Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΛΑ
Αποκορύφωμα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του Θριάσιου

Επιστολή της Επιτροπής Αγώνα στον πρωθυπουργό

Την καθολική αντίδραση σύσσωμης της κοινωνίας του Θριάσιου Πεδίου στη σχεδιαζόμενη γιγάντωση του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ γνωστοποιεί με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, η Επιτροπή Κατά των Επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ. Με την επιστολή της αυτή, την οποία υπογράφουν οι επικεφαλής της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, η Επιτροπή Αγώνα ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ ταυτόχρονα, εμμέσως πλην σαφώς, τον καθιστά και προσωπικά υπεύθυνο για τη συνεχή υποβάθμιση του Θριάσιου με αποκορύφωμα το νέο περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάζεται.

«Η σχεδιαζόμενη εδαφική επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ - αναφέρεται στην επιστολή - θα εξαφανίσει τη ζώνη ασφαλείας με την ΠΥΡΚΑΛ, θα φέρει το διυλιστήριο ακόμη πιο κοντά στους οικισμούς, θα αυξήσει τις σημερινές διαρροές και δυσοσμίες, θα πολλαπλασιάσει την εγκαταστημένη ισχύ του διυλιστηρίου, θα υπερτριπλασιάσει τον όγκο των εκπεμπόμενων απαερίων, θα αυξήσει τις πιθανότητες Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης και θα ακυρώσει τους μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς μας σχεδιασμούς».

«Ηρθε η ώρα - τονίζεται σε άλλο σημείο - η ελληνική πολιτεία, και πρωτίστως η κυβέρνηση, να βάλει ένα οριστικό τέλος στη ρατσιστική αντιμετώπιση του Θριασίου, ως αποδέκτη κάθε ανεπιθύμητης και οχλούσας δραστηριότητας του υπερτροφικού Λεκανοπεδίου, της χώρας ολόκληρης. Ηρθε η ώρα η ελληνική πολιτεία να ζητήσει ένα μεγάλο "συγνώμη" από τους κατοίκους του Θριασίου για όσα δεινά διαχρονικά επέφερε στην περιοχή το μοντέλο της πιο στρεβλής και βάρβαρης ανάπτυξης και ταυτόχρονα να αλλάξει ρότα, ώστε να εξασφαλιστεί για τους κατοίκους ένα ασφαλές μέλλον σε ένα βιώσιμο περιβάλλον.

Στην αυγή του νέου αιώνα το Θριάσιο αντιμετωπίζεται με την ίδια απαράδεκτη νοοτροπία της δεκαετίας του '50. Χωρίς τις πιο στοιχειώδεις υποδομές στην αποχέτευση ομβρίων και ακαθάρτων, χωρίς ακόμη βιολογικό καθαρισμό, χωρίς ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία, χωρίς αξιόπιστο Σχέδιο Αντιμετώπισης Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, χωρίς την πιο στοιχειώδη περιβαλλοντική πολιτική, χωρίς κανένα αξιόπιστο σχέδιο ελέγχου της περιβαλλοντικής ασυδοσίας των κάθε μορφής οχλουσών δραστηριοτήτων, χωρίς κανένα θεσμοθετημένο αντισταθμιστικό όφελος για έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος και με πλήρη εξάντληση της φέρουσας ικανότητας των φυσικών αποδεκτών (αέρας - θάλασσα - έδαφος - υπέδαφος) το Θριάσιο δέχεται τώρα μια νέα επιδρομή».

«Ο αγώνας κατά της γιγάντωσης της ΠΕΤΡΟΛΑ - καταλήγει η επιστολή - αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των οξύτατων περιβαλλοντικών προβλημάτων του Θριάσιου. Το Θριάσιο σηκώνει ψηλά το κεφάλι! Ξεσηκώνεται, αντιστέκεται και με συνεχείς αγώνες απαιτεί ό,τι για δεκαετίες ολόκληρες έχει στερηθεί και δικαιούται: Να ζήσει αναβαθμισμένο και ασφαλές σε ένα βιώσιμο περιβάλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ