ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Πολεμικές απειλές και «όλα τα σχέδια σε εφαρμογή»

Με πολεμικές απειλές προς τη Ρωσία, «προειδοποιήσεις» προς την Κίνα και τα σχέδια των επόμενων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο τραπέζι ξεκίνησε χτες στη Ρίγα της Λετονίας η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Η χτεσινή πρώτη μέρα είχε στο «μενού» τη «στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία», τις «ενέργειες του καθεστώτος Λουκασένκο» και το ζήτημα της ξέφρενης «κούρσας» εξοπλισμών που πυροδοτούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, ενώ αργότερα χτες αναμενόταν να συζητηθεί και η «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ, ο «μπούσουλας» ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της συμμαχίας για την επόμενη δεκαετία, που αναμένεται να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης του χρόνου.

Το στίγμα φρόντισε χτες να δώσει ευθύς εξαρχής ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας πως «η κατάσταση εντός και γύρω από την Ουκρανία παραμένει ρευστή και απρόβλεπτη. Δεν υπάρχει βεβαιότητα για τις προθέσεις της Ρωσίας» και μιλώντας - την ώρα που σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ΝΑΤΟική στρατηγική περικύκλωσης της Ρωσίας, που ρίχνει λάδι στη φωτιά - για «σημαντική και ασυνήθιστη συγκέντρωση δυνάμεων, η οποία είναι αδικαιολόγητη και ανεξήγητη. Και συνοδεύεται από οξυμένη ρητορική και παραπληροφόρηση».

Συνεχίζοντας είπε ότι οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ συζήτησαν την κατάσταση και «στεκόμαστε ενωμένοι στον στόχο μας να αποτρέψουμε τη Ρωσία από οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετική ενέργεια», ενώ «προειδοποίησε» ότι «οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει υψηλό τίμημα» και «σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία». Μάλιστα φρόντισε να υπογραμμίσει τις πολεμικές απειλές λέγοντας πως «οι υπουργοί ήταν ξεκάθαροι ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρεξήγηση ή λάθος υπολογισμός σχετικά με την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ» και πως «θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε ενεργά την κατάσταση και να διασφαλίζουμε ότι έχουμε όλα τα απαραίτητα σχέδια σε εφαρμογή. Ταυτόχρονα, διατηρούμε την πολιτική και πρακτική υποστήριξή μας προς την εταίρο μας Ουκρανία».

Κατόπιν αυτών ο Στόλτενμπεργκ μίλησε και για την «ανάγκη» ανοιχτών διαύλων με τη Ρωσία, καλώντας την να ανακαλέσει την πρόσφατη απόφασή της για διακοπή διπλωματικών σχέσεων με το ΝΑΤΟ και να συμμετάσχει ξανά στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας ...προς όφελος της ειρήνης και της ασφάλειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν δήλωνε χτες από τη Σύνοδο ότι «οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Ρωσίας θα προκαλέσει σοβαρές συνέπειες», ενώ η υπουργός Οικονομικών Τζ. Γέλεν έλεγε πως «θα ήταν "κατάλληλο" να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία αναφορικά με την φερόμενη ανάπτυξη στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία».

Ολα αυτά φυσικά με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται και στην αξιοποίηση αυτές τις μέρες της Αλεξανδρούπολης ως βασικού σημείου εισόδου για χιλιάδες ΑμερικανοΝΑΤΟικούς που προωθούνται στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης.

Σε ό,τι αφορά τη Λευκορωσία, ο Στόλτενμπεργκ μίλησε για «υβριδική εκστρατεία» με στόχο να ασκήσει πίεση στην Πολωνία, στη Λετονία και στη Λιθουανία, σημειώνοντας πως «το ΝΑΤΟ συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση της», παραπέμποντας και στην πρόσφατη επίσκεψή του με την πρόεδρο της Κομισιόν στη Ρίγα.

Ενώ για την εκτίναξη των εξοπλισμών - στους οποίους βέβαια πρωτοστατεί το ΝΑΤΟ και ανάμεσα τους η Ελλάδα - σημείωσε ότι «βλέπουμε πολύ ανησυχητικές τάσεις: Η Ρωσία και η Κίνα αυξάνουν σημαντικά τα οπλοστάσιά τους, οι βασικές συνθήκες υπονομεύονται και οι αναδυόμενες τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά τη φύση της σύγκρουσης», προαναγγέλλοντας σε αυτό το πλαίσιο μια «ανανεωμένη προσπάθεια για την ενίσχυση του ελέγχου των εξοπλισμών» ...των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.


ΡΩΣΙΑ
«Κόκκινη γραμμή» η εγκατάσταση επιθετικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία

«Προειδοποιήσεις» ότι η επέκταση των ΝΑΤΟικών υποδομών δεν θα μείνει αναπάντητη

Με «υπενθύμιση» των «κόκκινων γραμμών» της Ρωσίας στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απάντησε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, στην κλιμάκωση των «προειδοποιήσεων» και των απειλών της Δύσης κατά της Μόσχας, όπως αυτές εκφράζονται στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά ότι οι «σημαιοφόροι» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών μετατρέπονται αυτόματα σε «μαγνήτες» νέων κινδύνων για τους λαούς, ο Ρώσος Πρόεδρος ξεχώρισε ως «κόκκινη γραμμή» την επέκταση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη επιθετικών πυραυλικών συστημάτων σε αυτήν δεν θα μείνει αναπάντητη από τη Ρωσία.

Μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ στη Μόσχα, ο Πούτιν ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αν τέτοια επιθετικά συστήματα εμφανιστούν στην Ουκρανία, τότε ο χρόνος πτήσης (των πυραύλων) έως τη Μόσχα θα είναι περίπου 7 - 10 λεπτά, 5 λεπτά αν είναι υπερηχητικά όπλα. Τι πρέπει να κάνουμε τότε; Θα πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι ανάλογο εναντίον αυτών που μας απειλούν. Και μπορούμε να το κάνουμε ήδη από τώρα (...) Η δημιουργία τέτοιων απειλών είναι η κόκκινη γραμμή».

Ο Ρώσος Πρόεδρος κατήγγειλε ξανά τις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις και την ενίσχυση των ΝΑΤΟικών υποδομών κοντά στα ρωσικά σύνορα, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις πρόσφατες ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα - λέγοντας ότι «στρατηγικά βομβαρδιστικά πετούσαν μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορά μας, οπλισμένα με όπλα ακριβείας και δυνητικά ακόμα και πυρηνικά όπλα» - αλλά και στην «ανάπτυξη αντιβαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων σε Πολωνία και Ρουμανία», που μπορούν να φέρουν πυραύλους «Τόμαχοκ».

Ως απάντηση στα παραπάνω ανέφερε την κατασκευή ενός νέου ρωσικού υπερηχητικού όπλου. «Δοκιμάσαμε τώρα, και μάλιστα με επιτυχία, και από τις αρχές του έτους θα έχουμε ήδη στο οπλοστάσιό μας έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο με ταχύτητα 9 Mach», δήλωσε ο Πούτιν, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ ήταν αυτές που πρώτες αποχώρησαν από συμφωνίες ελέγχου στρατηγικών εξοπλισμών (συνθήκες ABM και INF).

Στον απόηχο εξάλλου της πολυσυζητημένης πρόσφατης δοκιμής νέου υπερηχητικού πυραύλου από την Κίνα, ο Βλ. Πούτιν ανέφερε ότι «είδαμε την αντίδραση των Αμερικανών εταίρων μας για το θέμα. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν ελαφρύ προβάδισμα στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων. Απλά δεν μιλούν γι' αυτό και κανείς δεν κάνει φασαρία γι' αυτό. Οπως κανείς δεν έκανε φασαρία όταν δοκίμασαν το δικό τους αντι-δορυφορικό όπλο πριν από 10 χρόνια», σε αντίθεση με ό,τι έγινε «όταν η Ρωσία έκανε τέτοια δοκιμή πρόσφατα».

Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία θεωρεί σημαντικό να υπάρχει διάλογος με ΗΠΑ και Κίνα για τη «στρατηγική σταθερότητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε έκδοση του ΝΑΤΟ σχετικά με τους «μύθους για τις σχέσεις Ρωσίας - Συμμαχίας», κατηγόρησε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία για την επιδείνωση των επαφών με τη Μόσχα και την απόρριψη ρωσικών προτάσεων για την «προβλεψιμότητα» και τον «μετριασμό των εντάσεων στην Ευρώπη».


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Στα «σκαριά» η αποστολή μάχιμου τμήματος στο Σαχέλ

Επιβεβαιώνεται ξανά ο επιθετικός χαρακτήρας της Συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας

Σχεδόν βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο της αποστολής Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη η ιμπεριαλιστική αποστολή της Γαλλίας και σφοδρές συγκρούσεις, στο πλαίσιο του ολοένα και αυξανόμενου ανταγωνισμού ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνας) για τον έλεγχο της - στρατηγικής εμπορικής σημασίας και πλούσιας σε φυσικούς πόρους - περιοχής της Υποσαχάριας Αφρικής.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που έδωσε στο «Newsbomb» ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «εξετάζουμε αυτή τη στιγμή την αποστολή ενός μικρού αριθμού στελεχών»,διευκρινίζοντας στη συνέχεια πως δεν μιλά για στρατιωτικούς συμβούλους, αλλά για «μάχιμα στελέχη». «Δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή, πρόκειται για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι η αποστολή επίλεκτων ανδρών στο Σαχέλ δεν απορρέει από την ελληνογαλλική συμφωνία που υπεγράφη, αλλά από την ευρύτερη «συμμαχική» σχέση που έχουν Αθήνα και Παρίσι. «Είμαστε εμείς για αυτούς και αυτοί για εμάς», υποστήριξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για ένα ακόμα ξετσίπωτο ψέμα της κυβέρνησης, που επιβεβαιώνει και τον επιθετικό χαρακτήρα της Συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας που υπογράφτηκε πρόσφατα. Θυμίζουμε πως στην κατάπτυστη συμφωνία ανάμεσα σε άλλα ρητά προβλέπεται η «συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ», αλλά και η «αμοιβαία υποστήριξη αναφορικά με τη συμμετοχή σε πολυεθνικές αμυντικές δομές, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης».

Αλλωστε, με δεδομένα τα παραπάνω, μόνο ως επιβεβαίωση μπορεί να εκληφθεί η... διάψευση που επιχείρησαν πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι οποίες ισχυρίζονταν πως ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή, καθώς «το ζήτημα τελεί υπό εξέταση από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες». Μάλιστα, κατηγορούσαν όσους «επιχειρούν να διαστρεβλώσουν» αυτήν την «ξεκάθαρη θέση», ότι «ψεύδονται», παρέπεμπαν σε προηγούμενες σχετικές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας και «επισήμαιναν» πως «στη ζώνη Σαχέλ επιχειρεί ευρωπαϊκή δύναμη υπό την αιγίδα της Γαλλίας με τη συνεργασία των ΗΠΑ, την επιμελητειακή στήριξη του ΝΑΤΟ, την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κατόπιν προσκλήσεως των πέντε χωρών (Μπουρκίνα Φάσο, Μαυριτανία, Τσαντ, Μάλι και Νίγηρας) που απαρτίζουν το G5 Sahel (G5S)».

Αυτά προς «απάντηση» υποτίθεται και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ταυτιζόμενος με την πολιτική της εμπλοκής συνολικά, αλλά και πιο συγκεκριμένα στο Σαχέλ (για τη συμμετοχή στις αποστολές της Γαλλίας άνοιξε εξάλλου τον δρόμο ως κυβέρνηση), έσπευδε ξανά χτες διά του αρμόδιου τομεάρχη και πρ. υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, να ζητήσει «απόφαση διεθνούς οργανισμού» και περισσότερα «ανταλλάγματα» από τη γαλλική πλευρά για την αποστολή ελληνικών δυνάμεων εκτός συνόρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ