Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Μια μεγάλη ευκαιρία για το μεγάλο κεφάλαιο

Το ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αποτελούν μία ευκαιρία που αφορά κατ' εξοχήν τους επιχειρηματίες, επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά από όσα ακούστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε χτες, σε κεντρικό ξενοδοχείο, το Ιδρυμα Κόκκαλη με θέμα «Η Αθήνα επίκεντρο του διεθνούς αθλητισμού: Μια ευκαιρία για περιφερειακή συνεργασία και ανάπτυξη».

Αντικείμενο της ημερίδας ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όπως είπε η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκαλη, Ν. Τζαβέλα, είναι «μια ευκαιρία για να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν μεταξύ τους οι πρωταγωνιστές της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας με τους εκπροσώπους και τους αξιωματούχους των χωρών των Βαλκανίων». Και, βέβαια, αν κρίνει κανείς από τους παρευρισκόμενους στην ημερίδα - κυρίως επιχειρηματίες - τότε θα συμπεράνει ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές...

Πιο αποκαλυπτική ήταν στην ομιλία της η πρόεδρος του ραδιοφωνικού σταθμού «Φλας» Ελ. Κόκκαλη. «Ο αθλητισμός, είπε, εξελίσσεται σε έναν δυναμικό επιχειρηματικό τομέα, με μεγάλη συνεισφορά στην εθνική οικονομία, και η Ελλάδα καλείται να επιδείξει τη μεγάλη απήχηση του αθλητισμού τόσο στη χώρα μας όσο και στα κράτη της Nοτιοανατολικής Ευρώπης». Και συμπλήρωσε πως «το ίδρυμα Κόκκαλη προωθεί πρωτοβουλίες και διερευνά τις δυνατότητες για συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή και, στο πλαίσιο αυτό, ανατέθηκε από το Ιδρυμα, με τη χορηγία της Ιντραλότ, στο ΙΟΒΕ ειδική μελέτη για την παρουσίαση της συνεισφοράς του αθλητισμού στην οικονομική ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «η Αθήνα οφείλει να προσθέσει το στοιχείο της αυθεντικότητας και της γνησιότητας στους Αγώνες (σ. σ. προφανώς για να δημιουργηθεί ένα ελκυστικότερο προϊόν για την αγορά). Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Φλωρίδης, θέλοντας ίσως να... ευχαριστήσει τους διοργανωτές της ημερίδας, έκανε λόγο για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Και ανέφερε: «Η εμπειρία και η τεχνογνωσία δε χάνεται, αλλά μεταφέρεται, καμία όμως πολιτική πράξη δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς χωρίς σωστό σχεδιασμό, μηχανισμούς υλοποίησης, συνεργασία των φορέων και χρηματοδότηση».

Με το δικό της τρόπο και η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου σημείωσε πως «έχουμε υποχρέωση να αγωνιούμε, στη διοργάνωση εμπλέκονται τρεις φορείς με διακριτό ρόλο και ευθύνες, αλλά με έναν κοινό στόχο. Να δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιλύσουν τα όποια προβλήματα εμφανίζονται».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους υπόλοιπους ομιλητές ήταν και η παρέμβαση του γεν. γραμμ. Τουρισμού Ευγ. Γιαννακόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων βοήθησε στο να καταλάβουμε την αιτία της σκληρής κόντρας των προηγούμενων ημερών μεταξύ «Αθήνας 2004», ξενοδόχων και υπουργείου Ανάπτυξης για το θέμα των απαιτούμενων κλινών και των νέων ξενοδοχείων που θα γίνουν ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων. «Ο τουρισμός, είπε, αποτελεί την ισχυρότερη βιομηχανία στον κόσμο και την επόμενη εικοσαετία οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα υπάρξει διπλασιασμός των παγκόσμιων αφίξεων. Στην Ευρώπη, πρόσθεσε, ο ανταγωνισμός θα επικεντρωθεί στο νοτιότερο τμήμα και αυτό αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα». Με άλλα λόγια, η σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα αυτό θα είναι ιδιαίτερα σκληρή στο δρόμο για το 2004.

Οσον αφορά το πρόγραμμα του εθελοντισμού, ο Κ. Τσουκαλάς ειδικός σύμβουλος της «Αθήνα 2004», ανέφερε ότι «έως τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να γίνουν εθελοντές περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ