Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η «Ομικρον» φέρνει ξανά στο προσκήνιο την τεράστια διεθνή ανισομετρία στους εμβολιασμούς

Η τεράστια διεθνής ανισομετρία στους εμβολιασμούς κατά της Covid-19, που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση νέων, πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων, όπως και η απουσία συστηματικής επιτήρησης για τον έγκαιρο εντοπισμό δυνητικά επικίνδυνων μεταλλάξεων ακόμα και στα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη, είναι μερικές από τις πλευρές που βγαίνουν ακόμα εντονότερα στην επιφάνεια με την εμφάνιση της παραλλαγής «Ομικρον» του SARS-CoV-2.

Από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ανακοινώθηκε χτες ότι 42 περιπτώσεις μόλυνσης με την «Ομικρον» έχουν επιβεβαιωθεί ήδη σε 10 χώρες της ΕΕ. Η διευθύντρια του ECDC ανέφερε ότι μέχρι τώρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ΕΕ αντιστοιχούν σε ήπιες ή ασυμπτωματικές μορφές της Covid-19, αλλά φαίνεται να έχουν επηρεάσει νεότερους ανθρώπους.

Χτες, εξάλλου, μετά τη γνωστοποίηση ότι η «Ομικρον» έφτασε στην Ιταλία τουλάχιστον από τις 12 Νοέμβρη, οι αρμόδιες αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού είναι παρούσα στη χώρα τουλάχιστον από τις 19 Νοέμβρη.

Στο επίκεντρο των εργαστηριακών μελετών, πλέον, βρίσκεται η έρευνα για το κατά πόσο η νέα μεταδοτικότερη παραλλαγή μπορεί να διαφεύγει και σε ποιο βαθμό από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, καθώς και οι προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του SARS-CoV-2.

Και η έρευνα για τις μεταλλάξεις του ιού, βέβαια, βρίσκεται αντιμέτωπη με τα δεσμά που επιβάλλει το κριτήριο της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο ολόκληρα χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας, η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, ομολόγησε τις μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση για τον εντοπισμό μεταλλάξεων του κορονοϊού.

«Ορισμένα κράτη - μέλη έχουν μείνει σημαντικά πίσω όσον αφορά αυτή την κρίσιμης σημασίας διάσταση», ανέφερε σε επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας. «Ενθάρρυνε» επίσης τις εθνικές αρχές να κάνουν περισσότερα διαγνωστικά τεστ, την ώρα που στη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, το εμβόλιο αξιοποιήθηκε αντιπαραθετικά με την ανάγκη αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης και διαγνωστικών ελέγχων για όλους, εμβολιασμένους και μη.

«Πολιτικές αποφάσεις» και «διπλωματία των εμβολίων»

Στο μεταξύ, ενώ οι σχετικές έρευνες βρίσκονται ακόμα υπό εξέλιξη, ο διευθύνων σύμβουλος της «Moderna», Στ. Μπανσέλ, έσπευσε να προαναγγείλει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής και σημείωσε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες των εμβολίων θα χρειαστούν αρκετούς μήνες για να μπορέσουν να παράγουν σε ευρεία κλίμακα ένα εμβόλιο τροποποιημένο για την «Ομικρον» εφόσον χρειαστεί.

Σχολιάζοντας τη διεθνή ανισομετρία των εμβολιασμών και το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων στην Αφρική και τις «φτωχότερες χώρες», ο Μπανσέλ σημείωσε ότι «αυτό ήταν κυρίως μια πολιτική απόφαση από τις πλούσιες χώρες. Στις ΗΠΑ, μας είπαν ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να δώσουμε το 60% της παραγωγής μας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτή δεν ήταν απόφαση της "Moderna", ήταν απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης».

Αυτό που δεν είπε βέβαια ο διευθύνων σύμβουλος της «Moderna» είναι ότι «νύχι - κρέας» με αυτές τις πολιτικές αποφάσεις των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών είναι τα αμύθητα κέρδη που βγάζουν οι μεγάλες φαρμακευτικές από την εμπορευματοποίηση των εμβολίων...

Η υποταγή των εμβολίων στην καπιταλιστική κερδοφορία και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς είναι ο ένοχος για τις μεγάλες διεθνείς καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς.

Επιχειρώντας να υποκρύψουν αυτήν την αλήθεια και να αποκτήσουν προβάδισμα σε γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα επαναφέρουν στο προσκήνιο την περιβόητη «διπλωματία των εμβολίων», που είναι η άλλη πλευρά του «εθνικισμού των εμβολίων»

Ετσι, η ΕΕ ανακοίνωσε χτες ότι από 1/1/2022, οι παραγωγοί εμβολίων δεν θα χρειάζεται πλέον να ζητούν άδεια για την εξαγωγή εμβολίων εκτός της ΕΕ, καθώς η ΕΕ αποφάσισε να μην παρατείνει τη λειτουργία του μηχανισμού «διαφάνειας» και χορήγησης αδειών εξαγωγής εμβολίων κατά της Covid-19 (λήγει στις 31/12/2021).

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι η «διαφάνεια των εξαγωγών» θα εξακολουθήσει να διασφαλίζεται μέσω ενός νέου μηχανισμού παρακολούθησης που θα παρέχει έγκαιρα, ειδικά για κάθε εταιρεία, στοιχεία για τις εξαγωγές εμβολίων.

Η Κομισιόν «διαφημίζει» ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος «πάροχος» εμβολίων κατά της Covid-19, έχοντας εξαγάγει πάνω από 1,3 δισ. δόσεις μέχρι στιγμής, δηλαδή πάνω από το ήμισυ της παραγωγής της. Επισημαίνεται ακόμα ότι έχει δεσμεύσει 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία κόμβων παρασκευής σε διάφορες περιοχές της Αφρικής.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας στο Κινεζο-Αφρικανικό Φόρουμ Συνεργασίας, ανέφερε ότι η χώρα του θα δώσει 1 δισ. δόσεις εμβολίων για την Covid-19 στην Αφρική, «τα 600 εκατομμύρια ως δωρεά και τα 400 με άλλες μορφές, όπως με την ίδρυση μονάδων παραγωγής» επιτόπου.

Η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει την παραγωγή του κινεζικού εμβολίου της «Sinovac», ενώ άλλα σχέδια βρίσκονται σε λιγότερο προχωρημένο στάδιο, όπως στη Νότια Αφρική και τη Σενεγάλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ