»...

Το υπουργείο πιστεύει ότι οι αδαείς θα χάψουν τις μυθοπλασίες του (ποιος τρέχει τώρα στο αγγλικό κείμενο), και έτσι στήνεται μια νέα επιχείρηση προπαγάνδας. Εχουν όμως «γνώση οι φύλακες».


Δ.ΚΑΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ