Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Στα «σκαριά» η αποστολή μάχιμου τμήματος στο Σαχέλ

Επιβεβαιώνεται ξανά ο επιθετικός χαρακτήρας της Συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας

Σχεδόν βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο της αποστολής Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη η ιμπεριαλιστική αποστολή της Γαλλίας και σφοδρές συγκρούσεις, στο πλαίσιο του ολοένα και αυξανόμενου ανταγωνισμού ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνας) για τον έλεγχο της - στρατηγικής εμπορικής σημασίας και πλούσιας σε φυσικούς πόρους - περιοχής της Υποσαχάριας Αφρικής.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που έδωσε στο «Newsbomb» ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «εξετάζουμε αυτή τη στιγμή την αποστολή ενός μικρού αριθμού στελεχών»,διευκρινίζοντας στη συνέχεια πως δεν μιλά για στρατιωτικούς συμβούλους, αλλά για «μάχιμα στελέχη». «Δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή, πρόκειται για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι η αποστολή επίλεκτων ανδρών στο Σαχέλ δεν απορρέει από την ελληνογαλλική συμφωνία που υπεγράφη, αλλά από την ευρύτερη «συμμαχική» σχέση που έχουν Αθήνα και Παρίσι. «Είμαστε εμείς για αυτούς και αυτοί για εμάς», υποστήριξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για ένα ακόμα ξετσίπωτο ψέμα της κυβέρνησης, που επιβεβαιώνει και τον επιθετικό χαρακτήρα της Συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας που υπογράφτηκε πρόσφατα. Θυμίζουμε πως στην κατάπτυστη συμφωνία ανάμεσα σε άλλα ρητά προβλέπεται η «συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ», αλλά και η «αμοιβαία υποστήριξη αναφορικά με τη συμμετοχή σε πολυεθνικές αμυντικές δομές, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης».

Αλλωστε, με δεδομένα τα παραπάνω, μόνο ως επιβεβαίωση μπορεί να εκληφθεί η... διάψευση που επιχείρησαν πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι οποίες ισχυρίζονταν πως ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή, καθώς «το ζήτημα τελεί υπό εξέταση από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες». Μάλιστα, κατηγορούσαν όσους «επιχειρούν να διαστρεβλώσουν» αυτήν την «ξεκάθαρη θέση», ότι «ψεύδονται», παρέπεμπαν σε προηγούμενες σχετικές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας και «επισήμαιναν» πως «στη ζώνη Σαχέλ επιχειρεί ευρωπαϊκή δύναμη υπό την αιγίδα της Γαλλίας με τη συνεργασία των ΗΠΑ, την επιμελητειακή στήριξη του ΝΑΤΟ, την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κατόπιν προσκλήσεως των πέντε χωρών (Μπουρκίνα Φάσο, Μαυριτανία, Τσαντ, Μάλι και Νίγηρας) που απαρτίζουν το G5 Sahel (G5S)».

Αυτά προς «απάντηση» υποτίθεται και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ταυτιζόμενος με την πολιτική της εμπλοκής συνολικά, αλλά και πιο συγκεκριμένα στο Σαχέλ (για τη συμμετοχή στις αποστολές της Γαλλίας άνοιξε εξάλλου τον δρόμο ως κυβέρνηση), έσπευδε ξανά χτες διά του αρμόδιου τομεάρχη και πρ. υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, να ζητήσει «απόφαση διεθνούς οργανισμού» και περισσότερα «ανταλλάγματα» από τη γαλλική πλευρά για την αποστολή ελληνικών δυνάμεων εκτός συνόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ