Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πού απαγορεύεται το κολύμπι

Κατάλληλες για κολύμβηση είναι το 98,8% των ελληνικών ακτών στις οποίες έγιναν αναλυτικές μετρήσεις της ποιότητας των νερών κατά τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού.

Αυτό ανακοίνωσε χτες το ΥΠΕΧΩΔΕ, σημειώνοντας ότι κατά την περσινή χρονιά συνολικά ελήφθησαν 23.924 δείγματα από 1.862 σημεία, κατανεμημένα σε 1.348 ακτές που ανήκουν σε 334 δήμους 40 νομών της χώρας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δειγματοληψίες δε γίνονται από όλο το μήκος των ελληνικών ακτών από τις περιοχές που υποδεικνύονται από τις τοπικές αρχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΧΩΔΕ, μόνο σε 16 ακτές από αυτές που μετρήθηκαν δεν επιτρέπεται το κολύμπι, ενώ υπάρχουν κι άλλες 7 ακτές όπου έγιναν ανεπαρκείς μετρήσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η εμφανιζόμενη μικροβιακή ρύπανση μπορεί να οφείλεται: Σε περιστασιακές απορρίψεις λυμάτων στη θάλασσα. Σε κακή λειτουργία των συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων των αποβλήτων ξενοδοχείων. Σε μεταφερόμενη κατά τις βροχοπτώσεις ρύπανση στη θάλασσα μέσω ρεμάτων. Σε απορρίψεις από μικρά σκάφη που ελλιμενίζονται κοντά στην ακτή. Σε επικοινωνία σηπτικών βόθρων ή άλλων συστημάτων διάθεσης αποβλήτων στην ξηρά με τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και τα νερά της θάλασσας.

Οπως δηλαδή προκύπτει, αντικείμενο της διερεύνησης ή των αναλύσεων δεν είναι τα κατάλοιπα των πετρελαιοειδών που χύνονται στη θάλασσα από «ατυχήματα» που συμβαίνουν σε πλοία, ή από τις παράκτιες βιομηχανίες και διυλιστήρια...

Οι 16 ακτές που κρίθηκαν ακατάλληλες είναι οι εξής: τρεις ακτές στην παραλία της Ναυπάκτου, μία ακτή στο Δήλεσι (Πλάκα), σε τρεις ακτές του κόλπου της Ελευσίνας όπου έγιναν μετρήσεις, σε τρεις ακτές της Σκάλας Ωρωπού (Χαλκούτσι, Γυμνάσιο Αμμος, Πηγαδάκια), στη Βούλα Α, στην παραλία Πλακιά Ρεθύμνου, στην πλατεία Κίρρα Ιτέας, σε μία ακτή του Αιγίου, στο Αργάσι Ζακύνθου (μπροστά στο ξενοδοχείο KASTELLO) και στο Ζούμπερι Αττικής (απέναντι από το συγκρότημα κατοικιών Ποσειδωνία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ