Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπάρχει διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης για τον λαό του Εβρου, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Σε συνέντευξη Τύπου στην Αλεξανδρούπολη παρουσιάστηκε το πόρισμα του ΚΚΕ στη διακομματική Επιτροπή της Βουλής «για την ανάπτυξη της Θράκης»

Το πόρισμα του ΚΚΕ στη διακομματική κοινοβουλευτική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης παρουσιάστηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΠ ΑΜΘ) του ΚΚΕ στην Αλεξανδρούπολη. Στη συνέντευξη μίλησαν ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ ΑΜΘ, και οι εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος στη διακομματική επιτροπή, Γιάννης Δελής και Λιάνα Κανέλη.

Στην ομιλία του ο Δ. Κλάδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι βασικός στόχος των αστικών κομμάτων με τα πορίσματα που κατέθεσαν είναι να καλλιεργήσουν την αναμονή στον λαό πως δήθεν τα ζητήματα της περιοχής μπορούν να λυθούν με «στοχευμένες» και «έξυπνες» παρεμβάσεις από πλευράς του κράτους. Παράλληλα σημείωσε ότι «το κρατικό - κυβερνητικό ενδιαφέρον ενεργοποιείται τώρα, αφού εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή ως χώρο - βάση στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία και όχι μόνο».

Οσον αφορά το γιατί κατατέθηκαν διαφορετικά πορίσματα από τα κόμματα της επιτροπής, σημείωσε πως σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει, κόντρα στην υποτιθέμενη και ψευδεπίγραφη ενότητα, ότι υπάρχουν ασυμφιλίωτα, διαφορετικά ταξικά συμφέροντα μεταξύ του λαού και των εκμεταλλευτών του.

«Οσα επίθετα και αν βάλουν προπαγανδιστικά τα αστικά κόμματα μπροστά από τη λέξη ανάπτυξη, π.χ. "δίκαιη", "βιώσιμη", κ.λπ., όσο αυτή θα έχει το βασικό χαρακτηριστικό ότι είναι καπιταλιστική δεν θα μπορέσει να είναι ποτέ υπέρ των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων», υπογράμμισε, και πρόσθεσε πως το ΚΚΕ με την κατάθεση του δικού του πορίσματος στη διακομματική επιτροπή για τη Θράκη συμβάλλει και από αυτό το βήμα στην ανάδειξη του διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης που προτείνει στην εργατική τάξη και στον λαό της περιοχής, συνολικά της χώρας.

Από την άλλη, όσον αφορά τα ξεχωριστά πορίσματα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, αυτά κατατέθηκαν με το βλέμμα στραμμένο στις πιθανές κάλπες του επόμενου χρόνου, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος τους είναι «copy - paste».

Αυτό συνέβη - εξήγησε - καθώς αυτά όπως και τα άλλα αστικά κόμματα έχουν κοινή στρατηγική, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, και εξυπηρετούν κοινά συμφέροντα, π.χ. αυτά των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας που επενδύουν στα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, στο LNG, στις μονάδες παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο, των φαρμακοβιομηχάνων, των κατασκευαστικών ομίλων που θα αναλάβουν τη «Σιδηροδρομική Εγνατία», τις νέες οδικές αρτηρίες κ.λπ.

«Εμείς καλούμε τον λαό της περιοχής να μη χάσει άλλο πολύτιμο χρόνο», τόνισε, «να μην περιμένει λύσεις από τα πάνω, από ένα κράτος που κάθε μέρα δείχνει τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα», και πρόσθεσε πως οι αγώνες που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα από δεκάδες εργατικά σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος για τα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πολιτική Προστασία κ.λπ., είναι ελπιδοφόροι.

Μεγάλα ενεργειακά έργα, ο λαός «πρωταθλητής» στην ενεργειακή φτώχεια

Ο Γιάννης Δελής ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι η ΑΜΘ καλείται το επόμενο διάστημα να παίξει ενισχυμένο ρόλο στον σχεδιασμό της αστικής τάξης, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης. «Ο διακηρυγμένος στόχος για μετατροπή της Θράκης σε στρατιωτικό, ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο ακριβώς αυτόν το ρόλο υπηρετεί, και εδώ βρίσκεται όλη η ουσία του αστικού σχεδιασμού για την περιοχή της Θράκης», είπε.

Πρόσθεσε ότι ένα μέρος του αστικού σχεδιασμού για την περιοχή ο οποίος αφορά την Ενέργεια έχει ήδη υλοποιηθεί και μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα: «Ενώ από τη Θράκη περνάνε δύο αγωγοί φυσικού αερίου, αυτή παραμένει πρωταθλήτρια στην ενεργειακή φτώχεια», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι ο λαός της περιοχής δεν έχει ακόμα πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Μάλιστα, συνέχισε, παρά την έναρξη της κατασκευής εμπορικού δικτύου φυσικού αερίου, η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί για τον λαό της περιοχής αν δεν συνοδευτεί με συγκεκριμένα μέτρα που θέτει ως στόχους πάλης το ΚΚΕ, όπως η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή η κάλυψη του κόστους σύνδεσης αλλά και του σχετικού εξοπλισμού από το κράτος. «Διαφορετικά, το κόστος εγκατάστασης είναι απαγορευτικό για τους ανέργους και τους εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα», τόνισε.

Από την άλλη, συνέχισε, αυτοί οι ενεργειακοί σχεδιασμοί, όπως η μετατροπή της Κομοτηνής σε «νέο ενεργειακό κέντρο» με μονάδες φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικά κ.ά., εναρμονίζονται με τους στόχους αύξησης της κερδοφορίας ντόπιων και ξένων κολοσσών, αλλά και με τις στρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Εργα υποδομών μόνο αν το επιτάσσει η λογική «κόστους - οφέλους»

Οσον αφορά την ανάγκη να βελτιωθεί το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή, να κατασκευαστούν σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, παιδικοί σταθμοί, αντιπλημμυρικά έργα κ.ο.κ., όπως τόνισε ο Γ. Δελής όλα τα κόμματα αναγνωρίζουν στα λόγια τις ανάγκες αυτές. Ομως η βασική διαφορά του ΚΚΕ από όλους τους υπόλοιπους βρίσκεται στο ότι κανείς από τα άλλα κόμματα δεν μιλάει για το ποιος πληρώνει όλα αυτά τα έργα μια και δυο και τρεις φορές - με παράδειγμα το αίτημα για κατάργηση των διοδίων, που προβάλλει το ΚΚΕ - αλλά και γιατί δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα ενώ αποτελούν βασικές ανάγκες του λαού της Περιφέρειας. «Κι αυτό γιατί όποιο έργο γίνεται πρέπει να συμφωνεί με τη λογική κόστους - οφέλους, καθώς και να εξυπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων», ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ιδιαίτερα στάθηκε και στην ανάγκη της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, που έχει επείγοντα χαρακτήρα για την περιοχή, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις προτάσεις του ΚΚΕ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών - αντιπλημμυρικών έργων υποδομής που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση πλημμυρών.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ταχύτατη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης και γενικότερα της Θράκης σε μεγάλο στρατιωτικό κόμβο και σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, που όπως είπε καθορίζει πλέον σε μεγάλο βαθμό την περιοχή. Σημείωσε ότι τα σχέδια αυτά προχωράνε γιατί αυτό επιτάσσουν οι επιδιώξεις και οι φιλοδοξίες της ελληνικής αστικής τάξης και όχι η ασφάλεια του λαού και της περιοχής, που μετατρέπεται σε στόχο των αντιπάλων των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Τεράστιες οι ανάγκες στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού

Στα ζητήματα της Παιδείας, του Πολιτισμού, της μειονότητας και των προσφύγων - μεταναστών στάθηκε στην παρέμβασή της η Λιάνα Κανέλλη. Στον τομέα της Παιδείας, εξήγησε, η Θράκη - και ειδικότερα οι περιοχές της Κομοτηνής και της Ξάνθης - αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια της σχολικής διαρροής στη χώρα, γεγονός που καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις ανάγκες του λαού της Θράκης από την υπάρχουσα απαράδεκτη κατάσταση στην Εκπαίδευση.

Αναφέρθηκε ακόμα στις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό των σχολείων όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για νέες υποδομές - σχολικά κτίρια, καθώς και για τη βελτίωση όσων ήδη υπάρχουν σε όλη την περιοχή. Οπως είπε, στα Γυμνάσια - Λύκεια της περιοχής είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα τμήματα των 27-28 μαθητών, με την κατάσταση μάλιστα να είναι ακόμα χειρότερη στα μειονοτικά Γυμνάσια - Λύκεια, όπως αυτό της Κομοτηνής («Τζελάλ Μπαγιάρ»), με 750 - 800 μαθητές από όλο τον νομό και με τμήματα 35 - 38 μαθητών.

Πραγματικά φιλολαϊκή απάντηση - υπογράμμισε - δίνεται μόνο με την πρόταση του ΚΚΕ για την Παιδεία, σύμφωνα με την οποία η μόρφωση και η παιδεία του λαού και της νεολαίας δεν μπορεί να είναι κερδοσκοπική επιχείρηση.

Για τα ζητήματα της μειονότητας

Μιλώντας για τα ζητήματα της μειονότητας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ του διαχωρισμού της Εκκλησίας με το κράτος και ότι η εφαρμογή της σαρίας στο κληρονομικό και οικογενειακό δίκαιο της μειονότητας είναι αναχρονιστική και σκοταδιστική. «Η κατάργηση των "πολιτικών εξουσιών" του μουφτή», είπε, «χρειάζεται να γίνει με καμπάνια διαφώτισης της μειονότητας, με παράλληλη εφαρμογή του δικαιώματος η μειονότητα να επιλέγει τους θρησκευτικούς της εκπροσώπους, που δεν θα έχουν όμως καμία πολιτική αρμοδιότητα».

Κλείνοντας τόνισε ότι πρόταση του ΚΚΕ είναι η ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Εκπαίδευσης από την Προσχολική Αγωγή μέχρι την ανώτατη βαθμίδα. Σε αυτή να καταργηθεί κάθε ταξικό εμπόδιο, να διαμορφωθούν όλες οι προϋποθέσεις για την ολοκληρωμένη μόρφωση των παιδιών της μειονότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ