Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Και άλλα λεφτά στους ιδιώτες

Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ύψους 180 δισ. δραχμών, εξήγγειλε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης. Δικαιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει με τεράστια ποσά ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι το πρόγραμμα υλοποιείται προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Από τα 180 δισεκατομμύρια δραχμές, τα 75 δισ. θα δοθούν μόνο για το Νομό Λακωνίας που χαρακτηρίζεται ως το φιλέτο της ηλεκτροπαραγωγής με ΑΠΕ, μετά από την Εύβοια. Η τελευταία θα ενταχθεί σε άλλο ειδικό πρόγραμμα, αφού θεωρείται ως η αποδοτική περιοχή της χώρας για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Ως στόχος της κυβέρνησης αναφέρεται η ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, η μείωση της ενεργειακής έντασης και της εξάρτησης από εισαγόμενες πηγές, η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Η υποβολή αιτήσεων θα αρχίσει στις 15 Ιούνη και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτέμβρη, και όσοι δηλώσουν ενδιαφέρον, οι αιτήσεις τους θα εξεταστούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Επίσης από την ίδια θα εξεταστούν και όσες αιτήσεις έχουν ήδη υποβληθεί από τον περασμένο Φλεβάρη.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Ετοιμη για μετοχοποίηση είναι η ΔΕΗ, όπως ανέφερε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, μετά από συνάντηση που είχε για το συγκεκριμένο θέμα με τον Γ. Παπαντωνίου. Οπως σημείωσε ο πρώτος, οι διαδικασίες της εξυγίανσης και του εκσυγχρονισμού και όλα είναι πλέον έτοιμα για να ιδιωτικοποιηθεί. Το πότε θα ιδιωτικοποιηθεί θα εξαρτηθεί τόσο από τις συγκυρίες, όσο και από το τι θα προτείνει ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης. Ο Ν. Χριστοδουλάκης, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο της έκδοσης προμετόχων, αφού σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις συγκυρίες, αλλά και από τις αποφάσεις του συμβούλου. Σε ό,τι αφορά για τη στρατηγική συμμαχία της ΔΕΗ με ξένες εταιρίες για τον τομέα τηλεπικοινωνιών, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι επειδή όλα γίνονται σε εμπιστευτικό επίπεδο δεν κάνει ανακοινώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ