ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2001
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τίμησαν τους ήρωες της Μακρονήσου

Εν πλω έγινε η εκδήλωση, γιατί ο καιρός δεν επέτρεψε στους εκατοντάδες προσκυνητές να αποβιβαστούν στο μαρτυρικό νησί, για το ετήσιο προσκύνημα

Ο Χρήστος Κορτζίδης, πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, μιλάει στην εκδήλωση που έγινε μέσα στο πλοίο «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ»
Ο Χρήστος Κορτζίδης, πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, μιλάει στην εκδήλωση που έγινε μέσα στο πλοίο «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ»
Φόρο τιμής και μνήμης σε όσους βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους στη Μακρόνησο από την ξενόδουλη άρχουσα τάξη την περίοδο '47-'49, απέδωσαν την περασμένη Κυριακή εκατοντάδες παλιοί και νέοι αγωνιστές που επισκέφτηκαν τον τόπο του μαρτυρίου. Ηταν μια σεμνή εκδήλωση, που είχε το χαρακτήρα όχι μνημοσύνου, όπως πολλοί θα ήθελαν στις μέρες μας να έχουν αυτές οι εκδηλώσεις, αλλά υπόσχεσης ότι «θα βαδίσουμε πάνω στα δικά σας βήματα». Η επίσκεψη - η οποία δεν ολοκληρώθηκε, αφού, λόγω του καιρού, το πλοίο δεν κατόρθωσε να αράξει στο λιμάνι της Μακρονήσου - πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και συμμετείχαν εκτός από τους εξόριστους και πάρα πολλοί νέοι, ανάμεσά τους μέλη της ΚΝΕ και αντιπροσωπεία από την Θεραπευτική Κοινότητα «18 Ανω». Το καράβι πλησίασε όσο μπορούσε τις ακτές του νησιού, και πάνω στη γέφυρα, έγινε η σύντομη εκδήλωση.

«Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μας περιμένουν οι ακριβοί μας συναγωνιστές και σύντροφοι, που άφησαν και την τελευταία τους πνοή, πολλές φορές κάτω από φρικτά βασανιστήρια, εδώ στο Μακρονήσι, υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης», είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ Χρ. Κορτζίδης. Και συνέχισε: «Μας περιμένουν να μας πουν πως δεν πρέπει να ξεχάσουμε την περίοδο εκείνη και τα τραγικά της γεγονότα. Να μην ξεχάσουμε πως πάνω από 100.000 άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, νέοι και γέροι, πέρασαν από εδώ. Και πείνασαν και δίψασαν και βασανίστηκαν απάνθρωπα και έχασαν τη λαλιά τους και τα λογικά τους. Μοναδικό τους έγκλημα: Αγαπούσαν πολύ την Ελλάδα και το λαό της, έμειναν σταθεροί και αμετακίνητοι στις προοδευτικές και κομμουνιστικές τους ιδέες. Μας περιμένουν για να μας πουν πως έκαναν το καθήκον τους, το χρέος τους για το λαό μας, αντιπαλεύοντας τη βία και την τρομοκρατία των πολεμοκάπηλων και των εκμεταλλευτών. Και πως δε μετάνιωσαν καθόλου που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, τη ζωή τους, για να δει μια άσπρη μέρα ο λαός μας, η χώρα μας, οι λαοί όλου του κόσμου. Μας περιμένουν για να μας εκφράσουν τις ανησυχίες και τους φόβους τους, ότι οι ίδιες δυνάμεις, δηλαδή ο ιμπεριαλισμός και τα μονοπώλια, πάνε να γυρίσουν τους εργαζόμενους πίσω στο Μεσαίωνα».

«Η καλύτερη τιμή γι' αυτούς, είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα τους πλάι στον εργαζόμενο λαό, μέχρις ότου τα οράματά τους πραγματοποιηθούν, μέχρις ότου ο λαός μας και οι λαοί όλου του κόσμου αποκτήσουν πραγματική Δημοκρατία, Ελευθερία και Κοινωνική Δικαιοσύνη», κατέληξε ο Χρ. Κορτζίδης.

Μιλώντας εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κ. Βουλγαρόπουλος τόνισε ότι οι εκδηλώσεις αυτές δεν μπορεί να είναι μνημόσυνα (όπως τις θέλουν η κυβέρνηση και οι προσκυνημένοι συνοδοιπόροι της), αλλά χρέος τιμής του ΚΚΕ, της ΠΕΚΑΜ και όλου του λαϊκού μας κινήματος. Και υπογράμμισε: «Πενήντα τέσσερα χρόνια, η ίδια αστική τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι προσπαθούν να εξαφανίσουν από επάνω τους, την ντροπή και το αίμα, για να απαλλαγούν από τα αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξαν κατά των πρωτοπόρων πατριωτών κομμουνιστών και αγωνιστών. Εμείς το λέμε καθαρά: Υπεύθυνη για τα βάσανα και τις κάθε μορφής ταλαιπωρίες του λαού μας, είναι η αστική τάξη, το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, είναι ο ιμπεριαλισμός και εκείνοι που κάθε φορά τον υπηρετούν».

Στην εκδήλωση μίλησε ακόμη εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, ενώ ακολούθησε ρίψη στεφάνων στη θάλασσα και το προσκλητήριο νεκρών. Η εκδήλωση έκλεισε, όταν όλοι μαζί έψαλαν το «Επέσατε θύματα» και τον Εθνικό Υμνο.

Η αντιφασιστική νίκη είναι των λαών

Εκδήλωση ΚΜΙΕΑ και Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ για την 56η επέτειο της Νίκης

Κανένας δε θα μπορέσει να σβήσει από τη μνήμη των λαών την τεράστια συνεισφορά της μεγάλης Σοβιετικής Ενωσης και από κοντά, των αντιστασιακών κινημάτων στην αντιφασιστική νίκη των λαών κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Κανένας δε θα μπορέσει να ξαναγράψει την ιστορία και να σβήσει τους πάνω από 25 εκατομμύρια νεκρούς της Σοβιετικής Ενωσης από τα 50, συνολικά, εκατομμύρια των θυμάτων του ναζισμού.

Τα παραπάνω υπογράμμισε, προχτές, ο Μήτσος Κάιλας, πρόεδρος του ΚΜΙΕΑ, στη σεμνή τελετή μνήμης και τιμής για την αντιφασιστική Νίκη των λαών που οργανώθηκε στο θέατρο ΑΛΦΑ από το Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης για την αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Κατάγγειλε, ακόμα, τις ευθύνες των ιμπεριαλιστών για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με την πολιτική της ενίσχυσης και του κατευνασμού της ναζιστικής Γερμανίας για να την σπρώξουν στην επίθεση κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

Αλλά η ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, συνέχισε, φαίνεται πως δεν αποτέλεσε δίδαγμα στα μετέπειτα χρόνια τόσο για την ίδια όσο και, γενικότερα, για τους ιμπεριαλιστές. Κάλυψαν ναζιστικά εγκλήματα και στελέχη τους και ενίσχυσαν την οικονομική ανόρθωσή της Γερμανίας ώστε, σήμερα, να αποτελεί μια από τις δυνάμεις του επιθετικού συνασπισμού του ΝΑΤΟ που με τη νέα δομή του απειλεί ξανά την παγκόσμια ειρήνη και τους λαούς που δεν πειθαρχούν, όπως έγινε με τη Γιουγκοσλαβία.

Ο ίδιος, αφού αναφέρθηκε στο πρώτο μεγάλο έγκλημα των οργάνων της Μεταξικής δικτατορίας να παραδώσουν 2.000 εξόριστους κομμουνιστές για να εκτελεστούν από τους κατακτητές, υπογράμμισε και τη μοναδική συνεισφορά των μαχητών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που καθήλωσαν ολόκληρες μεραρχίες των κατακτητών.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Γεωργόπουλος, ο οποίος κάλεσε τους νέους να πλαισιώσουν το σύλλογο για τη διαφύλαξη και διάδοση των οραμάτων και των ιδανικών του ΕΑΜ που είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε, όπως έγραφε και το σύνθημα της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση άνοιξε με αντιφασιστικά τραγούδια και απαγγελίες και έκλεισε με τραγούδια από τη μουσική χορωδία του Δήμου Δάφνης.

Πού απαγορεύεται το κολύμπι

Κατάλληλες για κολύμβηση είναι το 98,8% των ελληνικών ακτών στις οποίες έγιναν αναλυτικές μετρήσεις της ποιότητας των νερών κατά τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού.

Αυτό ανακοίνωσε χτες το ΥΠΕΧΩΔΕ, σημειώνοντας ότι κατά την περσινή χρονιά συνολικά ελήφθησαν 23.924 δείγματα από 1.862 σημεία, κατανεμημένα σε 1.348 ακτές που ανήκουν σε 334 δήμους 40 νομών της χώρας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δειγματοληψίες δε γίνονται από όλο το μήκος των ελληνικών ακτών από τις περιοχές που υποδεικνύονται από τις τοπικές αρχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΧΩΔΕ, μόνο σε 16 ακτές από αυτές που μετρήθηκαν δεν επιτρέπεται το κολύμπι, ενώ υπάρχουν κι άλλες 7 ακτές όπου έγιναν ανεπαρκείς μετρήσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η εμφανιζόμενη μικροβιακή ρύπανση μπορεί να οφείλεται: Σε περιστασιακές απορρίψεις λυμάτων στη θάλασσα. Σε κακή λειτουργία των συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων των αποβλήτων ξενοδοχείων. Σε μεταφερόμενη κατά τις βροχοπτώσεις ρύπανση στη θάλασσα μέσω ρεμάτων. Σε απορρίψεις από μικρά σκάφη που ελλιμενίζονται κοντά στην ακτή. Σε επικοινωνία σηπτικών βόθρων ή άλλων συστημάτων διάθεσης αποβλήτων στην ξηρά με τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και τα νερά της θάλασσας.

Οπως δηλαδή προκύπτει, αντικείμενο της διερεύνησης ή των αναλύσεων δεν είναι τα κατάλοιπα των πετρελαιοειδών που χύνονται στη θάλασσα από «ατυχήματα» που συμβαίνουν σε πλοία, ή από τις παράκτιες βιομηχανίες και διυλιστήρια...

Οι 16 ακτές που κρίθηκαν ακατάλληλες είναι οι εξής: τρεις ακτές στην παραλία της Ναυπάκτου, μία ακτή στο Δήλεσι (Πλάκα), σε τρεις ακτές του κόλπου της Ελευσίνας όπου έγιναν μετρήσεις, σε τρεις ακτές της Σκάλας Ωρωπού (Χαλκούτσι, Γυμνάσιο Αμμος, Πηγαδάκια), στη Βούλα Α, στην παραλία Πλακιά Ρεθύμνου, στην πλατεία Κίρρα Ιτέας, σε μία ακτή του Αιγίου, στο Αργάσι Ζακύνθου (μπροστά στο ξενοδοχείο KASTELLO) και στο Ζούμπερι Αττικής (απέναντι από το συγκρότημα κατοικιών Ποσειδωνία).

ΑΣΕΠ
Διαγωνισμός εκπαιδευτικών

Γραπτός διαγωνισμός εκπαιδευτικών για την πλήρωση 1.422 θέσεων σε κλάδους τεχνικής εκπαίδευσης και 646 στον κλάδο της μουσικής διεξάγεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 26 και 27 του Μάη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χτες το ΑΣΕΠ, οι υποψήφιοι για την τεχνική εκπαίδευση θα διαγωνιστούν το Σάββατο και οι μουσικοί την Κυριακή. Η εξέταση θα γίνει σε δύο θεματικές ενότητες ανά κλάδο. Η πρώτη, το πρωί, θα καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο και η δεύτερη το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα καλύπτει τη διδακτική μεθοδολογία και τα παιδαγωγικά θέματα του αντικειμένου.

Πέθανε ο Αχ. Χατζόπουλος

Πέθανε σε ηλικία μόλις 62 χρόνων ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αχιλλέας Χατζόπουλος. Γεννήθηκε στο Γάζωρο Σερρών. Από νωρίς ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία ξεκινώντας από το συγκρότημα Βελλίδη στη Θεσσαλονίκη για να εργαστεί, στη συνέχεια σε αθηναϊκές εφημερίδες («Καθημερινή», «Απογευματινή», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» κ.ά.) Ο Α. Χατζόπουλος είχε και αξιόλογη συγγραφική δράση. Το τελευταίο βιβλίο του «Τα Καφενεία του Ελληνισμού» κυκλοφόρησε το Γενάρη του 2001. Τα συλλυπητήριά της στους οικείους του εκφράζει η ΕΣΗΕΑ αποχαιρετώντας το συνάδελφο.

Δύο αστυνομικοί του Τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, γιατί απαίτησαν και έλαβαν από ιδιοκτήτη καταστήματος χρήματα για να μη βεβαιώσουν παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού. Τα χρήματα είχαν προσημειωθεί και οι αστυνομικοί θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ